REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hadovka valčická

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

I když je jedlá, odpuzuje svým vzhledem a především zápachem. Je tak vzácná, že ji stejně nesbíráme!


Atlas hub - BřichatkovitéLatinsky: Phallus hadriani

Jedlá ………………… Pro svoji vzácnost hadovku valtickou nesbíráme!

Doba výskytu: květen až říjen

Roste převážně na písčitých, šterkových a humózních stanovištích, nálezy jsou známy z jižní Moravy, nálezy z vinohradů, zahrad a Polabí kde je písčitý podklad, může parazitovat na kořenech rostlin, nejčastěji vinné révy.

Tvarově velice podobná hadovce smrduté, menších rozměrů, vajíčko je fialové, později narůžovělé, pach uvádí literatura nasládlý, z vlastní zkušenosti mohu potvrdit intenzivně páchne chlorem, nebo jako přípravek SAVO (chlorový čistič).

Atlas hub - BřichatkovitéHadovka valtická je uvedena v Červeném seznamu jako téměř ohrožený druh, nálezy by se měli hlásit mykologickým pracovištím Praha nebo Brno, kontakty najdete na www.myko.cz.

Možná záměna:

Možná záměna za hadovku smrdutou (Phallus impudicus), má bílé až okrové vejce, intenzivně zapáchá po mršině a roste na jiných stanovištích než hadovka valtická.

Atlas hub - BřichatkovitéAutor fotografií i textu: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy