REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Estragon (Pelyněk estragon)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Estragon nebo-li také kozalec kořenný, pelyněk kozalec je vytrvalá bylinka vysoká až 1 metr, s přímou lodyhou, hustě větvenou s čárkovitými kopinatými přisedlými listy, kvete žlutě. Má rád slunné teplé a suché podnebí a dobře prohnojenou půdu. Estragon je oblíbený ve francouzské kuchyni, k povzbuzení chuti k jídlu, k ochucení omáček, polévek, vařených pokrmů, nakládané zeleniny, ochucení likérů. Estragon je i součástí kořenících směsí.


Bylinky, koření a kořenící směsiLatinsky: Artemisia dracunculus

Botanický název: Pelyněk kozalec
Lidově: dračí koření, císařík, dragon, kozalec, bertrám

Estragon má svůj původ ve střední a jihozápadní Asii, je proto častou součástí pokrmů v kuchyni Arménů a Turků. Listy estragonu mají jemnou hořkosladkou kořeněnou chuť.

Používá se k aromatizování vinných nebo ovocných octů, bylinkových másel, do nádivek, drůbeže, k pečeným a dušeným masům, do omáček, při nakládání zeleniny, k přípravě estragonové hořčice, při nakládání okurek, do čínských a francouzských pokrmů, k rýži a vařeným rybám, do salátů, polévek a marinád.

Estragonový ocet se připravuje vložením několika snítek do vinného nebo kvasného lihového octa, kde se nechají vyluhovat. Bez estragonu si těžko představíme oblíbenou francouzskou beárnskou omáčku.

Jako koření se používají čerstvé i sušené listy, často spolu se stonky. Pokrmům dodává pikantně trpkou příchuť.

Estragon má i léčivé účinky, významně podporuje tvorbu žluči, zvyšuje chuť k jídlu, podporuje trávení. Listy obsahují jod, minerální látky a vitaminy A a C. Podporuje chuť k jídlu, povzbuzuje vylučování trávicích šťáv a má močopudný efekt. Také zvyšuje sekreci žluče.

Čaj z estragonu se používá při nespavosti. V minulosti se používal při bolestech zubů a staří Římané s ním léčili hadí uštknutí či ho využívali při léčbě kurdějí.

 

Bylinky, koření a kořenící směsi

 

Kuchyně i botanika rozlišuje dva druhy estragonu, francouzský, který má nezastupitelnou chuť ve francouzské kuchyni, který vyžaduje klimaticky příznivé podmínky pro pěstování, a ruský, který přežívá v chladném a horském podnebí, má však ostřejší a hrubší chuť. Francouzský estragon se musí přesazovat každý třetí rok, aby zůstala zachována kvalitní chuť, zatímco chuť ruského estragonu se zlepšuje tím, čím déle roste na jednom místě.

Nejrozšířenější je ruský a francouzský.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

4 nejlepší třešňové Cake Pops recepty

Tak dobré a přitom tak rychle pryč. Třešně jsou jedna z těch typicky letních surovin, která je pryč dřív, než se rozkoukáte. Vrhněte se na ně tento rok pořádně a až se vám přejí čerstvé, zakomponujte je do dezertů! Hitem jsou teď dezerty, které si každý jednoduše vezme do ruky bez složitého krájení a oddělování.

číst dále ...

3 okamžiky, kdy se vyhnout cukru a vsadit na svačinku plnou bílkovin

Když nás trápí pocit hladu, zaženeme ho jídlem. Spousta potravin ho dokáže přirozeným způsobem potlačit, obzvlášť potom ty, které jsou bohaté na proteiny a navozují rychlý pocit sytosti. Jiné zase naopak ovlivňují chutě a je lepší se jim vyhnout obloukem. Jsou to ty s vysokým glykemickým indexem, které sice „zaplácnou“, ale zanedlouho se žaludek ozve znovu a o to silněji. Obzvlášť pozor si dejte na potraviny, v kterých byste nenápadně ukrytý cukr nečekali. Ozývá se hlad nevhod? Zažeňte ho unikátní proteinovou tyčinku bez přidaného cukru.

číst dále ...

Bageterie Boulevard uvádí nové menu podle známého izraelského šéfkuchaře, jako první ho ochutnal izraelský velvyslanec

Zákazníci Bageterie Boulevard možnost ochutnat nové sezónní Chef Menu, které pro ně sestavil přední izraelský šéfkuchař Charlie Fadida z Tel Avivu. V menu hrají prim chutě i suroviny typické pro izraelskou kuchyni. Kromě dvou různých baget a polévky se v rámci řady Balanced calories představí také vegetariánský burger a veganský wrap. Nové Chef Menu je dostupné na všech pobočkách Bageterie Boulevard. Jako první menu ochutnal velvyslanec Státu Izrael v České republice Daniel Meron.

číst dále ...

Zpestřete si grilování prvním nutričně kompletním rostlinným burgerem od české Many

Česká firma Mana přišla s novinkou, kterou je první nutričně kompletní rostlinný burger na světě. I přes jeho rostlinný původ neztrácí tento burger nic na chuti ani textuře. Díky intenzivnímu vývoji se podařilo vytvořit burger, který chutná stejně dobře jako ty masové, má pevnou strukturu, a přitom je i skvěle šťavnatý. ManaBurger není jen pro vegany, ale i pro ty, kteří mají rádi chuť poctivého burgeru z hovězího masa, ale chtějí si místo něj občas dopřát zdravější a nutričně plnohodnotnou alternativu vyrobenou s výrazně nižším dopadem na planetu. Výroba tohoto burgeru je totiž výrazně šetrnější k životnímu prostředí než produkce hovězího masa. Energetická náročnost je o polovinu nižší a spotřeba vody dokonce o 99 %.

číst dále ...

Zelenina jako strašák dětských talířů

Zelenina – základní potravina, která by měla mít své místo v dospělém, ale i dětském jídelníčku. Jenže donutit děti zeleninu jíst, bývá občas problém. Můžete ji ale šikovně schovat do jídel, ve kterých nepůjde tolik poznat. Přinášíme vám tipy, jak udělat pokrmy ze zeleniny atraktivnější a taky chutnější.

číst dále ...

Netradiční recepty ze zeleniny

Ani vás už nebaví neustálé vymýšlení receptů? Rádi byste uvařili něco nového, chutného, barevného a zároveň plného vitamínů? Sáhněte do spíže po zelenině a zkuste tentokrát připravit netradiční pokrmy, které zachutnají nejen vám, ale celé rodině!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy