REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hadovka smrdutá

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Přesto, že příliš neláká ke konzumaci je jedlá. Je cítit i několik desítek metrů kolem sebe …


Atlas hub - Houby břichatkovitéLatinsky: Phallus impudicus

Jedlá ………………. Mladé plodnice, dokud jsou zavřené ve vajíčku, jsou jedlé, odstraní se okrovka a rosolovitá vrstva, pokrájené kousky vejce se smaží obalené v trojobalu, chuť pak připomíná mořské ryby. Mnoho lidí má však k této houbě odpor vyvolaný nepříjemným pachem dospělých plodnic.

Doba výskytu: květen až listopad

Roste hojně v hrabance a humózní půdě v listnatých i jehličnatých lesích, má též ráda půdy s vysokým obsahem dusíku.

Plodnice v mládí bílé, vejčité, kulovité s kořínkovitým provázkovým podhoubím, pod bílou nebo našedlou pokožkou (okrovkou) je rosolovitá vrstv,a v níž je uložen zárodek dospělé plodnice, vajíčko je na omak měkké,z árodek brzy protrhne okrovku a velmi rychle vyroste bílý, válcovitý, dutý, pórovitý nosič na vrcholu s jamkatým kuželovitým, nebo zvoncovitým kloboukem pokrytým zeleným slizem, který má nepříjemný zápach jako po páchnoucí zdechlině.

Sliz obsahuje výtrusy, nepříjemný zápach láká mouchy, které pak výtrusy roznášejí. Dolní část nosiče vyrůstá z pevné blanité pochvy, což je zbytek okrovky, která v mládí obalovala celou vejčitou plodnici.

Možná záměna:

Za vzácnou hadovku valčickou – Phallus hadriani, která se liší v mládí barvou okrovky vejce, je narůžovělé až fialové, dospělé plodnice nepáchnou tak intenzivně po zdechlině, pach je spíše chemický.

Atlas hub - Houby břichatkovitéZajímavost:

Použití měla kdysi i v lidovém léčitelství, mladé plodnice ve tvaru vejce se nakrájeli na plátky a zalily lihem, přípravek se používal při léčbě dny (podagra), kdy se plátky přikládali mezi prsty na nohou, kde se právě nejvíce hromadí krystaly kyseliny močové a dna se projevuje bolestí prstů u nohou.

Autor textu i foto: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

Ty nejlepší recepty z čerstvých rajčat – výběr TOP receptů!

TOP výběr vyzkoušených receptů na zpracování čerstvých rajčat z naší kuchařky ReceptyOnLine.cz. Osvědčené recepty na skvělé pochutiny z rajčat, které možná znáte, ale jiné určitě neznáte! Inspirujte se našimi recepty na zralá, ale i nezralá rajčata, jistě vás nějaký náš recept zaujme. A pokud ho zařadíte mezi oblíbené recepty do své kuchařky, budeme jen rádi. Stačí kliknout a otevře se vám naše malá rajčatová kuchařka. :)

číst dále ...

10 TIPŮ, jak na skvělou domácí pizzu

Na pizza těsto nespěchejte, dejte mu dostatek času vykynout. Klidně přes noc. Pizzy připravte nejlépe z kvalitní mouku s vysokým obsahem lepku pro ideální strukturu a pružnost těsta. Na pizzu se hodí například Pšeničná hladká Pernerka extra silná. Je vhodná nejen na přípravu pizzy, ale i chleba, využití najde i tam, kde je třeba delší kynutí těsta…

číst dále ...

Čtyři zásady pro racionálnější grilování

Přestože je grilování považováno za synonymum léta, nemusíte se svých oblíbených letních zvyků vzdávat ani s příchodem školního roku. Pokud máte elektrický gril, můžete si grilované pochoutky dopřát kdykoli během roku. Stačí dodržovat tyto čtyři zásady, aby byla vaše grilovaná jídla nutričně vyváženější.

číst dále ...

Znojemské vinobraní slaví 40 let: Vychutnejte si historii, kulturu i víno v srdci Moravy

Znojemské vinobraní, které proběhne od 13. do 15. září, slibuje zážitek plný historie, kultury a kvalitního vína. Tato tradiční akce letos slaví své 40. výročí a každoročně přiláká kolem 80 tisíc návštěvníků, čímž se řadí mezi největší vinařské slavnosti v České republice. Historické centrum Znojma se na tři dny promění v „královské město“ plné středověkých průvodů, hudebních vystoupení a pestrého programu pro všechny generace.

číst dále ...

Češi jsou při placení spropitného zaokrouhlovači. Průměrné dýško je 23 korun

Společnost Objednáme provedla průzkum na téma spropitné. Vyplývá z něj, že Češi jsou zatím stále spíše „zaokrouhlovači“, než že by dýško dávali jasným procentem z útraty, například deset či patnáct procent. V tomto roce činila průměrná výše peněz od cesty přes dovoz 23 korun, což je průměrně asi jen pět procent z výše objednávky. Negativní vliv na výši spropitného má i zdražování.

číst dále ...

Náplavkőőő: festival maďarských chutí okoření druhý zářijový víkend v Praze na Náplavce

Jaký je rozdíl mezi gulášem a perkeltem? Pálí čabajka? A uherák? Co dávají v Maďarsku na langoš? V čem spočívá kouzlo tokajského? A co s tím má společného Rubikova kostka? Gastronomický a kulturní festival Náplavkőőő nabídne od 13. do 15. září na pražské Náplavce nejautentičtější chutě a vůně Maďarska. A ano, bude i divoký čardáš!

číst dále ...

Biopotravinou roku 2024 se stal Bio Přeštík v plechu

Soutěž Nejlepší biopotravina roku zná své vítěze. Odborná porota ocenila výrobky v šesti různých kategoriích, přičemž absolutním vítězem se stala letošní produktová novinka z farmy Sasov. Výběrové vepřové maso prasat původního starého českého plemene přeštické černostrakaté tepelně opracované v autoklávu a plněné do tradičního obalu – plechové konzervy. V dalších kategoriích zvítězila kolekce antických obilovin, mošt, jehněčí ossobuco, Chardonnay a farmářský sýr. V letošním ročníku bojovalo o titul 140 biopotravin.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.