REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Fenykl – koření

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fenykl je vytrvalá, zpravidla však dvouletá bylina. Plodem je známá až 1 cm dlouhá oválná dvojnažka hnědožluté až hnědozelené barvy. Od semen kopru se tyto nažky liší tím, že nejsou zmáčknuté a křídlatě roubené.


Bylinky, koření a kořenící směsiBotanický název: Fenykl obecný
Lidově: Italský, římský, sladký, vlašský kopr, úkrop

Fenykl je původem je Středomoří a dnes se pěstuje téměř na celém světě. Těšil se značné oblibě již ve starém Egyptě. U nás se odedávna pěstuje nejvíce na zahrádkách a poměrně vzácně zplaňuje.

V kuchyni se užívá především plodu fenyklu (semen), které jsou bohaté na silici. Mají intenzivní vůni a nasládlou kořenitou chuť, podobající se chutí anýzu. Fenyklů je několik druhů a liší se od sebe velikostí, barvou plodů, vůní, ale i chutí.

Tmavě zelené listy fenyklu jsou klasickou složkou rybích pokrmů a polévek, používá se ke kořenění chleba, pečiva, při výrobě cukrovinek, při konzervaci ovoce a zeleniny. V Itálii se používá k rožněným a dušeným masům a také při nakládání červené řepy.

Již ve starověku byl fenykl oblíbeným prostředkem při léčení poruch trávicího traktu, nadýmání, pomáhá zklidnit zažívání a léčí katary dýchacích cest. Fenyklové silice se užívá také v průmyslu likérnickém a mydlářském. Je důležitou součástí mnoha léčiv i zubních past a připravuje se z něho i fenyklový čaj.

Další články: Fenykl, rady a tipy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy