REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dlouhá cesta

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Letošní bohatá nadílka sněhu mi připoměla jednu příhodu z dětství.


Narodila jsem se na vesnici, doma jsme chovali prase a vždycky v zimě se prase zabíjelo. Po zabíjačce se část masa a část špeku nakládalo na uzení. Z masa, boku a špeku se nakrájely pěkné rovné kousky, kterým se říkalo „ŠRŮTKY“. Šrůtka masa nebo slaniny musela být dobře ukrojená, nesměly z ní nikde koukat žádné cancourky nebo nějaké kousky. Pak se oloupal česnek a ten se spolu se solí roztloukl v hmoždíři. Připravená směs se poctivě vmasírovala do kusů masa a špeku. Všechny šrůtky se naskládaly do dřevěného sudu předem čistě vymytého. Maso se skládalo tak aby mezi jednotlivými kusy nezůstal žádný vzduch, to by se maso kazilo. Nahoru se položila dřevěná deska a zatížila se kamenem. Nechalo se to několik týdnů naložené ale každý týden se maso přeložilo. Bylo to pro kontrolu a protože při obracení se to lépe proleželo. Když bylo maso uležené odebral se jeden kousek ze kterého se v neděli udělaly řízky a ostatní se odvezlo k místnímu uzenáři který nám maso vyudil.

Tenkrát mi bylo asi devět roků a dědovi nebylo dobře a tak pro vyuzené maso poslal mne a moji o rok mladší sestru. Sněhu bylo asi tak jako letos, tak jsme vzaly sáně, na ně jsme postavily velký koš se dvěma uchy a jely jsme pro uzené do sousední vesnice, necelé 2 kilometry daleko. Na zpáteční cestě se ztrhla vánice, že jsme málem neviděly na cestu. Díky té vánici se tma dostavila daleko dřív než v jiné dny a cesta nám trvala mnohem déle než obvykle. Doma už o nás měli strach a děda i přes všechny obtíže které měl se začal oblékat, že nás půjde hledat. Naštěstí jsme se dostaly domů v pořádku ještě než se stačil děda dooblékat. Všichni společně jsme ochutnali ještě vlažné uzené a ta chuť překonala všechen strach mých prarodičů i námahu kterou jsme se sestrou musely překonat.

Všechno dobře dopadlo nic se nám nestalo a maso jsme v pořádku dopravili domů.

Tak to byla jedna z mých vzpomínek vyvolaných letošní sněhovou nadílkou. Mějte se hezky a dobrý den.

Maruš

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Překročte hranice běžného pečení, vyzkoušejte nevšední mouky a pečte díky nim s minimem lepku

Celiaci si běžnou mouku s lepkem jednoduše dovolit nemohou. Pro jiné je eliminace lepku jednou z cest k pestřejšímu jídelníčku. Pokud se do této skupiny řadíte i vy, vězte, že pečiva se vzdávat nemusíte. Naopak se vám otevírají široké možnosti pro experimentování v kuchyni. Péct totiž můžete i z mouky rýžové nebo pohankové, díky kterým můžete obsah lepku ve svém jídelníčku snížit na minimum.

číst dále ...

Jubilejní Burgerfest přivítal 21 000 návštěvníků a trhnul rekord s největším burgerem

10. ročník Burgerfestu, který se o víkendu uskutečnil na holešovickém Výstavišti se skutečně vydařil. Kromě dokonalého počasí po celou dobu akce si jej užilo přes 21 000 návštěvníků a došlo i na rekord. Tím byl největší burger v České republice, který vážil 95 kg a měřil 98 na 24 cm, díky čemuž se podařilo jej zapsat i do České knihy rekordů. Celkem se na akci zkonzumovalo 45.000 burgerů v 53 bistrech a restauracích, proběhlo 10 workshopů a kuchařských show, byly zvoleny nejlepší restaurace a rozdaly se ceny v hodnotě přesahující 500 000 Kč.

číst dále ...

Červená řepa jako nepostradatelná lahůdka nejen do upršených podzimních dnů

Pro všechny milovníky barevných jídel máme skvělou zprávu. Nastává čas připravit si krásné pokrmy, které potěší na pohled v době šedivých dnů, ale zároveň budou také vitamínovou bombou, kterou v těchto dlouhých měsících jako když najdete! Červená řepa je hvězda nejen podzimní kuchyně a dokáže svou chutí pořádně překvapit. Připravte si s námi originální recepty!

číst dále ...

Chystáte se na vinobraní? Fakta, co byste měli znát

Vinobraní je za dveřmi, a tak jsme připravili pár zajímavostí, které není na škodu připomenout. Třeba se dozvíte i pár novinek, o kterých jste doposud nevěděli.

číst dále ...

Vyhlášen byl Evropský den ekologického zemědělství, slavit se bude 23. září

Evropský parlament, Rada Evropské unie a Evropská komise, tři klíčové instituce EU, dnes podepsaly společné prohlášení, kterým oficiálně vyhlásily 23. září Evropským dnem ekologického zemědělství.

číst dále ...

Vlašské ořechy. Víte, jak s nimi nakládat?

S plody ořešáku královského se pravděpodobně setkal každý z nás. Podobnost zvrásněných jader vlašských ořechů s mozkem je velmi příznačná, neboť vysoký obsah omega-3 mastných kyselin účinně podporuje funkci mozku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy