REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Celer

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Celer je dvouletá okoličnatá bylina patřící do čeledi mrkvovitých. U nás se pěstuje jako zelenina. Domovem celeru je však mořské pobřeží jihozápadní Evropy.


Všechny části celeru obsahují silici a glykosid apiin. Tyto látky jsou velmi močopudné. Nať a kořen jsou bohaté na vitamíny a minerály. Obecně celer čistí krev, posiluje nervy a podporuje trávení. Vhodný je i při léčbě ledvin a při onemocnění močového měchýře.

Nálev z celeru si připravíme tak, že jednu lžíci semen celeru zalijeme čtvrt litrem studené vody a tu necháme přes noc stát. Doporučuje se nálev pít tak jednou až dvakrát za den po jedné lžíci.

Celer je vynikající v letních salátech, nebo povařený v polévce.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy