REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Brambory jako celoroční pochoutka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jako malá jsem bydlela na vesnici, za domem byla velká zahrada a na dvou třetinách se pěstovaly brambory, takže byly lehce dostupné a jakmile dosáhly konzumní zralosti, tak se na ně chodilo skoro každý den.


Když začátkem léta začaly být nové brambory, mívali jsme je často k večeři se smaženou cibulí, zelenou petrželkou, kmínem a podmáslím. Když jsme si je čerstvě nakopali na zahradě babička je dala do kbelíku, napumpovala na ně vodu a starým proutěným koštětem je promíchala a pak už stačilo je jen trochu dočistit, opláchnout a dát vařit. Dokud šly škrábat,tak se škrábaly, blíže k podzimu jsme je začali loupat a už nebyly jen jako příloha ale dělali jsme z nich samostatná jídla

Každou druhou sobotu byly škubánky, pro děti sladké s mákem, pro dospělé s cibulí na slano. Začaly se čas od času smažit bramboráky, pekly se bramborové placky na suché plotně maštěné sádlem a mazané povidly. Když zbyly od nedělního oběda knedlíky a nebylo jich dost na další oběd pro celou rodinu, tak je babička nakrájela spolu s vařenými brambory, orestovala na sádle a podávala s kyselou okurkou. Velkou pochoutkou byla bramborová kaše. Při podzimním sběru jsme si je pekli v ohníčku na poli, to byla neuvěřitelná dobrota. Po zabíjačce se dělal štrůdl se škvarkama a knedlíky plněné škvarky se zelím. No a vepřové řízky s bramborovým salátem. To byla mňamka!

Brambory byly každodenním jídlem když ne jako hlavní jídlo, tak byly v polévce nebo v moučníku. Rýže se používala velmi málo a těstoviny jenom ve formě nudlí do polévky nebo několikrát do roka jako fleky s uzeným masem. V neděli býval houskový knedlík s pečeným masem nebo omáčkou.

Dnes je to jiné brambory sice používám dost často, ale ne každý den. Stále jsou pro mne celoroční pochoutka ale moje rodina je nechce tak často jak já osobně bych je ráda vařila. Je jiná doba a jsou jiné zvyky.

Autor: paní Maruška

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy