REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Brandy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Brandy je vinný destilát získaný destilací fermentované šťávy z hroznů. Jedná se o jediný nápoj na světě, který vzniká z jiného alkoholu.


Nejlepší brandy je koňak. Tento destilát bývá řazen na první místo mezi ušlechtilými lihovinami. Svůj název získal podle francouzského města Cognacu, kde byl nejdříve vyráběn. Podle Madridské konvence z r. 1909 je tento název chráněn a je povoleno jej používat jen pro produkty z „koňakové“ oblasti jihozápadně od Bordeaux: Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies, Fins Bois, Bons Bois a Bois Ordinaires. Centrem oblasti Grand Champagne je město Cognac, koňak odsud smí nést označení Cognac fin Champagne, pokud je vyrobeno z 50 % hroznů z 1. (Grande Champagne), a z 50 % z 2. (Petite Champagne) koňakového regionu. Výborné kvality je dosaženo i vlivem podnebí, které je rozhraním atlantického a kontinentálního klimatu a přeje odrůdě révy Ugni blanc, jež poskytuje suché bílé víno s vysokým obsahem kyselin a středním obsahem alkoholu. Jednotlivé podíly (frakce), získané při destilaci, se zachycují zvlášť a upotřebí se dle jejich vlastností a kvality. Ležením v sudech dostává pak destilát nejen svou zlatohnědou barvu, ale i aroma a chuť, tedy všechny charakteristické vlastnosti cognacu. Působí zde okysličování a jiné chemické procesy, které průběhem uležení samovolně vznikají a probíhají. Proto se kvalitní druhy koňaku podrobují co nejdelšímu několikaletému uležení. Kvalitní druhy starého koňaku vykazují někdy i menší stupňovitost než 38 %, což však není na závadu, jestliže toto snížení vzniklo následkem dlouhodobého ležení a odpaření části alkoholu. Toto odpaření činí asi 0,5 % za jeden rok, nemá však nepříznivý vliv na jakost koňaku, která se posuzuje v prvé řadě dle jemnosti buketu a ucelené, typické chuti.

Odchylky ve výrobním postupu, druzích použitého vína, místě a způsobu uležení atd. Způsobují značné rozdíly aroma, chuti i celkového charakteru získaného destilátu. Tím lze vysvětlit, že původní koňak francouzský, zvláště předních značek Martell, Henessy, Courvoisier či Rémy Martin zaujímá stále vedoucí místo a udržuje dodnes pověst nedostižnosti.

Označování stáří koňaku hvězdičkami zavedl poprvé ve 2. polovině minulého století výrobce koňaku. Dnes je všeobecně zavedeno a od roku 1947 právně zakotveno. Má to svůj opodstatněný důvod, protože např. Označení „dvacetiletý koňak“ je jen částečně správné. Takto starý je totiž jen tzv. „mateřský koňak“. Původní starý koňak musí být čas od času omlazen a harmonizován do finálního výrobku, za který nese odpovědnost sklepmistr. Koňak uložený ke zrání v sudech má 70 % alkoholu, není určen pro přímý konzum. Na požadovaný obsah alkoholu je upravován destilovanou dešťovou vodou. Voda se mísí s koňakem na tekutinu s přibližně 15 % alkoholu. Tato směs se nechává ležet, aby pak mohla být použita na snižování obsahu alkoholu v koňaku. Kromě toho se smí přidat cukr nebo cukrový sirup (1-2 %) na doslazení, karamel (1-2 %) pro dosažení požadované barvy.

Zdroj: Slabikář Alkoholu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Bageterie Boulevard uvádí nové menu podle známého izraelského šéfkuchaře, jako první ho ochutnal izraelský velvyslanec

Zákazníci Bageterie Boulevard možnost ochutnat nové sezónní Chef Menu, které pro ně sestavil přední izraelský šéfkuchař Charlie Fadida z Tel Avivu. V menu hrají prim chutě i suroviny typické pro izraelskou kuchyni. Kromě dvou různých baget a polévky se v rámci řady Balanced calories představí také vegetariánský burger a veganský wrap. Nové Chef Menu je dostupné na všech pobočkách Bageterie Boulevard. Jako první menu ochutnal velvyslanec Státu Izrael v České republice Daniel Meron.

číst dále ...

Grilovací sezóna začíná: Připravte si steak jako od šéfkuchaře. Potřebujete jen vyzrálé maso a správně rozehřátý gril

Slunce příjemně hřeje, zahrada ožívá čerstvě zelenou trávou a barevnými květy a všem milovníkům dobrého jídla začíná sezóna venkovního grilování. Je čas vytáhnout zaprášené grily z kůlny a věnovat jim trochu pozornosti a nakoupit uhlí a další nezbytnosti, bez kterých se žádný mistr grilu neobejde. V článku najdete také tipy, jak si vykouzlit dokonalý steak jako od profesionála.

číst dále ...

Jahody, konečně!

Patříte mezi milovníky jahod a už se jich letos nemůžete dočkat? Koncem května začínají dozrávat první lokální jahody a v průběhu června jejich sezóna vrcholí. Pokud ani vy nemůžete slaďoučkému červenému ovoci odolat, dopřejte si jich, co hrdlo ráčí. Vybírejte však pečlivě.

číst dále ...

Netradiční recepty ze zeleniny

Ani vás už nebaví neustálé vymýšlení receptů? Rádi byste uvařili něco nového, chutného, barevného a zároveň plného vitamínů? Sáhněte do spíže po zelenině a zkuste tentokrát připravit netradiční pokrmy, které zachutnají nejen vám, ale celé rodině!

číst dále ...

Jak na přípravu domácích burgerových housek

Radí Pavel Meduna, vedoucí pekařství hypermarketů Globus. Receptů na domácí bulky existuje velké množství, nikdy ale neuděláte špatně, když se budete držet osvědčeného receptu vycházejícího z kynutého těsta. Housky jsou díky tomu vláčné a nadýchané a zároveň není potřeba velké množství surovin.

číst dále ...

GIUNCATA s medvědím česnekem

Giuncata je měkký sýr s jemnou mléčnou chutí a s mnohostranným využitím v kuchyni. Tento čerstvý jemný sýr se vyrábí z kravského mléka, má měkkou a pružnou konzistenci a uchovává si chuť i barvu kvalitního čerstvého mléka. Má jemnou strukturu a patří k nejlépe stravitelným sýrům, díky čemuž je vhodný také pro malé děti.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy