REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Čirůvka celerová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nejedlá houba rostoucí od srpna do října v kyselých písčitých lesích pod smrky a borovicemi.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Tricholoma apium

Nejedlá ……………….. Čirůvka celerová je nejedlá houba, v kuchyni zcela bez využití.

Doba výskytu: srpen až říjen

Roste vzácně v kyselých písčitých lesích pod smrky a borovicemi. V Červeném seznamu uvedena jako ohrožený druh.

Klobouk až 90 mm, v mládí sklenutý, později plochý, zvlněný a podvinutý, jemně plstnatý, místy políčkovitě rozpraskaný, okrově až olivově hnědavý, žlutozelený. Lupeny úzké, zoubkem připojené až sbíhavé, krémové až žlutavě krémové.

Třeň až 60 mm, válcovitý, na bázi zaspičatělý, bělavý, na vrcholu jemně šupinkatý, na bázi okrově až hnědě šupinkatý, po otlačení žloutnoucí. Dužnina je masitá, bílá až špinavě bílá, po chvíli žloutnoucí, má mírnou kořenitou chuť a voní po usušené celerové nati.

Možná záměna:

Dobře určitelný druh podle celerové vůně a dolíčkovitě popraskané pokožce klobouku.

Autor textu: D. Marounek, autor fotografie: J. Malý

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

26 nejlepších receptů z houbařské kuchařky – TOP recepty na zpracování a přípravu hub

Ty nejlepší houbařské recepty z naší databáze webu ReceptyOnLine.cz pro inspiraci na jednom místě. Vybrali jsme pro vás klasické, ale i méně známé recepty na zpracování a úpravu hub. Vyzkoušené, oblíbené recepty na naložení a zavaření hub, ale také recepty na jejich tepelné zpracování. Prostě TOP recepty na houby 26x jinak!

číst dále ...

Probuďte se do jara. Tradiční recepty z kvalitních sezónních surovin, které osvěží vaše smysly

Jaro je v plném proudu. Čas obnovy a nových začátků. Příroda je v rozpuku a na našich loukách se objevuje spousta bylinek a dalších surovin, které jsou skvělým pomocníkem i v gastronomii. Je tedy ideální čas na tradiční čerstvé recepty plné barev, chutí a pestrosti, které nejenom zahřejí, ale okoření každý jarní den. A jak to udělat, aby se vaše kulinární umění stalo fenoménem? Vařte či pečte z těch nejkvalitnějších surovin a výrobků, které poznáte podle log kvality na obalech, jako je například Klasa, Regionální potravina nebo BIO.

číst dále ...

Sírovec – podle Angličanů kuře z lesa

V květnu se začíná objevovat na živých i mrtvých kmenech stromů sírovec žlutooranžový – Leatiporus sulphureus (starší české názvy rovněž – chorošovec sírový, choroš sírový). Je to jednoletá, dřevokazná houba z čeledi chorošovitých (Polyporacea). Jde o kosmopolitní druh, což znamená, že roste na celém světě. Sírovec nejčastěji v kuchyni upravujeme povařením v osolené vodě, vodu můžeme i ochutit, například Podravkou, ovšem ideální je vývar z kostí. Nejčastější úprava sírovce je připravit ho jako klasický řízek. Jeho dužnina se nakrájí na 1 cm silné plátky a obalí v trojobalu, chutí pak připomíná kuřecí maso, proto ten nadpis!

číst dále ...

Rozumíme označování potravin? Aneb jak se vyznat v informacích na obalech potravin?

Pro Čechy je kvalita potravin dlouhodobě jeden z klíčových faktorů, podle kterého se rozhodují při nákupu. Vyplývá to z výzkumu nákupního chování1, ve kterém 92 % respondentů uvedlo, že se při výběru potravin zajímají o kvalitu. Jde jim především o to, aby jídlo bylo čerstvé, zralé, bez umělých náhražek a přídatných látek. Češi se ale čím dál více také zajímají o původ potravin a studují informace uvedené na obalech.

číst dále ...

Kdo negriluje, není Čech: Jak si u grilu neuříznout ostudu

Nažhavený gril, naložené šťavnaté maso, nakrájená zelenina… A pak okamžik hrůzy, kdy jistíte, že jste maso nedopekli, zelenina je oproti tomu už černá a návštěva pozvaná na propečený burger bude zřejmě o chlebu. I grilování má svá pravidla, která je dobré znát, ještě než si uvážete kolem pasu stylovou zástěru. Naučte se grilovat jako profesionál!

číst dále ...

Vyrazte poslední květnový víkend za kuchařskými hvězdami na Eats and Beats festival

Jste fanoušky kvalitního jídla a dobré hudby? Pak o víkendu od 26. do 28. května vyrazte na unikátní Eats and Beats food festival, který proběhne v nákupním centru Metropole Zličín. Nenechte si ujít exkluzivní propojení kvalitního jídla, dobré hudby a nekonečné zábavy, které přináší Eats and Beats food festival nákupního centra Metropole Zličín. Kromě skvělého jídla z rozmanitých foodtracků a stánků se mohou návštěvníci festivalu těšit také na dvě kuchařské hvězdy. V sobotu 27. 5. se od 13:00 do 15:00 na centrálním náměstí představí známý šéfkuchař a bývalý porotce soutěže MasterChef Marek Raditsch, v neděli ve stejný čas a na stejném místě předvede své kuchařské dovednosti současný porotce soutěže MasterChef a kulinářské eso Jan Punčochář.

číst dále ...

Tipy, jak omezit plýtvání jídlem: Nákupy plánujte dopředu a při vaření využijte zbytky

Každý rok se ve světě vyhodí obrovské množství potravin. V Evropské unii je to podle výzkumné zprávy Evropského parlamentu přibližně 88 milionů tun, což představuje zhruba 20 % veškeré produkce. Plýtvání jídlem je problém, který škodí nejen životnímu prostředí, ale také ekonomice. Řada domácností stále nakupuje více jídla, než skutečně spotřebuje. Jedním z hlavních důvodů plýtvání je špatné plánování nákupů a nedostatečné povědomí o správném skladování potravin a jejich trvanlivosti.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy