REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Brambory jako celoroční pochoutka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jako malá jsem bydlela na vesnici, za domem byla velká zahrada a na dvou třetinách se pěstovaly brambory, takže byly lehce dostupné a jakmile dosáhly konzumní zralosti, tak se na ně chodilo skoro každý den.


Když začátkem léta začaly být nové brambory, mívali jsme je často k večeři se smaženou cibulí, zelenou petrželkou, kmínem a podmáslím. Když jsme si je čerstvě nakopali na zahradě babička je dala do kbelíku, napumpovala na ně vodu a starým proutěným koštětem je promíchala a pak už stačilo je jen trochu dočistit, opláchnout a dát vařit. Dokud šly škrábat,tak se škrábaly, blíže k podzimu jsme je začali loupat a už nebyly jen jako příloha ale dělali jsme z nich samostatná jídla

Každou druhou sobotu byly škubánky, pro děti sladké s mákem, pro dospělé s cibulí na slano. Začaly se čas od času smažit bramboráky, pekly se bramborové placky na suché plotně maštěné sádlem a mazané povidly. Když zbyly od nedělního oběda knedlíky a nebylo jich dost na další oběd pro celou rodinu, tak je babička nakrájela spolu s vařenými brambory, orestovala na sádle a podávala s kyselou okurkou. Velkou pochoutkou byla bramborová kaše. Při podzimním sběru jsme si je pekli v ohníčku na poli, to byla neuvěřitelná dobrota. Po zabíjačce se dělal štrůdl se škvarkama a knedlíky plněné škvarky se zelím. No a vepřové řízky s bramborovým salátem. To byla mňamka!

Brambory byly každodenním jídlem když ne jako hlavní jídlo, tak byly v polévce nebo v moučníku. Rýže se používala velmi málo a těstoviny jenom ve formě nudlí do polévky nebo několikrát do roka jako fleky s uzeným masem. V neděli býval houskový knedlík s pečeným masem nebo omáčkou.

Dnes je to jiné brambory sice používám dost často, ale ne každý den. Stále jsou pro mne celoroční pochoutka ale moje rodina je nechce tak často jak já osobně bych je ráda vařila. Je jiná doba a jsou jiné zvyky.

Autor: paní Maruška

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

Nové zeleninové omáčky od Araxu nejen na grilování!

Rýži, těstoviny, luštěniny, obiloviny, kuskus, ale také vločky a různé přílohové nebo polévkové směsi můžete v Česku zakoupit pod značkou ARAX. Ta si přízeň svých zákazníků získává již od roku 1997. Široký sortiment výrobků můžete zakoupit v každém supermarketu Kaufland, Globus, Penny Market, Norma, Billa, ale také v mnoha maloobchodních sítích (ROSA Market, Kubík, Brněnka, JIP…) po celé České republice.

číst dále ...

6 důvodů, proč do svého jídelníčku zařadit luštěniny

Vyvážený jídelníček není klišé. Luštěniny tvoří důležitou složku potravy, která vás zasytí a zároveň její formou přijmete pro tělo důležité živiny. Důvodů, proč byste se při dalším pátrání kuchařkou měli zaměřit na luštěninovou sekci, je celá řada. Podívejte se s námi na ně a přesvědčte se, že luštěniny jsou z mnoha důvodů perfektní surovinou.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

BistRAWveg: Lze vydržet bez jídla a třeba tak nastartovat podnikání? Stanislav Petříček je toho důkazem

Velkou část svého života byl Stanislav Petříček vysoce postaveným manažerem s racionálním uvažováním. Sám o sobě říká, že nebyl zvyklý naslouchat druhým, ale ani sám sobě. S postupem věku si však začal klást otázky, hledal svou cestu a přehodnocoval svůj dosavadní životní styl, až vznikl i český koncept zaměřený na raw stravování.

číst dále ...

Festival gastronomie a nápojů OLIMA přivítá kuchařské osobnosti

Festival OLIMA je již neodmyslitelnou součástí podzimní výstavy Flora Olomouc – Hortikomplex 2020. Tradiční zahradnická a květinová výstava láká také na festival jídla a pití. Ten bude letos hostit slavné kuchařské osobnosti z celé ČR. Flora Olomouc – Hortikomplex, festival OLIMA a Zahradnické trhy se uskuteční 1. – 4. října 2020 na Výstavišti Flora Olomouc.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy