REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Grilování hovězího z bio farmy? Nejen původ, ale i chuť vás přesvědčí

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

S letními měsíci je nerozlučně spjato grilování. K tomu, aby byl váš kulinářský výtvor opravdu stoprocentní, je ale třeba se soustředit zejména na výběr kvalitního kousku hovězího masa. Sázkou na jistotu jsou produkty ekologického zemědělství s garantovaným původem. Poradíme vám nejen s výběrem nejlepšího hovězího, ale podělíme se také o recept na lahodnou přílohu.


Bio steaky se vyznačují křehkostí a lahodnou chutí, a to především díky dostatečné vyzrálosti masa. Pastevní způsob chovu přispívá k větší hodnotnosti masa a je pro zvířata přirozenější. Tyto podmínky navíc působí preventivně proti nemocem a zvířata tak nemusí podstupovat léčbu. Ekologické zemědělství je environmentálně prospěšné a pomáhá zachovávat v dobrém stavu půdní a vodní systém.

 

 

Maso z bio farem neobsahuje žádné stopy chemických látek, protože krmivo zvířat pochází z ekologického zemědělství. Využívání hormonů, masokostní moučky a geneticky modifikovaných surovin je zakázáno. „Masná plemena skotu chovaného v ekologickém zemědělství se na pastvě volně pohybují, což má vliv nejen na jejich celkovou pohodu ale také na strukturu masa,“ upozornila Kateřina Urbánková, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců, s tím, že kvalitu masa ovlivní také způsob porážky.

Po poražení zvířete, které bylo předtím vystresované, dochází k metabolickému spálení vnitrosvalového cukru. Tento proces poté zapříčiňuje nedokonalé zrání masa na bázi mléčného kvašení. Skot z ekologického zemědělství bývá před poražením v areálu jatek po určitou dobu ustájen, až přivykne novému prostředí, dojde k šetrné porážce. Zvířata na sebe při porážce nesmí vidět, aby nedocházelo k opětovnému stresování.

 

Jaké maso vybrat?

Opravdu chutný steak musí být vždy vyzrálý, čerstvé maso se na gril nehodí. Nejlepší kousky pocházejí z jalovice staré do 30 měsíců. Na o něco nižším stupni je maso z býka starého 30 až 36 měsíců. Poslední je mladý býček starý 18 až 22 měsíců. Co se týče druhů, vyzkoušejte například rib eye steak z vysokého roštěnce, nebo steak z nízkého roštěnce. Velmi chutný je rump steak ze zadního hovězího. Jedinečnou libovostí a křehkostí se vyznačuje steak z hovězí svíčkové.

 

A hurá s ním na gril!

Před grilováním maso vyjměte z lednice či vakuového obalu alespoň na půl hodiny a pokud je to třeba, osušte jej papírovou utěrkou. Za okamžik by mělo změnit barvu na tmavě červenou. Vyzrálý kousek není třeba dopředu nijak nakládat ani marinovat, je vynikající samo o sobě. Naporcované 2 až 3 centimetry tlusté plátky lehce potřete olejem a položte na rozpálený gril. Po chvíli se steak zatáhne a sám se od povrchu pustí, poté jej otočte. Jakou dobu propékání zvolíte, záleží na vás. Rare varianta se na každé straně bude připravovat 2 až 3 minuty, pro medium platí 3 až 4. Pamatujte ale, že maso by mělo zůstat přirozeně šťavnaté. K obracení využijte grilovací kleště, abyste zbytečným napichováním nepřišli o chutnou šťávu.

 

Poznámka redakce:

Díky značení si mohou být spotřebitelé jistí kvalitou i původem potravin, které musí splňovat podmínky ekologické produkce. Bio zemědělci, výrobci i distributoři procházejí pravidelnými každoročními kontrolami, na základě nich získávají na své produkty certifikát a smí je označit jako bio výrobek.

 

Jaká loga se používají?

Národní značení

 

 

Logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“ se využívá jako známka biopotravin a také všech bioproduktů z České republiky.

 

Evropské značení

 

Pokud výrobek pochází z Evropské unie, musí být označen zeleným biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu EU nebo mimo EU, případně společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny. Veškeré údaje by se měly nacházet v jednom zorném poli společně s logem. Na biopotravinách pocházejících z Česka tak kromě povinné biozebry naleznete také evropské logo. Kromě loga musí být na obalu uveden také číselný kód kontrolní organizace ve formátu CZ-BIO-00x.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Bílý jogurt bez laktózy od Hollandie jednoznačně vyhrál svou kategorii v soutěži Mlékárenský výrobek roku 2019

Bezlaktózový jogurt od české mlékárny Hollandia převálcoval svými kvalitami konkurenci v jedné z nejpočetněji obsazené kategorii soutěže Mlékárenský výrobek roku 2019. Produkty z mléka hodnotilo 23 nezávislých odborníků na konci dubna. Bílý jogurt bez laktózy si podmanil porotce především svou chutí, která je příjemně jogurtově kyselá, což není u výrobků bez laktózy zvykem.

číst dále ...

Ty nejlepší recepty na zpracování či využití čerstvých meruněk

Meruňky jsou skvělé čerstvé, jen tak, ale také po staletí patří mezi oblíbené suroviny mnoha světových kuchyní, včetně té naší české! V tomto výběru vyzkoušených receptů jsme prohledali za vás naši databázi a našli pro vás ty nejlepší recepty, co v naší internetové kuchařce ReceptyOnLine.cz máme na zpracování nebo využití právě meruněk.

číst dále ...

Bezlepkové pečení, a navíc v bio kvalitě? Konečně si doma upečete oblíbené koláče!

Kdo by nemiloval domácí buchty, sladké zákusky či dokonce voňavé pečivo z kvalitní poctivé mouky? Široký výběr z nejrůznějších druhů bio mouky se v českých regálech objevuje už dlouho. Na své si ale konečně pořádně přijdou i ti, kteří si klasickou mouku dopřát nemohou. V poslední době se stále více rozšiřuje nabídka bezlepkové bio mouky pro celiaky.

číst dále ...

Sedmero zajímavostí o ledovém čaji

Ledové čaje nejrůznějších příchutí se v  posledních letech těší stále větší oblibě po celém světě. Patříte také mezi hrdé fanoušky tohoto jedinečného osvěžení s neodolatelnou chutí? Potom je právě teď ideální čas dozvědět se o něm pár zajímavostí, kterými budete moci ohromovat své okolí.

číst dále ...

Malá třešňová kuchařka – ty nejlepší recepty s třešněmi

Když přijde sezóna třešní, je třeba třešně rychle zpracovat. Můžeme je zavařit, naložit celé, nebo uchovat například ve formě džemů či marmelád. Z třešní lze také připravit mnoho úžasných dobrot. Asi nejčastěji je využíváme jako součást různých dezertů, ale dají se také upravit jako příloha k různým masům, či z nich udělat skvělou polévku. Z třešní ale můžeme vyrobit i sladké šťávy či lahodné alkoholické likéry. Inspirujte se tímto výběrem TOP receptů z naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Není kráva jako kráva. Která je na mléko a která na maso? A jaký kousek hovězího je ten nejlepší?

Vyznat se podrobněji v jednotlivých plemenech krav náleží většinou jen opravdovým odborníkům. Chcete se i vy trochu poučit a zjistit, která kráva z farmy je na mléko, a za jakým plemenem zajet na statek pro to nejlepší maso? Náš článek vám navíc poradí i s tím, jaký kus masa si při koupi vybrat.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy