REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Grilujeme (rožníme) králíka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Králičí maso je dietní, chutné, ale trochu sušší. Při pečení, kdy maso podléváme omáčkou, nám tato vlastnost nevadí, ale při úpravě králičího masa grilováním si musíme pomoci špikováním.


Nejen vepřové a kuřecí maso se skvěle hodí na přípravu grilovaných pokrmů. Můžeme si vybrat ze spousty dalších možností. V nabídce obchodů dnes najdeme maso krůtí, telecí, ryby, dokonce masa pro nás středoevropany více exotická jako maso ze pštrosa, nebo žraloka.

Dnes si povíme něco o méně exotickém, zato hlavně ve městech stále více opomíjeném, masu z králíka.

Králičí maso je dietní, chutné, ale trochu sušší. Při pečení, kdy maso podléváme omáčkou, nám tato vlastnost nevadí, ale při úpravě králičího masa grilováním si musíme pomoci špikováním. Králíka prošpikováváme nejlépe špekem, můžeme však použít i anglickou slaninu. Klínky špeku nebo slaniny, před samotným špikováním, dáme zamrazit do mrazáku. Dlouhým úzkým nožem v mase vytvoříme štěrbiny, do kterých jednotlivé zamrazené klínky vsuneme.

Pro jemnější chuť masa králíka před grilováním také napícháme nálevem. Lák si připravíme svařením vody s kořenovou zeleninou, kořením a kapkou oleje, ten pak vychlazený aplikujeme.
 
 

Nálev určený k napíchání králíka před grilováním:

  • 0,6 l vody
  • 3 cl oleje
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžičku mletého pepře
  • 1/2 lžičky mleté červené papriky
  • 1/2 lžičky mleté červené pálivé papriky
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • 4 ks kuličky nového koření
  • 3 ks stroužky česneku
  • 2 ks bobkového listu
  • 1 ks malé mrkve
  • 1 ks malého celeru
  • 1 ks malé petržele
  • 1 ks cibule

Cibuli a česnek očistíme a pokrájíme na plátky. Omytou a oškrábanou kořenovou zeleninu nakrájíme na kostičky. Ve vodě zeleninu povaříme cca 10 minut spolu s kořením, pak nálev necháme vychladnout, scedíme ho. Omytého a prošpikovaného králíka napícháme vychladlým nálevem (pomocí injekční stříkačky) a necháme v chladu, do druhého dne, odležet.

Samotné grilování je již hračka. Králíka v celku dobře upevníme na grilovací jehlu (páteř důkladně připevníme např. vázacím drátem), končetiny zajistíme, aby se nám celý králík neprotáčel. Grilujeme pozvolna, na horkých uhlících, za stálého točení. Potíráme směsí z oleje a vody popřípadě piva smíchaného s grilovacím kořením, grilujeme zhruba 2,5 hodiny.

 

 

Směs na potírání:

  • 3 lžíce koření na králičí maso nebo grilovací koření
  • 0,2 dcl oleje
  • 0,2 dcl vody nebo piva

Výše uvedený postup je samozřejmě jen jedna z mnoha variant, jak ugrilovat králíka. Napíchání můžete vynechat, stejně tak druhy koření lze použít dle vlastní chutě a zkušenosti. Jen praxe dělá mistra a proto se nebojím, že si svou vlastní metodu najdete sami a tak tyto řádky berte jako návod pro začátečníky a také pro inspiraci.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Rychlé a chutné svačiny pro děti i dospělé podle Drůbežářského závodu Klatovy

Září a s ním spojený začátek nového školního roku je pro každého jinak náročný. Děti se těší na nové zážitky a kamarády a rodiče organizují, jak všechno zvládnout. Jeden z důležitých úkolů pro rodiče je připravit dětem svačinu, která je nejen nasytí ale bude zároveň i velmi pestrá. Ideálním řešením je ovoce, zelenina a k tomu jednoduché ale vydatné tipy od Drůbežářského závodu Klatovy. Kombinace křupavého čerstvého pečiva, svěží zeleniny a Kuřecí prsní zauzené šunky nejvyšší jakosti krájené, která je oceněná značkou kvalitních potravin KLASA a certifikátem České cechovní normy nebo Kuřecího dětského junioru bez přidaných E, tak potěší nejen malého školáka, ale i teenagera a neodolají ani samotní rodiče.

číst dále ...

Prague mussel week odstartoval. Zapojí se Les Moules, Bruxx i Grandhotel Pupp

Týden od 21. do 27. září patří v desítkách restaurací holandským slávkám. Druhý ročník festivalu Prague mussel week nabízí zvýhodněná mušlová menu připravená skutečnými kulinářskými esy. Zapojili se například Les Moules, Bruxx či Grandhotel Pupp. Recepty na slávkové pochoutky od šéfkuchařů zapojených restaurací jsou dostupné i na webu PMW.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Ochutnejte nejznámější jídla z dánské kuchyně

Dánská kuchyně je pro většinu z nás spíše velkou neznámou, při pohledu na typická dánská jídla však brzy zjistíte, že by byla chyba ji nevyzkoušet. Vyniká totiž použitím čerstvých, lokálních surovin s důrazem na ingredience, které se pěstují či chovají přímo v Dánsku. Jídla inspirovaná dánskou kuchyní si můžete dopřát v rámci Dánského menu, které bude k dostání už příští týden na všech pobočkách Bageterie Boulevard.

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy