REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Chcete být hvězdou grilovací sezóny? Vsaďte na kvalitu surovin a kreativitu!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pokud chcete své hosty opravdu ohromit, nebojte se u grilu experimentovat a zkoušet nové kombinace. Přinášíme tipy od zkušeného kuchaře Huga Hromase, který prozradí jeden ze svých oblíbených receptů na vepřovou kotletu z mangalice s vinagretou, coleslawem a křenem. Nezapomínejte ale, že klíčem k úspěchu je především kvalita. Zejména u masa ji poznáte na první skus, projevuje se hlavně na chuti a struktuře.


Kvalitu potravin spolehlivě zaručuje označení zkratkou BIO. V obchodě se orientujte podle certifikovaných log biolistu a biozebry. Pro suroviny z ekologického zemědělství ale můžete vyrazit také na bio farmy, jejichž počet neustále roste, stejně jako poptávka po potravinách, jejichž produkce neničí životní prostředí, ale naopak jej pomáhá zachovat v dobrém stavu pro další generace.

V bio kvalitě seženete vše, co budete ke grilování potřebovat. Prim ale samozřejmě hraje maso. Žádná grilovačka se samozřejmě neobejde bez masa. Řada eko farem nabízí hovězí, vepřové ale i kuřecí. Díky pastevnímu způsobu chovu a volnému výběhu je maso hodnotnější, což se odráží zejména na jeho struktuře. Zvířata mají dostatek péče, která je základem jejich celkové pohody. Steaky jsou díky tomu křehké a plné chuti. Například kuřecí má delší vlákna a silnější kůži s mírně žlutějším zbarvením. Jednotlivá kuřata rostou i více než 80 dní, což se zásadně odráží právě ve struktuře masa

V ekologickém režimu se chovají také ovce. Jehněčí není v tuzemsku příliš rozšířené, což je škoda. Jedná se o velmi křehké maso, které svou šťavnatostí zdaleka předčí i jiné druhy. Pokud odstraníte lůj, nemusíte se obávat ani specifického aroma. Nebojte se nových chutí a sáhněte po ramínku či hřbetu, který lze na grilu opékat vcelku. „Jehněčí si skvěle ladí s trochou skořice, černým pepřem, malým množstvím česneku a tymiánem,“ podělil se o tip kuchař Hugo Hromas.

Pokud máte z méně typického jehněčího strach, můžete zůstat u vepřového, i to lze připravit netradičně. Opravdovou lahůdkou je maso z takzvané mangalice, prasete, které se celý rok pase na louce a svým chlupatým vzhledem připomíná spíše ovci.

NÁŠ TIP: Vyzkoušejte tento recept: Vepřová kotleta z mangalice s vinagretou, coleslawem a křenem

 

 

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, jenž dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy