REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Citronová tráva

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Prodává se v asijských obchodech jak čerstvá, tak i sušená nebo mletá. Dnes ji ale běžně koupíme i v e-shopech!


 

Lidově: Omylem se zaměňuje s citronelou (voňatka nardová). Správně voňatka citronová.

Latinsky: Cymbopogon citratus

Pochází z jihovýchodní Asie, ale hojně se pěstuje i v Africe, Americe a Austrálii. Citronová tráva tvoří mohutné trsy štíhlých a vysokých našedle zelených stébel, které dosahují výšky až 150 cm. Kvete koncem léta drobnými, málo nápadnými květy. Všechny části citronely charakteristicky voní po citronech.

Stéblo je ve spodní části zakončeno podlouhlou úzkou cibulí, které se hojně využívá především v asijských kuchyních. Zbytek stébla je příliš tuhý ke konzumaci, ale při vaření uvolňuje vůni a chuť, takže se v kuchyni uplatňuje asi podobně jako bobkový list – vyvařit a vyhodit. Stébla této asijské byliny mají vírazné citonové aroma a skvěle doplňují další druhy koření.

Skvěle chutná při vaření ryb, mořských plodů, ale i drůbeže. Hodí se do jídel z hovězího, vepřového a jehněčího masa, do omáček i marinád. Před použitím se krátce namáčí do horké vody.

Má také léčebné účinky. Nálev z listů se pije jako čaj, léčí bolesti hlavy a svalů a uvolňuje napětí. Používá se také při léčbě akné.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy