REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Český Bufet žije. Sekaná a držková na stojáka odolala fastfoodům i trendy bistrům

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jednu dobu už to vypadalo, že stravovací fenomén, ve kterém se při srkání polévky dotýkaly lokty dělníků s kravaťáky, pomalu zmizí z českých měst. Vypadá to však, že bufet žil pod náporem nových trendů hluboko ve vědomí českých strávníků, kteří znovu objevují kouzlo čerstvě pečeného bůčku.


 

Rozmanitost českého stravování se v posledních letech zdá být nekonečná. Ve městech vídáme seniory srkající vietnamskou polévku Pho, řidiče tramvaje hltajícího narychlo mexické burrito, nebo děti po cestě ze školy baštící ke svačině kousek pizzy. Pro ty náročnější jsou tu menu „cool“ bister či kaváren, kde si lze objednat jídlo ze všech rovnoběžek a poledníků.

V době předrevoluční i v devadesátých letech bylo synonymem rychlé zastávky na jídlo slovo bufet. Krom toho, že si v něm byli všichni rovni, nabízel klasická jídla za přijatelnou cenu. V Praze byl oblíbený bufet Koruna na Václavském náměstí, který byl naposledy resuscitován v roce 2014. I když centra měst už klasickým bufetům nepatří, stále častěji získávají na oblibě ve spojení s řezníky.

 

 

Řezníci totiž bývají zárukou čerstvosti surovin. „Dvakrát do týdne se zde zastavím. Na dršťkovou polévku nebo sekanou ve čtvrtek po ránu, protože ve středu večer chodíme na pivo po fotbale. Na pořádnou českou klasiku se stavím v pondělí k obědu, protože o víkendu jíme s rodinou povětšinou zdravě,“ říká čtyřicetiletý advokát Petr, který navštěvuje vyhlášené řeznictví s bufetem na Praze 4. Na stojáka tam nebývá rozhodně sám, a to není kulinářských lákadel kolem kancelářských center málo.

 

 

Mezi nejoblíbenější pokrmy trvale patří sekaná, bůček a guláš. Do trendu rychlého občerstvení z kvalitních surovin se postupně zapojují i velcí hráči, jako například provozovatel řeznických obchodů ZEMAN maso-uzeniny. Servis se snaží vylepšit tzv. teplými pulty. Dominuje jim již zmíněná teplá pečená sekaná, kuřecí čtvrtky nebo sekaná se sýrem, která získala ocenění Chuťovka roku 2016. „S ohledem na zájem zákazníků letos řadíme do vybraných prodejen i hotová menu. Vepřové výpečky s bramborovým knedlíkem a zelím, jaternicový či jelítkový prejt s bramborem a kysaným zelím nebo ovarové koleno s chlebem a křenem,“ říká Jiří Kulda z firmy ZEMAN maso-uzeniny. Zároveň dodává, že si zákazník může sestavit další menu sám z jednotlivých pokrmů.

Zdroj: www.prodejnyzeman.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy