REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Gastronomická pravidla (zásady)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jsou zhuštěným vyjádřením poznatků o tom, jak chutně a správně jíst a pít. Zaměřují se především na chuťovou stránku.


Gastronomických pravidel používáme především pro sestavení menu (menu – předem domluvený jídelní lístek).

Gastronomické zásady:

  • Nápoje podáváme od méně opojných k více opojným.

  • Menu nikdy nezačínáme červeným vínem.

  • K světlým masům podáváme bílá vína (drůbež, telecí, ryby), k telecímu a drůbeži lze podávat také růžová vína, k rybám jsou vhodná vína typu rýnský ryzlink, Bzenecká lipka, přírodné bílé víno, veltlínské zelené, neuburgské (jehněčí, kůzlečí – bílé víno, smažené – růžové víno).

  • K tmavým masům podáváme červená vína (hovězí, vepřové, skopové, zvěřina).

  • K tmavým smaženým masům podáváme červená vína.

  • K smaženým světlým masům podáváme růžová vína.

  • K vaječným pokrmům a houbám podáváme červená vína.

  • Ke studeným předkrmům podáváme pivo nebo bílé víno.

  • K polévkám můžeme podávat pivo.

  • K teplým předkrmům můžeme podávat pivo, bílé nebo růžové víno.

  • K tvrdým sýrům podáváme bílé víno (emantál, eidam).

  • K plísňovým a aromatickým sýrům podáváme červená vína.

  • K teplým moučníkům podáváme dezertní víno.

  • K zákuskům a ke zmrzlině podáváme polosuché šumivé víno.

  • V menu se nemá opakovat:

    a) stejná základní surovina

    b) stejný způsob úpravy

    c) stejná příloha s vyjímkou brambor v různé úpravě.

  • Dodržujeme pravidla sezonosti (ryba – vánoce, skopové, jehněčí – velikonoce, zmrzlina – letní období, saláty – jaro, léto …….).

  • Menu sestavujeme jednotně pro celou společnost.

  • Dbáme na používání názvů pokrmů (dle norem, tradice … ) a názvy nápojů dle etiket na lahvích.

  • Při sestavě menu je nutno brát zřetel na osobní přání hosta.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Na webu Rybářský rozcestník.cz najdete unikátní rybářskou kuchařku!

Rybářský rozcestník.cz je přehledný, moderní web pro zapálené rybáře a rybářsky plný fotografií i kvalitních článků o rybách a rybářích. Kromě jiného na tomto portálu najdete atlasy ryb, živočichů a vodních rostlin, také encyklopedii rybářských uzlů a mnoho dalšího. Nepřéhlednutelná je také na webu rybářská kuchařka, která by mohla padnout do oka i nerybářům!

číst dále ...

Valentýnské menu II.

Tip, jak by mohlo vypadat vaše valentýnké menu. Je to jen inspirace, přizpůsobte si slavností tabuli na Svatého Valentýna vašim chuťovým buňkám, nebo spíše mlsnému jazýčku vašeho partnera či partnerky! :)

číst dále ...

Valentýnské menu I.

Ačkoli je máj lásky čas, nesmíme zapomenout ani na svátek všech zamilovaných, a to na sv. Valentýna. A protože láska prochází žaludkem, přinášíme vám pár tipu na večerní menu, kterým jistě svou polovičku očarujete. Pokud celé menu nestíháte připravit, rozhodně si připravte alespoň čokoládové košíčky se srdíčky. Ty se budou hodit každopádně.😊

číst dále ...

Valentýnské müsli snídaně do postele. 4 tipy na romantické recepty

Že každý rok při této příležitosti chodíte na romantickou večeři? To je samozřejmě skvělé! Zkuste však letos svou drahou polovičku překvapit hned na úvod zamilovaného dne a připravte lehkou, ale přitom výživnou snídani až do postele. A protože správná snídaně by měla obsahovat dostatek kvalitních sacharidů, vlákniny a bílkovin, přinášíme vám čtyři tipy na snídaně z müsli.

číst dále ...

Láska na talíři: jaké valentýnské pochoutky připravit vašim nejmilejším

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Svatý Valentýn je za rohem a jak lépe ho oslavit, než dobrým jídlem a pitím! Je zvykem brát svou drahou polovičku na romantickou večeři, ale po letech mohou i ty nejluxusnější restaurace omrzet. Přitom můžete romantickou atmosféru vykouzlit i v pohodlí vašeho domova a připravit lahodný pokrm partnerovi či partnerce sami. Vaše úsilí jistě nadchne protějšek více než drahé menu v restauraci. Jako inspiraci jsme pro vás vybrali několik receptů z oblíbených pořadů o vaření na TV Paprika.

číst dále ...

Tuřín – neprávem zapomenutá zelenina

Tuřín je křížencem vodnice a hlávkového zelí. I když je dobře známý fanouškům kultovního seriálu Černá zmije, který se odehrával v anglickém středověku, tak byl objeven a popsán pravděpodobně až v 17. století ve Švédsku, odkud se rozšířil do Evropy a celého světa. Tuřín je sytý, a hlavně mrazu odolný. A to více než jakákoli jiná zelenina. Díky tomu byl velmi oblíbenou potravou chudých a zejména během světových válek se jednalo o jednoduchou potravinu pro vypěstování i skladování a častou složku jídel. Možná proto, že tuřínu měli všichni už dost, po druhé světové válce vymizel z našich jídelníčků. To je ovšem škoda.

číst dále ...

Poslechněte babičky: Polévka je grunt a v chladném počasí příjemně zahřeje

„Polévka je grunt a maso je špunt,“ také jste to od babičky slýchali? Tak si toto rčení dobře zapamatujte, protože je pravdivé. Polévky působí blahodárně na organismus, v zimě nás příjemně prohřejí a v létě ve své studené formě naopak ochladí. Díky řadě pozitivních účinků na tělo i mysl by měly být polévky součástí každého jídelníčku. Jsou velmi nenáročné na přípravu, a není divu, že si je oblíbili již naši předkové.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy