REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Černobýl (Pelyněk černobýl)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pelyněk černobýl je vytrvalá bylina rostoucí na celém území ČR, sbírá se také jako léčivá rostlina. Jeho účinky jsou ale slabší než u pelyňku pravého. Hodí se především na dochucení pečeného drůbežího masa.


Bylinky, koření a kořenící směsiLatinsky: Artemisia vulgaris

Jiné názvy: sv. Jan, černobej, černobejlí, dietní pepř, masové koření, matka bylin, nechráše, palina, pamatůjček, pamětníček, pás sv. Jana, peklíček, peklínek, pelunka, peluň, peluňka, permutějček, peruňka, polyně, stříbrník velký nebo stříbřík.

Lidová tradice i archeologické nálezy dokládají, že pelyněk je v celé Evropě odpradávna hojně používán k magickým a rituálním účelům.

Pelyněk černobýl, který dnes většina lidí vnímá pouze jako obtížný plevel, byl u nás v minulosti velice ctěn. Lidé věřili, že pelyněk má moc zahánět zlé duchy a tak si často jeho snítku přivazovali nad domovní dveře a kouřem zapálené rostliny očišťovali sebe i rituální prostor před obřady.

Při letním slunovratu si lidé splétali z pelyňku věnečky a opasky a pak je obřadně pálili ve “svatojánském” ohni. Takto se zbavovali nemocí a zlých sil, které do sebe pelyňkové věnce a pásy nasály.

Díky své hořkosti se černobýl používá k léčbě různých trávících a žlučníkových obtíží. Působí jako spasmolytikum, tlumí křeče (střevní). Používá se i k léčbě nemocí dýchacích cest (zejména na chronický zánět průdušek), při menstruačních bolestech, a jako podpůrný lék při lehčích formách epilepsie, proti střevním parazitům. Vnitřně se užívá při nechutenství, hypoacidní gastritidě, dyspepsiích, žaludečních křečích. Léčí unavené a napuchlé oči formou výplachů.

Působí příznačně při žaludečních a žlučníkových potížích, vhodný jako močopudný prostředek. 2x až 3x denně podáváme po lžičkách nálev z 1 kávové lžičky na 1 sklenici.

Použití černobýlu v kuchyni:

Pelyněk černobýl je ostré koření má peprné aroma s nádechem sladkosti a máty. Výborně se hodí k tučnějšímu masu, huse, kuřeti a kachně. Mladé lístky pelyňku se mohou jíst čerstvé jako zelenina nebo salát, sušený pelyněk je ve spojení s česnekem skvělý především na kořenění drůbeže.

Čaj z černobýlu:

1 čajová lžička černobýlu na 1/4 l vody,

Přeleje se vařící vodou a nechat přikryté 10 minut ustát. Užívá se 2x denně po lžičkách při dyspepsii a žaludečních křečích.

Zdroj: Prodejbylin.cz, moje-kniha-stinu.

blog.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Letní makové dobroty

Čas letních garden party je tady. Dejte si pauzu od grilovaného masa a připravte svěží sladké kombinace s mákem nebo lehké „zobání“ ve stylu nachos, se kterými zazáříte.

číst dále ...

Nepostradatelná osvěžující kombinace léta: gin & tonic

Klasika všech klasik gin & tonic neboli nejlepší způsob osvěžení a podpoření dobré nálady v teplých letních dnech. Vyzkoušejte nové kombinace se středomořským Ginem Mare. Doplňte tento prémiový gin například kvalitním tonikem Thomas Henry a dopřejte si opravdu chutný a osvěžující drink.

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Moře chutí na jazyku: PRAGUE MUSSEL WEEK přiveze do Prahy prvotřídní holandské slávky

Festival Prague mussel week přiveze ve dnech 23. až 29. září do Prahy moře i s jeho největšími dary. Do více než stovky pražských restaurací dorazí přes 16 tun holandských slávek špičkové kvality. Mušloví fandové i úplní nováčci je budou moci ochutnat ve speciálním menu, a to díky slevovým voucherům jen za poloviční cenu.

číst dále ...

Roter Hahn: Jihotyrolský knödle vládne každé sezóně

Jihotyrolští farmáři své hosty každý den hýčkají domácími delikatesami. Ať je léto nebo zima, sezóna si žádá svůj vlastní recept na národní pokrm – „knödle,“obdobu našeho českého plněného knedlíku na slano či na sladko. Běžně ho můžete ochutnat v lokální kuchyni, šenku či na statku svého farmáře. Ať je velký, malý, se špekem, s ovocem, se zeleninou, každá sezóna je v Jižním Tyrolsku zkrátka sezóna knedlíků.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy