REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Čirůvka fialová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

… nalezneme ji spíše v pozdním podzimu a často ve větších skupinách zejména tam, kde je nahromaděno více organických zbytků, jako jsou místa se shrabaným listím, větvemi nebo na zahradním kompostu …


Latinsky: Lepista nuda

Jiný název: Rudočechratka fialová, čirůvka nahá

Jedlá ………………. Čirůvka fialová je výborný jedlý druh, vzhledem k jeji pronikavé vůni a chuti se nedoporučuje připravovat samotná, nejlépe tuto číruvku využijeme do směsí, vhodná také do polévek, omáček, výborná je naložená v octě.

Čirůvka fialová ovšem vyžaduje delší tepelnou úpravu za syrova obsahuje látky rozkládající červené krvinky. Má ale i kladné léčivé účinky, byli v ní zjištěny látky potlačuje průvodní jevy cukrovky jako suchost na jazyku, bolesti hlavy a končetin, snižuje obsah cukru v moči.

Doba výskytu: září až listopad, při teplé zimě prosinec

 

 

Roste hojně v listnatých i jehličnatých lesích na místech bohatých na humus, nalezneme ji i v sadech a zahradách, často vytváří čarovné kruhy.

Klobouk až 160 mm, masitý, vyklenutý až rozložený, v mládí živě fialový, později růžově fialový, hnědofialový, nakonec vybledající až do okrové barvy. Lupeny jsou husté, nízké, zoubkem vykrojené, nejprve sytě fialové, později hnědofialové až masově hnědé. Třeň až 100 mm, válcovitý, naspodu ztloustlý, plný, hladký pod kloboukem, vločkatý jinde, vrostle vláknitý na fialovém podkladě, často bělavě ojíněný, naspodu fialově plstnatý. Dužnina je v mládí tvrdá, fialová, později bledne a má lahodnou chuť a příjemnou vůni.

Starší český název byl rudočechratka fialová nebo čirůvka nahá.

 

 

Možná záměna:

Podobná je jedlá čirůvka špinavá (Lepista sordida), která je menší, dužnina je tenká, vodnatě bělavá a není sytě fialově zbarvená, je bělavě narůžovělá nebo růžově fialová. Jedlá čirůvka dvoubarvá (Lepista personata), ta má fialový pouze třeň a roste mimo les.

Autor textu a fotografie: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší pomocníci do kuchyně pro profesionální i domácí použití

Plnička klobás Kdo by neměl rád klobásy. Směs na dobrou klobásu je opravdu jednoduché vyrobit, jelikož se skládá pouze z kvalitního mletého masa libového i tučného a různých směsí koření. Dá se vyrobit v podstatě s jakékoliv masa i ze směsi různých druhů. Zásadním problémem při přípravě klobás a jitrnic je ale plnění klobás. Špatně se odhaduje množství směsi tak, aby v klobáse nebyly vzduchové bubliny a zároveň aby nepraskla. V tom pomůže plnička klobás, která je určená do profesionální kuchyně, ale i na domácí výrobu. Ocení ji každý zejména během zabíjačky, kdy se připravují jelita a jitrnice opravdu ve […]

číst dále ...

Vyzkoušejte burratu – italský sýr plný překvapení

Košík.cz představuje další přírůstek do své privátní řady Authentic, která klade důraz na prvotřídní kvalitu, poctivé zpracování a jasný původ surovin. Novinkou jsou italské sýry od Antonia Manieriho, který se řemeslu naučil v městečku Venosa v Itálii od svého dědečka sýraře. Svoje zkušenosti využil o několik let později v Praze, kde s ženou otevřel populární kavárničku se sýrárnou Latteria di Antonio. Základem jeho sýrů, stejně jako u dalších Authentic produktů, je poctivá ruční práce. Antonio zpracovává mléko z farmy Voděrádky v Říčanech, ze kterého vznikají pravé italské sýry lahodné chuti.

číst dále ...

Sezóna rajčat v plném proudu. Ponechte si jejich výtečnou chuť po celý rok

Konec srpna vždy znamená jediné – sezóna rajčat se bude blížit do finále. Pokud toužíte po tom, abyste si jejich výtečnou chuť ponechali i o něco déle, můžete se pokusit o výrobu domácího kečupu, pesta nebo oblíbených sušených rajčat. Přinášíme tipy na recepty, které budete milovat. Dbejte ale na to, abyste pro své dobroty vybírali kvalitní suroviny.

číst dále ...

Chuť moře se vrací. V září zahajuje třetí ročník festivalu Prague Mussel Week

Hlavní město v září hostí třetí ročník úspěšného food festivalu Prague Mussel Week, který přiveze do Česka chuť moře a celkem 23 tun holandských slávek. Milovníkům dobrého jídla se nabízí příležitost ve dnech 13. až 19. 9. ochutnat pokrmy z čerstvě nalovených mušlí ve více než sedmdesáti vybraných restauracích. Na webových stránkách akce si zájemci mohou vygenerovat voucher, se kterým lze využít 1+1 porci slávek zdarma.

číst dále ...

Oblíbený letní dezert třikrát jinak. Kouzlete s ovocem!

Připravte si na odpolední posezení s přáteli lahodný a svěží zákusek, díky kterému z vás bude hvězda každé domácí party. Kombinace křupavého těsta s nadýchaným krémem a letním ovocem vás svou chutí i vůní spolehlivě dostane do prázdninové nálady. Přinášíme hned tři recepty na pečenou i nepečenou variantu.

číst dále ...

Nastává období slaďoučkých malin, vyzkoušejte je v originálních receptech

Léto je v plném proudu a konečně je k dostání lokální ovoce, na které jsme všichni tak dlouho čekali. Maliny – tyto šťavnaté bobulky jsou výborné samy o sobě, ale co je tentokrát zkusit ještě jinak? Propojte jejich perfektní sladkokyselou chuť s jinými ingrediencemi a překvapte své nejbližší během večerního posezení na terase pokrmy s neotřelými kombinacemi.

číst dále ...

Fenomén jménem Cava

Španělská cava se začíná čím dál častěji objevovat v hledáčku českých milovníků šumivých vín, a po boomu italského prosecca se i ona možná dočká své zasloužené chvilky slávy u nás. Cava, stejně jako Champagne, smí pocházet pouze ze zákonem určených oblastí, kterých je osm, přesto 95 % výroby sídlí v oblasti Penedes.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy