REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Čirůvka havelka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Havelka má mnoho lidových jmen například šedivka černutka, skřípalka, popelka ale také chybně václavka.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Tricholoma portentosum

Jedlá ……………… Čirůvka havelka je odedávna oblíbená tržní houba, je značně ceněná pro své vlastnosti, hodí se do polévek, na smažení, dá se z ní připravit houbový guláš, prejt, karbanátky a jiné pokrmy.

Doba výskytu: září až listopad

Roste místy hojně, jinde chybí, jednotlivě nebo ve skupinách a kruzích, zejména pod borovicemi ale i pod smrky a jedlemi, vzácně i pod listnáči, především na neutrálních až kyselých půdách. Havelka má mnoho lidových jmen například šedivka černutka, skřípalka, popelka ale také chybně václavka.

Klobouk až 100 mm, v mládí kuželovitě zvoncovitý, pak plochý, za vlhka mírně slizský, vrostle radiálně vláknitý, tmavošedý až šedočerný, někdy s nažloutlým nebo nafialovělým nádechem. Lupeny zoubkem připojené, široké, bílé se žlutavým nebo šedým nádechem. Třeň až 100 mm, válcovitý, vláknitý, bílý, v dospělosti s nažloutlým nebo hnědo zelenavým nádechem. Dužnina bílá až našedlá nebo nažloutlá, moučně vonící.

Možná záměna:

Atlas hub - Houby lupenatéHavelku je možno zaměnit s jinými čirůvkami, například s jedlou čirůvkou zemní (Tricholoma tereum), lidově pozemka, která je menší, má šedohnědý, jemně šupinkatý klobouk, lupeny s šedým nádechem a třeň bez žlutých tónů . Ppodobná je také jedlá čirůvka stříbrošedá (Tricholoma argyraceum), ale zaměnit se dá i za jedovatou čirůvkou žíhanou (Tricholoma virgatum), jejiž dužnina je našedlá a velmi hořká nebo palčivá, lupeny našedlé a třeň je na bázi kyjovitý.

Nejsnadnější však může být záměna za jedovatou čirůvku odlišnou (Tricholoma sejunctum), která má bílé, na okraji žlutavé lupeny a třeň někdy dole se žlutozeleným nádechem, má nahořklou chuť a je značně proměnlivá podle toho pod jakými stromy roste. Liší se i zbarvením, někdy se podobá čirůvce havelce, jindy čirůvce zelánce, nezkušení houbaři ji mohou opravdu snadno zaměnit.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Stylové streetfoodové recepty pro vás a vaše přátele

Na streetfoodové dobroty, které důvěrně znáte z trhů a festivalů, už nemusíte čekat! Šikovné a známé české food-blogerky Markéta v troubě a S vášní pro jídlo, pro vás připravily chutné a jednoduché recepty s McCain hranolky Crispers, které jsou jako vystřižené ze streetfoodového jídelního lístku. Recepty jsou připravené i v duchu dalších trendů: uvědomělého vaření a neplýtvání jídlem. Oba trendy vybízí připravovat jídlo ze surovin, které máme běžně doma a když nevyužijeme celé balení některé potraviny, můžeme si ji nechat na jindy. Pozvěte přátele, rodinu a vychutnejte si spolu streetfoodové pokrmy v pohodlí domova.

číst dále ...

10 tipů pro zdravější stravování v roce 2021: Jak odlehčit jídelníček po vánočním hodování

Jedním z nejčastějších předsevzetí do nového roku bývá redukce hmotnosti po vánočních svátcích. Mnoho lidí se tak uchýlí ke snížení příjmu kalorií na minimum, což ale nepředstavuje ideální řešení. Drastické omezení stravy většinou vede k nechvalně známému jojo efektu. Znovu nabrání ztracené váhy může navíc demotivovat natolik, že jediným výsledkem bývá návrat k původním stravovacím návykům. Existuje však několik základních pravidel, které pomohou nejen se shozením přebytečných kil, ale také k větší pestrosti jídelníčku.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Špaldová mouka v kuchyni

Věděli jste, že existuje něco jako pšenice špalda? Ano, opravdu existuje. A právě z ní se vyrábí špaldová mouka. K její výrobě se používají celá zrna včetně obalové části, díky tomu špaldová mouka obsahuje velké množství prospěšných látek. Naši prapraprapraprarodiče z ní vařili a pekli zcela běžně, nyní se do kuchyní opět vrací. Třikrát hurá.

číst dále ...

Zdravé pečení může být chutné, ale je třeba vědět, jak na něj

Nabídkou zdravých dortů se zaplnily tabule kaváren i restaurací. Přijít do podniku, který by nenabízel chutný zdravý dort, se dnes už jen tak nestane. Možná že jste zdravým dortům v oblíbené kavárně dali šanci a oblíbili si je, jen doma je ne a ne upéct. Profesionální cukrářka Olga Ceralová potvrzuje, že u zdravého pečení opravdu záleží, jestli víte, jak na něj.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy