REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Čirůvka šupinkatá

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nejedlá čirůvka velmi podobná čirůvce černošupinkaté. Někteří autoři oba druhy slučují a čirůvku šupinatou považují jen za varietu čirůvky černošupinaté.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Tricholoma squarrulosum

Nejedlá ……………. Čirůvka šupinkatá je nejedlá houba, v kuchyni zcela bez využití.

Doba výskytu: srpen až listopad

V Červeném seznamu uvedena jako druh o kterém nejsou dostatečné informace, roste vzácně v teplomilných oblastech na zásaditém podloží v listnatých lesích nejčastěji pod buky.

Klobouk až 100 mm, v mládí široce kuželovitý, později až plochý, ve středu s hrbolkem, okraj dlouho podvinutý, šedý, šedobílý, na okraji někdy světlejší pokrytý černými, černohnědými vlákny a vláknitými šupinami.

Lupeny jsou husté, zoubkem připojené, bělavé až našedlé. Třeň až 80 mm, válcovitý, na bázi rozšířený, vespod světlejší, bělavý, bělošedý, směrem nahoru tmavší s černými, černohnědými šupinkami. Dužnina je pevná a má slabě moučnou vůni i chuť.

Atlas hub - Houby lupenatéMožná záměna:

Velmi podobná je čirůvka černošupinkatá (Tricholoma atrosquamosum), která nevytváří tak robustní plodnice a nemá výrazně šupinatý třeň. Někteří autoři oba druhy slučují a čirůvku šupinatou považují jen za varietu čirůvky černošupinaté.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy