REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Čirůvka holubičí

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedlá čirůvka rostoucí od srpna do října v prosvětlených listnatých lesích.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Tricholoma columbetta

Jedlá ………………. Čirůvka holubičí je jedlý druh houby vhodný do směsí a polévek.

Doba výskytu: srpen až říjen

Roste nehojně v prosvětlených listnatých lesích.

Klobouk až 100 mm, v mládí kuželovitý, později sklenutý až plochý se širokým tupým hrbolem, s ostrým podvinutým okrajem, ve stáří až nahoru ohrnutý, hedvábně lesklý, paprsčitě vláknitý, za vlhka lepkavý, bělavý, často s okrovými zelenavými nebo červenajícími skvrnami.

Lupeny jsou husté, na ostří nepravidelně zoubkaté, bělavé až světle krémové. Třeň až 100 mm, válcovitý, na bázi ztenčený, bělavý, dole často s modrozelenými skvrnami. Dužnina je šťavnatá, pevná, bělavá a má nevýraznou zemitě moučnou vůni a slabě moučnou chuť.

Možná záměna:

Nejedlá čirůvka smrdutá (Tricholoma lascivum), ta rovněž roste v listnatých lesích, má ovšem nepříjemný chemický zápach.

Autor textu: Dalibor Marounek, autor fotografie: Martin Kříž

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy