REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Češi a svátky: Bez čeho si neumíme představit Vánoce a silvestr

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Na závěr roku si rádi dopřáváme to nejlepší. Užíváme si sváteční dobroty, vůni cukroví, chvíle s rodinou i s přáteli a společné oslavy. Nový průzkum největšího tuzemského producenta sektů, společnosti BOHEMIA SEKT, odhalil, na co si Češi o svátcích nejvíc potrpí a co nesmí při oslavách závěru roku chybět.


Cukroví a pochoutky na svátečním stole

Každý z nás se těší na sváteční tác plný vánočního cukroví a každý má mezi záplavou druhů svého favorita. Tipnete si, který druh je podle průzkumu pro BOHEMIA SEKT tím nejvíce preferovaným? Jsou to vosí hnízda nebo chcete-li včelí úlky. Po jako prvním druhu z celé sladké plejády po nich sáhne skoro 30 % Čechů. Je ale třeba zmínit i cukroví, kterému prvenství v průzkumu uniklo jen o vlásek, a to sice oblíbené vanilkové rohlíčky. Téměř čtvrtina lidí ze všeho nejvíc miluje linecké, desetina z nás zase touží po voňavých perníčcích. Ke sladkým dobrotám se skvěle hodí červený Bohemia Sekt, který vedle harmonické chuti doplní sváteční hodování i svou krásnou rubínovou barvou.

Co rodina, to originální recept na bramborový salát, jenž vévodí jako příloha svátečního menu. Jenže co k němu? Souboj v oblíbenosti tradičně svádí smažený kapr a řízek. V letošním průzkumu byly síly vyrovnané, o několik hlasů si prvenství naklonil řízek. Za pozornost stojí, že smaženému kaprovi a klasickým řízkům preference ve volbě oblíbenosti svátečního jídla klesají a stoupají v závislosti na věku. Kapra se salátem si za svůj nejoblíbenější sváteční pokrm vybrala téměř polovina lidí ve věku 54-65 let, u dotazovaných ve věku 18-26 let to byla jen třetina. Naopak největší oblibu mladá generace přisoudila řízku se salátem (52,8 %). Ať se jedná o řízek či smaženého kapra, sváteční jídlo chutná vždy lépe, pokud ho snoubíme se skvělý vínem. Sekt je perfektním přípitkem, je však stejně dobrým partnerem pokrmů celého menu štědrovečerní hostiny. „K řízku s bramborovým salátem bych doporučil Bohemia Sekt brut, který má harmonickou chuť s příjemně vystupujícími kyselinkami. Stejně dobře doprovodí ale i smaženého kapra,“ radí sommelier Petr Mašek.

 

 

Vánoční tóny a kouzelné příběhy

Pohodovou sváteční atmosféru doplní oblíbené pohádky nebo poklidný hudební doprovod. Z rádií se linou tóny vánočních písní našich i zahraničních interpretů, skoro polovina z nás (45,8 %) si ale nejraději ze všeho pustí tradiční vánoční koledy. O Vánocích si také snad víc než kdy jindy užíváme pohádkové příběhy, ve kterých dobro vítězí nad zlem. Milujeme novodobé pohádky, ale každoročně se rádi vracíme k těm, které jsme viděli snad stokrát. A tak není divu, že v prosincovém průzkumu pro BOHEMIA SEKT vyšlo, že nejoblíbenější pohádkou jsou Tři oříšky pro Popelku, získaly si srdce necelých 40 % dotazovaných. Čtvrtina Čechů si nikdy nenechá ujít zábavnou filmovou pohádku S čerty nejsou žerty. Z těch novějších vede žebříček oblíbenosti jednoznačně Anděl Páně se 17,4 % hlasů. K romantickým šťastným koncům si dopřejte romantické bublinky. Vychlazený Bohemia Sekt demi sec rosé je tou pravou pohádkovou volbou. Ideální pro chvíle, kdy princ konečně uhodne všechny hádanky a získá Popelčino srdce.

 

Silvestrovské oslavy

Češi se o Štědrém večeru dělí na dva pomyslné tábory „kapr“ a „řízek“, o nejoblíbenějším silvestrovském pohoštění mají však jasno. 8 dotázaných z 10 je přesvědčeno, že nejlepší silvestrovskou lahůdkou jsou chlebíčky a jednohubky. Chlebíčky, které se u nás servírují už více než 100 let, vnímáme navíc jako národní bohatství. Je tedy zřejmé, že v každoročním silvestrovském nákupu nesmí chybět veka, což potvrzují dvě třetiny Čechů, a další suroviny na přípravu chlebíčků. Češi nezapomínají ani na půlnoční přípitek. Před posledním dnem v roce pořizuje lahev sektu více než polovina Čechů. „Z naší nabídky je během celého roku nejvyhledávanější variantou Bohemia Sekt demi sec, Vánoce a oslavy příchodu nového roku nejsou výjimkou. Závěr roku lze bez nadsázky nazvat hlavní sezonou sektů. Ve Starém Plzenci se na toto období připravujeme s předstihem a zavádíme mimořádné směny tak, aby každému, kdo plánuje přípitky k oslavám a příjemným setkáním, bublinky doma nechyběly,“ říká Martin Fousek, marketingový ředitel společnosti BOHEMIA SEKT, a dodává: „Těší nás, že pro oslavu mimořádných chvil Češi stále více vyhledávají i naše sekty Bohemia Sekt Prestige, které připravujeme tradiční metodou, zráním v lahvi, a které pravidelně získávají ocenění na prestižních vinařských soutěžích v tuzemsku i ve světě. V této řadě volí Češi nejčastěji naši vlajkovou loď Bohemia Sekt Prestige brut.“ Sekt a základní výbavu na přípravu pohoštění doplňuje v silvestrovském nákupu čočka, která má na Nový rok zajistit dostatek peněz. Zábavní pyrotechniku nebo alespoň prskavky kupuje před silvestrem necelá pětina Čechů.

 

 

Novoroční přípitky

Silvestrovská noc by nebyla, čím je, bez půlnočního přípitku. Češi pokračují v zavedených tradicích a o půlnoci většinu sklenek plní šumivé víno. Sektem nebo jeho nealkoholickou variantou si připije skoro 80 % Čechů. Osvědčená klasika převládne i ve volbě slov. Tři čtvrtiny Čechů si připijí na zdraví nebo na šťastný rok 2022. Lepší rok 2022 si popřeje 17 % z nás.

 

Hlavní sezóna sektů: Sekty by vytvořily řetěz o délce přes tisíc kilometrů

Závěr roku je pomyslnou hlavní sezónou sektů, lahev oblíbených bublinek otevírá minimálně o silvestrovské půlnoci 8 z 10 Čechů. Sekt však doprovází i milá setkání rodiny a přátel o Vánocích či příjemné chvíle svátečního odpočinku.

Během loňského prosince se vypilo asi 3,5 milionu lahví Bohemia Sektu. Pokud bychom všechny tyto lahve položili do řady, vytvořily by řetěz o délce cca 1100 km. To je přibližně stejná vzdálenost jako z Prahy do Paříže.

 

Průzkum Instant Research pro společnost BOHEMIA SEKT, 6-10/12/2021, n=1050, muži i ženy, 18-65 let, celá ČR

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Je vaření váš koníček? Pořiďte si vhodné vybavení!

Den bez toho, abyste uvařili nějakou dobrotu pro sebe nebo své blízké, si nedovedete představit? Je čas nad sporákem pro vás relaxem, během kterého popustíte uzdu fantazii, zapomenete na běžné starosti a prostě si to jen užíváte? Když si do kuchyně pořídíte to správné vybavení, posunete to zase o level výš. Nevěříte?

číst dále ...

Kouřový bod hlavních typů olejů

“Je sice pravda, že smažení není nejvhodnějším způsobem přípravy pokrmů ve zdravé výživě. Stejně tak však je i pravda, že velký rozdíl může být v době a způsobu přípravy, a především v druhu použitého tuku”, říká úvodem Oliver Fecko z online tržiště s potravinami Everli. Při smažení potravin, se kterým byste to neměli přehánět, byste měli dodržovat určitá pravidla, díky nimž jsou pokrmy nejen chutnější, ale také méně škodlivé.

číst dále ...

10 tipů, jak začít letos jíst lépe

Dali jste si do nového roku celou řadu nejrůznějších předsevzetí, která jste vzdali hned v prvním lednovém týdnu? Nezoufejte, nic není ještě ztraceno. Není totiž potřeba dávat si mnoho velkých cílů jako například kolik kilogramů najednou zhubneme či zařazovat do svého už tak nabitého rozvrhu každodenní sportovní aktivitu. Taková předsevzetí zpravidla totiž nedokážeme splnit a pak nás spíše demotivují. Místo toho zkuste letos udělat skutečnou změnu a začněte jíst lépe. Stačí začít přemýšlet o tom, co jíte a dělat malé změny, které stojí malé úsilí, ale mohou mít velký efekt. Dlouhodobě vám tyto malé krůčky pomohou zkvalitnit nejenom jídelníček, ale především i zdraví.

číst dále ...

Sůl nad zlato? Omyl! Sůl a pepř z Kampotu na zlato!

Kouzlete v kuchyni. V každé správně kuchyni nesmí chybět základní výbava. A tou je jednoznačně pepř a sůl. A pak také určitě odhodlání a chuť připravit pro sebe a své blízké něco chutného z kvalitních surovin. Pokud spadáte do tohoto týmu, určitě musíte vyzkoušet unikátní Kampotský černý a fermentovaný pepř. Pepře La Plantation jsou jedničkou na světovém trhu. Získali mnoho cen na mezinárodních gastronomických soutěžích a mnoho uznávaných šéfkuchařů na Kampotský pepř nedá dopustit. I vy teď můžete kouzlit s tímto unikátním pepřem ve své kuchyni a povznést vaše pokrmy na vyšší level.

číst dále ...

Jedinečná Božská kuchařka má už druhý díl!

Velký úspěch prvního dílu nakopnul autorku k sepsání pokračování, které vám nesmí chybět v knihovně kuchařek. Na jaře ředkvičky, na podzim jablka a švestky přímo ze stromu. V zimě zásoby kořenové zeleniny, brambory a zelí. A léto? To je plné hojnosti. Dozrávají rajčata, mrkev, hrách a všechno možné ovoce. Recepty v nové Božské kuchařce využijete po celý rok. Budete potřebovat běžně dostupné suroviny, které seženete v každém obchodě nebo na trhu. Ani v tomto pokračování nečekejte žádné složité postupy a hodiny v kuchyni, většinu jídel připravíte do 30 minut. Stejně jako u prvního dílu.

číst dále ...

BRAND BOX prosinec 2021 – balíček plný novinek

Sice už máme po Vánocích, ale pojďme se podívat, co bylo v posledním Brand Boxu pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Zimní období máme neodmyslitelně spjato s perníčky, a tak přichází Babiččina volba se speciální limitovanou edicí hladké mouky – Mouka na perníčky. Směs pšeničné a žitné mouky na pečení voňavých domácích perníčků. Cena je: 17,90 Kč (1 Kg).

číst dále ...

Prosecco pod lupou: Co ukrývá oblíbené šumivé víno?

Ačkoliv první zmínky o proseccu se datují do konce 18. století, sklenku šumivého nápoje si pravděpodobně dopřávali už staří Římané. Svůj název získalo podle vesničky blízko italského Terstu a dnes je prosecco základním kamenem italských vín. Jak si ho vychutnat nejlépe a jak poznat, že si kupujete pravé prosecco?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy