REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Grilujeme (rožníme) králíka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Králičí maso je dietní, chutné, ale trochu sušší. Při pečení, kdy maso podléváme omáčkou, nám tato vlastnost nevadí, ale při úpravě králičího masa grilováním si musíme pomoci špikováním.


Nejen vepřové a kuřecí maso se skvěle hodí na přípravu grilovaných pokrmů. Můžeme si vybrat ze spousty dalších možností. V nabídce obchodů dnes najdeme maso krůtí, telecí, ryby, dokonce masa pro nás středoevropany více exotická jako maso ze pštrosa, nebo žraloka.

Dnes si povíme něco o méně exotickém, zato hlavně ve městech stále více opomíjeném, masu z králíka.

Králičí maso je dietní, chutné, ale trochu sušší. Při pečení, kdy maso podléváme omáčkou, nám tato vlastnost nevadí, ale při úpravě králičího masa grilováním si musíme pomoci špikováním. Králíka prošpikováváme nejlépe špekem, můžeme však použít i anglickou slaninu. Klínky špeku nebo slaniny, před samotným špikováním, dáme zamrazit do mrazáku. Dlouhým úzkým nožem v mase vytvoříme štěrbiny, do kterých jednotlivé zamrazené klínky vsuneme.

Pro jemnější chuť masa králíka před grilováním také napícháme nálevem. Lák si připravíme svařením vody s kořenovou zeleninou, kořením a kapkou oleje, ten pak vychlazený aplikujeme.
 
 

Nálev určený k napíchání králíka před grilováním:

  • 0,6 l vody
  • 3 cl oleje
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžičku mletého pepře
  • 1/2 lžičky mleté červené papriky
  • 1/2 lžičky mleté červené pálivé papriky
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • 4 ks kuličky nového koření
  • 3 ks stroužky česneku
  • 2 ks bobkového listu
  • 1 ks malé mrkve
  • 1 ks malého celeru
  • 1 ks malé petržele
  • 1 ks cibule

Cibuli a česnek očistíme a pokrájíme na plátky. Omytou a oškrábanou kořenovou zeleninu nakrájíme na kostičky. Ve vodě zeleninu povaříme cca 10 minut spolu s kořením, pak nálev necháme vychladnout, scedíme ho. Omytého a prošpikovaného králíka napícháme vychladlým nálevem (pomocí injekční stříkačky) a necháme v chladu, do druhého dne, odležet.

Samotné grilování je již hračka. Králíka v celku dobře upevníme na grilovací jehlu (páteř důkladně připevníme např. vázacím drátem), končetiny zajistíme, aby se nám celý králík neprotáčel. Grilujeme pozvolna, na horkých uhlících, za stálého točení. Potíráme směsí z oleje a vody popřípadě piva smíchaného s grilovacím kořením, grilujeme zhruba 2,5 hodiny.

 

 

Směs na potírání:

  • 3 lžíce koření na králičí maso nebo grilovací koření
  • 0,2 dcl oleje
  • 0,2 dcl vody nebo piva

Výše uvedený postup je samozřejmě jen jedna z mnoha variant, jak ugrilovat králíka. Napíchání můžete vynechat, stejně tak druhy koření lze použít dle vlastní chutě a zkušenosti. Jen praxe dělá mistra a proto se nebojím, že si svou vlastní metodu najdete sami a tak tyto řádky berte jako návod pro začátečníky a také pro inspiraci.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Zelený svátek v irském duchu. Udělejte si zelenou domácí párty sami

Ačkoliv si dnes Den svatého Patrika spojíme spíše s rozjařeným veselím a setkáváním se s přáteli v místních hospůdkách, tak ne vždycky se nesl tento březnový svátek v podobně světském duchu. K oblíbenému každoročnímu popíjení se váže mnohaletá křesťanská tradice, která se během desetiletí přetavila v příjemnou společenskou událost, díky níž si můžeme originální pravou irskou párty udělat klidně u sebe doma.

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Pohled pod pokličku francouzské kuchyně

Francouzská kuchyně je proslavená po celém světě a nejedno francouzské jídlo je ikonou pro každého začínajícího i profesionálního kuchaře, pekaře či cukráře. Pojďme se podívat, kde se věhlas francouzské kuchyni vzal a jak se národní chutě vyvíjely.

číst dále ...

Britské prémiové potraviny od Icelandu k dostání na Košík.cz

Taky se vám občas nechce nic vařit nebo nakupovat a rádi sáhnete do mrazáku pro zásoby? I mražené potraviny můžou být lahůdkou, což dokazuje Iceland, který nabízí prémiové britské potraviny. Ty si nyní exkluzivně můžete objednat na Košík.cz.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy