REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Beefeater Gin

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Anglický čirý destilát s výraznou jalovcovou chutí, který je jediným ginem vyráběným přímo v Londýně.


Beefeater Gin recept z roku 1820 dodnes zůstává přísně střeženým rodinným tajemstvím. Dnes světově proslulý gin vymyslel stejně jako recept na becherovku lékárník James Burrough. Gin se vyrábí z alkoholu, získaného z vybrané kukuřice, sklízené na vrcholu zralosti a pečlivě smíchané s vybranými druhy ječmene. V každém ginu jsou používány jalovec, koriandr a kořen angeliky. Přidává se i sluncem vysušená kůra z pomerančů a citrusů z jižního Španělska a další přísady podle Burroughova receptu. Ten zná i mistr spiritér Brian Martin, který patří do zdejšího týmu už více než 40 let. Používá se jako základ pro míchání long drinků a koktejlů.

Gin je s evropskou historií spjat již po staletí. Za otce jalovcové medicíny, předchůdkyně dnešního ginu, je považován Dr. Sylvius, lékař žijící v 17. století v Holandsku. Svému pacientovi, trpícímu depresemi a nechutenstvím, naordinoval jednoho dne extrakt lihu a jalovce.

Přesná receptura se sice nedochovala, ale je jisté, že toho dne spatřil světlo světa první gin. Univerzální léčebné účinky jalovce byly v té době všeobecně známé a hojně využívané. Spojení s destilátem mu však otevřelo dveře do hospod a náleven, kde se tento životabudič stal velmi populárním. Výrobní technologie ginu se ustálila v roce 1622, kdy v Amsterodamu vyšla příručka Aqua Juniperi, česky „jalovcová voda”.

Do Británie se gin dostal díky Vilému III., který vládl v Nizozemí a od roku 1869 si k vladaření přibral ještě spoluvládu nad Velkou Británií. Už ve vlasti si gin velice oblíbil a ani v Británii bez něj nechtěl být. Rychle zařídil jeho výrobu v Londýně a různými nařízeními omezil dovoz alkoholu ze zahraničí, zejména pak z Francie. Začala éra výroby ve velkém.

A když ve velkém, tak ve velkém. Obliba ginu rostla stále vyšším tempem, a s ní byly zřizovány další a další palírny pro výrobu jalovcového nektaru. Aby bylo možné regulovat produkci a spotřebu ginu, zavedla vláda licenční poplatky za výrobu, kterýžto počin vedl k nebývalému konkurenčnímu boji mezi výrobci. Gin se však v 18. století stal i vážným společenským problémem, neboť popíjení levného nápoje se stalo oblíbenou zábavou velké části populace a alkohol, to je metla, přátelé. Obliba ginu se v Anglii rozrostla do nevídaných měřítek a v roce 1750 se jenom v Londýně vydestilovalo jedenáct miliónů litrů ginu. Na jednoho konzumenta tak připadlo neuvěřitelných 60 litrů! V průběhu následujících dvou století klesal počet destilérií. Skutečný tradiční londýnský gin dnes představuje pouze jedna jediná značka – Beefeater. V dnešní době se spotřeba ginu ustálila, zejména díky vysokému daňovému zatížení alkoholických nápojů nejen v Británii, ale i ve většině evropských zemí. Gin se pomalu stal nápojem vybranějším a dnes se už jeho střídmá konzumace, nejmoderněji v koktejlu, dá označit za ušlechtilou neřest.

Poslední z londýnských ginů
Pouze jediný gin na světě o sobě může pravdivě prohlašovat, že byl vyroben v Londýně. Je to Beefeater gin.

Když James Burrough, původně lékárník, vynalezl v roce 1820 gin výjimečné chuti, jistě netušil, že se právě jeho gin stane za 200 let nejpopulárnějším a nejprodávanějším na světě. A nejen to. Stal se symbolem pro pravý anglický gin ve 170 zemích, kam je dnes distribuován.

Beefeater Gin je nejpopulárnější premium gin na světě. Jeho suchá, čistá a jasná chuť spolu s vyváženou vůní činí z Beefeater Ginu jedinečný základ nejen pro klasický anglický nápoj gin & tonic, ale i pro míchání long drinků a známých koktejlů. Beefeater patří k nejuniverzálnějším alkoholům k přípravě koktejlů a nejoblíbenější značkou mezi profesionálními barmany.

James Burrough
James Burrough díky své lékárnické profesi dobře rozuměl nejen příchutím a esencím, ale také, jak bychom řekli dnes, „marketingu”. Hledal pro svůj nápoj symbol. Symbol síly, mužnosti, svěžesti a urozenosti. Našel ho ve strážcích toho nejcennějšího, co Anglie měla, královského paláce The Tower of London, postavený Vilémem Dobyvatelem v 11. století. Tower byl hlídán strážci, jejichž vyhlášená síla vzbuzovala strach. Tito, respekt vzbuzující strážci v červených uniformách, čerpali dle pověsti svoji sílu z hovězího, které prý konzumovali v obrovském množství. Díky tomu se jim říkalo „jedlíci hovězího” tedy „beef-eaters”. Od té doby nehlídají jen královnu, ale i kvalitu a ryzost nejlepšího anglického ginu.

Tajemství chuti
Tajemství chuti ginu je u všech značek přísně střeženo a předáváno z generace na generaci. Tím, co ovlivňuje výslednou chuť vynikajícího ginu, nejsou jen použité suroviny, ale hlavně doba a způsob namáčení všech ingrediencí ve speciálním alkoholu.

K dokonalosti tuto metodu dovedl právě lékárník Burrough. Vynalezl totiž unikátní metodu zvanou „steeping”. Vysoce kvalitní líh, připravený z různých pečlivě vybraných druhů obilí na vrcholu zralosti, se nalije na dno nádoby a spolu s bylinami a ingrediencemi se louhuje plných 24 hodin. Teprve pak je nádoba zahřívána a začíná samotná destilace. Výroba touto cestou je sice dražší a složitější, ale gin získá jedinečnou suchou, čistou a jasnou chuť s mnoha nenapodobitelnými odstíny.

Desmond Payne, manažer destilerie Beefeater ginu pracuje v oboru přes 30 let. Je současným strážcem chuti a tajemství skutečného ginu a proto každý rok osobně vybírá ty nejlepší suroviny, používané v nezměněné formě již od roku 1820. Každý rok koncem září odjíždí do Itálie skládat tu správnou směs z cca 150-200 vzorků jalovců od různých dodavatelů; správný výběr má totiž vliv na kvalitu konečného produktu (jalovcový olej obsahuje speciální látky, které se projeví později při namáčení v kotli). Největší pěstitel jalovce vyprodukuje až 10 tun bobulí jalovce. Beefeater destilerie nakupuje 50-60 tun!

V jiném ročním období odjíždí na druhý konec Evropy a náročný proces selekce pokračuje výběrem toho správného koriandru, té nejlepší kůry pomerančů a citrónů vysušené španělským sluncem. Z pokladnice chutí Evropy vybírá to nejlepší, aby mohl dokončit svůj skvostný „šperk” pro milovníky dobrého pití z celého světa – Beefeater gin.

Levné giny, můžeme-li je vůbec nazývat giny, jsou vyráběny přidáním esencí do míchaného alkoholu. Nenechejte se zmást lákavými a lesklými etiketami. To už raději rovnou sáhněte po výčepní lihovině. Skutečný znalec a milovník dobrého ginu si připlatí a vždy zvolí osvědčenou a kvalitní značku za kterou ručí tradice a doporučení profesionálních barmanů.

Zdroj: Autor Jaroslav Vašák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

4 nejlepší třešňové Cake Pops recepty

Tak dobré a přitom tak rychle pryč. Třešně jsou jedna z těch typicky letních surovin, která je pryč dřív, než se rozkoukáte. Vrhněte se na ně tento rok pořádně a až se vám přejí čerstvé, zakomponujte je do dezertů! Hitem jsou teď dezerty, které si každý jednoduše vezme do ruky bez složitého krájení a oddělování.

číst dále ...

3 okamžiky, kdy se vyhnout cukru a vsadit na svačinku plnou bílkovin

Když nás trápí pocit hladu, zaženeme ho jídlem. Spousta potravin ho dokáže přirozeným způsobem potlačit, obzvlášť potom ty, které jsou bohaté na proteiny a navozují rychlý pocit sytosti. Jiné zase naopak ovlivňují chutě a je lepší se jim vyhnout obloukem. Jsou to ty s vysokým glykemickým indexem, které sice „zaplácnou“, ale zanedlouho se žaludek ozve znovu a o to silněji. Obzvlášť pozor si dejte na potraviny, v kterých byste nenápadně ukrytý cukr nečekali. Ozývá se hlad nevhod? Zažeňte ho unikátní proteinovou tyčinku bez přidaného cukru.

číst dále ...

Bageterie Boulevard uvádí nové menu podle známého izraelského šéfkuchaře, jako první ho ochutnal izraelský velvyslanec

Zákazníci Bageterie Boulevard možnost ochutnat nové sezónní Chef Menu, které pro ně sestavil přední izraelský šéfkuchař Charlie Fadida z Tel Avivu. V menu hrají prim chutě i suroviny typické pro izraelskou kuchyni. Kromě dvou různých baget a polévky se v rámci řady Balanced calories představí také vegetariánský burger a veganský wrap. Nové Chef Menu je dostupné na všech pobočkách Bageterie Boulevard. Jako první menu ochutnal velvyslanec Státu Izrael v České republice Daniel Meron.

číst dále ...

Zpestřete si grilování prvním nutričně kompletním rostlinným burgerem od české Many

Česká firma Mana přišla s novinkou, kterou je první nutričně kompletní rostlinný burger na světě. I přes jeho rostlinný původ neztrácí tento burger nic na chuti ani textuře. Díky intenzivnímu vývoji se podařilo vytvořit burger, který chutná stejně dobře jako ty masové, má pevnou strukturu, a přitom je i skvěle šťavnatý. ManaBurger není jen pro vegany, ale i pro ty, kteří mají rádi chuť poctivého burgeru z hovězího masa, ale chtějí si místo něj občas dopřát zdravější a nutričně plnohodnotnou alternativu vyrobenou s výrazně nižším dopadem na planetu. Výroba tohoto burgeru je totiž výrazně šetrnější k životnímu prostředí než produkce hovězího masa. Energetická náročnost je o polovinu nižší a spotřeba vody dokonce o 99 %.

číst dále ...

Zelenina jako strašák dětských talířů

Zelenina – základní potravina, která by měla mít své místo v dospělém, ale i dětském jídelníčku. Jenže donutit děti zeleninu jíst, bývá občas problém. Můžete ji ale šikovně schovat do jídel, ve kterých nepůjde tolik poznat. Přinášíme vám tipy, jak udělat pokrmy ze zeleniny atraktivnější a taky chutnější.

číst dále ...

Netradiční recepty ze zeleniny

Ani vás už nebaví neustálé vymýšlení receptů? Rádi byste uvařili něco nového, chutného, barevného a zároveň plného vitamínů? Sáhněte do spíže po zelenině a zkuste tentokrát připravit netradiční pokrmy, které zachutnají nejen vám, ale celé rodině!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy