REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Brandy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Brandy je vinný destilát získaný destilací fermentované šťávy z hroznů. Jedná se o jediný nápoj na světě, který vzniká z jiného alkoholu.


Nejlepší brandy je koňak. Tento destilát bývá řazen na první místo mezi ušlechtilými lihovinami. Svůj název získal podle francouzského města Cognacu, kde byl nejdříve vyráběn. Podle Madridské konvence z r. 1909 je tento název chráněn a je povoleno jej používat jen pro produkty z „koňakové“ oblasti jihozápadně od Bordeaux: Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies, Fins Bois, Bons Bois a Bois Ordinaires. Centrem oblasti Grand Champagne je město Cognac, koňak odsud smí nést označení Cognac fin Champagne, pokud je vyrobeno z 50 % hroznů z 1. (Grande Champagne), a z 50 % z 2. (Petite Champagne) koňakového regionu. Výborné kvality je dosaženo i vlivem podnebí, které je rozhraním atlantického a kontinentálního klimatu a přeje odrůdě révy Ugni blanc, jež poskytuje suché bílé víno s vysokým obsahem kyselin a středním obsahem alkoholu. Jednotlivé podíly (frakce), získané při destilaci, se zachycují zvlášť a upotřebí se dle jejich vlastností a kvality. Ležením v sudech dostává pak destilát nejen svou zlatohnědou barvu, ale i aroma a chuť, tedy všechny charakteristické vlastnosti cognacu. Působí zde okysličování a jiné chemické procesy, které průběhem uležení samovolně vznikají a probíhají. Proto se kvalitní druhy koňaku podrobují co nejdelšímu několikaletému uležení. Kvalitní druhy starého koňaku vykazují někdy i menší stupňovitost než 38 %, což však není na závadu, jestliže toto snížení vzniklo následkem dlouhodobého ležení a odpaření části alkoholu. Toto odpaření činí asi 0,5 % za jeden rok, nemá však nepříznivý vliv na jakost koňaku, která se posuzuje v prvé řadě dle jemnosti buketu a ucelené, typické chuti.

Odchylky ve výrobním postupu, druzích použitého vína, místě a způsobu uležení atd. Způsobují značné rozdíly aroma, chuti i celkového charakteru získaného destilátu. Tím lze vysvětlit, že původní koňak francouzský, zvláště předních značek Martell, Henessy, Courvoisier či Rémy Martin zaujímá stále vedoucí místo a udržuje dodnes pověst nedostižnosti.

Označování stáří koňaku hvězdičkami zavedl poprvé ve 2. polovině minulého století výrobce koňaku. Dnes je všeobecně zavedeno a od roku 1947 právně zakotveno. Má to svůj opodstatněný důvod, protože např. Označení „dvacetiletý koňak“ je jen částečně správné. Takto starý je totiž jen tzv. „mateřský koňak“. Původní starý koňak musí být čas od času omlazen a harmonizován do finálního výrobku, za který nese odpovědnost sklepmistr. Koňak uložený ke zrání v sudech má 70 % alkoholu, není určen pro přímý konzum. Na požadovaný obsah alkoholu je upravován destilovanou dešťovou vodou. Voda se mísí s koňakem na tekutinu s přibližně 15 % alkoholu. Tato směs se nechává ležet, aby pak mohla být použita na snižování obsahu alkoholu v koňaku. Kromě toho se smí přidat cukr nebo cukrový sirup (1-2 %) na doslazení, karamel (1-2 %) pro dosažení požadované barvy.

Zdroj: Slabikář Alkoholu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Na webu Rybářský rozcestník.cz najdete unikátní rybářskou kuchařku!

Rybářský rozcestník.cz je přehledný, moderní web pro zapálené rybáře a rybářsky plný fotografií i kvalitních článků o rybách a rybářích. Kromě jiného na tomto portálu najdete atlasy ryb, živočichů a vodních rostlin, také encyklopedii rybářských uzlů a mnoho dalšího. Nepřéhlednutelná je také na webu rybářská kuchařka, která by mohla padnout do oka i nerybářům!

číst dále ...

Hrátky s čokoládou

Inspirujte se tímto originálním videem a ozdobte dezerty netadičními čokoládovými tvary. Podévejte se, co dokáže led či studená voda s rozpuštěnou čokoládou. Nejsou to kouzla, jen um šikovných cukrářů. :)

číst dále ...

Italská kuchyně sahá až do pravěku, jak se zrodila a měnila v průběhu staletí?

Kdo by neznal skvělou pizzu nebo italské těstoviny s rozmanitými druhy omáček? Italská kuchyně je jednou z nejrozšířenějších na světě a její základy můžeme stopovat až do neolitu. Vydáme se na cestu italského jídla od jeho počátků až do dnešních dnů. A změn je za ta staletí požehnaně.

číst dále ...

Láska na talíři: jaké valentýnské pochoutky připravit vašim nejmilejším

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Svatý Valentýn je za rohem a jak lépe ho oslavit, než dobrým jídlem a pitím! Je zvykem brát svou drahou polovičku na romantickou večeři, ale po letech mohou i ty nejluxusnější restaurace omrzet. Přitom můžete romantickou atmosféru vykouzlit i v pohodlí vašeho domova a připravit lahodný pokrm partnerovi či partnerce sami. Vaše úsilí jistě nadchne protějšek více než drahé menu v restauraci. Jako inspiraci jsme pro vás vybrali několik receptů z oblíbených pořadů o vaření na TV Paprika.

číst dále ...

Při očistě organismu pomůže i konopí

Nejlepší očistou pro tělo je dodržování zdravého životního stylu, tedy dostatek pohybu a kvalitního spánku a pravidelná a zdravá strava. Chcete-li se pročistit, určitě dopřejte svému tělu dostatek ovoce a zeleniny, které vám dodá energii a dobrý pocit. Svůj jídelníček celkově odlehčete a nebojte se na něj zařadit také konopí, které je zdrojem všech pro tělo potřebných látek.

číst dále ...

Valentýnské menu II.

Tip, jak by mohlo vypadat vaše valentýnké menu. Je to jen inspirace, přizpůsobte si slavností tabuli na Svatého Valentýna vašim chuťovým buňkám, nebo spíše mlsnému jazýčku vašeho partnera či partnerky! :)

číst dále ...

Valentýnské menu I.

Ačkoli je máj lásky čas, nesmíme zapomenout ani na svátek všech zamilovaných, a to na sv. Valentýna. A protože láska prochází žaludkem, přinášíme vám pár tipu na večerní menu, kterým jistě svou polovičku očarujete. Pokud celé menu nestíháte připravit, rozhodně si připravte alespoň čokoládové košíčky se srdíčky. Ty se budou hodit každopádně.😊

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy