REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Chcete být hvězdou grilovací sezóny? Vsaďte na kvalitu surovin a kreativitu!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pokud chcete své hosty opravdu ohromit, nebojte se u grilu experimentovat a zkoušet nové kombinace. Přinášíme tipy od zkušeného kuchaře Huga Hromase, který prozradí jeden ze svých oblíbených receptů na vepřovou kotletu z mangalice s vinagretou, coleslawem a křenem. Nezapomínejte ale, že klíčem k úspěchu je především kvalita. Zejména u masa ji poznáte na první skus, projevuje se hlavně na chuti a struktuře.


Kvalitu potravin spolehlivě zaručuje označení zkratkou BIO. V obchodě se orientujte podle certifikovaných log biolistu a biozebry. Pro suroviny z ekologického zemědělství ale můžete vyrazit také na bio farmy, jejichž počet neustále roste, stejně jako poptávka po potravinách, jejichž produkce neničí životní prostředí, ale naopak jej pomáhá zachovat v dobrém stavu pro další generace.

V bio kvalitě seženete vše, co budete ke grilování potřebovat. Prim ale samozřejmě hraje maso. Žádná grilovačka se samozřejmě neobejde bez masa. Řada eko farem nabízí hovězí, vepřové ale i kuřecí. Díky pastevnímu způsobu chovu a volnému výběhu je maso hodnotnější, což se odráží zejména na jeho struktuře. Zvířata mají dostatek péče, která je základem jejich celkové pohody. Steaky jsou díky tomu křehké a plné chuti. Například kuřecí má delší vlákna a silnější kůži s mírně žlutějším zbarvením. Jednotlivá kuřata rostou i více než 80 dní, což se zásadně odráží právě ve struktuře masa

V ekologickém režimu se chovají také ovce. Jehněčí není v tuzemsku příliš rozšířené, což je škoda. Jedná se o velmi křehké maso, které svou šťavnatostí zdaleka předčí i jiné druhy. Pokud odstraníte lůj, nemusíte se obávat ani specifického aroma. Nebojte se nových chutí a sáhněte po ramínku či hřbetu, který lze na grilu opékat vcelku. „Jehněčí si skvěle ladí s trochou skořice, černým pepřem, malým množstvím česneku a tymiánem,“ podělil se o tip kuchař Hugo Hromas.

Pokud máte z méně typického jehněčího strach, můžete zůstat u vepřového, i to lze připravit netradičně. Opravdovou lahůdkou je maso z takzvané mangalice, prasete, které se celý rok pase na louce a svým chlupatým vzhledem připomíná spíše ovci.

NÁŠ TIP: Vyzkoušejte tento recept: Vepřová kotleta z mangalice s vinagretou, coleslawem a křenem

 

 

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, jenž dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

7 důvodů proč pít MatchaTea

MatchaTea je hitem poslední doby. I když tradičně byl tento zelený nápoj součástí zenových buddhistických obřadů v Japonsku, dnes jej pijí lidé po celé Evropě. Ptáte se proč? Dáme vám hned 7 odpovědí.

číst dále ...

Víte, čím si sladíte život? Vyznejte se v cukrech a sladidlech

Mnoho z nás miluje sladké a „oslazuje si život“ s různými dobrotami. Cukry a sladidla nás lákají v mnoha svých podobách. Pokud patříte mezi sladkomilce a rádi byste se více dozvěděli, čímpak si život oslazujete, následující řádky vám pomohou lépe se v cukrech a sladidlech vyznat.

číst dále ...

Nemůžete se dočkat letní grilovačky? Buďte trendy a rozpalte to už teď

Lidé se u ohně scházeli odjakživa. Již v pravěku ženy hlídaly plápolající oheň, aby nevyhasl, dokud se muži nevrátili z lovu s pořádným úlovkem. Svou symboliku měl i v tzv. temném středověku, když se pálil oheň v den, kdy se na kopcích scházely čarodějnice s ďáblem, aby společně domluvili, jak škodit lidem. Dnes se u ohně setkáváme za účelem stmelování – ať už s kytarou, nebo špekáčkem, častěji pak u grilu s vyhlídkou na příjemnou zábavu a skvělé jídlo.

číst dále ...

Kapary, delikatesa, která obohatí salát, tapas nebo pomazánku

Kapary, zelené cosi, s nímž si mnoho lidí neví rady. Co to je? A kam se hodí? Kapary jsou nerozvinutá poupata kapary trnité, která roste nejčastěji ve Středomoří, ale také v Asii. Jedná se o keř, který roste v puklinách skal nebo zídek, a proto bývá mnohdy považován za plevel. Ale chyba lávky, kapary jsou vynikající přísada do nejrůznějších pokrmů.

číst dále ...

5 tipů jak dietně připravit kuřecí maso

Hledáte vhodné, chutné a přesto dietní způsoby na přípravu kuřecího masa? Vyzkoušejte osvědčených 5 tipů na jeho úpravu od Drůbežářského závodu Klatovy. „Fit vaření“ nemusí být jen o dušení masa, stačí se vyhnout zbytečnému tuku a oleji a máte vyhráno! Záleží především na dochucení a hře s kořením a bylinkami, to vše můžete sami ovlivnit!

číst dále ...

MatchaTea: Valentýnské recepty

Den svatého Valentýna je v Česku poměrně oblíbeným svátkem, a tak se okolo 14. února všechno kolem barví do růžových a červených odstínů. Už vás tyhle barvy nebaví? Zkuste na to letos jít jinak a vsaďte na zelenou s MatchaTea!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy