REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Chalupářské recepty: Tradiční kuchyně venkovského ráje

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Léto je tady a s ním i chatařská a chalupářská sezóna. Chataření je tradicí, která se u nás těší velké oblibě. Čerstvě posečená tráva, hřejivé sluníčko, koupání u rybníka, péče o zahradu, ale i neodolatelná vůně, která se line z kuchyně. To vše nás láká k tomu, odpočinout si v přírodě, načerpat energii a strávit čas s rodinou i přáteli. Pro mnohé z nás má chalupaření také nádech nostalgie a vzpomínek na dobroty, které o nám o prázdninách připravovaly naše babičky. A to dokonce tak moc, že si někteří z nás dokážou vybavit barvu ubrusu, vůni i pohodovou náladu prázdnin, když se zakousnou do škubánků nebo buchet. Proto jsme pro vás připravili několik receptů, díky kterým se vrátíte k babičce na prázdniny, ale i originálně zužitkujete plody z vašich zahrádek. Chalupářské recepty jsou známé svou jednoduchostí, autenticitou a také používáním sezónních surovin. Připojte se k nám na gastronomické putování chalupářskou kuchyní a vyzkoušejte s námi některé z nejchutnějších tradičních receptů. Vařte či pečte z těch nejkvalitnějších surovin a výrobků, které poznáte podle log kvality na obalech, jako je například Klasa, Regionální potravina nebo BIO.


Podrobné recepty se objeví po kliknutí na příslušný název receptu nebo jeho fotografii!

 

Bez tohoto jednoduchého jídla si léto u babičky ani nedokážeme představit – pojďme si připravit škubánky s mákem. Klasický recept, který je neodolatelně chutný a existuje mnoho způsobů, jak si jej připravit. Škubánky je totiž možné připravit kulaté, válcovité, zavinuté, ale také v podobě placiček. Někdo je podává jen tak, někdo je ještě opéká, čímž získají krásnou křupavou chuť. Jsou tak univerzální, že je lze upravovat podle vlastní chuti. Můžete zvolit makovou posypku s cukrem a přidat i tvaroh, který dodá celému pokrmu na svěžesti. Vždy ale nezapomínejte na výběr kvalitních surovin. Ty najdete například díky označení logy kvality Klasa, Regionální potravina nebo BIO.

 

Tento recept je naplněný létem a sluncem. Najdeme v něm cuketu, která je již stálicí každé letní sklizně a díky své jemnosti a vyvážené chuti je ideálním základem pro mnoho receptů. Rajčata dodávají svěžest a šťavnatost a jsou bohatým zdrojem vitaminu C. Dokázali byste odhadnout, kolik existuje druhů rajčat? Na světě najdeme více než 10 000 různých odrůd rajčat. Můžeme najít různé tvary (kulatá, hruškovitá, vejčitá), velikosti (od malých cherry rajčat po obrovská) a barvy (červená, žlutá, oranžová, zelená, dokonce i černá). Každá odrůda má svůj unikátní vzhled a chuť. Takže je určitě z čeho vybírat.

U každého vaření však hraje hlavní roli výběr kvalitních surovin. Vybírejte proto ty, které jsou označené logy kvality například Klasa, Regionální potravina nebo BIO.

 

České buchty s povidly jsou pokladem naší kuchyně. Nadýchaná a dozlatova upečená pochoutka přináší radost každému, kdo ji ochutná. Je to symbol nejen naší kuchyně, ale také pohody. Sladká vůně, která provoní celý dům, vás přenese do doby, kdy je naše babičky pekly ve starých pecích. Příprava buchet je ideální při pobytu na chatě, kdy je dostatek času. Tradiční buchty jsou z kynutého těsta, které potřebuje dostatek péče a je důležité jej nechat odpočinout v teple, aby se dostatečně rozvinulo a mohla se vytvořit dobrá struktura
a chuť.

Povidla mají dlouhou historii a jsou jedním z nejstarších způsobů, jak konzervovat ovoce. Je možné je připravit z různých druhů ovoce, jako jsou švestky, meruňky, jahody, hrušky, třešně nebo jablka. Tudíž existuje široká škála chutí a textur. V české kuchyni jsou nedílnou součástí tradičních pokrmů a kromě buchet je můžeme najít také na koláčích, v ovocných knedlících nebo v dalších zákuscích. Mají výraznou sladkou chuť, která dodává těmto pokrmům jedinečnou chuťovou dimenzi.

 

 

Rodinná zábava: Příprava buchet s povidly na chatě může být také skvělou rodinnou zábavou. Zapojte své děti do procesu tvoření těsta, plnění buchet i zdobení a předávejte tak tradice další generaci.

zdroj: www.akademiekvality.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Jahody hlavní hvězdou našich kuchyní

Jahody jsou nejen lahodné, ale také velmi zdravé. Obsahují vysoké množství vitamínu C, který posiluje imunitní systém, a také jsou bohaté na antioxidanty, které pomáhají chránit tělo před volnými radikály. Jahody mají nízký obsah kalorií a vysoký obsah vlákniny, což je činí ideálním ovocem pro ty, kteří si chtějí udržet svou ideální váhu. Navíc obsahují kyselinu listovou, která je důležitá pro těhotné ženy, a mangan, který je nezbytný pro zdraví kostí. Ale pozor, jahody mohou vyvolat také alergickou reakci, především u malých dětí.

číst dále ...

Startup Objednáme už digitalizoval přes 500 restaurací. Nyní brojí proti vysokým provizím dovážkových služeb

Zavedené donáškové firmy si účtují téměř třetinu z ceny každé objednávky. Český startup Objednáme, poskytující komplexní digitální objednávkový systém pro restaurace, chce skrze novou funkci restauracím usnadnit provoz vlastních rozvozů a snížit tak i cenu pro koncové zákazníky.

číst dále ...

Vedra jsou tu. Jaké potraviny vás spolehlivě ochladí?

Letní měsíce se v posledních letech nesou ve znamení vysokých teplot, které našemu organismu dlouhodobě nesvědčí. Jak si ulevit od veder, když nemůžeme skočit do bazénu a klimatizace zrovna není po ruce? Pomoci nám můžou i některé potraviny – a možná vás některé z nich svou „ochlazovací“ schopností překvapí.

číst dále ...

Tipy a triky na dokonalé grilování bez masa

Grilování bez masa je zajímavé téma nejen pro vegetariány. Ať už se jedná o zahradní párty, setkání s kamarády nebo jen všední rodinnou večeři na čerstvém vzduchu, jsou bezmasé pochoutky skvělým doplněním a odlehčením stálého jídelníčku. Pokud budete hostit někoho, kdo maso nejí, můžete ho překvapit něčím jiným než jen grilovanou zeleninou a hermelínem. Abyste mohli být vyhlášeni za vege šéfkuchaře večera, držte se těchto osvědčených pravidel a typů z praxe, které pro vás připravila lektorka zdravého vaření a životního stylu Ing. Kamila Metzová.

číst dále ...

Cestovatel po Itálii: nová limitovaná bageta od Simply Fresh přijíždí s Fiatem 500 pro vás!

Letní počasí a prosluněné dny přímo vybízí k cestování do zahraničí. Pokud se ale letos k moři nedostanete, nemusíte být smutní. Značka Simply Fresh totiž připravila limitovanou edici baget s názvem Cestovatel po Itálii, která přinese kousek Itálie i k vám domů. Zapojit se navíc můžete do soutěže o Fiat 500. Novinka je dostupná na benzinových stanicích (např. Orlen a Tank Ono) nebo ve vybraných prodejnách (např. Žabka a Pont).

číst dále ...

Česko zná vítěze soutěže Chléb roku 2024 V Pardubicích byl překonán český chlebový rekord

Ve středu 12. června se v Pardubicích uskutečnil již 30. ročník největší tuzemské pekařské akce Dny chleba, kde se sešli pekařští odborníci, aby společně vybrali vítěze prestižní soutěže Chléb roku. Na místě bylo vystaveno celkem 272 druhů chleba, a jedná se tak o nový rekord, který posvětil zástupce Agentury Dobrý den, jež české rekordy spravuje. V samotné soutěži Chléb roku bylo posuzováno 113 různých chlebů.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.