REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Grilování hovězího z bio farmy? Nejen původ, ale i chuť vás přesvědčí

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

S letními měsíci je nerozlučně spjato grilování. K tomu, aby byl váš kulinářský výtvor opravdu stoprocentní, je ale třeba se soustředit zejména na výběr kvalitního kousku hovězího masa. Sázkou na jistotu jsou produkty ekologického zemědělství s garantovaným původem. Poradíme vám nejen s výběrem nejlepšího hovězího, ale podělíme se také o recept na lahodnou přílohu.


Bio steaky se vyznačují křehkostí a lahodnou chutí, a to především díky dostatečné vyzrálosti masa. Pastevní způsob chovu přispívá k větší hodnotnosti masa a je pro zvířata přirozenější. Tyto podmínky navíc působí preventivně proti nemocem a zvířata tak nemusí podstupovat léčbu. Ekologické zemědělství je environmentálně prospěšné a pomáhá zachovávat v dobrém stavu půdní a vodní systém.

 

 

Maso z bio farem neobsahuje žádné stopy chemických látek, protože krmivo zvířat pochází z ekologického zemědělství. Využívání hormonů, masokostní moučky a geneticky modifikovaných surovin je zakázáno. „Masná plemena skotu chovaného v ekologickém zemědělství se na pastvě volně pohybují, což má vliv nejen na jejich celkovou pohodu ale také na strukturu masa,“ upozornila Kateřina Urbánková, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců, s tím, že kvalitu masa ovlivní také způsob porážky.

Po poražení zvířete, které bylo předtím vystresované, dochází k metabolickému spálení vnitrosvalového cukru. Tento proces poté zapříčiňuje nedokonalé zrání masa na bázi mléčného kvašení. Skot z ekologického zemědělství bývá před poražením v areálu jatek po určitou dobu ustájen, až přivykne novému prostředí, dojde k šetrné porážce. Zvířata na sebe při porážce nesmí vidět, aby nedocházelo k opětovnému stresování.

 

Jaké maso vybrat?

Opravdu chutný steak musí být vždy vyzrálý, čerstvé maso se na gril nehodí. Nejlepší kousky pocházejí z jalovice staré do 30 měsíců. Na o něco nižším stupni je maso z býka starého 30 až 36 měsíců. Poslední je mladý býček starý 18 až 22 měsíců. Co se týče druhů, vyzkoušejte například rib eye steak z vysokého roštěnce, nebo steak z nízkého roštěnce. Velmi chutný je rump steak ze zadního hovězího. Jedinečnou libovostí a křehkostí se vyznačuje steak z hovězí svíčkové.

 

A hurá s ním na gril!

Před grilováním maso vyjměte z lednice či vakuového obalu alespoň na půl hodiny a pokud je to třeba, osušte jej papírovou utěrkou. Za okamžik by mělo změnit barvu na tmavě červenou. Vyzrálý kousek není třeba dopředu nijak nakládat ani marinovat, je vynikající samo o sobě. Naporcované 2 až 3 centimetry tlusté plátky lehce potřete olejem a položte na rozpálený gril. Po chvíli se steak zatáhne a sám se od povrchu pustí, poté jej otočte. Jakou dobu propékání zvolíte, záleží na vás. Rare varianta se na každé straně bude připravovat 2 až 3 minuty, pro medium platí 3 až 4. Pamatujte ale, že maso by mělo zůstat přirozeně šťavnaté. K obracení využijte grilovací kleště, abyste zbytečným napichováním nepřišli o chutnou šťávu.

 

Poznámka redakce:

Díky značení si mohou být spotřebitelé jistí kvalitou i původem potravin, které musí splňovat podmínky ekologické produkce. Bio zemědělci, výrobci i distributoři procházejí pravidelnými každoročními kontrolami, na základě nich získávají na své produkty certifikát a smí je označit jako bio výrobek.

 

Jaká loga se používají?

Národní značení

 

 

Logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“ se využívá jako známka biopotravin a také všech bioproduktů z České republiky.

 

Evropské značení

 

Pokud výrobek pochází z Evropské unie, musí být označen zeleným biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu EU nebo mimo EU, případně společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny. Veškeré údaje by se měly nacházet v jednom zorném poli společně s logem. Na biopotravinách pocházejících z Česka tak kromě povinné biozebry naleznete také evropské logo. Kromě loga musí být na obalu uveden také číselný kód kontrolní organizace ve formátu CZ-BIO-00x.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších receptů z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz najdete pěkně na jednom místě, stačí kliknout na nadpis nebo fotku v tomto příspěvku! Přejeme vám velkou pohodu strávenou ve vašich provoněných kuchyních při přípravě úžasných voňavých vánočních dobrot třeba právě podle našich vyzkoušených receptů.

číst dále ...

Podzimní variace z těch nejkvalitnějších tuzemských surovin

S významným výročím 17. listopadu jsme si připomněli doby, kdy kromě jiného nebylo snadné se dobře a zdravě stravovat, protože se jedlo, co bylo. V minulosti nebylo z čeho vařit, dnes seženeme prakticky cokoliv v jakoukoliv roční dobu. Už se ale naštěstí neřídíme jen „neomezenou“ nabídkou supermarketů a obchodů s potravinami a čím dál častěji dáváme na selský rozum. Pokud stejně jako my preferujete co nejkvalitnější tuzemské a lokální suroviny, pravděpodobně následujete především sezónu a svůj instinkt. Do čeho se pustit v listopadu?

číst dále ...

Tradiční pokrmy pro další vánoční dny – na Boží hod, Svátek svatého Štěpána, Silvestr a Nový rok

I další sváteční dny o vánočních svátcích, tedy na Boží hod, Svátek svatého Štěpána, Silvestr a Nový rok se podává v českých domácnostech mnoho skvělých pokrmů. V mnoha rodinách nesmí chybět svíčková na smetaně nebo nějaká vepřová pečeně, na Svátek svatého Štěpána pak krůta plněná nádivkou či jiná drůbeží dobrota. Na silvestra pak asi všichni milujeme chlebíčky, či různé jednohubky. Opět jsme pro vás vybrali výběr těch nejzajímavějších receptů z naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na skvělá jídla, která se tradičně podávají další dny po Štědrém dnu, tedy na Boží hod, Svátek svatého Štěpána, Silvestr a Nový rok.

číst dále ...

Vánoční menu – tradiční česká štědrovečerní večeře

Tradiční vánoční pokrmy na Štědrovečerní menu. Výběr 25 nejlepších tradičních českých receptů na jídla servírovaná na Štědrý den. Vybrali jsme ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na klasické štědrovečerní předkrmy, polévky, hlavní jídla i dezerty a moučníky.

číst dále ...

Křupavé hranolky McCain sledují nejnovější kulinární trendy

Kdo by je nemiloval? Křupavé, voňavé, zlatavé hranolky s vynikající chutí brambor. Řeč je o hranolkách značky McCain, která jako první přinesla na český trh mražené hranolky do trouby. A právě teď můžete ochutnat něco nového! Dvě křupavé novinky McCain připravené podle nejnovějších kulinárních trendů: široké hranolky Steakhouse Frites a hranolky s křupavou slupkou Bistro Style! Pro tu nejlepší chuť a výjimečný zážitek na talíři.

číst dále ...

Globus: trvanlivé potraviny a drogerie pro Sbírku potravin levněji

Všech patnáct hypermarketů Globus se zapojí do letošní podzimní Sbírky potravin, která proběhne v sobotu 23. listopadu. Globus je nejdéle fungujícím partnerem sbírek a letošní akci podpoří speciální akční nabídkou, platnou jen v den sbírky a pro vybrané trvanlivé potraviny nebo drogerii. Veřejné sbírce předchází i zaměstnanecká sbírka Globusu.

číst dále ...

Podzimní menu od Hollandie

Mlhavo, ranní mrazíky, odpolední sluníčko, občas déšť, vůně padajícího listí. To je podzim. Se změnou počasí na sobě nejspíše pociťujete, že máte i jiné chutě. Proto pro vás česká mlékárna Hollandia ve spolupráci s juniorskou sekcí Asociace kuchařů a cukrářů ČR připravila voňavé sezónní recepty.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy