REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Co můžete očekávat od moderních pečicích trub

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Klasickou pečicí troubu není třeba dlouze představovat. Jedná se o jeden ze základních kuchyňských spotřebičů, který má doma téměř každý. Umožňuje nám nejen přípravu běžných pokrmů, ale pomůže nám také s vytvořením příjemné domácí atmosféry. Však si to jen představte, vůně nedělní svíčkové, štrúdlu nebo třeba vánočního cukroví. Kdo by to nemiloval.


Současná podoba pečící trouby se utvářela dlouhá léta. Naši předkové vařili na kamnech a pekli v pecích, ve kterých se spalovalo dřevo. Zároveň se jimi také topilo. Kamna byla často kachlová a dobře akumulovala teplo. Postupně kamna vytlačily sporáky, které měly menší spotřebu paliva, ale nebyly vhodné k topení. S vývojem technologií se objevily první sporáky na plyn a později také na elektriku. Co se týká samotných trub, ty elektrické na trhu dnes zcela dominují. Proti plynovým rovnoměrněji pečou a také se snáze reguluje jejich výkon a teplota pečení.

 

 

Moderní stroje jsou vybaveny odlišnými pokročilými funkcemi. Před jejich výběrem je nutné se velmi dobře zorientovat na trhu. Využít můžete některé z internetových srovnání parametrů a funkcí pečících trub. Pro základní přehled jsme pro vás pak připravili tento článek.

 

Klasické pečení

Jedna z nejzákladnějších funkcí, kterou disponuje každá trouba. Topná tělesa, která jsou umístěna v horní a spodní části vnitřního prostoru trouby zajišťují pečení působením právě ze dvou směrů. Obvykle můžete také zapnout spirály tělesa samostatně. Tímto způsobem lze péct prakticky všechno, od masa, přes koláče až po sušenky a cukroví. Musíte si ale dávat pozor na správné umístění plechu v troubě, jinak by se vám mohlo stát, že pečený pokrm bude z jedné strany syrový a z druhé připálený.

 

Horkovzdušné pečení

Pokročilejším způsobem přípravy pokrmů v troubě je horkovzdušné pečení. To spočívá v rozhánění horkého vzduchu ventilátorem po vnitřním prostoru trouby. Vzduch je ohříván kruhovým topným tělesem v blízkosti ventilátoru. Teplota při tomto způsobu pečení může být nižší, snižuje se tak spotřeba elektřiny a tím i náklady spojené s provozem. Výhodou je rovnoměrně propečení všech potravin. Ty můžou být v prostoru trouby v několika úrovních. Bez obav tak můžete připravovat maso, zeleninu i přílohu zároveň. Mnoho trub má také funkci 3D pečení,při tom se jednotlivé pachy v troubě nemísí. Bez obav tak můžete péct maso a dezert zároveň, aniž by potraviny vzájemně nasály jednotlivé pachy. Jen je nesmíte po upečení nechat v troubě. Kromě pečení lze tuto funkci využít také k sušení při nízkých teplotách.Což je užitečné například při přípravě křížal, nebo různých zeleninových chipsů.

 

Gril

Grilování v troubě je velmi populární, některé trouby mají dokonce hned několik grilovacích těles, která se liší velikostí i výkonem. Kromě přípravě masa či grilované zeleniny lze tuto funkci použít při zapékání či gratinování. Díky němu také vytvoříte křupavou zlatavou kůrčičku. Použít jej můžete například na závěr pečení masa, kuřete nebo také zapečených těstovin. Gril lze zapnout i v kombinaci s dalšími funkcemi, horkovzdušným pečením, ventilátorem nebo spodním pečením.

 

Otočný rožeň

Grilované kuře jako ze stánku, nebo grilovaná kýta. Takové pokrmy si můžete připravit doma, pokud máte troubu vybavenou otočným rožněm. Ten otáčí potravinu pod zapnutým grilovacím tělesem a tím jej rovnoměrně propéká a nakonec zaručí i křupavou kůžičku. Tato funkce je na trhu méně obvyklá. Pokud ji od své budoucí trouby vyžadujete, zaměřte se na ni při výběru.

 

Parní pečení

I když se na parní pečení specializují zvláštní parní trouby, můžete narazit i na kombinaci těchto dvou přístrojů, takzvané domácí konvektomaty. Parní pečení je zdravou alternativou, která rozšiřuje možnosti připravovaných pokrmů. Zároveň můžete na novou úroveň povznést klasická jídla, která běžně pečete v troubě.

 

Samostatná parní trouba

Samostatná parní trouba je obvykle menší než klasická varianta. Pomocí horké páry v ní lze připravovat pokrmy velmi zdravě, bez přidaného tuku. Zároveň si ale potraviny zachovají svou plnou chuť. Oproti klasickému pečení má ale také své nevýhody, potraviny se neupečou do křupava, ale spíše podusí. Používat je můžete na vaření příloh, zeleniny, masa či ryb. Poslouží také dobře jako náhrada mikrovlnné trouby. Pokrmy se sice ohřívají delší dobu, jsou ale chutnější.

 

Kombinované trouby, domácí konvektomaty

Ideálním řešením jsou domácí konvektomaty. Ty umějí vše co klasická trouba a navíc umožňuje parní pečení. Tyto dvě funkce lze také kombinovat. Můžete tedy péct maso či moučníky s přídavkem páry. Pokrm je díky tomu vláčnější, šťavnatější a přitom perfektně dozlatova upečený.

 

Další funkce

Výrobci postupně přicházejí se stále novými funkcemi, programy či vychytávkami. Jsou jimi například programy na rozmrazování, pečení pizzy, či chleba.

Velice užitečná je teplotní sonda. Jedná se o vpichový teploměr, který je při pečení zapíchnutý v masu či jiném pečeném pokrmu a sleduje vnitřní teplotu. Ve chvíli, kdy dosáhne předem nastavené hodnoty, trouba se sama vypne nebo vás upozorní. Můžete tak upéct maso, které je bezpečně propečené, ale není vysušené.

Další vychytávky usnadňují obsluhu a manipulaci s troubou nebo připravovanými pokrmy. Jedná se například o teleskopické výsuvy, několika vrstvá skla dvířek, která zajišťují chladný povrch, nebo různé způsoby samočištění.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších receptů z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz najdete pěkně na jednom místě, stačí kliknout na nadpis nebo fotku v tomto příspěvku! Přejeme vám velkou pohodu strávenou ve vašich provoněných kuchyních při přípravě úžasných voňavých vánočních dobrot třeba právě podle našich vyzkoušených receptů.

číst dále ...

Globus: trvanlivé potraviny a drogerie pro Sbírku potravin levněji

Všech patnáct hypermarketů Globus se zapojí do letošní podzimní Sbírky potravin, která proběhne v sobotu 23. listopadu. Globus je nejdéle fungujícím partnerem sbírek a letošní akci podpoří speciální akční nabídkou, platnou jen v den sbírky a pro vybrané trvanlivé potraviny nebo drogerii. Veřejné sbírce předchází i zaměstnanecká sbírka Globusu.

číst dále ...

Podzimní menu od Hollandie

Mlhavo, ranní mrazíky, odpolední sluníčko, občas déšť, vůně padajícího listí. To je podzim. Se změnou počasí na sobě nejspíše pociťujete, že máte i jiné chutě. Proto pro vás česká mlékárna Hollandia ve spolupráci s juniorskou sekcí Asociace kuchařů a cukrářů ČR připravila voňavé sezónní recepty.

číst dále ...

Vykouzlete sněhové aranžmá s pomocí kokosových kuliček

Každoroční obavy z Vánoc strávených na blátě můžete letos hodit za hlavu. Správnou zimní atmosféru totiž letos vykouzlíte díky lahodným kokosovým kuličkám. Stačí je dekorovat nebesky modrým nebo perleťovým posypem a doplnit sněhově bílým slavnostním aranžmá.

číst dále ...

Vánoční menu – tradiční česká štědrovečerní večeře

Tradiční vánoční pokrmy na Štědrovečerní menu. Výběr 25 nejlepších tradičních českých receptů na jídla servírovaná na Štědrý den. Vybrali jsme ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na klasické štědrovečerní předkrmy, polévky, hlavní jídla i dezerty a moučníky.

číst dále ...

Studený podzim, teplé jídlo

V podzimní dny si naše tělo žádá více teplého jídla. Nejenom že se jím zahřejeme, ale dodá nám i potřebnou energii. V ideálním případě použijte i sezónní potraviny jako je řepa či brambory – ty mají výborný sytící index. Pomyslnou třešničkou je pak mák, kterým jídlo náležitě vyladíte.

číst dále ...

Máslo, které je zážitkem

Máslo patří mezi potraviny, které v moderní době prošly obdobím zatracování díky mnohým módním přístupům ke stravování. Různé vyhraněné trendy však naštěstí vždy vystřídá nadčasový přístup k výživě, který nám napovídá, abychom mysleli na moudrost předků a poslouchali své tělo. Renesance másla jako potraviny nejen prospěšné, ale také nepostradatelné pro mnohé gurmánské zážitky, na sebe nenechala dlouho čekat. Zásluhu na tom mají také špičkové produkty, které nijak neslevují ze své kvality – mezi ně patří i výběrové máslo Burro Superiore Fratelli Brazzale s 84 % tuku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy