REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Beefeater Gin

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Anglický čirý destilát s výraznou jalovcovou chutí, který je jediným ginem vyráběným přímo v Londýně.


Beefeater Gin recept z roku 1820 dodnes zůstává přísně střeženým rodinným tajemstvím. Dnes světově proslulý gin vymyslel stejně jako recept na becherovku lékárník James Burrough. Gin se vyrábí z alkoholu, získaného z vybrané kukuřice, sklízené na vrcholu zralosti a pečlivě smíchané s vybranými druhy ječmene. V každém ginu jsou používány jalovec, koriandr a kořen angeliky. Přidává se i sluncem vysušená kůra z pomerančů a citrusů z jižního Španělska a další přísady podle Burroughova receptu. Ten zná i mistr spiritér Brian Martin, který patří do zdejšího týmu už více než 40 let. Používá se jako základ pro míchání long drinků a koktejlů.

Gin je s evropskou historií spjat již po staletí. Za otce jalovcové medicíny, předchůdkyně dnešního ginu, je považován Dr. Sylvius, lékař žijící v 17. století v Holandsku. Svému pacientovi, trpícímu depresemi a nechutenstvím, naordinoval jednoho dne extrakt lihu a jalovce.

Přesná receptura se sice nedochovala, ale je jisté, že toho dne spatřil světlo světa první gin. Univerzální léčebné účinky jalovce byly v té době všeobecně známé a hojně využívané. Spojení s destilátem mu však otevřelo dveře do hospod a náleven, kde se tento životabudič stal velmi populárním. Výrobní technologie ginu se ustálila v roce 1622, kdy v Amsterodamu vyšla příručka Aqua Juniperi, česky „jalovcová voda”.

Do Británie se gin dostal díky Vilému III., který vládl v Nizozemí a od roku 1869 si k vladaření přibral ještě spoluvládu nad Velkou Británií. Už ve vlasti si gin velice oblíbil a ani v Británii bez něj nechtěl být. Rychle zařídil jeho výrobu v Londýně a různými nařízeními omezil dovoz alkoholu ze zahraničí, zejména pak z Francie. Začala éra výroby ve velkém.

A když ve velkém, tak ve velkém. Obliba ginu rostla stále vyšším tempem, a s ní byly zřizovány další a další palírny pro výrobu jalovcového nektaru. Aby bylo možné regulovat produkci a spotřebu ginu, zavedla vláda licenční poplatky za výrobu, kterýžto počin vedl k nebývalému konkurenčnímu boji mezi výrobci. Gin se však v 18. století stal i vážným společenským problémem, neboť popíjení levného nápoje se stalo oblíbenou zábavou velké části populace a alkohol, to je metla, přátelé. Obliba ginu se v Anglii rozrostla do nevídaných měřítek a v roce 1750 se jenom v Londýně vydestilovalo jedenáct miliónů litrů ginu. Na jednoho konzumenta tak připadlo neuvěřitelných 60 litrů! V průběhu následujících dvou století klesal počet destilérií. Skutečný tradiční londýnský gin dnes představuje pouze jedna jediná značka – Beefeater. V dnešní době se spotřeba ginu ustálila, zejména díky vysokému daňovému zatížení alkoholických nápojů nejen v Británii, ale i ve většině evropských zemí. Gin se pomalu stal nápojem vybranějším a dnes se už jeho střídmá konzumace, nejmoderněji v koktejlu, dá označit za ušlechtilou neřest.

Poslední z londýnských ginů
Pouze jediný gin na světě o sobě může pravdivě prohlašovat, že byl vyroben v Londýně. Je to Beefeater gin.

Když James Burrough, původně lékárník, vynalezl v roce 1820 gin výjimečné chuti, jistě netušil, že se právě jeho gin stane za 200 let nejpopulárnějším a nejprodávanějším na světě. A nejen to. Stal se symbolem pro pravý anglický gin ve 170 zemích, kam je dnes distribuován.

Beefeater Gin je nejpopulárnější premium gin na světě. Jeho suchá, čistá a jasná chuť spolu s vyváženou vůní činí z Beefeater Ginu jedinečný základ nejen pro klasický anglický nápoj gin & tonic, ale i pro míchání long drinků a známých koktejlů. Beefeater patří k nejuniverzálnějším alkoholům k přípravě koktejlů a nejoblíbenější značkou mezi profesionálními barmany.

James Burrough
James Burrough díky své lékárnické profesi dobře rozuměl nejen příchutím a esencím, ale také, jak bychom řekli dnes, „marketingu”. Hledal pro svůj nápoj symbol. Symbol síly, mužnosti, svěžesti a urozenosti. Našel ho ve strážcích toho nejcennějšího, co Anglie měla, královského paláce The Tower of London, postavený Vilémem Dobyvatelem v 11. století. Tower byl hlídán strážci, jejichž vyhlášená síla vzbuzovala strach. Tito, respekt vzbuzující strážci v červených uniformách, čerpali dle pověsti svoji sílu z hovězího, které prý konzumovali v obrovském množství. Díky tomu se jim říkalo „jedlíci hovězího” tedy „beef-eaters”. Od té doby nehlídají jen královnu, ale i kvalitu a ryzost nejlepšího anglického ginu.

Tajemství chuti
Tajemství chuti ginu je u všech značek přísně střeženo a předáváno z generace na generaci. Tím, co ovlivňuje výslednou chuť vynikajícího ginu, nejsou jen použité suroviny, ale hlavně doba a způsob namáčení všech ingrediencí ve speciálním alkoholu.

K dokonalosti tuto metodu dovedl právě lékárník Burrough. Vynalezl totiž unikátní metodu zvanou „steeping”. Vysoce kvalitní líh, připravený z různých pečlivě vybraných druhů obilí na vrcholu zralosti, se nalije na dno nádoby a spolu s bylinami a ingrediencemi se louhuje plných 24 hodin. Teprve pak je nádoba zahřívána a začíná samotná destilace. Výroba touto cestou je sice dražší a složitější, ale gin získá jedinečnou suchou, čistou a jasnou chuť s mnoha nenapodobitelnými odstíny.

Desmond Payne, manažer destilerie Beefeater ginu pracuje v oboru přes 30 let. Je současným strážcem chuti a tajemství skutečného ginu a proto každý rok osobně vybírá ty nejlepší suroviny, používané v nezměněné formě již od roku 1820. Každý rok koncem září odjíždí do Itálie skládat tu správnou směs z cca 150-200 vzorků jalovců od různých dodavatelů; správný výběr má totiž vliv na kvalitu konečného produktu (jalovcový olej obsahuje speciální látky, které se projeví později při namáčení v kotli). Největší pěstitel jalovce vyprodukuje až 10 tun bobulí jalovce. Beefeater destilerie nakupuje 50-60 tun!

V jiném ročním období odjíždí na druhý konec Evropy a náročný proces selekce pokračuje výběrem toho správného koriandru, té nejlepší kůry pomerančů a citrónů vysušené španělským sluncem. Z pokladnice chutí Evropy vybírá to nejlepší, aby mohl dokončit svůj skvostný „šperk” pro milovníky dobrého pití z celého světa – Beefeater gin.

Levné giny, můžeme-li je vůbec nazývat giny, jsou vyráběny přidáním esencí do míchaného alkoholu. Nenechejte se zmást lákavými a lesklými etiketami. To už raději rovnou sáhněte po výčepní lihovině. Skutečný znalec a milovník dobrého ginu si připlatí a vždy zvolí osvědčenou a kvalitní značku za kterou ručí tradice a doporučení profesionálních barmanů.

Zdroj: Autor Jaroslav Vašák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Co je to půst? A proč ho držet?

Vyzkoušejte si, zda vašemu tělu neprospěje začít jíst střídmě, jak to dělaly vaše babičky a prababičky. Po hojných a výživných vánočních svátcích začali naši předkové slavit další blahobytný svátek plný domácích zabíječek, pečené drůbeže a koblih, byl to masopust. Masopustem je označováno více jak 40 denní období od Tří králů 6.1. až do Popeleční středy. Po tomto období hojnosti však v minulosti vždy následoval půst. Před svátky jara Velikonocemi a Kristovým zmrtvýchvstáním bylo potřeba očistit tělo i mysl a začít žít střídměji. A k tomu byl dobrý právě půst, který tehdy trval 6 týdnů.

číst dále ...

Pernerka spojuje síly s Lidlem – zákazníkům nabídne bio žitný chléb ze své mouky

V březnu začne Lidl ve všech svých prodejnách nabízet nový bio chléb z české produkce. Bio žitný chléb peče z české mouky Pernerka rodinná pekárna Nopek. Zákazníci se mohou těšit na lokální produkt s kvalitním složením, který výborně chutná a splňuje bio standardy.

číst dále ...

Zdraví klíčí v semínkách… Stačí je „odemknout“!

Posilují imunitu, pomáhají při některých civilizačních chorobách, jsou skvělým pomocníkem při různých dietách… Semínka či ořechy patří do oblíbené rodiny superpotravin, které jsou pro naše tělo prospěšné v mnoha směrech. Věděli jste ovšem, že díky vodě nabobtná nejen jejich objem, ale zároveň také několikanásobně zvýšíte obsah živin? Aktivujte prospěšné látky a objevte klíč ke svému zdraví!

číst dále ...

Zkroťte chutě na sladké, aneb 5 tipů ke sladkému životu bez cukru

V posledních letech se stal cukr v očích nás, spotřebitelů, stále více hlídanou surovinou. Na tento trend tak začali reagovat i výrobci, jenž chtějí svým zákazníkům poskytnout oblíbené produkty v alternativě bez bílého cukru. Sladké chuti se přitom nemusíme vyhýbat úplně, stačí sáhnout po produktech, za jejichž sladkou chutí stojí například ovoce, nebo přírodní sladidla, jako třeba čekanka. Jak zkrotit chutě, když se dožadují většího množství sladkostí, než tělo potřebuje?

číst dále ...

Připravte si velikonoční menu podle tradic a objevte nové recepty

Vajíčka na různé způsoby, nádivka, mazanec i beránek – oblíbených velikonočních pokrmů existuje celá řada. Zkuste letos dodržet tradici a připravit si originální velikonoční menu podle zvyklostí. Škaredá středa, Zelený čtvrtek, Velký pátek nebo Bílá sobota, přichystejte na každý den jinou specialitu. A nezapomeňte, že delikátní pokrmy nestojí jen na receptu, ale především na kvalitních surovinách.

číst dále ...

Jarní detox chutně a zdravě? Vyzkoušejte recepty z rostlinné stravy

S příchodem jara je v posledních letech čím dál populárnější dopřávat si takzvaný jarní detox organismu. Metod, jak ho docílit, je celá řada. Ideální je zvolit takovou cestu, kterou si neublížíme a bude nám příjemná i dlouhodoběji. Jedině tak totiž svému tělu dopřejeme skutečně to, co po zimě potřebuje. V žádném případě není nutné držet úplný půst, popíjet jen ovocné šťávy nebo třeba několik dnů po sobě jíst stejné jídlo. Bohatě stačí jídelníček s příchodem jara vhodně odlehčit a dopřát si na vitamíny bohatou rostlinnou stravu. Chcete-li letos očistu těla zkusit s chutí, rozumem a pestrou chutnou stravou, nechte se inspirovat recepty na chutné jarní menu od České veganské společnosti.

číst dále ...

Odlehčená oblíbená jídla, která potěší celou rodinu

Přemýšlíte, jak překvapit a hlavně nasytit vaše strávníky? Pořád probíráte nové recepty? Už nehledejte a vyzkoušejte osvědčené klasiky, ale nově s kuřecím mletým masem. Mleté maso je velmi univerzální a skvěle nahradí vepřové a hovězí maso. Zároveň je lehce stravitelné a bohaté na řadu potřebných vitamínů a podporuje nárůst a regeneraci svalové hmoty. Připravte si doma mini burgery, kuřecí tatarák, knedlíčky do polévky, sekanou, karbanátky nebo se inspirujte světovými hity jako jsou špagety bolognese, skotská vejce nebo chilli con carne. S novinkou Kuřecím steakem bez kůže mletým od Drůbežářského závodu Klatovy s 99% podílem masa vykouzlíte výtečnou hostinu na všechny způsoby.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy