REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Co připravit na slavnostní večeři? Zkuste unikátní letní menu od šéfkuchařů Marcela Ihnačáka a Miroslava Vrábela

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

PR - Aqualand MoraviaPálavské víno, pažitkové brambory, pečený králík, medvědí česnek, jahodová pěna. Tyto a mnohé další ingredience tvoří základ unikátního květnového menu, které v souladu s přírodou, počasím, regionem i chuťovými pohárky připravil šéfkuchař Aqualandu Moravia Miroslav Vrábel ve spolupráci s populárním šéfkuchařem Marcelem Ihnačákem. Na míru vytvořené recepty na polévku, hlavní chod i dezert můžete vyzkoušet doma a pak je přijít ochutnat do restaurace Imperium Restaurant. Dobrou chuť!


Medvědí česnekový krém (4 porce)

  • 1 cibule
  • 200 g másla
  • 120 g hladké mouky
  • 1 l domácího zeleninového vývaru
  • 150 ml smetany 33 %
  • 100 g medvědího česneku

Oloupanou cibuli nakrájíme najemno, orestujeme na másle a zaprášíme moukou, kterou orestujeme. Vzniklou cibulovou zásmažku zalijeme zeleninovým vývarem a rozšleháme metličkou. Zásmažku je potřeba důkladně provařit. Po odstavení z ohně zjemníme smetanou a vložíme nasekaný medvědí česnek, dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. A můžeme podávat. Na polévce je velmi zajímává síla česneku a zároveň jemnost smetany. Takto skvělé polévky docílíme jedině při použití domácího zeleninového vývaru, bez něj to nebude fungovat.

 

PR - Letná menu - Králík pečený na bílém pálavském víně

 

Králík pečený na bílém pálavském víně s estragonovou zeleninou a pažitkovými brambory (4 porce)

  • 1 králík
  • 1 velká cibule
  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • 1/2 menší bulvy celeru
  • Sůl
  • pepř černý čerstvě mletý
  • 2 snítky estragonu
  • 2 dcl bílého vína z Mikulovské podoblasti

Na brambory:

  • 1 kg brambor
  • 200 g másla
  • Sůl
  • pažitka

Očištěnou kořenovou zeleninu nakrájíme na hranolky 1×4 cm a cibuli na proužky. Vložíme do pekáče, přidáme osoleného a opepřeného králíka. Podlijeme vínem a zasypeme nasekaným estragonem. Přiklopíme a vložíme do trouby na 160 °C, 35 minut. Poté odkryjeme, králíka otočíme a dopečeme 10 minut na 180 °C

Omyté a oloupané brambory uvaříme v osolené vodě do měkka a scedíme. Máslo vložíme do rendlíku a mírném ohni necháme pozvolna přepustit. Přepuštěním se nám oddělí tuk od zbytků mléka. Takto upravené máslo vlijeme do připravených brambor, přisypeme na jehličky nakrájenou pažitku, dochutíme solí, čerstvě mletým pepřem a pošťoucháme.

Dovařené jídlo můžeme podávat. V žádném případě nesmíme zapomenout na zeleninu, konkrétně na výpek se silou vína. K němu se skvěle hodí máslová chuť brambor a úžasné doplnění intenzivní vůní estragonu, který jídlu dodá jiný rozměr!

 

Jahodová pěna se šumivým vínem a domácí sušenkou (4 porce)

  • 300 g čerstvých jahod
  • 200 g cukru moučka (podle chuti a sladkosti jahod)
  • 1 dcl šumivého vína
  • 1 dcl smetany 33%
  • 1 plátek želatiny
  • jahody na dozdobení

Na sušenky:

  • 1 vejce
  • 100 g cukru krystal
  • 1 vanilkový cukr
  • 80 g drcených ořechů
  • 80 g plátkových mandlí
  • 150 g mouky hladké
  • 0,2 cl mandlového likéru Amaretto

Jahody omyjeme a zbavíme lístků, překrájíme je na poloviny a zasypeme moučkovým cukrem, aby pustily šťávu a změkly. Poté zalijeme šumivým vínem a rozmixujeme. Smetanu mírně našleháme, aby zůstala napůl tekutá, poté přimícháme do rozmixovaných jahod. Želatinu necháme nabobtnat v trošce vody a zahřejeme na mírném ohni tak, aby nepřišla k varu. Rozpuštěnou želatinu přimícháme do jahodové směsi. Rozdělíme do sklenic a dáme do chladu ztuhnout.

Vejce s cukrem vyšleháme do pěny, přimícháme ořechy, mandle, mouku a likér Amaretto. Vše důkladně promícháme, vznikne nám pevnější, ale lepivé těsto, které vyklopíme na pomoučenou plochu a vypracujeme šišku. Takto vypracovanou šišku vložíme na pečící papír a dáme péct na cca 180 °C 25 minut. Po vytažení z trouby šišku rozkrájíme na plátky asi 1 cm silné, které dopečeme při 150 °C cca 10 minut.

Vychlazenou ztuhlou pěnu dozdobíme čerstvými jahodami, mátou, sušenkou a můžeme podávat. Lahodná a osvěžující pěna vypadá vedle drsné a výrazné sušenky poměrně jemná, ovšem spolu tvoří velmi zajímavou kombinaci protikladů.

Poznámka redakce:

O Aqualandu Moravia

Aqualand Moravia je nejmodernějším zábavním centrem v České republice. Děti i dospělí se mohou vyřádit na 20 tobogánech a skluzavkách s celkovou délkou více než 1,7 km. Venkovní vodní atrakce Abbys a Boomerango určené až pro 3místné rafty si mohou návštěvníci vyzkoušet vůbec poprvé v České republice. K dispozici jsou, kromě jiných, i oblíbené tobogány U-Wave, Supercrater, Wild River nebo Yellow Crash. Dětem jsou určené dětské bazény a skluzavky, užijí si také v bazénu s atrakcemi, kde mají k dispozici skákadla, šplhací sítě nad vodou, bublinkovače nebo chrliče. Aqualand nabízí celkem 12 bazénů s vodní plochou 3000 m2, některé s využitím vody z místního geotermálního vrtu, rozsáhlou wellness zónu Forum Romanum, sluneční a římské lázně, Imperium Restaurant a Imperium Cafe či Wellness Bar umístěný přímo v zóně Forum Romanum.

 

Zdroj: www.aqualand-moravia.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších receptů z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz najdete pěkně na jednom místě, stačí kliknout na nadpis nebo fotku v tomto příspěvku! Přejeme vám velkou pohodu strávenou ve vašich provoněných kuchyních při přípravě úžasných voňavých vánočních dobrot třeba právě podle našich vyzkoušených receptů.

číst dále ...

Rychlé občerstvení pro nečekanou návštěvu? Vsaďte na oblíbené dipy

Občas se to stane každému z nás. Návštěva už přešlapuje za dveřmi a mezitím, co nám v hlavě vzniká plán na degustační menu, obrátíme lednici vzhůru nohama. Kde nic, tu nic. Hosté už zaujímají pozice na sedačce a stůl pořád zeje prázdnotou. Nepanikařte, situaci vždy zachrání jakýkoliv chutný dip. A my pro vás máme rovnou tři rychlé recepty ze surovin, které doma najdete vždycky.

číst dále ...

Vánoční trio – hrách, čočka a kroupy

Hrachová polévka, čočka a houbový kuba. Oblíbená vánoční trojka, kterou schválí i výživový poradce. Jak na tyhle stálice, aby si pošmákli i ti nejzarytější odpůrci všeho zdravého?

číst dále ...

Prosinec provoněný tradičním pečením

Podzim rychle utekl a je tu zima. Jste připraveni na prosinec, pravděpodobně nejoblíbenější měsíc všech dětí? Nechte se inspirovat a připravte svým nejbližším pohádkové dezerty inspirované adventními svátky.

číst dále ...

Silvestrovské rychlovky

Letošní oslava Silvestra připadá na všední den. Po práci vám tedy mnoho času na pohoštění pro přátele nezbyde. Příprava tedy musí být rychlá a ideálně ještě originální a dobrá. To vše splňují naše tři silvestrovské recepty. Tak hurá do toho a půl je hotovo.

číst dále ...

Připravte si se svými dětmi a projektem Naskoč na mléčnou vlnu zajímavé vánoční cukroví

Vánoce jsou za dveřmi a ve většině domácností už pomalu ale jistě voní vánoční cukroví. Období, které děti zbožňují. Projekt „Naskoč na mléčnou vlnu“ vám přináší tipy na cukroví, které můžete spolu se svými dětmi připravit.

číst dále ...

Horké alkoholické (nejen) vánoční nápoje

Výběr 22 nejlepších receptů na horké zimní alkoholické nápoje na jednom místě! Horké zimní nápoje kombinované s něčím ostřejším patří odedávna do receptáře všech šikovných hospodyněk. Dokáží totiž zahřát nejen na těle, ale také na duši. Máme tu pro vás TOP výběr těch nejlepších receptů z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na horké drinky připravené, nebo jen nastavené, právě kapkou něčeho ostřejšího. Nejen, že zahřejí, ale dokáží také provonět celý dům a vytvořit tak skvělou zimní domácí pohodu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy