REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Grilujeme (rožníme) králíka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Králičí maso je dietní, chutné, ale trochu sušší. Při pečení, kdy maso podléváme omáčkou, nám tato vlastnost nevadí, ale při úpravě králičího masa grilováním si musíme pomoci špikováním.


Nejen vepřové a kuřecí maso se skvěle hodí na přípravu grilovaných pokrmů. Můžeme si vybrat ze spousty dalších možností. V nabídce obchodů dnes najdeme maso krůtí, telecí, ryby, dokonce masa pro nás středoevropany více exotická jako maso ze pštrosa, nebo žraloka.

Dnes si povíme něco o méně exotickém, zato hlavně ve městech stále více opomíjeném, masu z králíka.

Králičí maso je dietní, chutné, ale trochu sušší. Při pečení, kdy maso podléváme omáčkou, nám tato vlastnost nevadí, ale při úpravě králičího masa grilováním si musíme pomoci špikováním. Králíka prošpikováváme nejlépe špekem, můžeme však použít i anglickou slaninu. Klínky špeku nebo slaniny, před samotným špikováním, dáme zamrazit do mrazáku. Dlouhým úzkým nožem v mase vytvoříme štěrbiny, do kterých jednotlivé zamrazené klínky vsuneme.

Pro jemnější chuť masa králíka před grilováním také napícháme nálevem. Lák si připravíme svařením vody s kořenovou zeleninou, kořením a kapkou oleje, ten pak vychlazený aplikujeme.
 
 

Nálev určený k napíchání králíka před grilováním:

  • 0,6 l vody
  • 3 cl oleje
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžičku mletého pepře
  • 1/2 lžičky mleté červené papriky
  • 1/2 lžičky mleté červené pálivé papriky
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • 4 ks kuličky nového koření
  • 3 ks stroužky česneku
  • 2 ks bobkového listu
  • 1 ks malé mrkve
  • 1 ks malého celeru
  • 1 ks malé petržele
  • 1 ks cibule

Cibuli a česnek očistíme a pokrájíme na plátky. Omytou a oškrábanou kořenovou zeleninu nakrájíme na kostičky. Ve vodě zeleninu povaříme cca 10 minut spolu s kořením, pak nálev necháme vychladnout, scedíme ho. Omytého a prošpikovaného králíka napícháme vychladlým nálevem (pomocí injekční stříkačky) a necháme v chladu, do druhého dne, odležet.

Samotné grilování je již hračka. Králíka v celku dobře upevníme na grilovací jehlu (páteř důkladně připevníme např. vázacím drátem), končetiny zajistíme, aby se nám celý králík neprotáčel. Grilujeme pozvolna, na horkých uhlících, za stálého točení. Potíráme směsí z oleje a vody popřípadě piva smíchaného s grilovacím kořením, grilujeme zhruba 2,5 hodiny.

 

 

Směs na potírání:

  • 3 lžíce koření na králičí maso nebo grilovací koření
  • 0,2 dcl oleje
  • 0,2 dcl vody nebo piva

Výše uvedený postup je samozřejmě jen jedna z mnoha variant, jak ugrilovat králíka. Napíchání můžete vynechat, stejně tak druhy koření lze použít dle vlastní chutě a zkušenosti. Jen praxe dělá mistra a proto se nebojím, že si svou vlastní metodu najdete sami a tak tyto řádky berte jako návod pro začátečníky a také pro inspiraci.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Existuje dokonalé jídlo? Anthony Bourdain se to vydal zjistit

Anthony Bourdain byl rokenrolovou hvězdou světa gastronomie. Proslavil se v doběla rozpáleném pekle newyorských kuchyní, svým džentlmenstvím a láskou k francouzské kuchyni. V letech 2013–2018 se vydal na fascinující gastronomickou jízdu kolem světa. A jaký byl jeho cíl? Najít dokonalé jídlo.

číst dále ...

Ochutnejte neotřelé sýrové lahůdky z grilu

Vyzkoušejte třeba ručně vyráběný pařený sýr Grilami z kravského mléka z litovelské sýrárny La Formaggeria Gran Moravia. Protože skvěle odolává i vysokým teplotám a neroztéká se, je jako stvořený ke grilování a smažení.

číst dále ...

Kouzlete se saláty a připravte si svěží večeři

Dostaňte se na léto do formy. Vyzkoušejte namísto těžkých a smažených pokrmů lehká jídla, jako jsou čím dál oblíbenější Buddha bowls. Přestože můžete mít pocit, že vás zeleninový salát nezasytí, věřte, že v kombinaci s kvalitním masem nebo sýrem, tomu bude právě naopak. Nejen, že zaženete hlad, ale budete mít také spoustu energie. Salát nemusí být jen kombinace nakrájené zeleniny, ale mísa plná vyvážených a plných chutí.

číst dále ...

Zpestřete si grilování prvním nutričně kompletním rostlinným burgerem od české Many

Česká firma Mana přišla s novinkou, kterou je první nutričně kompletní rostlinný burger na světě. I přes jeho rostlinný původ neztrácí tento burger nic na chuti ani textuře. Díky intenzivnímu vývoji se podařilo vytvořit burger, který chutná stejně dobře jako ty masové, má pevnou strukturu, a přitom je i skvěle šťavnatý. ManaBurger není jen pro vegany, ale i pro ty, kteří mají rádi chuť poctivého burgeru z hovězího masa, ale chtějí si místo něj občas dopřát zdravější a nutričně plnohodnotnou alternativu vyrobenou s výrazně nižším dopadem na planetu. Výroba tohoto burgeru je totiž výrazně šetrnější k životnímu prostředí než produkce hovězího masa. Energetická náročnost je o polovinu nižší a spotřeba vody dokonce o 99 %.

číst dále ...

Dnes poprvé otevírá „Kukang Coffee“ – v Česku unikátní kavárna, která pomáhá chránit outloně na Sumatře!

Právě dnes otevřela své dveře prvním hostům unikátní „ochranářská“ kavárna „Kukang Coffee“! Můžete si v ní vychutnat šálek kávy a podílet se tím na ochraně outloňů a pomoci farmářům z daleké Sumatry. Poznejte s námi příběh kávy, která chrání přírodu!

číst dále ...

4 nejlepší třešňové Cake Pops recepty

Tak dobré a přitom tak rychle pryč. Třešně jsou jedna z těch typicky letních surovin, která je pryč dřív, než se rozkoukáte. Vrhněte se na ně tento rok pořádně a až se vám přejí čerstvé, zakomponujte je do dezertů! Hitem jsou teď dezerty, které si každý jednoduše vezme do ruky bez složitého krájení a oddělování.

číst dále ...

3 okamžiky, kdy se vyhnout cukru a vsadit na svačinku plnou bílkovin

Když nás trápí pocit hladu, zaženeme ho jídlem. Spousta potravin ho dokáže přirozeným způsobem potlačit, obzvlášť potom ty, které jsou bohaté na proteiny a navozují rychlý pocit sytosti. Jiné zase naopak ovlivňují chutě a je lepší se jim vyhnout obloukem. Jsou to ty s vysokým glykemickým indexem, které sice „zaplácnou“, ale zanedlouho se žaludek ozve znovu a o to silněji. Obzvlášť pozor si dejte na potraviny, v kterých byste nenápadně ukrytý cukr nečekali. Ozývá se hlad nevhod? Zažeňte ho unikátní proteinovou tyčinku bez přidaného cukru.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy