REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.


Základem je výběrová káva

Od espressa se cold brew liší tím, že se čerstvě namletá kávová zrna nechají minimálně 12 hodin macerovat ve studené vodě. Díky tomu se ve výsledném nápoji rozvinou jemné, sladké tóny s nižší aciditou. Navíc se v šálku mnohem lépe projeví pravá chuť kávových zrn, která je ovlivněná místem jejich produkce, procesem sklízení a samozřejmě pražením. Experimentovat s výslednou chutí cold brew můžete obměnou kávových zrn, vždy ale myslete na to, aby se jednalo o výběrovou kávu.

 

 

Bez kvalitního kávomlýnku se neobejdete

Každý, kdo to s přípravou kávy myslí vážně, by si měl pořídit kvalitní mlýnek na kávu. Zapomeňte na tříštivé mlýnky, které jsou sice levné, ale kávová zrna pouze nerovnoměrně rozsekají. Raději investujte do kávomlýnku vybaveného mlecími kameny s možností nastavení hrubosti mletí. To vám umožní připravit si kávu na vícero různých způsobů – v kávovaru, ve french pressu nebo moka konvičce.

 

Jak na cold brew?

Na přípravu cold brew budete potřebovat 90–100 gramů hrubě mleté kávy. Čerstvě namletou kávu nejprve nasypte do sklenice o objemu 1 litr a pomalu zalijete studenou vodou až po okraj. Pokud máte tu možnost, použijte filtrovanou vodu, která vám zajistí lepší výslednou chuť. Sklenici je potřeba uzavřít, lehce protřepat a poté ji umístit na 12–24 hodin do lednice.

Až si budete chtít cold brew vychutnat, jednoduše nápoj přefiltrujete buď pomocí klasických papírových filtrů, nebo můžete využít french press. Aby se vám cold brew jen tak neomrzelo, vyzkoušejte do něj přidat například vymačkanou citronovou šťávu nebo mandlové mléko a samozřejmě spoustu ledu. Inspirovat se můžete našimi recepty:

 

Cold brew limonáda

Jemně nasládlé cold brew se skvěle snoubí s kyselou chutí citronové šťávy. Do vyšší sklenice nalijte 200 ml cold brew, přidejte 50 ml šťávy z čerstvě vymačkaného citronu a nakonec přimíchejte cukrový sirup. Ten vyrobíte jednoduše – lžíci cukru rozvaříte v lžíci vody, díky čemuž získáte kompaktní sirup. Nápoj korunujte několika kostkami ledu a lístky máty. 

 

Cold brew s dotekem čokolády

Oslaďte cold brew pomocí datlí a vytvořte z něj krémový nápoj s čokoládovou příchutí! Jak na to? 4 datle (pokud toužíte po opravdu sladké chuti, sáhněte po Medjool datlích) dejte na pár minut namočit do horké vody. Poté je vhoďte do mixéru, přidejte 200 ml cold brew, 1 lžičku kakaového prášku, špetku vanilkového extraktu a soli. Ingredience nechte mixovat, dokud se perfektně nepromísí. Hotový nápoj můžete ještě přecedit přes plátýnko a přivést k dokonalosti kapkou mléka.

 

Medově sladké cold brew

Oslaďte si život medovým cold brew s mandlovým mlékem! Lžíci medu smíchejte s vodou(v poměru 1:1) a přiveďte k varu, dokud vám nevznikne medová redukce, kterou nalijete do sklenice s ledem. Přidejte 200 ml cold brew a mandlové (nebo jiné) mléko a osvěžující letní drink je na světě!

Rádi byste si ledové drinky z cold brew vychutnali i vy, ale chybí vám ten správný mlýnek na kávu? Na Heurece najdete nabídky všech e-shopů přehledně na jednom místě a snadno je tak mezi sebou porovnáte. Inspirujte se hodnocením a recenzemi ověřených uživatelů a pořiďte si nového pomocníka pro přípravu kávy.

 

 

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Dny českého piva

Každý rok poslední týden v září patří dnům českého piva. Vychutnejte si pivní speciály. Ochutnejte speciální menu. Nebo se seznamte se sládkem vašeho oblíbeného pivovaru. Dny českého piva slavíme celý týden a po celé zemi. Protože Václav prostě ví, co je pro národ dobré!

číst dále ...

Rakytník, ostružina, borůvka nebo arónie? Zdravím nabušené domácí shruby a limonády podle barmana Tomáše Kubíčka!

Naboostujte svou imunitu s úžasnými plody. Vyrobte si doma skvělé shruby a pijte pravidelně zdraví prospěšné limonády z darů přírody. Výroba shrubů je velmi jednoduchá, tak neváhejte a s chutí do toho. Recepty pro Vás připravil barman Tomáš Kubíček, který mimo své barmanské vášně přemýšlí i o zdravém způsobu života.

číst dále ...

Rychlé a chutné svačiny pro děti i dospělé podle Drůbežářského závodu Klatovy

Září a s ním spojený začátek nového školního roku je pro každého jinak náročný. Děti se těší na nové zážitky a kamarády a rodiče organizují, jak všechno zvládnout. Jeden z důležitých úkolů pro rodiče je připravit dětem svačinu, která je nejen nasytí ale bude zároveň i velmi pestrá. Ideálním řešením je ovoce, zelenina a k tomu jednoduché ale vydatné tipy od Drůbežářského závodu Klatovy. Kombinace křupavého čerstvého pečiva, svěží zeleniny a Kuřecí prsní zauzené šunky nejvyšší jakosti krájené, která je oceněná značkou kvalitních potravin KLASA a certifikátem České cechovní normy nebo Kuřecího dětského junioru bez přidaných E, tak potěší nejen malého školáka, ale i teenagera a neodolají ani samotní rodiče.

číst dále ...

Experimentujte s moštem, dodá pokrmu šmrnc!

Pokud toužíte žít co nejvíce v souladu s přírodou, jednou z nejprostších cest je dopřávat si sezónní potraviny. A tou je v tuto chvíli bezpochyby jablečný mošt. Málokoho ovšem napadne použít ho do nějakého pokrmu. Přitom mu dodá jedinečnou chuť. Využití najde nejen nasladko, ale i naslano, třeba v kombinaci s masem. Mošty můžeme pořídit i v kvalitě bio, stejně tak jako další suroviny, které jsou součástí našich receptů. S výběrem mohou pomoci také značky kvality (např. „Biozebra“ nebo „Biolist“, Klasa, Regionální potravina). Možná vám dokonce šťáva z jablek v jídle zachutná natolik, že ji začnete přidávat naprosto kamkoliv.

číst dále ...

Vaše oblíbené zeleninové pokrmy v netradičním podání

Horké letní dny přímo vybízejí k tomu, abyste ve svém jídelníčku využili maximum z toho, co nám příroda právě nabízí. V žádném jiném ročním období nemáme takový výběr čerstvé zeleniny. Přidáním masa navíc získáte plnohodnotný hlavní chod. Co takhle vyzkoušet nové a překvapivé varianty oblíbených receptů, jako je odlehčená verze Caesar salátu nebo kuskus připravený jako řecký salát?

číst dále ...

Ochutnejte nejznámější jídla z dánské kuchyně

Dánská kuchyně je pro většinu z nás spíše velkou neznámou, při pohledu na typická dánská jídla však brzy zjistíte, že by byla chyba ji nevyzkoušet. Vyniká totiž použitím čerstvých, lokálních surovin s důrazem na ingredience, které se pěstují či chovají přímo v Dánsku. Jídla inspirovaná dánskou kuchyní si můžete dopřát v rámci Dánského menu, které bude k dostání už příští týden na všech pobočkách Bageterie Boulevard.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy