REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Grilujeme zeleninu – úvodník

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Teplo budiž pochváleno! Zima pozvolna končí, zavírají se za ní dveře a my můžeme vytáhnout zahradní stoly, židle, slunečníky a samozřejmě gril. A co grilovat kromě masa? Třeba zeleninu. Tu můžeme použít nejen jako přílohu, ale lze ji servírovat také jako hlavní chod.


Škola vaření - Grilujeme zeleninuGrilovaná zelenina je skvělou přílohou ke grilovaným masům i zajímavá a chutná alternativa pro vegetariány. Já sám, jako milovník masa, se přesto mohu utlouci po grilované kukuřici či grilovaných paprikových luscích. Kdo nezkusil marinovanou zeleninu, ugrilovanou na venkovním roštu, přišel o hodně.

Grilovanou zeleninu podáváme jako přílohu či samostatný chod. Skvělá je servírovaná se studenými dreasingy a dipy. Grilovat lze skoro vše. Cukety, papriky, rajčata, lilky, skvělé jsou i grilované patisony, celer, brambory, fazolové nebo hráškové lusky či kedlubny. Top v zelenině vhodné na gril je samozřejmě kukuřice a chřest.

Zeleninu před grilováním omyjeme a očistíme. Grilovací rošt potíráme pouze olejem, aby se nám zelenina nepřichycovala.

Zeleninu můžeme grilovat tzv. „na sucho“, bez marinování, jen tak nebo i posypanou kořením. Druhá varianta, podle mě lepší, je zeleninu potírat různými marinádami. K přípravě marinády na zeleninu používáme nejčastěji olivový olej, česnek a citrónovou šťávu. Dalšími vhodnými ingrediencemi jsou například kečup, hořčice, sójová omáčka, med, balsaminkový ocet, čerstvé bylinky …

Zeleninu grilujeme samostatně na roštu, nebo si ji připravíme ve formě špízu. Zeleninu můžeme i plnit různými přísadami, skvělé jsou masové náplně, které před samotným grilováním musíme předem, v kuchyni, tepelně upravit.

Dle druhu a tvrdosti zeleniny se odvíjí i doba grilování, samozřejmě je důležité, jak moc máme gril roztopený. Obvykle zeleninu grilujeme 5-8 minut. Brambory však vyžadují delší dobu. Některé tvrdší zeleniny není špatné před grilováním chvíli povařit.

Čerstvě ugrilovanou zeleninu podáváme s různými studenými omáčkami nebo dippy. Skvělé jsou omáčky na bázi jogurtu, nebo majonézy.

Novinka na trhu!

Škola vaření - Grilujeme zeleninuFlexibilní grilovací špíz-jehla Fire Wire® úžasně řeší mnoho nedostatků při manipulaci s potravinami ve srovnání s běžnou rovnou grilovací jehlou. Díky své pružnosti a ohebnosti efektivně využije prostoru na grilu, ať už kruhového, čtvercového, malého i velkého jako nikdy předtím. FireWire je vyroben z extrémně tepelně odolné nerezové lékařské oceli. Dětem bezpečný oblý hrot špízu se použije nejen pro napíchnutí připravené potravy, ale taktéž jako bezpečný a tepelně odolný držák špízu, jenž provlečený skrz své očko visí mimo grilovací povrch.

A to vše na rozdíl od běžného špízu, který často zrezne po několika použití, či dřevěných špejlí použitelných maximálně jen jednou. Při své délce 75 cm se na FirWire vejde jídla i pro největšího jedlíka, nebo kvalitní zeleninový špíz pro dámy. FireWire ohebný špíz činí grilování skvělým zážitkem.

Grilujeme na venkovním griluUž nikdy nebudete muset řešit jídlo dvakrát, tzn. marinovat a později navlékat na rovný špíz. Jak grilovat? Marinujte jednoduše už přímo na ohebném špízu tím, že napíchnuté potraviny jsou dále vloženy do uzavíratelného ZIP plastového sáčku s marinádou či misky, řešící zároveň úsporu místa v lednici. Speciální ocel nereaguje na kyseliny marinády a vylučuje možnost kovové chuti. FireWire je dokonalé grilovací příslušenství pro váš dvorek či zahradu, které ulehčí kuchyňskou přípravu špízu a přinese další radost při grilování ve společnosti příbuzných a přátel. Buďte vy, kdo skvěle zaujme na příštím grilováním s přáteli zcela novým gurmánským zážitkem. Je to i vynikající dárek. Dobrou chuť.

Více o grilovací jehle FireWire najdete zde: grilovaci-spiz-jehla-firewire-novinka

Některé recepty na grilovanou zeleninu:

Grilované pórky Grilovaná cibule Grilované kukuřičné klasy

Grilované cibulky s natí Grilovaná rajčata Grilovaný zeleninový špíz

 

Kuchařka ReceptyOnLine.cz je i na Facebooku!

Kuchařka ReceptyOnLine.cz Kuchařka ReceptyOnLine.cz na facebooku

Přidej se k nám na FACEBOOKU! Chcete mít informace z první ruky? Chcete nám sdělit svůj názor a podělit se s ostatními o své zkušenosti při vaření? Klikněte na fecebooku hned vedle našeho názvu na „to se mi líbí“ a stanete se součástí naší kuchařské komunity! Za ReceptyOnLine.cz George

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy