REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Čirůvka zelánka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Je třeba si na čirůvku zelánku dávat pozor, než se její problémy 100 % vyřeší s její jedlostí či jedovatostí!


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Tricholoma equestre syn. T. flavovirens

Jedlá (Jedovatá?) …………… Čirůvka zelánka je dávno oblíbená a tržní houba, v kuchyni má široké uplatnění, hodí se do omáček, polévek, na sekanou, lze ji i nakládat do láku. O její jedlosti nebyli dříve žádné pochyby, ovšem v posledních 15 letech se objevilo ve Francii 12 otrav po požití této houby, z toho 3 smrtelné, v Polsku 2 otravy, 1 smrtelná!

Doba výskytu: září až listopad

Lidový název pro zelánku je například strnádky, kateřinky, zelinky, zelenky, krásný lidový název je z okolí Ratíškovic sviňurky – plodnice zasviněné od substrátu.

Roste místy hojně jednotlivě nebo ve skupinách, nejčastěji v písčitých borech, méně pod smrky a jedlemi, vzácně i v listnatých lesích pod buky habry a osikami.

Klobouk až 100 mm, v mládí téměř polokulovitý, později vyklenutý až plochý, zprohýbaný, za vlhka mírně slizský, zelenohnědý, zelenožlutý až žlutý s drobnými vrostlými hnědými šupinkami. Lupeny vysoké, živě žluté až žlutozelené, středně husté široce vykrojené, zoubkem připojené ke třeni.

Třeň až 100 mm, válcovitý až mírně kyjovitý, tuhý, pevný, plný a vláknitý na vrcholu, bělavý až zažloutlý, zelenožlutý až světle hnědo žlutý. Dužnina je bílá, u okrajů zažloutlá, vůně moučná, někdy i slabě okurková, chuť příjemná moučná.

Možná záměna:

Velmi podobná je jedovatá čirůvka sálající (Tricholoma aestuans, dužnina má ostrou palčivou chuť, lupeny po poranění rezavý. Další záměna hrozí za jedovatou čirůvku odlišnou (Tricholoma sejunctum), její dužnina má moučnou vůni, mírně nahořklou chuť a lupeny bělavé až krémové, na okraji nažloutlé. Jedovatá čirůvka sírožlutá (Tricholoma sulfureum) je drobnější, celá sírově žlutá a odporně páchne po svítiplynu.

Atlas hub - Houby lupenatéJe tedy čirůvka zelená jedlá či jedovatá?

Zelánka je dávno oblíbená a tržní houba, v kuchyni má široké uplatnění, hodí se na omáčky, do polévek a na sekanou, lze ji i nakládat do láku. O její jedlosti nebyli dříve žádné pochyby, ovšem v posledních 15 letech se objevilo ve Francii 12 otrav po požití této houby z toho 3 smrtelné, v Polsku 2 otravy 1 smrtelná. Příznaky otrav se projevovali dosti pozdě po 24-72 hodinách, projevovali se zarudnutím v obličeji, pocením, zvracením únavou, svalovou slabostí, ztuhnutí nohou a tmavou močí, všichni pacienti zemřeli na svalovou rabdomyolýzu týden po požití hub!

Rabdomyolýza je uvolnění svalového barviva z příčného pruhovaného svalstva nebo srdečního svalu s následným ucpáním ledvinových kanálků. Na tato zjištění zareagovali již některé státy a vyřadili ji ze seznamu tržních hub, na italských výstavách je prezentována jako smrtelně jedovatá. Otrava touto houbou se stala v posledních letech, toxikologickým hitem. 100 % odpověď, zda je zelánka smrtelně jedovatá však není, všechny otravy se projevily po opakovaném požití této houby, existují ještě další možnosti, první z nich může být interakce s určitým lékem, který postižení užívali, druhou možností je alergická reakce citlivého organizmu u některých osob na netoxicky obsahovou látku v houbě, podobně jako u čechratky podvinuté, třetí možnost může být záměna za jiný druh v roce 1978 došlo ve Francii k těžké hromadné otravě 19 osob jedovatým pavučincem překrásným (Cortinarius splendens), postižení se domnívali že sbírají zelánku. Závěrem je třeba si na čirůvku zelánku dávat pozor, než se její problémy 100 % vyřeší s její jedlostí či jedovatostí.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

3 jednoduché kávové drinky, jež oslní i v domácích podmínkách

Vytvořte si chvilku pro sebe a umíchejte si jeden z nenáročných kávových nápojů, jež vás přenese zpátky do letních dnů anebo zahřeje v průběhu těch zimních.

číst dále ...

Polévky vévodí podzimnímu menu, připravte si je z těch nejlepších surovin

Přišel podzim a s tím, jak stromy shazují listí, my oblékáme čím dál více vrstev. S měnícím se počasím se většinou proměňují i naše chutě. Spíš než osvěžující salát nás lákají vydatnější pokrmy a především něco, co nás pořádně zahřeje. Po návratu z krásné odpolední procházky, při které se ale podzimní sychravé počasí projevilo ve své plné síle, není nic příjemnějšího než talíř plný horké polévky. Surovin na ni je v tomto období dostatek, stačí jen vybrat ty nejlepší a jednoduše z nich vykouzlit ty nejlahodnější podzimní pochoutky.

číst dále ...

Slavte chutně a bez výčitek

Připravte pro své nejbližší nezapomenutelné vánoční či silvestrovské pohoštění s výjimečně kvalitními tatarkami a majonézou Spak Master. Důraz je bez kompromisů kladen na tu nejvyšší kvalitu. Tato kolekce chlazených výrobků je přirozeně bez antioxidantů, škrobu, barviv a přidaných aromat. To se dotýká i vajec, která pocházejí z volných chovů. Využijte opravdu poctivých surovin pro přípravu vašich receptů.

číst dále ...

Ovoce v podzimních měsících? Stačí sáhnout do sáčku

Chutná a voní jako čerstvé, ale je lehčí, křupavější a při kontaktu s vodou, mlékem či jogurtem vypadá téměř jako právě utržené. Řeč je o lyofilizovaném ovoci, které stále častěji nahrazuje klasické sušené ovoce, jak jej známe. Věděli jste, že při tradičním sušení se rozpadají vitamíny A a C? Při lyofilizaci naopak zůstávají tyto látky, nezbytné k udržení tělesného zdraví, zachovány. Vsaďte s nástupem sychravých dní na sáček mrazem sušeného ovoce, ze kterého můžete mlsat jen tak nebo z něj přisypávat do snídaňových misek.

číst dále ...

Vychutnejte si podzim na vlně dýňových zákusků

Podzim je pro přírodu obdobím, kdy se před dlouhou zimou připravuje k odpočinku Ponuré počasí, pro které je typická těžká mlha zahalující zbarvené stromy, projasní dýně, královny podzimu, které se v tento čas sklízí. Barevné tykve rozzáří kuchyni a skvěle poslouží i jako dekorace domova. Dýně si ale zaslouží více pozornosti než jen skrze populární americký svátek Halloween.

číst dále ...

Slupky od ovoce i papírové utěrky. Podívejte se, co všechno patří do kompostu

Nejen péče o zahradu, ale také práce v kuchyni s sebou přináší množství odpadu, kterého se ale lehce zbavíte tím, že ho pomocí kompostování přeměníte na kvalitní hnojivo. Není to žádná věda, většinu práce za vás totiž odvede příroda. Jen si musíte dát pozor, jaký odpad do kompostu dáváte a který tam naopak nepatří.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy