REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Estragon (Pelyněk estragon)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Estragon nebo-li také kozalec kořenný, pelyněk kozalec je vytrvalá bylinka vysoká až 1 metr, s přímou lodyhou, hustě větvenou s čárkovitými kopinatými přisedlými listy, kvete žlutě. Má rád slunné teplé a suché podnebí a dobře prohnojenou půdu. Estragon je oblíbený ve francouzské kuchyni, k povzbuzení chuti k jídlu, k ochucení omáček, polévek, vařených pokrmů, nakládané zeleniny, ochucení likérů. Estragon je i součástí kořenících směsí.


Bylinky, koření a kořenící směsiLatinsky: Artemisia dracunculus

Botanický název: Pelyněk kozalec
Lidově: dračí koření, císařík, dragon, kozalec, bertrám

Estragon má svůj původ ve střední a jihozápadní Asii, je proto častou součástí pokrmů v kuchyni Arménů a Turků. Listy estragonu mají jemnou hořkosladkou kořeněnou chuť.

Používá se k aromatizování vinných nebo ovocných octů, bylinkových másel, do nádivek, drůbeže, k pečeným a dušeným masům, do omáček, při nakládání zeleniny, k přípravě estragonové hořčice, při nakládání okurek, do čínských a francouzských pokrmů, k rýži a vařeným rybám, do salátů, polévek a marinád.

Estragonový ocet se připravuje vložením několika snítek do vinného nebo kvasného lihového octa, kde se nechají vyluhovat. Bez estragonu si těžko představíme oblíbenou francouzskou beárnskou omáčku.

Jako koření se používají čerstvé i sušené listy, často spolu se stonky. Pokrmům dodává pikantně trpkou příchuť.

Estragon má i léčivé účinky, významně podporuje tvorbu žluči, zvyšuje chuť k jídlu, podporuje trávení. Listy obsahují jod, minerální látky a vitaminy A a C. Podporuje chuť k jídlu, povzbuzuje vylučování trávicích šťáv a má močopudný efekt. Také zvyšuje sekreci žluče.

Čaj z estragonu se používá při nespavosti. V minulosti se používal při bolestech zubů a staří Římané s ním léčili hadí uštknutí či ho využívali při léčbě kurdějí.

 

Bylinky, koření a kořenící směsi

 

Kuchyně i botanika rozlišuje dva druhy estragonu, francouzský, který má nezastupitelnou chuť ve francouzské kuchyni, který vyžaduje klimaticky příznivé podmínky pro pěstování, a ruský, který přežívá v chladném a horském podnebí, má však ostřejší a hrubší chuť. Francouzský estragon se musí přesazovat každý třetí rok, aby zůstala zachována kvalitní chuť, zatímco chuť ruského estragonu se zlepšuje tím, čím déle roste na jednom místě.

Nejrozšířenější je ruský a francouzský.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Na webu Rybářský rozcestník.cz najdete unikátní rybářskou kuchařku!

Rybářský rozcestník.cz je přehledný, moderní web pro zapálené rybáře a rybářsky plný fotografií i kvalitních článků o rybách a rybářích. Kromě jiného na tomto portálu najdete atlasy ryb, živočichů a vodních rostlin, také encyklopedii rybářských uzlů a mnoho dalšího. Nepřéhlednutelná je také na webu rybářská kuchařka, která by mohla padnout do oka i nerybářům!

číst dále ...

Hrátky s čokoládou

Inspirujte se tímto originálním videem a ozdobte dezerty netadičními čokoládovými tvary. Podévejte se, co dokáže led či studená voda s rozpuštěnou čokoládou. Nejsou to kouzla, jen um šikovných cukrářů. :)

číst dále ...

Italská kuchyně sahá až do pravěku, jak se zrodila a měnila v průběhu staletí?

Kdo by neznal skvělou pizzu nebo italské těstoviny s rozmanitými druhy omáček? Italská kuchyně je jednou z nejrozšířenějších na světě a její základy můžeme stopovat až do neolitu. Vydáme se na cestu italského jídla od jeho počátků až do dnešních dnů. A změn je za ta staletí požehnaně.

číst dále ...

Láska na talíři: jaké valentýnské pochoutky připravit vašim nejmilejším

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Svatý Valentýn je za rohem a jak lépe ho oslavit, než dobrým jídlem a pitím! Je zvykem brát svou drahou polovičku na romantickou večeři, ale po letech mohou i ty nejluxusnější restaurace omrzet. Přitom můžete romantickou atmosféru vykouzlit i v pohodlí vašeho domova a připravit lahodný pokrm partnerovi či partnerce sami. Vaše úsilí jistě nadchne protějšek více než drahé menu v restauraci. Jako inspiraci jsme pro vás vybrali několik receptů z oblíbených pořadů o vaření na TV Paprika.

číst dále ...

Při očistě organismu pomůže i konopí

Nejlepší očistou pro tělo je dodržování zdravého životního stylu, tedy dostatek pohybu a kvalitního spánku a pravidelná a zdravá strava. Chcete-li se pročistit, určitě dopřejte svému tělu dostatek ovoce a zeleniny, které vám dodá energii a dobrý pocit. Svůj jídelníček celkově odlehčete a nebojte se na něj zařadit také konopí, které je zdrojem všech pro tělo potřebných látek.

číst dále ...

Valentýnské menu II.

Tip, jak by mohlo vypadat vaše valentýnké menu. Je to jen inspirace, přizpůsobte si slavností tabuli na Svatého Valentýna vašim chuťovým buňkám, nebo spíše mlsnému jazýčku vašeho partnera či partnerky! :)

číst dále ...

Valentýnské menu I.

Ačkoli je máj lásky čas, nesmíme zapomenout ani na svátek všech zamilovaných, a to na sv. Valentýna. A protože láska prochází žaludkem, přinášíme vám pár tipu na večerní menu, kterým jistě svou polovičku očarujete. Pokud celé menu nestíháte připravit, rozhodně si připravte alespoň čokoládové košíčky se srdíčky. Ty se budou hodit každopádně.😊

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy