REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Čirůvka zemní

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Běžným druhem čirůvky, který lze nalézt na podzim ve velkém množství, je právě tato čirůvka zemní.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Tricholoma terreum

Jedovatá! ……………… Podle nejnovějších výzkumů z 2014 je zařazena mezi jedovaté druhy podobně jako čirůvka zélanka (přitom v minulosti byla v atlasech uváděna jako houba jedlá), protože bylo prokázáno, že po opakovaném požívání, či dlohodobé konzumaci může vyvolat rhabdomyolýzu – z kosterního svalstva se uvolňuje červené svalové barvivo, které ucpává ledvinové kanálky.

Doba výskytu: srpen až listopad, při teplé zimě roste prosinec i leden

Roste velmi hojně v jehličnatých lesích, zejména v borech.

Klobouk až 80 mm, zpočátku kuželovitý, zvoncově kuželovitý, později rozprostřený s nápadným tupým hrbolem, nejprve plstnatý, potom vláknitě šupinkatý, šedý, šedohnědý, hnědý nebo šedočernavý, ve stáří paprsčitě rozpraskaný.

Lupeny jsou středně husté, křehké, u třeně zoubkem vykrojené, v dospělosti s roztrhaným ostřím, v mládí bělavé, později popelavě našedlé. Třeň až 80 mm, válcovitý, křehký, někdy zakřivený, bělavý až našedlý, vláknitě až jemně šupinkatý. Dužnina je křehká, v klobouku našedlá, ve třeni bělavá, má zemitou a slabě zatuchlou vůni, nebo vůni připomínající pach syrových brambor a nevýraznou chuť.

Atlas hub - Houby lupenatéMožná záměna:

Jedlá čirůvka havelka (Tricholoma portentosum), je mohutnější, má vrostle vláknitý klobouk bez šupin, nažloutlý třeň a oříškovou chuť dužniny. Jedlá čirůvka šedožemlová (Tricholoma scalpturatum), má bílou dužninu která žloutne moučnou vůni a lupeny ve stáří žloutnou. Jedlá čirůvka stříbrošedá (Tricholoma argyraceum), má ve stáří lupeny citronově nažloutlé a moučnou vůni.

Jedlá čirůvka vlnatá (Tricholoma gausapatum), má vlnatě plstnatý klobouk bez šupin a který je výrazně šedohnědý a modrošedým nádechem lupenů. Jedovatá čirůvka žíhaná (Tricholoma virgatum), ta má husté a tmavě tečkované lupeny a nahořkle palčivou chuť a roste zejména v podhorských smrčinách.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

 

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Kávová panna cotta – recept, který si okamžitě zamilujete

O tomhle italském dezertu už jste určitě slyšeli. Ochutnat ho můžete v každé lepší cukrárně a restauraci. Většinou je však k dostání panna cotta s malinami nebo s jahodami. Pokud ale i vy rádi zkoušíte nové chutě, dejte šanci kávové panna cottě do skleničky!

číst dále ...

Podzimní recepty s kvalitními potravinami

Léto je za námi a na dveře již klepe podzim. Stromy a keře začínají hrát různými barvami, zemědělci sklízejí jedny z posledních druhů zeleniny a ovoce a příroda se začíná připravovat na první mrazíky, které co nevidět dorazí. S příchodem chladnějších dnů postupně měníme nejen svůj šatník, ve kterém se začínají objevovat bundy a kabáty, ale i náš jídelníček začíná obsahovat více pokrmů, které zasytí a zahřejí. A právě proto jsme si pro vás připravili recepty, které se k tomuto počasí dokonale hodí. Bramboráčky na sádle s křenovým zelím, pečené kuře s rozmarýnovou omáčkou či karamelizovaná jablka s arašídovou drobenkou. Abyste měli vždy jistotu, že kupujete kvalitní suroviny, zaměřte se při výběru potravin na přítomnost log kvality Klasa, Regionální potravina nebo BIO na obalech jednotlivých potravin.

číst dále ...

Nejen na sv. Václava si připijte pivem aneb Střípky z historie zlatavého nápoje

To, že je sv. Václav patron českého národa, víme snad všichni. Možná ale někoho překvapí, že drží svou ochrannou ruku také nad pivovarnictvím. Co si z toho můžeme odvodit? Že i svatí mají rádi pivo. Musíme si ale uvědomit, že pivo dříve bylo úplně jiné. Pojďme si o něm říct pár zajímavostí.

číst dále ...

Bedla jedlá

Bedla jedlá je slovní hříčka, jako botanický druh totiž neexistuje. Všechny bedly ale jedlé nejsou, v ČR roste kolem 90 druhů bedel! Některé mírně jedovaté bedly bývají mohutné, jiné jsou veliké jen několik centimetrů a mohou způsobit lehké i vážné otravy. Měli, bychom sbírat jen bedly, které bezpečně poznáme a rostou v lese. Bedly sbírali už naši předkové a má i lidové názvy, například: paraplíčko, biskupská čepice, paraple, smrha, paloučnice, kuky, palazor.

číst dále ...

Naučte se péct kuře jako mistr

Křupavá kůžička, šťavnaté maso a skvělá chuť. Pečené kuře je na jídelníčku českých domácností stálicí. Umíte ho ale upéct tak, aby se opravdu povedlo na jedničku? Osvěžte si základní postupy a zjistěte, kde při přípravě možná děláte chyby. Každý z nás ročně sní téměř 30 kg drůbežího masa a z velké části se jedná především o kuřecí. Za jeho oblibou stojí hned několik faktorů – je lehce stravitelné, obsahuje hodně bílkovin a méně tuku než jiné druhy masa a najdeme v něm i řadu vitaminů a minerálů jako fosfor, hořčík či železo. Obrovskou výhodou je i jeho variabilita, protože kuře můžeme v kuchyni snadno zpracovat celé. A jak si ho co nejlépe upéct?

číst dále ...

Dozvuk letních barev v podzimní kuchyni! Dopřejte si dobroty z paprik, které potěší i náročné strávníky

Červené, zelené nebo žluté, někdy kulaté a jindy zase podlouhlé. Řeč je o šťavnatých paprikách, jejichž přirozená zralost trvá od srpna přibližně do poloviny října, a jsou tak skvělým způsobem, jak si alespoň trochu prodloužit letní sezónu. Navíc vás díky svému vzhledu dokonale připraví i na nadcházející pestrobarevný podzim. Nezbývá, než se pustit do příprav!

číst dále ...

Dejte sbohem podzimnímu nachlazení. Vsaďte na rakytník a dopřejte si pořádnou porci vitamínů!

První chladnější dny mohou pořádně potrápit. Nepříjemnosti v podobě ucpaného nosu, pokašlávání, smrkání nebo nežádoucího pocitu únavy na sebe v upršených dnech nenechají dlouho čekat. Proto stojí za to zamyslet se nad tím, jak nemocem a virům včas předejít, a užít si tak podzim bez starostí a naplno. Vyzkoušejte tentokrát rakytník, sami se přesvědčíte, že to stojí za to!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy