REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Chleba

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tradiční český chléb je tzv. pšeničnožitný, vyráběný z těsta zadělaného žitným kváskem, k jehož výrobě se používají dvě mouky: pšeničná chlebová a žitná na výrobu kvasů. V nedávné minulosti převažovala v těstě mouka žitná, nyní se poměr přesouvá k moce pšeničné.


Výroba kvasového chleba je poměrně náročná, hlavně místo na udržování kvasu znevýhodňuje drobnější pekárny a tak raději stále více vyrábějí chleby drožďové, z mouky a droždí většinou z hotových směsí, které dodávají specializované podniky. Jsou to přípravky obsahující všechny suché příměsi, včetně mouky, ke kterým v pekárnách zamíchají pouze vodu. Dnes v obchodech narazíme na velké množství typů chleba. Například žitný chléb, toustový, bílý pšeničný chléb, celozrnný či dokonce cibulový chléb. Podle zastoupení mouky v chlebu rozlišujeme chleby :

Pšeničné – obsahují nejméně 90 % pšeničné mouky
Žitný – obsahují nejméně 90 % žitné mouky
Pšeničnožitný – pšeničné mouky je více jak 50%, žitné více jak 10 %
Žitnopšeničný – žitné mouky je více jak 50%, pšeničné více jak 10 %
Celozrnný – obsahuje nejméně 80 % celozrnných mouk
Vícezrnný – do těsta se přidávají i jiné obiloviny, než je pšenice a žito, například olejniny, luštěniny a to aspoň 5 %
Speciální chleby – kromě žitné nebo pšeničné mouky obsahují také další složky jako např. klíčky olejniny, obilné vločky, luštěniny, brambory, cibuli …. Známe chleba bramborový, cibulový, česnekový ….

Obecně se traduje, že nejzdravější je chleba celozrnný. Vyrábí se z mouky celozrnné, která obsahuje vlákniny chránící sliznici střev. Mouka je vymletá až do obalu a jsou v ní i otrubní části, hodně vlákniny a vitamínů. Nezaměňujte chleba celozrnný s vícezrnným! Velkým přínosem pro zdraví je i chleba žitný. Žito je bohaté na minerální látky a rozpustnou vlákninu. Žitný chléb i déle vydrží čerstvý!

Co ještě víme o chlebu?

Trvanlivost chleba ovlivňuje více faktorů. Druh použité mouky, způsoby výroby a hlavně také délka pečení. Pšeničný chléb stárne rychleji než chléb žitný a to proto, že žito drží vláčnost. Delší trvanlivost mají klasické kvasové chleby ve kterých se při výrobě vytváří kyselina mléčná a octová, které působí jako konzervační činidlo. Doba pečení na trvanlivost chleba má také významný podíl, čím déle se chleba peče, tím má silnější kůrku a také proto déle vydrží.

Chleba by se měl uchovávat v plátěné utěrce uložené ve větratelné chlebovce (dřevěná nádoba na chleba). Také v ledničce se chlebu daří a vydrží nám déle čerstvý. Klasický způsob uchovávání v igelitu (sáčku) nedoporučujeme, chléb pak nemůže dýchat a rychle plesnivý.

Recepty na chleba:

Domácí chléb Italský chléb Domácí chléb z kvásku Celozrnný chléb

Domácí bramborový chléb Arabská pita

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

Nové zeleninové omáčky od Araxu nejen na grilování!

Rýži, těstoviny, luštěniny, obiloviny, kuskus, ale také vločky a různé přílohové nebo polévkové směsi můžete v Česku zakoupit pod značkou ARAX. Ta si přízeň svých zákazníků získává již od roku 1997. Široký sortiment výrobků můžete zakoupit v každém supermarketu Kaufland, Globus, Penny Market, Norma, Billa, ale také v mnoha maloobchodních sítích (ROSA Market, Kubík, Brněnka, JIP…) po celé České republice.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy