REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Beefeater Gin

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Anglický čirý destilát s výraznou jalovcovou chutí, který je jediným ginem vyráběným přímo v Londýně.


Beefeater Gin recept z roku 1820 dodnes zůstává přísně střeženým rodinným tajemstvím. Dnes světově proslulý gin vymyslel stejně jako recept na becherovku lékárník James Burrough. Gin se vyrábí z alkoholu, získaného z vybrané kukuřice, sklízené na vrcholu zralosti a pečlivě smíchané s vybranými druhy ječmene. V každém ginu jsou používány jalovec, koriandr a kořen angeliky. Přidává se i sluncem vysušená kůra z pomerančů a citrusů z jižního Španělska a další přísady podle Burroughova receptu. Ten zná i mistr spiritér Brian Martin, který patří do zdejšího týmu už více než 40 let. Používá se jako základ pro míchání long drinků a koktejlů.

Gin je s evropskou historií spjat již po staletí. Za otce jalovcové medicíny, předchůdkyně dnešního ginu, je považován Dr. Sylvius, lékař žijící v 17. století v Holandsku. Svému pacientovi, trpícímu depresemi a nechutenstvím, naordinoval jednoho dne extrakt lihu a jalovce.

Přesná receptura se sice nedochovala, ale je jisté, že toho dne spatřil světlo světa první gin. Univerzální léčebné účinky jalovce byly v té době všeobecně známé a hojně využívané. Spojení s destilátem mu však otevřelo dveře do hospod a náleven, kde se tento životabudič stal velmi populárním. Výrobní technologie ginu se ustálila v roce 1622, kdy v Amsterodamu vyšla příručka Aqua Juniperi, česky „jalovcová voda”.

Do Británie se gin dostal díky Vilému III., který vládl v Nizozemí a od roku 1869 si k vladaření přibral ještě spoluvládu nad Velkou Británií. Už ve vlasti si gin velice oblíbil a ani v Británii bez něj nechtěl být. Rychle zařídil jeho výrobu v Londýně a různými nařízeními omezil dovoz alkoholu ze zahraničí, zejména pak z Francie. Začala éra výroby ve velkém.

A když ve velkém, tak ve velkém. Obliba ginu rostla stále vyšším tempem, a s ní byly zřizovány další a další palírny pro výrobu jalovcového nektaru. Aby bylo možné regulovat produkci a spotřebu ginu, zavedla vláda licenční poplatky za výrobu, kterýžto počin vedl k nebývalému konkurenčnímu boji mezi výrobci. Gin se však v 18. století stal i vážným společenským problémem, neboť popíjení levného nápoje se stalo oblíbenou zábavou velké části populace a alkohol, to je metla, přátelé. Obliba ginu se v Anglii rozrostla do nevídaných měřítek a v roce 1750 se jenom v Londýně vydestilovalo jedenáct miliónů litrů ginu. Na jednoho konzumenta tak připadlo neuvěřitelných 60 litrů! V průběhu následujících dvou století klesal počet destilérií. Skutečný tradiční londýnský gin dnes představuje pouze jedna jediná značka – Beefeater. V dnešní době se spotřeba ginu ustálila, zejména díky vysokému daňovému zatížení alkoholických nápojů nejen v Británii, ale i ve většině evropských zemí. Gin se pomalu stal nápojem vybranějším a dnes se už jeho střídmá konzumace, nejmoderněji v koktejlu, dá označit za ušlechtilou neřest.

Poslední z londýnských ginů
Pouze jediný gin na světě o sobě může pravdivě prohlašovat, že byl vyroben v Londýně. Je to Beefeater gin.

Když James Burrough, původně lékárník, vynalezl v roce 1820 gin výjimečné chuti, jistě netušil, že se právě jeho gin stane za 200 let nejpopulárnějším a nejprodávanějším na světě. A nejen to. Stal se symbolem pro pravý anglický gin ve 170 zemích, kam je dnes distribuován.

Beefeater Gin je nejpopulárnější premium gin na světě. Jeho suchá, čistá a jasná chuť spolu s vyváženou vůní činí z Beefeater Ginu jedinečný základ nejen pro klasický anglický nápoj gin & tonic, ale i pro míchání long drinků a známých koktejlů. Beefeater patří k nejuniverzálnějším alkoholům k přípravě koktejlů a nejoblíbenější značkou mezi profesionálními barmany.

James Burrough
James Burrough díky své lékárnické profesi dobře rozuměl nejen příchutím a esencím, ale také, jak bychom řekli dnes, „marketingu”. Hledal pro svůj nápoj symbol. Symbol síly, mužnosti, svěžesti a urozenosti. Našel ho ve strážcích toho nejcennějšího, co Anglie měla, královského paláce The Tower of London, postavený Vilémem Dobyvatelem v 11. století. Tower byl hlídán strážci, jejichž vyhlášená síla vzbuzovala strach. Tito, respekt vzbuzující strážci v červených uniformách, čerpali dle pověsti svoji sílu z hovězího, které prý konzumovali v obrovském množství. Díky tomu se jim říkalo „jedlíci hovězího” tedy „beef-eaters”. Od té doby nehlídají jen královnu, ale i kvalitu a ryzost nejlepšího anglického ginu.

Tajemství chuti
Tajemství chuti ginu je u všech značek přísně střeženo a předáváno z generace na generaci. Tím, co ovlivňuje výslednou chuť vynikajícího ginu, nejsou jen použité suroviny, ale hlavně doba a způsob namáčení všech ingrediencí ve speciálním alkoholu.

K dokonalosti tuto metodu dovedl právě lékárník Burrough. Vynalezl totiž unikátní metodu zvanou „steeping”. Vysoce kvalitní líh, připravený z různých pečlivě vybraných druhů obilí na vrcholu zralosti, se nalije na dno nádoby a spolu s bylinami a ingrediencemi se louhuje plných 24 hodin. Teprve pak je nádoba zahřívána a začíná samotná destilace. Výroba touto cestou je sice dražší a složitější, ale gin získá jedinečnou suchou, čistou a jasnou chuť s mnoha nenapodobitelnými odstíny.

Desmond Payne, manažer destilerie Beefeater ginu pracuje v oboru přes 30 let. Je současným strážcem chuti a tajemství skutečného ginu a proto každý rok osobně vybírá ty nejlepší suroviny, používané v nezměněné formě již od roku 1820. Každý rok koncem září odjíždí do Itálie skládat tu správnou směs z cca 150-200 vzorků jalovců od různých dodavatelů; správný výběr má totiž vliv na kvalitu konečného produktu (jalovcový olej obsahuje speciální látky, které se projeví později při namáčení v kotli). Největší pěstitel jalovce vyprodukuje až 10 tun bobulí jalovce. Beefeater destilerie nakupuje 50-60 tun!

V jiném ročním období odjíždí na druhý konec Evropy a náročný proces selekce pokračuje výběrem toho správného koriandru, té nejlepší kůry pomerančů a citrónů vysušené španělským sluncem. Z pokladnice chutí Evropy vybírá to nejlepší, aby mohl dokončit svůj skvostný „šperk” pro milovníky dobrého pití z celého světa – Beefeater gin.

Levné giny, můžeme-li je vůbec nazývat giny, jsou vyráběny přidáním esencí do míchaného alkoholu. Nenechejte se zmást lákavými a lesklými etiketami. To už raději rovnou sáhněte po výčepní lihovině. Skutečný znalec a milovník dobrého ginu si připlatí a vždy zvolí osvědčenou a kvalitní značku za kterou ručí tradice a doporučení profesionálních barmanů.

Zdroj: Autor Jaroslav Vašák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

Nové zeleninové omáčky od Araxu nejen na grilování!

Rýži, těstoviny, luštěniny, obiloviny, kuskus, ale také vločky a různé přílohové nebo polévkové směsi můžete v Česku zakoupit pod značkou ARAX. Ta si přízeň svých zákazníků získává již od roku 1997. Široký sortiment výrobků můžete zakoupit v každém supermarketu Kaufland, Globus, Penny Market, Norma, Billa, ale také v mnoha maloobchodních sítích (ROSA Market, Kubík, Brněnka, JIP…) po celé České republice.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy