REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Gastronomická pravidla (zásady)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jsou zhuštěným vyjádřením poznatků o tom, jak chutně a správně jíst a pít. Zaměřují se především na chuťovou stránku.


Gastronomických pravidel používáme především pro sestavení menu (menu – předem domluvený jídelní lístek).

Gastronomické zásady:

  • Nápoje podáváme od méně opojných k více opojným.

  • Menu nikdy nezačínáme červeným vínem.

  • K světlým masům podáváme bílá vína (drůbež, telecí, ryby), k telecímu a drůbeži lze podávat také růžová vína, k rybám jsou vhodná vína typu rýnský ryzlink, Bzenecká lipka, přírodné bílé víno, veltlínské zelené, neuburgské (jehněčí, kůzlečí – bílé víno, smažené – růžové víno).

  • K tmavým masům podáváme červená vína (hovězí, vepřové, skopové, zvěřina).

  • K tmavým smaženým masům podáváme červená vína.

  • K smaženým světlým masům podáváme růžová vína.

  • K vaječným pokrmům a houbám podáváme červená vína.

  • Ke studeným předkrmům podáváme pivo nebo bílé víno.

  • K polévkám můžeme podávat pivo.

  • K teplým předkrmům můžeme podávat pivo, bílé nebo růžové víno.

  • K tvrdým sýrům podáváme bílé víno (emantál, eidam).

  • K plísňovým a aromatickým sýrům podáváme červená vína.

  • K teplým moučníkům podáváme dezertní víno.

  • K zákuskům a ke zmrzlině podáváme polosuché šumivé víno.

  • V menu se nemá opakovat:

    a) stejná základní surovina

    b) stejný způsob úpravy

    c) stejná příloha s vyjímkou brambor v různé úpravě.

  • Dodržujeme pravidla sezonosti (ryba – vánoce, skopové, jehněčí – velikonoce, zmrzlina – letní období, saláty – jaro, léto …….).

  • Menu sestavujeme jednotně pro celou společnost.

  • Dbáme na používání názvů pokrmů (dle norem, tradice … ) a názvy nápojů dle etiket na lahvích.

  • Při sestavě menu je nutno brát zřetel na osobní přání hosta.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy