REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Česko zná vítěze soutěže Chléb roku 2024 V Pardubicích byl překonán český chlebový rekord

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ve středu 12. června se v Pardubicích uskutečnil již 30. ročník největší tuzemské pekařské akce Dny chleba, kde se sešli pekařští odborníci, aby společně vybrali vítěze prestižní soutěže Chléb roku. Na místě bylo vystaveno celkem 272 druhů chleba, a jedná se tak o nový rekord, který posvětil zástupce Agentury Dobrý den, jež české rekordy spravuje. V samotné soutěži Chléb roku bylo posuzováno 113 různých chlebů.


Soutěžilo se v pěti kategoriích a oceněny byly pekárny z celé České republiky. Akce se konala již potřicáté v prostorách výstaviště Ideon Pardubice, kde se během dne prezentovaly jednotlivé pekárny a dodavatelé. Slavnostní ceremoniál zaštítil římskokatolický kněz Zbigniew Czendlik, mezi hosty nechyběl ani ministr zemědělství Marek Výborný.

 

 

„Pekařina má v Česku bohatou historii a jsme rádi, že jsme již potřicáté mohli zorganizovat tuto celostátní pekařskou akci, a oslavit tak Dny chleba. Letos se nám povedlo překonat český rekord v počtu vystavených chlebů na jednom místě, což potvrdil zástupce Agentury Dobrý den. Z přihlášených soutěžních vzorků odborná porota po dlouhém rozhodování vybrala vítěze jednotlivých kategorií,“ říká Bohumil Hlavatý, výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů v České republice.

Soutěžní chleby byly hodnoceny dvaceti certifikovanými komisaři, kteří v propracovaném 100bodovém schématu hodnocení posuzovali senzorické parametry jednotlivých chlebů: vzhled, tvar a objem chleba, kůrku, střídku, vůni a zejména chuť, jež je při hodnocení v soutěži Chléb roku nejdůležitější. Vítěze v kategorii Chléb mladých vybrali studenti Střední průmyslové školy potravinářství a služeb Pardubice. Vítězové jednotlivých kategorií soutěže získali oprávnění používat ochrannou známku Chléb roku 2024; chleby, které obsadily 2. až 5. místo, pak nesou známku Chléb vynikající kvality.

 

Vítězové jednotlivých kategorií národní soutěže Chléb roku 2024

  • Chléb roku 900–1200 g: BEAS, a. s., Pekárna Choustníkovo Hradiště
  • Chléb roku 500–800 g: Pekárna Racek, s. r. o., Přerov
  • Chléb bez hranic: PECUD, výrobní a obchodní družstvo, Proboštov u Teplic
  • Novinka roku: PECUD, výrobní a obchodní družstvo, Proboštov u Teplic
  • Chléb mladých: Pekařství Křivka, s. r. o., Velké Pavlovice

 

Strategickým partnerem akce je již patnáctým rokem společnost Tesco Stores ČR, a. s. Chleby oceněné v soutěži Chléb roku 2024 budou k dostání v prodejnách tohoto obchodního řetězce.

„Těší nás, že jsme již patnáct let partnerem Dnů chleba, a v podpoře pekařského oboru chceme i nadále pokračovat. Víme, že pečivo je u našich zákazníků velmi oblíbené, a naší prioritou je v prodejnách Tesco nabízet prvotřídní čerstvé pečivo,“ říká Pavol Halász, komerční ředitel Tesco Stores ČR, a. s., a dodává: „My sami jsme pyšní, že v našich vybraných prodejnách máme vlastní pekárny, kde pekaři řemeslně připravují chléb a jiné druhy pečiva.“

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Slovenská značka Toison představuje svůj nealko gin

Nealkoholické giny se stávají stále populárnějšími nejen ve světě, ale také v České republice. Tento fenomén je součástí širšího globálního trendu zaměřeného na zdravější životní styl a uvědomělé pití. Ať už jsou vaše důvody pro omezení alkoholu jakékoliv, s novým ginem Toison s 0,0 % alkoholu si váš oblíbený G&T můžete vychutnat i v inovativní nealko variantě.

číst dále ...

Zázračná vláknina: Přírodní pomocník v boji proti vysokému cholesterolu

Trápí vás vysoký cholesterol a chcete nejprve zkusit změnu životosprávy, než vám lékař předepíše prášky? Pojďme si říct, jakou roli má na snížení hladiny krevního cholesterolu vláknina. „Jde o skupinu polysacharidů, které mají pozitivní vliv na zdraví, nepodléhají trávení v tenkém střevě, díky čemuž mají nízkou energetickou hodnotu a jsou částečně nebo plně fermentovány bakteriemi tlustého střeva, a tím podporují rozvoj naší střevní mikroflóry,“ říká nutriční specialistka Veronika Pourová.

číst dále ...

Vejce jíst nebo nejíst?

Tuto, skoro hamletovskou, otázku řeší při pohledu na vajíčko mnozí vyznavači zdravé výživy. Hlavní příčinou problému vajec je jejich velký obsah cholesterolu. Před zvýšenou hladinou cholesterolu varují jak lékaři, tak výživový poradci. Pokud máme zvýšenou hladinu cholesterolu v krvi, hrozí nám infarkt. Jestli si ještě pochutnáváte na uzeninách, tučném bůčku, tak vejce jsou jen dalším krokem, vyškrtnout je z jídelníčku. Spíše bychom ale měli jídelníček ozdravit celkově. Pokud nám zdravotní rizika nehrozí, můžeme vejce bez obav konzumovat v přiměřeném množství, na počet kusů denně se názory rozcházejí, musíme totiž započítat i vejce obsažená v těstovinách, moučnících atd.

číst dále ...

Oves jako klíč pro zdraví a vitalitu: Objevte jeho opomíjené kouzlo

Milovaný všemi fitness trenéry i výživovými poradci, to je oves. Je hned několik důvodů, proč byste ho měli do svého jídelníčku pravidelně zařadit také vy: má vysoký obsah vlákniny, a tak na dlouho a kvalitně zasytí. Oves se pomalu stává součástí čím dál více produktů včetně jogurtů a zakysaných nápojů, a tak zařadit jej do jídelníčku nemusí už být takový problém.

číst dále ...

Letní hody: Nedělní obědy plné sezónních surovin

Šéfkuchař Tom Kerridge přináší divákům nový pohled na tradiční nedělní oběd se svými osmi vynikajícími obědovými menu, která povyšují tento pojem na zcela novou úroveň. S jeho pečlivě a s láskou připravenými pochoutkami si přijdou na své všichni členové rodiny i přátelé. Je známý svojí vášní pro vaření a detailním přístupem k přípravě jídel. Používá ty nejlepší sezónní suroviny, aby vytvořil jedinečné kulinářské zážitky. Zveme vás ke sledování osmidílného kulinářského seriálu „Tom Kerridge: další nedělní obědy“, který bude mít premiéru 23. července v 19:05 na televizní stanici TV Paprika.

číst dále ...

Radegast odehraje na Colours of Ostrava kvalitní pivní servis se speciální limitkou piva Rezist

Pivovar Radegast, tradiční partner festivalu Colours of Ostrava, letos opět naservíruje bohatou nabídku pivních zážitků. Návštěvníci si na festivalu vychutnají nejen oblíbená piva Radegast Rázná 10, Radegast Ryze Hořká 12 a Radegast Ratar, ale také limitovanou várku Radegast Rezist, uvařeného ze speciálně vyšlechtěných odrůd chmele odolných vůči suchu. O prvotřídní pivní servis se postará tým zkušených výčepních a sládků v Radegast Pubu i na dalších 35 výčepních místech po celém areálu. Pivovar Radegast v rámci festivalu postaví unikátní vodní zónu, kde si návštěvníci budou moci zábavnou formou vyzkoušet, jak zadržovat vodu v krajině.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.