REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Čirůvka havelka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Havelka má mnoho lidových jmen například šedivka černutka, skřípalka, popelka ale také chybně václavka.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Tricholoma portentosum

Jedlá ……………… Čirůvka havelka je odedávna oblíbená tržní houba, je značně ceněná pro své vlastnosti, hodí se do polévek, na smažení, dá se z ní připravit houbový guláš, prejt, karbanátky a jiné pokrmy.

Doba výskytu: září až listopad

Roste místy hojně, jinde chybí, jednotlivě nebo ve skupinách a kruzích, zejména pod borovicemi ale i pod smrky a jedlemi, vzácně i pod listnáči, především na neutrálních až kyselých půdách. Havelka má mnoho lidových jmen například šedivka černutka, skřípalka, popelka ale také chybně václavka.

Klobouk až 100 mm, v mládí kuželovitě zvoncovitý, pak plochý, za vlhka mírně slizský, vrostle radiálně vláknitý, tmavošedý až šedočerný, někdy s nažloutlým nebo nafialovělým nádechem. Lupeny zoubkem připojené, široké, bílé se žlutavým nebo šedým nádechem. Třeň až 100 mm, válcovitý, vláknitý, bílý, v dospělosti s nažloutlým nebo hnědo zelenavým nádechem. Dužnina bílá až našedlá nebo nažloutlá, moučně vonící.

Možná záměna:

Atlas hub - Houby lupenatéHavelku je možno zaměnit s jinými čirůvkami, například s jedlou čirůvkou zemní (Tricholoma tereum), lidově pozemka, která je menší, má šedohnědý, jemně šupinkatý klobouk, lupeny s šedým nádechem a třeň bez žlutých tónů . Ppodobná je také jedlá čirůvka stříbrošedá (Tricholoma argyraceum), ale zaměnit se dá i za jedovatou čirůvkou žíhanou (Tricholoma virgatum), jejiž dužnina je našedlá a velmi hořká nebo palčivá, lupeny našedlé a třeň je na bázi kyjovitý.

Nejsnadnější však může být záměna za jedovatou čirůvku odlišnou (Tricholoma sejunctum), která má bílé, na okraji žlutavé lupeny a třeň někdy dole se žlutozeleným nádechem, má nahořklou chuť a je značně proměnlivá podle toho pod jakými stromy roste. Liší se i zbarvením, někdy se podobá čirůvce havelce, jindy čirůvce zelánce, nezkušení houbaři ji mohou opravdu snadno zaměnit.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Detoxikace organismu

Cítíte se unavení a bez energie? Ponuré, zamračené počasí vás přivádí k šílenství? Máte depresi? Nezoufejte! Možná jen potřebujete pročistit tělo od různých škodlivých látek, které jste za poslední měsíce do sebe dostali a to nejen jídlem, ale také díky prostředí, ve kterém se všichni pohybujeme. Detoxikujte se tedy! A co je to vlastně detoxikace? Ta slouží k vyloučení jedů neboli toxinů z těla a provádí se především zásadní změnou pitného režimu a změnou jídelníčku.

číst dále ...

Fialové brambory (odrůda Blue Star a odrůda Valfi)

Již několik let se objevují na českém trhu fialové brambory. Sice vypadají svým vzhledem, tedy především barvou dost jedovatě, ale jsou velmi zdravé. Fialová barva je způsobena flavonoidy, které patří mezi přírodní antioxidanty, které působí příznivě na civilizační choroby. Fialové brambory obsahují těchto látek 3x – 4x více než klasické žluté odrůdy. Platí, čím jsou tmavší, tím jsou zdravější.

číst dále ...

Zapomenuté topinambury mají opět zelenou

Topinambury se v Čechách pěstují od 17. století. V době třicetileté války zachránily mnoho obyvatel před hladomorem, stejně, jako v Americe přistěhovalce. Naučili je pěstovat a konzumovat indiáni z kmene Topinambus, podle kterého dostali své jméno – topinambury. Do Evropy je přivezli v roce 1607 námořníci a jako první se začaly pěstovat ve Francii, přes Německo se pak dostaly do Čech.

číst dále ...

Banánová chaloupka vytvořená pomocí krabic od džusu

Recept na chaloupku z čokolády, tvarohového krému, dlouhých cukrářských piškotů a banánů, popsaný pěkně krok za krokem, doplněný o názorné fotografie postupu. Ozdobte ji dle fantazie, může to být chaloupka “Jejžíškovská”, stejně tak chaloupka Smolíčka pacholíčka, nebo jen chaloupka strýčka Toma. Každopádně si na ní určitě všichni pochutnají. Ale pozor! Nezapomeňte si před tím koupit dva velké, dvoulitrové džusy, protože právě krabice od džusu, v tomto receptu, hrají významnou roli.

číst dále ...

Špajz nebo skříň? Jak uložit trvanlivé potraviny

Mouka, cukr, konzervy či těstoviny. Trvanlivé potraviny často nakupujeme ve velkém do zásoby. Kam je ale uložit, aby vydržely dlouho a nemuseli jsme je po měsíci vyhazovat? A jak si poradit s ukládáním, když nemáme spíž?

číst dále ...

Zapomeňte na drastické diety. Poradíme jak na lednový očistný detox

Vánoce jsou sice svátky klidu a míru, svou nezastupitelnou roli v nich hraje ale také dobré jídlo. Spousta dobrého jídla. Pokud jste si ho během konce roku neodpírali a teď koketujete s myšlenkou, že dny hýření vybalancujete rychlou, drastickou dietou, máme pro vás alternativní tip: vyzkoušejte raději očistný detox.

číst dále ...

Bohatství ukryté pod slupkou buráků

Arašídy, buráky nebo burské oříšky, všechna označení nesou plody podzemnice olejné, které většina z nás považuje za oříšky, přestože se jedná o luštěninu. Arašídy však díky své chuti přesto zůstanou pro většinu z nás oříšky, které si budeme dopřávat ještě s větší chutí, jakmile zjistíme, jaké bohatství se ukrývá pod jejich skořápkou.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy