REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Čirůvka zelánka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Je třeba si na čirůvku zelánku dávat pozor, než se její problémy 100 % vyřeší s její jedlostí či jedovatostí!


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Tricholoma equestre syn. T. flavovirens

Jedlá (Jedovatá?) …………… Čirůvka zelánka je dávno oblíbená a tržní houba, v kuchyni má široké uplatnění, hodí se do omáček, polévek, na sekanou, lze ji i nakládat do láku. O její jedlosti nebyli dříve žádné pochyby, ovšem v posledních 15 letech se objevilo ve Francii 12 otrav po požití této houby, z toho 3 smrtelné, v Polsku 2 otravy, 1 smrtelná!

Doba výskytu: září až listopad

Lidový název pro zelánku je například strnádky, kateřinky, zelinky, zelenky, krásný lidový název je z okolí Ratíškovic sviňurky – plodnice zasviněné od substrátu.

Roste místy hojně jednotlivě nebo ve skupinách, nejčastěji v písčitých borech, méně pod smrky a jedlemi, vzácně i v listnatých lesích pod buky habry a osikami.

Klobouk až 100 mm, v mládí téměř polokulovitý, později vyklenutý až plochý, zprohýbaný, za vlhka mírně slizský, zelenohnědý, zelenožlutý až žlutý s drobnými vrostlými hnědými šupinkami. Lupeny vysoké, živě žluté až žlutozelené, středně husté široce vykrojené, zoubkem připojené ke třeni.

Třeň až 100 mm, válcovitý až mírně kyjovitý, tuhý, pevný, plný a vláknitý na vrcholu, bělavý až zažloutlý, zelenožlutý až světle hnědo žlutý. Dužnina je bílá, u okrajů zažloutlá, vůně moučná, někdy i slabě okurková, chuť příjemná moučná.

Možná záměna:

Velmi podobná je jedovatá čirůvka sálající (Tricholoma aestuans, dužnina má ostrou palčivou chuť, lupeny po poranění rezavý. Další záměna hrozí za jedovatou čirůvku odlišnou (Tricholoma sejunctum), její dužnina má moučnou vůni, mírně nahořklou chuť a lupeny bělavé až krémové, na okraji nažloutlé. Jedovatá čirůvka sírožlutá (Tricholoma sulfureum) je drobnější, celá sírově žlutá a odporně páchne po svítiplynu.

Atlas hub - Houby lupenatéJe tedy čirůvka zelená jedlá či jedovatá?

Zelánka je dávno oblíbená a tržní houba, v kuchyni má široké uplatnění, hodí se na omáčky, do polévek a na sekanou, lze ji i nakládat do láku. O její jedlosti nebyli dříve žádné pochyby, ovšem v posledních 15 letech se objevilo ve Francii 12 otrav po požití této houby z toho 3 smrtelné, v Polsku 2 otravy 1 smrtelná. Příznaky otrav se projevovali dosti pozdě po 24-72 hodinách, projevovali se zarudnutím v obličeji, pocením, zvracením únavou, svalovou slabostí, ztuhnutí nohou a tmavou močí, všichni pacienti zemřeli na svalovou rabdomyolýzu týden po požití hub!

Rabdomyolýza je uvolnění svalového barviva z příčného pruhovaného svalstva nebo srdečního svalu s následným ucpáním ledvinových kanálků. Na tato zjištění zareagovali již některé státy a vyřadili ji ze seznamu tržních hub, na italských výstavách je prezentována jako smrtelně jedovatá. Otrava touto houbou se stala v posledních letech, toxikologickým hitem. 100 % odpověď, zda je zelánka smrtelně jedovatá však není, všechny otravy se projevily po opakovaném požití této houby, existují ještě další možnosti, první z nich může být interakce s určitým lékem, který postižení užívali, druhou možností je alergická reakce citlivého organizmu u některých osob na netoxicky obsahovou látku v houbě, podobně jako u čechratky podvinuté, třetí možnost může být záměna za jiný druh v roce 1978 došlo ve Francii k těžké hromadné otravě 19 osob jedovatým pavučincem překrásným (Cortinarius splendens), postižení se domnívali že sbírají zelánku. Závěrem je třeba si na čirůvku zelánku dávat pozor, než se její problémy 100 % vyřeší s její jedlostí či jedovatostí.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Co se jí a jak se slaví velikonoce ve světě …

Velikonoce patří mezi nejoblíbenější svátky jara ve velké části naší zeměkoule, tedy přesně tam, kde najdeme křesťany a jejich víru. Velikonoce jsou totiž křesťanské svátky, které mají připomínat zmrtvýchvstání Ježíše Krista. A když jde o svátky, tak k těm většinou patří skvělé, často slavnostní jídlo. Následující řádky si tedy povíme o tradičních pokrmech, které se připravují právě o Velikonocích ve světě, ale ne jen o jídle, ale také o zvycích, které velikonoce v různých částech světa provázejí.

číst dále ...

Jedinečné dubnové recepty, které potěší celou rodinu

Čeho není nikdy dost? Nových receptů! Na duben si pro vás Akademie kvality připravila výživné pokrmy plné bílkovin, vitaminů a minerálů. Nejenže potěší vaše chuťové pohárky, ale zároveň podpoří imunitu. V každém z nich bude minimálně jedna z těchto surovin: vejce, slanina, máslo, jogurt nebo pečivo. Typické snídaňové ingredience, které jsou ovšem využitelné i k obědu, večeři a svačině. A nezapomínejte, že se chuť pokrmu odvíjí od kvality použitých surovin. S jejich výběrem mohou pomoci loga kvality, jakými jsou např. Klasa a Regionální potravina.

číst dále ...

Velikonoční menu může být pestré! Vyzkoušejte rybu nebo speciality z různých koutů Evropy

Velikonoce nemusí být jen o kuřeti s nádivkou a sladkém beránkovi, i když je máme všichni rádi. Občas se vyplatí experimentovat a pustit do kuchyně čerstvý vítr. A jaro je k tomu přímo stvořené. Co třeba oprášit starý český zvyk a připravit na Velký pátek pokrm z ryby? I v mnoha evropských zemích je velikonoční kuchyně plná výtečných jídel, které stojí za to ochutnat. Naláká vás italský koláč se špenátem nebo dorůžova upečené jehněčí stehýnko po francouzsku? Autentičnost kulinářského zážitku ještě podpořte lokálními nápoji a nudit se nebudete!

číst dále ...

Do krabičky s sebou! Podpořte oblíbené podniky

Jsme doma a život jakoby se na chvíli zastavil. Máme čas věnovat se dětem, dočíst knížku, kterou jsme dostali pod stromeček, udělat letos opravdu důkladný jarní úklid. Ne každému ale situace přinesla vytoužený výdech. Gastronomie, spolu s ostatními lokálními malými podniky, které jsme si tak oblíbili, trpí a možná nepřežije nejbližší týdny, pokud jim nepomůžeme přečkat toto těžké období.

číst dále ...

Nejlepší řízky na světě? Smažené na řepkovém oleji!

Vepřový, telecí, kuřecí či vídeňský, který je ten nejlepší? Láska k řízkům nezná u Čechů hranic. Stejně tak i způsoby jejich přípravy. Nejčastěji je připravujeme na oleji, sádle či másle. Která z těchto variant je ale nejzdravější?

číst dále ...

Tipy na jídla z domácích karanténových zásob

Strach z nedostatku potravin nás donutil nakupovat víc než jsme zvyklí. České rodiny vzaly obchody s potravinami útokem a teď řeší, co s nakoupenými trvanlivými potravinami, aby jen nestály ve skříni. Proč to ale nebrat optimisticky a vrhnout se do této nové výzvy tak, aby z ní profitovala i naše střeva? Navíc jde o jídla zdravá, vyvážená a šetrná k vašemu rozpočtu.

číst dále ...

Restaurace Styl&Interier čelí krizi přípravou obědů zdarma pro zdravotníky nemocnice Na Bulovce #jidloprobulovku

Vyhlášený nouzový stav a s ním spojená nejistota znamená pro většinu restauračních provozů boj o holé přežití. Čelit nečekané situaci bezplatnou pomocí zdravotníkům nemocnice Na Bulovce se rozhodl pan Marek Dudák, majitel oblíbeného bistra Styl&Interier v centru Prahy.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy