REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Co za vás zvládnou zelené superpotraviny

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Chlorella, matcha, moringa, kelp, spirulina… Cizí slova, kterým se snadno naučíte. Zelená barva je barvou živých rostlin, vegetace, růstu a života jako takového. Barva lesů, trávy a mechu nás oslňuje svojí pozitivní energií. A zrovna tak, jako je pro člověka prospěšné vyrážet ven do přírody, prospívá mu i konzumace potravin, které tuto krásu přírody utváří. Miliony rostlinných druhů se skládají z různých látek a všechny mají svůj účel. Řada druhů vypadá i dnes na pohled stejně jako před dvěma sty lety, ovšem jejich přínos pro výživu člověka už tak zajímavý není. Na řadě míst ztratila půda své minerály a dostala jiné člověkem vytvořené chemické látky, které urychlovaly po desetiletí růst především obilných monokultur.


Pokud by vše bylo jako dřív, vystačili by lidé s jídelníčkem složeným z toho, co najdou ve svém okolí, ale svět se změnil. V tom současném sice nemáme tak zdravé ředkvičky, rajčata a například meruňky, ale vše se vyvažuje a tak si můžeme přísun zdravých výživných látek vynahrazovat některými globálními hvězdami, které jako by za tímto účelem rostly na místech, která se dokázala rukám “všekultivujícího” člověka vyhnout.

Není lehké se v nich zorientovat, protože v jejich popisech často najdete velmi podobná slova. Ta působí jako z nějakého slovníku pozitivní komunikace a to tak nekriticky, až to působí podezřele.

Jsou to takoví cizinci, od kterých se buď můžeme hodně naučit nebo se jich bát a nechat je bez povšimnutí projít kolem. Doporučujeme zastavit a dát se s nimi do řeči.

Chlorella vám bude vyprávět o tom, jak zbavit organizmus všemožných jedů, které se v něm nashromáždily. Že řasy rostou jen v moři? Nikoli. Sladkovodní Chlorella to s oprávněnou hrdostí potvrzuje. Při pravidelné konzumaci objeví váš lékař něco nového a to docela čistý chlorellopis.

Matcha o té už jste asi slyšeli. Její sušené listy kontrolují tělesnou hmotnost, pomáhají vylučování vody z těla, přispívají k činnosti srdce a podporují metabolismus tuků.

Kelp je vodní hnědá řasa patřící do třídy chaluh. Má antibakteriální a antivirové účinky. Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a krevního tlaku. Je zdrojem lehce stravitelných bílkovin a sacharidů.

Spirulina je dalším přírodním elixírem pro tělo i duši. I ona patří mezi sladkovodní zelenomodré řasy. Sportovcům vždy udělá radost, když je něco trochu povzbudí. Jejich spirit rozhodně vzroste poté, co ochutnají tento přírodní antioxidant, který vyniká až 70 % obsahu rostlinných bílkovin. Radost udělá také cukrovkářům a všem, kteří nechtějí být příliš velcí a na svět se chtějí dívat svěže.

Moringa olejodárná pochází trochu z říše kouzel konkrétně z podhůří Himálaje. Strom dorůstá do výšky až dvanácti metrů. Čarovná je jeho schopnost prospívat lidem vším, co na něm najdou. Kořeny připomínají křen, zelené plody směle nahradí fazolové lusky a květy povyšují čajové směsi na vonné elixíry. Listy plné minerálů, vitamínů, bílkovin a proteinů, vitamínu C, antioxidantů, betakarotenu, vápníku, draslíku a spoustu dalších látek. Pod tímto stromem spadané listí nehledejte.

Každá zelená potravina má své přednosti, vyberte si tu nejvhodnější pro vás. Pořídit je lze na e-shopu NATU.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

Vzhůru za očistou! Letos to dokážete

Leden, měsíc plný výzev a odhodlání, je již dávno za námi. Ten čas ale letí, je tu již konec února a vy jste se svým předsevzetím stále na začátku? Velké množství jídla se pokoušíte nahrazovat drastickými dietami, ale očekávaný výsledek se míjí účinkem. Upusťte od tohoto nelidského mučení a vrhněte se s námi do rostlinné výzvy. Vždyť k nápravě máte dojít postupně, ne přecházet z extrému do extrému. Vyzkoušejte jarní očistu, která vás nakopne! Pomůže i záměna živočišných bílkovin za ty rostlinné. Zkuste to a zjistíte, že to není zase tak těžké.

číst dále ...

PODĚBRADKA – Video recept z YOU TUBE z kanálu “Když Vaří Babička”

Recepty od našich babiček máme všichni rádi. Jen se většinou neradi natáčejí na videa. Ale tahle babička to má jinak, ráda všem poradí, co si dobrého uvařit. Vyzkoušejte její recept na omáčku Poděbratku. Jde vlastně o takové vepřové kostky na paprice. V článku je i link na její kanál na YOU TUBE!

číst dále ...

To pravé namazané

Mezi hotové produkty Poctivé výroby Globus patří i vynikající pomazánky, které ocení nejeden gurmán. Těmi zpestříte nejenom svoji snídani nebo svačinu, ale třeba i jednohubky pro kamarády, kteří k vám domů dorazí na návštěvu.

číst dále ...

Banány Plantain dodají vašemu pokrmu tu pravou exotickou chuť

V Karibiku nebo Africe jsou banány Plantain neboli banány na vaření základní potravinou, které se ve zdejších kuchyních využívají stejně hojně jako u nás například banány. Na rozdíl od klasických žlutých banánů, které si dáváme běžně ke svačině, se Plantains musí uvařit, aby získaly svou specifickou chuť.

číst dále ...

České superpotraviny, které do vás napumpují energii

Mírná zima bez mrazu může být příjemná, ale pro naše zdraví velmi zrádná. Jakmile vysvitne sluníčko, už vytahujeme jarní kabátek a v tom štěstí ani nekoukneme na teploměr, který se pohybuje v číslech stále hodných zimní bundě a kulichu. Nenechte si zkazit den otravným nachlazením, vsaďte na ověřené zimní superpotraviny z českých zahrad a polí, které si rádi dáte každý den.

číst dále ...

Jak si zpříjemnit únorové dny? Lehkými a zároveň výživnými recepty z kvalitních surovin

Druhý měsíc roku může být poměrně vyčerpávající. Zima už je dlouhá a teplo ještě v nedohlednu. Čím si ale můžete zpříjemnit den, nebo třeba i noc? Kvalitním a dobrým jídlem, které vám hned zlepší náladu. Víte ovšem, jak vybírat potraviny, abyste si co nejvíce pochutnali? Podle log kvality umístěných na jejich obalech. A co tedy můžete zkusit uvařit? Naše nejnovější recepty, které se neobejdou bez některých z následujících ingrediencí – smetany, špenátu, kuřecího masa nebo těstovin. Dobrou chuť!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy