REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Gastronomická pravidla (zásady)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jsou zhuštěným vyjádřením poznatků o tom, jak chutně a správně jíst a pít. Zaměřují se především na chuťovou stránku.


Gastronomických pravidel používáme především pro sestavení menu (menu – předem domluvený jídelní lístek).

Gastronomické zásady:

  • Nápoje podáváme od méně opojných k více opojným.

  • Menu nikdy nezačínáme červeným vínem.

  • K světlým masům podáváme bílá vína (drůbež, telecí, ryby), k telecímu a drůbeži lze podávat také růžová vína, k rybám jsou vhodná vína typu rýnský ryzlink, Bzenecká lipka, přírodné bílé víno, veltlínské zelené, neuburgské (jehněčí, kůzlečí – bílé víno, smažené – růžové víno).

  • K tmavým masům podáváme červená vína (hovězí, vepřové, skopové, zvěřina).

  • K tmavým smaženým masům podáváme červená vína.

  • K smaženým světlým masům podáváme růžová vína.

  • K vaječným pokrmům a houbám podáváme červená vína.

  • Ke studeným předkrmům podáváme pivo nebo bílé víno.

  • K polévkám můžeme podávat pivo.

  • K teplým předkrmům můžeme podávat pivo, bílé nebo růžové víno.

  • K tvrdým sýrům podáváme bílé víno (emantál, eidam).

  • K plísňovým a aromatickým sýrům podáváme červená vína.

  • K teplým moučníkům podáváme dezertní víno.

  • K zákuskům a ke zmrzlině podáváme polosuché šumivé víno.

  • V menu se nemá opakovat:

    a) stejná základní surovina

    b) stejný způsob úpravy

    c) stejná příloha s vyjímkou brambor v různé úpravě.

  • Dodržujeme pravidla sezonosti (ryba – vánoce, skopové, jehněčí – velikonoce, zmrzlina – letní období, saláty – jaro, léto …….).

  • Menu sestavujeme jednotně pro celou společnost.

  • Dbáme na používání názvů pokrmů (dle norem, tradice … ) a názvy nápojů dle etiket na lahvích.

  • Při sestavě menu je nutno brát zřetel na osobní přání hosta.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Překvapte maminku vlastnoručně vyrobenou dobrotou

Druhá květnová neděle bude tradičně patřit všem maminkám. Chcete-li tu svou opravdu potěšit, zapomeňte letos na kupované dárky a obdarujte ji lahůdkou vlastní výroby. Inspiraci najdete v receptech od České veganské společnosti, díky kterým budete na Den matek myslet navíc také na matičku Zemi. Ať už vsadíte na lívance do postele, veganský tvarohový dort či svěží jahodový koláč, určitě si společně skvěle pochutnáte.

číst dále ...

Ta nejlepší zmrzlina je domácí

Teplé dny se blíží a my pomalu odlehčujeme nejen šatník, ale i jídelníček. Pokud máte chuť na něco sladkého a přitom osvěžujícího, vyzkoušejte domácí zmrzlinu. Receptů už existuje nespočet a pokud si troufáte i na vlastní experimentovaní, kreativitě se meze nekladou. V pohodlí a bezpečí domova vám tím správným „sparring partnerem“ bude výrobník zmrzliny The Smart Scoop BCI600 od prémiové značky Sage.

číst dále ...

Sladké poděkování pro mlsné maminky

S druhou květnovou nedělí každoročně vyvstává otázka, čím našim drahým maminkám vykouzlit úsměv na tváři. Pro ty, kdo ještě nemají vymyšlenou pozornost, přinášíme tip na sladký sušenkový dort ve tvaru M, k jehož přípravě vám stačí jen pár ingrediencí a odhodlání péct s láskou. Přidáte-li na ozdobu bonbony Haribo Berries a pár jedlých třešňových květů, úspěch je zaručen.

číst dále ...

Kozí jogurty Bon Lait: Poznejte tu pravou chuť Francie

Ne nadarmo jsou výrobky z kozího mléka považovány za jedny z nejlepších a nejzdravějších. Není divu, kozí mléko totiž působí pozitivně nejen na nervovou soustavu, ale i na imunitní systém, pokožku a celý trávící trakt. Má se za to, že kozí mléko dokonce funguje jako prevence nádorových onemocnění.

číst dále ...

Připravte si osvěžující italské semifreddo: dezert ze zmrzliny a žloutků

Částečně zmrzlý dezert italského původu v létě utiší chuť na sladké i studené. Dezert ze zmrzliny, žloutků a cukru na sebe bere spoustu lákavých podob a rozhodně mezi nimi najdete takovou, do níž se zamilujete.

číst dále ...

Poznejte benefity luštěnin s novým e-bookem plným lahodných receptů

Luštěniny, dlouho opomíjená složka jídelníčku či jídlo chudých, jsou v současnosti považovány za trend nejen v rostlinné kuchyni a čím dál více lidí si uvědomuje řadu benefitů, které jejich pravidelné zařazení do jídelníčku přináší. Luštěniny nejsou jen kvalitním zdrojem rostlinných bílkovin, ale obsahují také mnoho minerálů a vitamínů jako je železo, zinek, vápník či vitamíny skupiny B. Také se pyšní vysokým obsahem zdraví prospěšné vlákniny a jejich konzumace je spojena s dlouhověkostí.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy