REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Češi a svátky: Bez čeho si neumíme představit Vánoce a silvestr

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Na závěr roku si rádi dopřáváme to nejlepší. Užíváme si sváteční dobroty, vůni cukroví, chvíle s rodinou i s přáteli a společné oslavy. Nový průzkum největšího tuzemského producenta sektů, společnosti BOHEMIA SEKT, odhalil, na co si Češi o svátcích nejvíc potrpí a co nesmí při oslavách závěru roku chybět.


Cukroví a pochoutky na svátečním stole

Každý z nás se těší na sváteční tác plný vánočního cukroví a každý má mezi záplavou druhů svého favorita. Tipnete si, který druh je podle průzkumu pro BOHEMIA SEKT tím nejvíce preferovaným? Jsou to vosí hnízda nebo chcete-li včelí úlky. Po jako prvním druhu z celé sladké plejády po nich sáhne skoro 30 % Čechů. Je ale třeba zmínit i cukroví, kterému prvenství v průzkumu uniklo jen o vlásek, a to sice oblíbené vanilkové rohlíčky. Téměř čtvrtina lidí ze všeho nejvíc miluje linecké, desetina z nás zase touží po voňavých perníčcích. Ke sladkým dobrotám se skvěle hodí červený Bohemia Sekt, který vedle harmonické chuti doplní sváteční hodování i svou krásnou rubínovou barvou.

Co rodina, to originální recept na bramborový salát, jenž vévodí jako příloha svátečního menu. Jenže co k němu? Souboj v oblíbenosti tradičně svádí smažený kapr a řízek. V letošním průzkumu byly síly vyrovnané, o několik hlasů si prvenství naklonil řízek. Za pozornost stojí, že smaženému kaprovi a klasickým řízkům preference ve volbě oblíbenosti svátečního jídla klesají a stoupají v závislosti na věku. Kapra se salátem si za svůj nejoblíbenější sváteční pokrm vybrala téměř polovina lidí ve věku 54-65 let, u dotazovaných ve věku 18-26 let to byla jen třetina. Naopak největší oblibu mladá generace přisoudila řízku se salátem (52,8 %). Ať se jedná o řízek či smaženého kapra, sváteční jídlo chutná vždy lépe, pokud ho snoubíme se skvělý vínem. Sekt je perfektním přípitkem, je však stejně dobrým partnerem pokrmů celého menu štědrovečerní hostiny. „K řízku s bramborovým salátem bych doporučil Bohemia Sekt brut, který má harmonickou chuť s příjemně vystupujícími kyselinkami. Stejně dobře doprovodí ale i smaženého kapra,“ radí sommelier Petr Mašek.

 

 

Vánoční tóny a kouzelné příběhy

Pohodovou sváteční atmosféru doplní oblíbené pohádky nebo poklidný hudební doprovod. Z rádií se linou tóny vánočních písní našich i zahraničních interpretů, skoro polovina z nás (45,8 %) si ale nejraději ze všeho pustí tradiční vánoční koledy. O Vánocích si také snad víc než kdy jindy užíváme pohádkové příběhy, ve kterých dobro vítězí nad zlem. Milujeme novodobé pohádky, ale každoročně se rádi vracíme k těm, které jsme viděli snad stokrát. A tak není divu, že v prosincovém průzkumu pro BOHEMIA SEKT vyšlo, že nejoblíbenější pohádkou jsou Tři oříšky pro Popelku, získaly si srdce necelých 40 % dotazovaných. Čtvrtina Čechů si nikdy nenechá ujít zábavnou filmovou pohádku S čerty nejsou žerty. Z těch novějších vede žebříček oblíbenosti jednoznačně Anděl Páně se 17,4 % hlasů. K romantickým šťastným koncům si dopřejte romantické bublinky. Vychlazený Bohemia Sekt demi sec rosé je tou pravou pohádkovou volbou. Ideální pro chvíle, kdy princ konečně uhodne všechny hádanky a získá Popelčino srdce.

 

Silvestrovské oslavy

Češi se o Štědrém večeru dělí na dva pomyslné tábory „kapr“ a „řízek“, o nejoblíbenějším silvestrovském pohoštění mají však jasno. 8 dotázaných z 10 je přesvědčeno, že nejlepší silvestrovskou lahůdkou jsou chlebíčky a jednohubky. Chlebíčky, které se u nás servírují už více než 100 let, vnímáme navíc jako národní bohatství. Je tedy zřejmé, že v každoročním silvestrovském nákupu nesmí chybět veka, což potvrzují dvě třetiny Čechů, a další suroviny na přípravu chlebíčků. Češi nezapomínají ani na půlnoční přípitek. Před posledním dnem v roce pořizuje lahev sektu více než polovina Čechů. „Z naší nabídky je během celého roku nejvyhledávanější variantou Bohemia Sekt demi sec, Vánoce a oslavy příchodu nového roku nejsou výjimkou. Závěr roku lze bez nadsázky nazvat hlavní sezonou sektů. Ve Starém Plzenci se na toto období připravujeme s předstihem a zavádíme mimořádné směny tak, aby každému, kdo plánuje přípitky k oslavám a příjemným setkáním, bublinky doma nechyběly,“ říká Martin Fousek, marketingový ředitel společnosti BOHEMIA SEKT, a dodává: „Těší nás, že pro oslavu mimořádných chvil Češi stále více vyhledávají i naše sekty Bohemia Sekt Prestige, které připravujeme tradiční metodou, zráním v lahvi, a které pravidelně získávají ocenění na prestižních vinařských soutěžích v tuzemsku i ve světě. V této řadě volí Češi nejčastěji naši vlajkovou loď Bohemia Sekt Prestige brut.“ Sekt a základní výbavu na přípravu pohoštění doplňuje v silvestrovském nákupu čočka, která má na Nový rok zajistit dostatek peněz. Zábavní pyrotechniku nebo alespoň prskavky kupuje před silvestrem necelá pětina Čechů.

 

 

Novoroční přípitky

Silvestrovská noc by nebyla, čím je, bez půlnočního přípitku. Češi pokračují v zavedených tradicích a o půlnoci většinu sklenek plní šumivé víno. Sektem nebo jeho nealkoholickou variantou si připije skoro 80 % Čechů. Osvědčená klasika převládne i ve volbě slov. Tři čtvrtiny Čechů si připijí na zdraví nebo na šťastný rok 2022. Lepší rok 2022 si popřeje 17 % z nás.

 

Hlavní sezóna sektů: Sekty by vytvořily řetěz o délce přes tisíc kilometrů

Závěr roku je pomyslnou hlavní sezónou sektů, lahev oblíbených bublinek otevírá minimálně o silvestrovské půlnoci 8 z 10 Čechů. Sekt však doprovází i milá setkání rodiny a přátel o Vánocích či příjemné chvíle svátečního odpočinku.

Během loňského prosince se vypilo asi 3,5 milionu lahví Bohemia Sektu. Pokud bychom všechny tyto lahve položili do řady, vytvořily by řetěz o délce cca 1100 km. To je přibližně stejná vzdálenost jako z Prahy do Paříže.

 

Průzkum Instant Research pro společnost BOHEMIA SEKT, 6-10/12/2021, n=1050, muži i ženy, 18-65 let, celá ČR

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Mangold – ideální zelenina do dietního jídelníčku

Mangold je listová zelenina chutí i vzhledem podobná špenátu. V obchodech se neobjevuje úplně běžně a je to škoda. Je totiž velmi lahodný a plný zdraví. Navíc má intenzivnější chuť než špenát a jeho barevné řapíky se dají využít podobně jako oblíbený chřest. Je nízkokalorický. Pokud hubnete, neměl by ve vašem jídelníčku chybět.

číst dále ...

Zapomenuté topinambury mají opět zelenou

Topinambury se v Čechách pěstují od 17. století. V době třicetileté války zachránily mnoho obyvatel před hladomorem, stejně, jako v Americe přistěhovalce. Naučili je pěstovat a konzumovat indiáni z kmene Topinambus, podle kterého dostali své jméno – topinambury. Do Evropy je přivezli v roce 1607 námořníci a jako první se začaly pěstovat ve Francii, přes Německo se pak dostaly do Čech.

číst dále ...

Banánová chaloupka vytvořená pomocí krabic od džusu

Recept na chaloupku z čokolády, tvarohového krému, dlouhých cukrářských piškotů a banánů, popsaný pěkně krok za krokem, doplněný o názorné fotografie postupu. Ozdobte ji dle fantazie, může to být chaloupka “Jejžíškovská”, stejně tak chaloupka Smolíčka pacholíčka, nebo jen chaloupka strýčka Toma. Každopádně si na ní určitě všichni pochutnají. Ale pozor! Nezapomeňte si před tím koupit dva velké, dvoulitrové džusy, protože právě krabice od džusu, v tomto receptu, hrají významnou roli.

číst dále ...

Pernerka uvádí 3 vlastní směsi na domácí pečení chleba

Do portfolia české značky Pernerka přibyly 3 pečící směsi pro přípravu chleba v pohodlí domova. Pro směsi je charakteristická rychlá a snadná příprava, v rámci níž je třeba ke směsi pouze přidat vodu a chléb nechat vykynout. K dostání je vícezrnný, slunečnicový a žitnopšeničný chléb. Chleby vynikají výbornou chutí a vysokým podílem vlákniny.

číst dále ...

Špajz nebo skříň? Jak uložit trvanlivé potraviny

Mouka, cukr, konzervy či těstoviny. Trvanlivé potraviny často nakupujeme ve velkém do zásoby. Kam je ale uložit, aby vydržely dlouho a nemuseli jsme je po měsíci vyhazovat? A jak si poradit s ukládáním, když nemáme spíž?

číst dále ...

Bohatství ukryté pod slupkou buráků

Arašídy, buráky nebo burské oříšky, všechna označení nesou plody podzemnice olejné, které většina z nás považuje za oříšky, přestože se jedná o luštěninu. Arašídy však díky své chuti přesto zůstanou pro většinu z nás oříšky, které si budeme dopřávat ještě s větší chutí, jakmile zjistíme, jaké bohatství se ukrývá pod jejich skořápkou.

číst dále ...

Houba, kterou můžeme sbírat po celý rok

Jedním z jedlých druhů, který na počasí nekouká a snáší i mrazy, roste tedy po celý rok, k těmto houbám patří boltcovitka bezová – Auricularia auricula – judea, známá spíše pod lidovým názvem Jidášovo ucho. Podle pověsti Jidáš zradil Ježíše za 30 stříbrných a pak se oběsil na bezu černém (některé zdroje tuto pověst vyvrací, jednalo se o keř zmarlika – Cercis, známý keř je zmarlika jidášova – Cercis siliquastrum, zvaný též Jidášův strom).

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy