REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Čirůvka stříbrošedá

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedlá čirůvka vhodná především do směsí, polévek a také omáček.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Tricholoma argyraceum

Jedlá ……………….. Čirůvka stříbrošedá je jedlý druh houby vhodný do polévek, směsí a omáček.

Doba výskytu: srpen až říjen (někdy i na jaře)

Roste hojně v jehličnatých i smíšených lesích, někteří mykologové ji považují jen za varietu čirůvky šedožemlové.  Někdy se vyskytuje i na jaře.

Klobouk až 80 mm, v mládí kuželovitý nebo sklenutý, později rozprostřený s tupým hrbolem na středu, šedý až šedohnědý, vláknitý šupinkatý.

Lupeny husté, zoubkem připojené, stříbřitě bílé, ve stáří žloutnoucí. Třeň až 60 mm křehký, válcovitý, vrostle vláknitý, bílý. Dužnina bílá, křehká, chuť nevýrazná, vůně moučná.

Atlas hub - Houby lupenatéMožná záměna:

Velmi podobná jedlé čirůvce šedožemlové (Tricholoma scalpturatum) a jedlé čirůvce zemní (Tricholoma tereum).

Autor textu D. Marounek, autor fotografií: S. Jirásek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy