REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Čirůvka šedožemlová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedlá houba rostoucí od července do listopadu. Hodí se především do směsí a polévek.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Tricholoma scalpturatum

Jedlá …………. Čirůvka šedožemlová je jedlý druh houby, hodí se nejlépe do směsí a polévek.

Doba výskytu: červenec až listopad

Roste hojně jednotlivě nebo ve skupinách v listnatých lesích, parcích, hájích, méně často v jehličnatých lesích.

Klobouk až 60 mm, vyklenutý, brzy plochý, na středu jemně šupinkatý, na okraji vláknitý, šedohnědý, později krémově béžový s tmavě béžovými až šedohnědými šupinkami. Lupeny jsou zoubkem připojené široké bílé až našedlé, ve stáří žloutnou.

Třeň až 50 mm, válcovitý, jemně vláknitý, bělavý až našedlý, v mládí většinou s pavučinovitým velem. Povrch celé plodnice stejně jako lupeny ve stáří žloutne. Dužnina je křehká a má moučnou vůni i chuť.

Atlas hub - Houby lupenatéMožná záměna:

Čirůvka stříbrošedá (Tricholoma argyraceum), ta má výrazněji kuželovitý našedlý až stříbřitě našedlý klobouk. Čirůvka vlnatá (Tricholoma gausapatum), má vlnatě plstnatý klobouk bez šupin a lupeny s modrošedým nádechem. Možná je také záměna s čirůvkou zemní (Tricholoma terreum), roste většinou v jehličnatých lesích, má pach po syrových bramborách.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy