REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Chalupářské recepty: Tradiční kuchyně venkovského ráje

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Léto je tady a s ním i chatařská a chalupářská sezóna. Chataření je tradicí, která se u nás těší velké oblibě. Čerstvě posečená tráva, hřejivé sluníčko, koupání u rybníka, péče o zahradu, ale i neodolatelná vůně, která se line z kuchyně. To vše nás láká k tomu, odpočinout si v přírodě, načerpat energii a strávit čas s rodinou i přáteli. Pro mnohé z nás má chalupaření také nádech nostalgie a vzpomínek na dobroty, které o nám o prázdninách připravovaly naše babičky. A to dokonce tak moc, že si někteří z nás dokážou vybavit barvu ubrusu, vůni i pohodovou náladu prázdnin, když se zakousnou do škubánků nebo buchet. Proto jsme pro vás připravili několik receptů, díky kterým se vrátíte k babičce na prázdniny, ale i originálně zužitkujete plody z vašich zahrádek. Chalupářské recepty jsou známé svou jednoduchostí, autenticitou a také používáním sezónních surovin. Připojte se k nám na gastronomické putování chalupářskou kuchyní a vyzkoušejte s námi některé z nejchutnějších tradičních receptů. Vařte či pečte z těch nejkvalitnějších surovin a výrobků, které poznáte podle log kvality na obalech, jako je například Klasa, Regionální potravina nebo BIO.


Podrobné recepty se objeví po kliknutí na příslušný název receptu nebo jeho fotografii!

 

Bez tohoto jednoduchého jídla si léto u babičky ani nedokážeme představit – pojďme si připravit škubánky s mákem. Klasický recept, který je neodolatelně chutný a existuje mnoho způsobů, jak si jej připravit. Škubánky je totiž možné připravit kulaté, válcovité, zavinuté, ale také v podobě placiček. Někdo je podává jen tak, někdo je ještě opéká, čímž získají krásnou křupavou chuť. Jsou tak univerzální, že je lze upravovat podle vlastní chuti. Můžete zvolit makovou posypku s cukrem a přidat i tvaroh, který dodá celému pokrmu na svěžesti. Vždy ale nezapomínejte na výběr kvalitních surovin. Ty najdete například díky označení logy kvality Klasa, Regionální potravina nebo BIO.

 

Tento recept je naplněný létem a sluncem. Najdeme v něm cuketu, která je již stálicí každé letní sklizně a díky své jemnosti a vyvážené chuti je ideálním základem pro mnoho receptů. Rajčata dodávají svěžest a šťavnatost a jsou bohatým zdrojem vitaminu C. Dokázali byste odhadnout, kolik existuje druhů rajčat? Na světě najdeme více než 10 000 různých odrůd rajčat. Můžeme najít různé tvary (kulatá, hruškovitá, vejčitá), velikosti (od malých cherry rajčat po obrovská) a barvy (červená, žlutá, oranžová, zelená, dokonce i černá). Každá odrůda má svůj unikátní vzhled a chuť. Takže je určitě z čeho vybírat.

U každého vaření však hraje hlavní roli výběr kvalitních surovin. Vybírejte proto ty, které jsou označené logy kvality například Klasa, Regionální potravina nebo BIO.

 

České buchty s povidly jsou pokladem naší kuchyně. Nadýchaná a dozlatova upečená pochoutka přináší radost každému, kdo ji ochutná. Je to symbol nejen naší kuchyně, ale také pohody. Sladká vůně, která provoní celý dům, vás přenese do doby, kdy je naše babičky pekly ve starých pecích. Příprava buchet je ideální při pobytu na chatě, kdy je dostatek času. Tradiční buchty jsou z kynutého těsta, které potřebuje dostatek péče a je důležité jej nechat odpočinout v teple, aby se dostatečně rozvinulo a mohla se vytvořit dobrá struktura
a chuť.

Povidla mají dlouhou historii a jsou jedním z nejstarších způsobů, jak konzervovat ovoce. Je možné je připravit z různých druhů ovoce, jako jsou švestky, meruňky, jahody, hrušky, třešně nebo jablka. Tudíž existuje široká škála chutí a textur. V české kuchyni jsou nedílnou součástí tradičních pokrmů a kromě buchet je můžeme najít také na koláčích, v ovocných knedlících nebo v dalších zákuscích. Mají výraznou sladkou chuť, která dodává těmto pokrmům jedinečnou chuťovou dimenzi.

 

 

Rodinná zábava: Příprava buchet s povidly na chatě může být také skvělou rodinnou zábavou. Zapojte své děti do procesu tvoření těsta, plnění buchet i zdobení a předávejte tak tradice další generaci.

zdroj: www.akademiekvality.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

Rychlé a jednoduché recepty pro nadšené hráče. Doplňte energii i během vypjatých turnajů!

Hraní her na PC, stejně tak moderní sázení v online casinech, vyžaduje soustředění a perfektní strategii. K tomu všemu je ale třeba také pořádná dávka energie. O tom věděl už samotný hrabě a nadšený hráč karet John Montagu, který v 18. století vynalezl sendvič. V klidu se tak mohl nasytit, aniž by musel odcházet od své milované hry. V podobném duchu jsme přistupovali i my k výběru našich receptů.

číst dále ...

Jak jedli naši předkové – 3 díl

V pekařském cechu byli sdruženi i perníkáři. Perník je starou chloubou českých zemí i když je historicky doloženo, že první cáletníci, tak se říkalo pernikářům, přišli do Čech z Norimberku už ve 13. století, pekli pečivo s medem, cukr byl totiž známý až v 19. století. (viz minulý díl Celetná ulice). Tradiční práce pernikářů je úzce spojena s cukrářstvím. Pernikáři se rozšířili po celém tehdejším českém království a nejvíce se jich usadilo na Pardubicku. Dosud proslulý perník pardubický se vyrábí stále, dnes ovšem průmyslově. V Pardubicích je i muzeum perníku, umístěné v bývalém loveckém zámečku, které se vtipně nazývá Perníková chaloupka.

číst dále ...

Speciální recepty na netradiční jednohubky a obložený chléb podle šéfkuchaře Ondřeje Dufka

Vánoční svátky jsou za rohem, oslavy konce roku jakbysmet a blíží se tak období chlebíčků a jednohubek. Právě proto jsme pro Vás s českou značkou Živina připravili 2 speciální recepty na netradiční jednohubky a 1 recept na obložený chléb, kterými na silvestrovských oslavách rozhodně zaujmete. Recepty jsou jednoduché, rychlé a zvládne je opravdu každý. Navíc zaručeně nabourají stereotyp salátů a šunkových chlebíčků. Autorem receptů je kuchař Ondřej Dufek, který prošel kuchyněmi Gordona Ramsayho, byl šéfkuchař karlínské Esky a vařil v michelinských restauracích ve Skandinávii. Nyní spolupracuje právě s přerovskou Živinou.

číst dále ...

Vánoce s regionálními potravinami: Tradiční dobroty připravené originálním způsobem

Vánoční období je časem, kdy se rodiny spojují kolem stolu a vychutnávají si kromě výjimečné atmosféry také tradiční pokrmy. Oblíbená štědrovečerní a novoroční jídla, která jsou nedílnou součástí sváteční tabule, lze připravit důvěrně známými, ale také inovovanými způsoby. Touto cestou jsme se vydali i my: naše inspirativní menu, které vzešlo z lásky k tradicím a kvalitním surovinám s oceněním Regionální potravina, slibuje neopakovatelné gastronomické zážitky. Lokální suroviny dodají vašemu jídlu punc výjimečnosti. Pro naše recepty jsme proto zvolili produkty pyšnící se značkou Regionální potravina. Výrobky s tímto označením prochází pravidelnou kontrolou, díky čemuž si dlouhodobě udržují tu nejvyšší kvalitu. A kdy jindy si dopřát to nejlepší než právě v čase vánočním? 

číst dále ...

Specialistka na zdravé stravování radí: 7 praktických tipů, jak na cukroví bez lepku

Potřebujete připravit cukroví bez lepku. Buď všechno nebo jen pár druhů. Důvody mohou být různé: zjištěná celiakie v rodině, intolerance lepku nebo jen bezlepková návštěva. Tak pojďme na to, Vánoce klepou na dveře, čas na experimenty není. Specialistka na zdravé stravování, Ing. Kamila Metzová, pro vás sepsala tipy z praxe, které vám usnadní cestu.

číst dále ...

Jak jedli naši předkové – 2 díl

V minulém díle jsme skončili u luštěnin. Povězme si ještě pár historických, úsměvných informací o hrachu. Ve starém pojednání o krmi z 15. století se píše: „hlavní povaha české kuchyně je hrách, kaše, maso a korunou všeho je chléb. Němci ale pojídají masa tak ohromné kusy, že z jednoho kusu by se dal ve Vlaších pořídit banket.” V Molerianově lékařství tu dí se: „rozličného obyčeje navyklých krmí našich Čechů s jejich hrachem, cibulí a sýrem dotýkati se nechci, Moravců s jejich topénkami a sýrnými polévkami. Lužických s jejich hůbami a syrovátkami, Sasův se slaninami, Švábů s vejci na másle a ovesnými kašemi, Elsasanů s uzeným masem a česnekem a Vlachů s jejich starými klobásami, kteréž šest let smrdí jak starý kozel.”

číst dále ...

Šťastné a veselé? Šťastné a kvalitní!

Vánoční svátky patří mezi nejkrásnější a nejvýznamnější události v roce pro většinu lidí. Děti netrpělivě očekávají dárky a vánoční stromek, zatímco dospělí se těší na setkání se všemi, které mají rádi. Vzpomínky na vánoční svátky nás provázejí od dětství a často si i v dospělosti vybavíme vůni pečeného cukroví či vánočky. Během Vánoc se obvykle uchylujeme k receptům, které nám zanechaly naše babičky a maminky. Je nesporné, že Vánoce se z velké části odehrávají v kuchyni. Jídlo je tak jedna z nejdůležitějších součástí Vánoc, samozřejmě spolu se stromkem, dárky a dalšími rituály. Většina z nás má své recepty odzkoušené. Ale co takhle tradice lehce oživit, či odstartovat nějakou úplně novou? Připravili jsme pro vás několik ověřených vánočních receptů, které vám letos přijdou vhod.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy