REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Čirůvka havelka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Havelka má mnoho lidových jmen například šedivka černutka, skřípalka, popelka ale také chybně václavka.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Tricholoma portentosum

Jedlá ……………… Čirůvka havelka je odedávna oblíbená tržní houba, je značně ceněná pro své vlastnosti, hodí se do polévek, na smažení, dá se z ní připravit houbový guláš, prejt, karbanátky a jiné pokrmy.

Doba výskytu: září až listopad

Roste místy hojně, jinde chybí, jednotlivě nebo ve skupinách a kruzích, zejména pod borovicemi ale i pod smrky a jedlemi, vzácně i pod listnáči, především na neutrálních až kyselých půdách. Havelka má mnoho lidových jmen například šedivka černutka, skřípalka, popelka ale také chybně václavka.

Klobouk až 100 mm, v mládí kuželovitě zvoncovitý, pak plochý, za vlhka mírně slizský, vrostle radiálně vláknitý, tmavošedý až šedočerný, někdy s nažloutlým nebo nafialovělým nádechem. Lupeny zoubkem připojené, široké, bílé se žlutavým nebo šedým nádechem. Třeň až 100 mm, válcovitý, vláknitý, bílý, v dospělosti s nažloutlým nebo hnědo zelenavým nádechem. Dužnina bílá až našedlá nebo nažloutlá, moučně vonící.

Možná záměna:

Atlas hub - Houby lupenatéHavelku je možno zaměnit s jinými čirůvkami, například s jedlou čirůvkou zemní (Tricholoma tereum), lidově pozemka, která je menší, má šedohnědý, jemně šupinkatý klobouk, lupeny s šedým nádechem a třeň bez žlutých tónů . Ppodobná je také jedlá čirůvka stříbrošedá (Tricholoma argyraceum), ale zaměnit se dá i za jedovatou čirůvkou žíhanou (Tricholoma virgatum), jejiž dužnina je našedlá a velmi hořká nebo palčivá, lupeny našedlé a třeň je na bázi kyjovitý.

Nejsnadnější však může být záměna za jedovatou čirůvku odlišnou (Tricholoma sejunctum), která má bílé, na okraji žlutavé lupeny a třeň někdy dole se žlutozeleným nádechem, má nahořklou chuť a je značně proměnlivá podle toho pod jakými stromy roste. Liší se i zbarvením, někdy se podobá čirůvce havelce, jindy čirůvce zelánce, nezkušení houbaři ji mohou opravdu snadno zaměnit.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší pomocníci do kuchyně pro profesionální i domácí použití

Plnička klobás Kdo by neměl rád klobásy. Směs na dobrou klobásu je opravdu jednoduché vyrobit, jelikož se skládá pouze z kvalitního mletého masa libového i tučného a různých směsí koření. Dá se vyrobit v podstatě s jakékoliv masa i ze směsi různých druhů. Zásadním problémem při přípravě klobás a jitrnic je ale plnění klobás. Špatně se odhaduje množství směsi tak, aby v klobáse nebyly vzduchové bubliny a zároveň aby nepraskla. V tom pomůže plnička klobás, která je určená do profesionální kuchyně, ale i na domácí výrobu. Ocení ji každý zejména během zabíjačky, kdy se připravují jelita a jitrnice opravdu ve […]

číst dále ...

Vyzkoušejte burratu – italský sýr plný překvapení

Košík.cz představuje další přírůstek do své privátní řady Authentic, která klade důraz na prvotřídní kvalitu, poctivé zpracování a jasný původ surovin. Novinkou jsou italské sýry od Antonia Manieriho, který se řemeslu naučil v městečku Venosa v Itálii od svého dědečka sýraře. Svoje zkušenosti využil o několik let později v Praze, kde s ženou otevřel populární kavárničku se sýrárnou Latteria di Antonio. Základem jeho sýrů, stejně jako u dalších Authentic produktů, je poctivá ruční práce. Antonio zpracovává mléko z farmy Voděrádky v Říčanech, ze kterého vznikají pravé italské sýry lahodné chuti.

číst dále ...

Sezóna rajčat v plném proudu. Ponechte si jejich výtečnou chuť po celý rok

Konec srpna vždy znamená jediné – sezóna rajčat se bude blížit do finále. Pokud toužíte po tom, abyste si jejich výtečnou chuť ponechali i o něco déle, můžete se pokusit o výrobu domácího kečupu, pesta nebo oblíbených sušených rajčat. Přinášíme tipy na recepty, které budete milovat. Dbejte ale na to, abyste pro své dobroty vybírali kvalitní suroviny.

číst dále ...

Chuť moře se vrací. V září zahajuje třetí ročník festivalu Prague Mussel Week

Hlavní město v září hostí třetí ročník úspěšného food festivalu Prague Mussel Week, který přiveze do Česka chuť moře a celkem 23 tun holandských slávek. Milovníkům dobrého jídla se nabízí příležitost ve dnech 13. až 19. 9. ochutnat pokrmy z čerstvě nalovených mušlí ve více než sedmdesáti vybraných restauracích. Na webových stránkách akce si zájemci mohou vygenerovat voucher, se kterým lze využít 1+1 porci slávek zdarma.

číst dále ...

Oblíbený letní dezert třikrát jinak. Kouzlete s ovocem!

Připravte si na odpolední posezení s přáteli lahodný a svěží zákusek, díky kterému z vás bude hvězda každé domácí party. Kombinace křupavého těsta s nadýchaným krémem a letním ovocem vás svou chutí i vůní spolehlivě dostane do prázdninové nálady. Přinášíme hned tři recepty na pečenou i nepečenou variantu.

číst dále ...

Nastává období slaďoučkých malin, vyzkoušejte je v originálních receptech

Léto je v plném proudu a konečně je k dostání lokální ovoce, na které jsme všichni tak dlouho čekali. Maliny – tyto šťavnaté bobulky jsou výborné samy o sobě, ale co je tentokrát zkusit ještě jinak? Propojte jejich perfektní sladkokyselou chuť s jinými ingrediencemi a překvapte své nejbližší během večerního posezení na terase pokrmy s neotřelými kombinacemi.

číst dále ...

Fenomén jménem Cava

Španělská cava se začíná čím dál častěji objevovat v hledáčku českých milovníků šumivých vín, a po boomu italského prosecca se i ona možná dočká své zasloužené chvilky slávy u nás. Cava, stejně jako Champagne, smí pocházet pouze ze zákonem určených oblastí, kterých je osm, přesto 95 % výroby sídlí v oblasti Penedes.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy