REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Grilování hovězího z bio farmy? Nejen původ, ale i chuť vás přesvědčí

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

S letními měsíci je nerozlučně spjato grilování. K tomu, aby byl váš kulinářský výtvor opravdu stoprocentní, je ale třeba se soustředit zejména na výběr kvalitního kousku hovězího masa. Sázkou na jistotu jsou produkty ekologického zemědělství s garantovaným původem. Poradíme vám nejen s výběrem nejlepšího hovězího, ale podělíme se také o recept na lahodnou přílohu.


Bio steaky se vyznačují křehkostí a lahodnou chutí, a to především díky dostatečné vyzrálosti masa. Pastevní způsob chovu přispívá k větší hodnotnosti masa a je pro zvířata přirozenější. Tyto podmínky navíc působí preventivně proti nemocem a zvířata tak nemusí podstupovat léčbu. Ekologické zemědělství je environmentálně prospěšné a pomáhá zachovávat v dobrém stavu půdní a vodní systém.

 

 

Maso z bio farem neobsahuje žádné stopy chemických látek, protože krmivo zvířat pochází z ekologického zemědělství. Využívání hormonů, masokostní moučky a geneticky modifikovaných surovin je zakázáno. „Masná plemena skotu chovaného v ekologickém zemědělství se na pastvě volně pohybují, což má vliv nejen na jejich celkovou pohodu ale také na strukturu masa,“ upozornila Kateřina Urbánková, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců, s tím, že kvalitu masa ovlivní také způsob porážky.

Po poražení zvířete, které bylo předtím vystresované, dochází k metabolickému spálení vnitrosvalového cukru. Tento proces poté zapříčiňuje nedokonalé zrání masa na bázi mléčného kvašení. Skot z ekologického zemědělství bývá před poražením v areálu jatek po určitou dobu ustájen, až přivykne novému prostředí, dojde k šetrné porážce. Zvířata na sebe při porážce nesmí vidět, aby nedocházelo k opětovnému stresování.

 

Jaké maso vybrat?

Opravdu chutný steak musí být vždy vyzrálý, čerstvé maso se na gril nehodí. Nejlepší kousky pocházejí z jalovice staré do 30 měsíců. Na o něco nižším stupni je maso z býka starého 30 až 36 měsíců. Poslední je mladý býček starý 18 až 22 měsíců. Co se týče druhů, vyzkoušejte například rib eye steak z vysokého roštěnce, nebo steak z nízkého roštěnce. Velmi chutný je rump steak ze zadního hovězího. Jedinečnou libovostí a křehkostí se vyznačuje steak z hovězí svíčkové.

 

A hurá s ním na gril!

Před grilováním maso vyjměte z lednice či vakuového obalu alespoň na půl hodiny a pokud je to třeba, osušte jej papírovou utěrkou. Za okamžik by mělo změnit barvu na tmavě červenou. Vyzrálý kousek není třeba dopředu nijak nakládat ani marinovat, je vynikající samo o sobě. Naporcované 2 až 3 centimetry tlusté plátky lehce potřete olejem a položte na rozpálený gril. Po chvíli se steak zatáhne a sám se od povrchu pustí, poté jej otočte. Jakou dobu propékání zvolíte, záleží na vás. Rare varianta se na každé straně bude připravovat 2 až 3 minuty, pro medium platí 3 až 4. Pamatujte ale, že maso by mělo zůstat přirozeně šťavnaté. K obracení využijte grilovací kleště, abyste zbytečným napichováním nepřišli o chutnou šťávu.

 

Poznámka redakce:

Díky značení si mohou být spotřebitelé jistí kvalitou i původem potravin, které musí splňovat podmínky ekologické produkce. Bio zemědělci, výrobci i distributoři procházejí pravidelnými každoročními kontrolami, na základě nich získávají na své produkty certifikát a smí je označit jako bio výrobek.

 

Jaká loga se používají?

Národní značení

 

 

Logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“ se využívá jako známka biopotravin a také všech bioproduktů z České republiky.

 

Evropské značení

 

Pokud výrobek pochází z Evropské unie, musí být označen zeleným biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu EU nebo mimo EU, případně společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny. Veškeré údaje by se měly nacházet v jednom zorném poli společně s logem. Na biopotravinách pocházejících z Česka tak kromě povinné biozebry naleznete také evropské logo. Kromě loga musí být na obalu uveden také číselný kód kontrolní organizace ve formátu CZ-BIO-00x.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Kávová panna cotta – recept, který si okamžitě zamilujete

O tomhle italském dezertu už jste určitě slyšeli. Ochutnat ho můžete v každé lepší cukrárně a restauraci. Většinou je však k dostání panna cotta s malinami nebo s jahodami. Pokud ale i vy rádi zkoušíte nové chutě, dejte šanci kávové panna cottě do skleničky!

číst dále ...

Dozvuk letních barev v podzimní kuchyni! Dopřejte si dobroty z paprik, které potěší i náročné strávníky

Červené, zelené nebo žluté, někdy kulaté a jindy zase podlouhlé. Řeč je o šťavnatých paprikách, jejichž přirozená zralost trvá od srpna přibližně do poloviny října, a jsou tak skvělým způsobem, jak si alespoň trochu prodloužit letní sezónu. Navíc vás díky svému vzhledu dokonale připraví i na nadcházející pestrobarevný podzim. Nezbývá, než se pustit do příprav!

číst dále ...

Dejte sbohem podzimnímu nachlazení. Vsaďte na rakytník a dopřejte si pořádnou porci vitamínů!

První chladnější dny mohou pořádně potrápit. Nepříjemnosti v podobě ucpaného nosu, pokašlávání, smrkání nebo nežádoucího pocitu únavy na sebe v upršených dnech nenechají dlouho čekat. Proto stojí za to zamyslet se nad tím, jak nemocem a virům včas předejít, a užít si tak podzim bez starostí a naplno. Vyzkoušejte tentokrát rakytník, sami se přesvědčíte, že to stojí za to!

číst dále ...

Malí pomocníci v kuchyni aneb Jak zabavit děti a předat jim správné stravovací návyky

Jedním z mnoha návyků, které se rodiče snaží svým ratolestem během dospívání předat, je správná životospráva a pestré, vyvážené stravování, jež zejména dětskému organismu dodává tolik potřebné živiny. Kromě volby vhodných surovin ale mnozí často zapomínají na to, že během nákupu stojí za to dbát i na skutečnou kvalitu. Prozradíme vám, jakou formou předat dětem to nejdůležitější a na jaké potraviny byste se v obchodech určitě měli zaměřit!

číst dále ...

Bedla jedlá

Bedla jedlá je slovní hříčka, jako botanický druh totiž neexistuje. Všechny bedly ale jedlé nejsou, v ČR roste kolem 90 druhů bedel! Některé mírně jedovaté bedly bývají mohutné, jiné jsou veliké jen několik centimetrů a mohou způsobit lehké i vážné otravy. Měli, bychom sbírat jen bedly, které bezpečně poznáme a rostou v lese. Bedly sbírali už naši předkové a má i lidové názvy, například: paraplíčko, biskupská čepice, paraple, smrha, paloučnice, kuky, palazor.

číst dále ...

Dáme market nově zaváží hotová jídla připravená šéfkuchařem Filipem Sajlerem, který slibuje gastronomický zážitek

Společnost Dáme jídlo rozšířila svoji nabídku na platformě Dáme market o hotová jídla značky Cibule. Nová exkluzivní spolupráce vznikla se známým šéfkuchařem Filipem Sajlerem, který chce zákazníkům ukázat v praxi, že i hotová jídla mohou být kulinářský zážitek. Prodej hotovek od jeho nové značky Cibule. z nabídky služeb rychlého rozvozu probíhá výhradně přes Dáme market.

číst dále ...

Hřib hnědý – univerzální hříbek

Hřib hnědý – Imleria badia patří mezi houbaři k jedné z nejoblíbenějších hřibovitých hub a to pro svoji typickou houbovou vůni a příjemnou chuť. Není tak sladký jako hřib smrkový, například smaženice ze samotného hřibu smrkového každému nechutná pro svoji nasládlou chuť, naopak ze hřibu hnědého je považována za jednu z nejchutnějších. Tahle univerzální houba roste od července do konce listopadu (i na začátku prosince při mírné zimě), nejčastěji v borových písčitých lesích, ale i kyselých smrčinách, méně často smíšených, vzácně v listnatých lesích, od nížin po podhůří. Má rád kyselé podloží a proto mu i dříve nevadily kyselé deště. V 80. letech, právě díky kyselým dešťům, skoro zmizely v některých místech tehdy ještě Československé republiky například lišky, které jsou dnes opět velmi hojné.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy