REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dlouhá cesta

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Letošní bohatá nadílka sněhu mi připoměla jednu příhodu z dětství.


Narodila jsem se na vesnici, doma jsme chovali prase a vždycky v zimě se prase zabíjelo. Po zabíjačce se část masa a část špeku nakládalo na uzení. Z masa, boku a špeku se nakrájely pěkné rovné kousky, kterým se říkalo „ŠRŮTKY“. Šrůtka masa nebo slaniny musela být dobře ukrojená, nesměly z ní nikde koukat žádné cancourky nebo nějaké kousky. Pak se oloupal česnek a ten se spolu se solí roztloukl v hmoždíři. Připravená směs se poctivě vmasírovala do kusů masa a špeku. Všechny šrůtky se naskládaly do dřevěného sudu předem čistě vymytého. Maso se skládalo tak aby mezi jednotlivými kusy nezůstal žádný vzduch, to by se maso kazilo. Nahoru se položila dřevěná deska a zatížila se kamenem. Nechalo se to několik týdnů naložené ale každý týden se maso přeložilo. Bylo to pro kontrolu a protože při obracení se to lépe proleželo. Když bylo maso uležené odebral se jeden kousek ze kterého se v neděli udělaly řízky a ostatní se odvezlo k místnímu uzenáři který nám maso vyudil.

Tenkrát mi bylo asi devět roků a dědovi nebylo dobře a tak pro vyuzené maso poslal mne a moji o rok mladší sestru. Sněhu bylo asi tak jako letos, tak jsme vzaly sáně, na ně jsme postavily velký koš se dvěma uchy a jely jsme pro uzené do sousední vesnice, necelé 2 kilometry daleko. Na zpáteční cestě se ztrhla vánice, že jsme málem neviděly na cestu. Díky té vánici se tma dostavila daleko dřív než v jiné dny a cesta nám trvala mnohem déle než obvykle. Doma už o nás měli strach a děda i přes všechny obtíže které měl se začal oblékat, že nás půjde hledat. Naštěstí jsme se dostaly domů v pořádku ještě než se stačil děda dooblékat. Všichni společně jsme ochutnali ještě vlažné uzené a ta chuť překonala všechen strach mých prarodičů i námahu kterou jsme se sestrou musely překonat.

Všechno dobře dopadlo nic se nám nestalo a maso jsme v pořádku dopravili domů.

Tak to byla jedna z mých vzpomínek vyvolaných letošní sněhovou nadílkou. Mějte se hezky a dobrý den.

Maruš

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů na džemy a marmelády

Džem má řidší konzistenci a většinou obsahuje celé kousky ovoce. Marmeláda je tužší a připravujeme ji z hodně vyzrálého ovoce, které buď prolisujeme strojkem na ovoce, nebo rozmixujeme a propasírujeme přes síto. Takže stručně: džem se vaří z celého nebo na kousky nakrájeného ovoce, základem marmelády je ovocný protlak (prolisované ovoce). Ale dost teorie! Přinášíme vám ty nejlepší recepty na džemy a marmelády z naší databáze. Tady jsou.

číst dále ...

Je libo hmyzí burger?

Náhražek masa a burgerů založených na rostlinném původu surovin najdete hned několik. Ale napadlo vás vyzkoušet pokrm z hmyzu? Jídlo vyrobené z hmyzu může znít v našich končinách jako sci-fi, ale kvůli dlouhodobé neudržitelnosti klasické živočišné výroby je právě hmyz jednou z potrav budoucnosti. Ochutnat můžete třeba hmyzí burger, který vyrábí německá firma Bug Foundation.

číst dále ...

Vychutnejte si zmrzlinu pro dospělé! Vyrobte si doma veselé nanuky

Ledově vychlazená zmrzlina představuje úžasné osvěžení v průběhu horkého letního dne. Když však přidáte kapku alkoholu a jeden z drinků Schweppes, dodáte nanukům grády a povýšíte je na nečekaný level. A jak vyrobit nanuky 18+?

číst dále ...

Chystejte hody, jde se na jahody!

Sezóna jahod právě vrcholí a je poslední čas pořídit si šťavnatou zásobu těch českých, voňavých, na které zase budeme čekat celý rok. Pořiďte si jich dostatek, ať už natrhaných na vlastní zahrádce, na políčku při samosběru, anebo zakoupených na trhu… Můžete z nich totiž připravit spoustu skvělých dobrot!

číst dále ...

Výborné a zdravé? 4 tipy na letní dobroty pro děti, které hravě zvládnete připravit doma

Léto je tady a spolu s ním nastává čas zmrzlin, limonád, různých dezertů a dalších dobrot. Zodpovědní rodiče tak budou mnohdy řešit dilema, jak dopřát potěšení mlsnému jazýčku svých dětí, ale zároveň neohrozit jejich zdraví. Odpověď se přímo nabízí: připravte jim chutné a zdravé domácí dobroty, u nichž je složení plně ve vaší režii.

číst dále ...

Domácí jahodový sirup s mátou nebo rebarborou, limonáda nebo střik!

Milujete jahody? Tomáš pro Vás připravil dva super recepty na marmeládu a sirupy, kdy zpracujete naprosto celé jahody, i stopky a odřezky! A nakonec si za odměnu po dovedné práci můžete dát skvělý jahodovo-rabarborový střik! Tak hurá do toho, ať je hned hotovo!

číst dále ...

Vinice Šobes, ikona našeho vinařství

V meandru řeky Dyje v Národním parku Podyjí se nachází přírodní unikát, který uchvátí každoročně stovky návštěvníků. Vinice Šobes se díky své jedinečné dispozici stala ikonou moravského vinařství. A tak na nic nečekejte a vydejte se prozkoumat jedno z nejromantičtějších míst v Česku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy