REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Brandy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Brandy je vinný destilát získaný destilací fermentované šťávy z hroznů. Jedná se o jediný nápoj na světě, který vzniká z jiného alkoholu.


Nejlepší brandy je koňak. Tento destilát bývá řazen na první místo mezi ušlechtilými lihovinami. Svůj název získal podle francouzského města Cognacu, kde byl nejdříve vyráběn. Podle Madridské konvence z r. 1909 je tento název chráněn a je povoleno jej používat jen pro produkty z „koňakové“ oblasti jihozápadně od Bordeaux: Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies, Fins Bois, Bons Bois a Bois Ordinaires. Centrem oblasti Grand Champagne je město Cognac, koňak odsud smí nést označení Cognac fin Champagne, pokud je vyrobeno z 50 % hroznů z 1. (Grande Champagne), a z 50 % z 2. (Petite Champagne) koňakového regionu. Výborné kvality je dosaženo i vlivem podnebí, které je rozhraním atlantického a kontinentálního klimatu a přeje odrůdě révy Ugni blanc, jež poskytuje suché bílé víno s vysokým obsahem kyselin a středním obsahem alkoholu. Jednotlivé podíly (frakce), získané při destilaci, se zachycují zvlášť a upotřebí se dle jejich vlastností a kvality. Ležením v sudech dostává pak destilát nejen svou zlatohnědou barvu, ale i aroma a chuť, tedy všechny charakteristické vlastnosti cognacu. Působí zde okysličování a jiné chemické procesy, které průběhem uležení samovolně vznikají a probíhají. Proto se kvalitní druhy koňaku podrobují co nejdelšímu několikaletému uležení. Kvalitní druhy starého koňaku vykazují někdy i menší stupňovitost než 38 %, což však není na závadu, jestliže toto snížení vzniklo následkem dlouhodobého ležení a odpaření části alkoholu. Toto odpaření činí asi 0,5 % za jeden rok, nemá však nepříznivý vliv na jakost koňaku, která se posuzuje v prvé řadě dle jemnosti buketu a ucelené, typické chuti.

Odchylky ve výrobním postupu, druzích použitého vína, místě a způsobu uležení atd. Způsobují značné rozdíly aroma, chuti i celkového charakteru získaného destilátu. Tím lze vysvětlit, že původní koňak francouzský, zvláště předních značek Martell, Henessy, Courvoisier či Rémy Martin zaujímá stále vedoucí místo a udržuje dodnes pověst nedostižnosti.

Označování stáří koňaku hvězdičkami zavedl poprvé ve 2. polovině minulého století výrobce koňaku. Dnes je všeobecně zavedeno a od roku 1947 právně zakotveno. Má to svůj opodstatněný důvod, protože např. Označení „dvacetiletý koňak“ je jen částečně správné. Takto starý je totiž jen tzv. „mateřský koňak“. Původní starý koňak musí být čas od času omlazen a harmonizován do finálního výrobku, za který nese odpovědnost sklepmistr. Koňak uložený ke zrání v sudech má 70 % alkoholu, není určen pro přímý konzum. Na požadovaný obsah alkoholu je upravován destilovanou dešťovou vodou. Voda se mísí s koňakem na tekutinu s přibližně 15 % alkoholu. Tato směs se nechává ležet, aby pak mohla být použita na snižování obsahu alkoholu v koňaku. Kromě toho se smí přidat cukr nebo cukrový sirup (1-2 %) na doslazení, karamel (1-2 %) pro dosažení požadované barvy.

Zdroj: Slabikář Alkoholu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

Nové zeleninové omáčky od Araxu nejen na grilování!

Rýži, těstoviny, luštěniny, obiloviny, kuskus, ale také vločky a různé přílohové nebo polévkové směsi můžete v Česku zakoupit pod značkou ARAX. Ta si přízeň svých zákazníků získává již od roku 1997. Široký sortiment výrobků můžete zakoupit v každém supermarketu Kaufland, Globus, Penny Market, Norma, Billa, ale také v mnoha maloobchodních sítích (ROSA Market, Kubík, Brněnka, JIP…) po celé České republice.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy