REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Estragon (Pelyněk estragon)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Estragon nebo-li také kozalec kořenný, pelyněk kozalec je vytrvalá bylinka vysoká až 1 metr, s přímou lodyhou, hustě větvenou s čárkovitými kopinatými přisedlými listy, kvete žlutě. Má rád slunné teplé a suché podnebí a dobře prohnojenou půdu. Estragon je oblíbený ve francouzské kuchyni, k povzbuzení chuti k jídlu, k ochucení omáček, polévek, vařených pokrmů, nakládané zeleniny, ochucení likérů. Estragon je i součástí kořenících směsí.


Bylinky, koření a kořenící směsiLatinsky: Artemisia dracunculus

Botanický název: Pelyněk kozalec
Lidově: dračí koření, císařík, dragon, kozalec, bertrám

Estragon má svůj původ ve střední a jihozápadní Asii, je proto častou součástí pokrmů v kuchyni Arménů a Turků. Listy estragonu mají jemnou hořkosladkou kořeněnou chuť.

Používá se k aromatizování vinných nebo ovocných octů, bylinkových másel, do nádivek, drůbeže, k pečeným a dušeným masům, do omáček, při nakládání zeleniny, k přípravě estragonové hořčice, při nakládání okurek, do čínských a francouzských pokrmů, k rýži a vařeným rybám, do salátů, polévek a marinád.

Estragonový ocet se připravuje vložením několika snítek do vinného nebo kvasného lihového octa, kde se nechají vyluhovat. Bez estragonu si těžko představíme oblíbenou francouzskou beárnskou omáčku.

Jako koření se používají čerstvé i sušené listy, často spolu se stonky. Pokrmům dodává pikantně trpkou příchuť.

Estragon má i léčivé účinky, významně podporuje tvorbu žluči, zvyšuje chuť k jídlu, podporuje trávení. Listy obsahují jod, minerální látky a vitaminy A a C. Podporuje chuť k jídlu, povzbuzuje vylučování trávicích šťáv a má močopudný efekt. Také zvyšuje sekreci žluče.

Čaj z estragonu se používá při nespavosti. V minulosti se používal při bolestech zubů a staří Římané s ním léčili hadí uštknutí či ho využívali při léčbě kurdějí.

 

Bylinky, koření a kořenící směsi

 

Kuchyně i botanika rozlišuje dva druhy estragonu, francouzský, který má nezastupitelnou chuť ve francouzské kuchyni, který vyžaduje klimaticky příznivé podmínky pro pěstování, a ruský, který přežívá v chladném a horském podnebí, má však ostřejší a hrubší chuť. Francouzský estragon se musí přesazovat každý třetí rok, aby zůstala zachována kvalitní chuť, zatímco chuť ruského estragonu se zlepšuje tím, čím déle roste na jednom místě.

Nejrozšířenější je ruský a francouzský.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy