REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Co můžete očekávat od moderních pečicích trub

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Klasickou pečicí troubu není třeba dlouze představovat. Jedná se o jeden ze základních kuchyňských spotřebičů, který má doma téměř každý. Umožňuje nám nejen přípravu běžných pokrmů, ale pomůže nám také s vytvořením příjemné domácí atmosféry. Však si to jen představte, vůně nedělní svíčkové, štrúdlu nebo třeba vánočního cukroví. Kdo by to nemiloval.


Současná podoba pečící trouby se utvářela dlouhá léta. Naši předkové vařili na kamnech a pekli v pecích, ve kterých se spalovalo dřevo. Zároveň se jimi také topilo. Kamna byla často kachlová a dobře akumulovala teplo. Postupně kamna vytlačily sporáky, které měly menší spotřebu paliva, ale nebyly vhodné k topení. S vývojem technologií se objevily první sporáky na plyn a později také na elektriku. Co se týká samotných trub, ty elektrické na trhu dnes zcela dominují. Proti plynovým rovnoměrněji pečou a také se snáze reguluje jejich výkon a teplota pečení.

 

 

Moderní stroje jsou vybaveny odlišnými pokročilými funkcemi. Před jejich výběrem je nutné se velmi dobře zorientovat na trhu. Využít můžete některé z internetových srovnání parametrů a funkcí pečících trub. Pro základní přehled jsme pro vás pak připravili tento článek.

 

Klasické pečení

Jedna z nejzákladnějších funkcí, kterou disponuje každá trouba. Topná tělesa, která jsou umístěna v horní a spodní části vnitřního prostoru trouby zajišťují pečení působením právě ze dvou směrů. Obvykle můžete také zapnout spirály tělesa samostatně. Tímto způsobem lze péct prakticky všechno, od masa, přes koláče až po sušenky a cukroví. Musíte si ale dávat pozor na správné umístění plechu v troubě, jinak by se vám mohlo stát, že pečený pokrm bude z jedné strany syrový a z druhé připálený.

 

Horkovzdušné pečení

Pokročilejším způsobem přípravy pokrmů v troubě je horkovzdušné pečení. To spočívá v rozhánění horkého vzduchu ventilátorem po vnitřním prostoru trouby. Vzduch je ohříván kruhovým topným tělesem v blízkosti ventilátoru. Teplota při tomto způsobu pečení může být nižší, snižuje se tak spotřeba elektřiny a tím i náklady spojené s provozem. Výhodou je rovnoměrně propečení všech potravin. Ty můžou být v prostoru trouby v několika úrovních. Bez obav tak můžete připravovat maso, zeleninu i přílohu zároveň. Mnoho trub má také funkci 3D pečení,při tom se jednotlivé pachy v troubě nemísí. Bez obav tak můžete péct maso a dezert zároveň, aniž by potraviny vzájemně nasály jednotlivé pachy. Jen je nesmíte po upečení nechat v troubě. Kromě pečení lze tuto funkci využít také k sušení při nízkých teplotách.Což je užitečné například při přípravě křížal, nebo různých zeleninových chipsů.

 

Gril

Grilování v troubě je velmi populární, některé trouby mají dokonce hned několik grilovacích těles, která se liší velikostí i výkonem. Kromě přípravě masa či grilované zeleniny lze tuto funkci použít při zapékání či gratinování. Díky němu také vytvoříte křupavou zlatavou kůrčičku. Použít jej můžete například na závěr pečení masa, kuřete nebo také zapečených těstovin. Gril lze zapnout i v kombinaci s dalšími funkcemi, horkovzdušným pečením, ventilátorem nebo spodním pečením.

 

Otočný rožeň

Grilované kuře jako ze stánku, nebo grilovaná kýta. Takové pokrmy si můžete připravit doma, pokud máte troubu vybavenou otočným rožněm. Ten otáčí potravinu pod zapnutým grilovacím tělesem a tím jej rovnoměrně propéká a nakonec zaručí i křupavou kůžičku. Tato funkce je na trhu méně obvyklá. Pokud ji od své budoucí trouby vyžadujete, zaměřte se na ni při výběru.

 

Parní pečení

I když se na parní pečení specializují zvláštní parní trouby, můžete narazit i na kombinaci těchto dvou přístrojů, takzvané domácí konvektomaty. Parní pečení je zdravou alternativou, která rozšiřuje možnosti připravovaných pokrmů. Zároveň můžete na novou úroveň povznést klasická jídla, která běžně pečete v troubě.

 

Samostatná parní trouba

Samostatná parní trouba je obvykle menší než klasická varianta. Pomocí horké páry v ní lze připravovat pokrmy velmi zdravě, bez přidaného tuku. Zároveň si ale potraviny zachovají svou plnou chuť. Oproti klasickému pečení má ale také své nevýhody, potraviny se neupečou do křupava, ale spíše podusí. Používat je můžete na vaření příloh, zeleniny, masa či ryb. Poslouží také dobře jako náhrada mikrovlnné trouby. Pokrmy se sice ohřívají delší dobu, jsou ale chutnější.

 

Kombinované trouby, domácí konvektomaty

Ideálním řešením jsou domácí konvektomaty. Ty umějí vše co klasická trouba a navíc umožňuje parní pečení. Tyto dvě funkce lze také kombinovat. Můžete tedy péct maso či moučníky s přídavkem páry. Pokrm je díky tomu vláčnější, šťavnatější a přitom perfektně dozlatova upečený.

 

Další funkce

Výrobci postupně přicházejí se stále novými funkcemi, programy či vychytávkami. Jsou jimi například programy na rozmrazování, pečení pizzy, či chleba.

Velice užitečná je teplotní sonda. Jedná se o vpichový teploměr, který je při pečení zapíchnutý v masu či jiném pečeném pokrmu a sleduje vnitřní teplotu. Ve chvíli, kdy dosáhne předem nastavené hodnoty, trouba se sama vypne nebo vás upozorní. Můžete tak upéct maso, které je bezpečně propečené, ale není vysušené.

Další vychytávky usnadňují obsluhu a manipulaci s troubou nebo připravovanými pokrmy. Jedná se například o teleskopické výsuvy, několika vrstvá skla dvířek, která zajišťují chladný povrch, nebo různé způsoby samočištění.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

Nové zeleninové omáčky od Araxu nejen na grilování!

Rýži, těstoviny, luštěniny, obiloviny, kuskus, ale také vločky a různé přílohové nebo polévkové směsi můžete v Česku zakoupit pod značkou ARAX. Ta si přízeň svých zákazníků získává již od roku 1997. Široký sortiment výrobků můžete zakoupit v každém supermarketu Kaufland, Globus, Penny Market, Norma, Billa, ale také v mnoha maloobchodních sítích (ROSA Market, Kubík, Brněnka, JIP…) po celé České republice.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy