REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Čas vánoc

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Několik týdnů běží všude reklamy na vánoce a mně vyplouvají vzpomínky na dobu předvánoční v mém dětství.


U nás doma začínaly přípravy na vánoce v druhé polovině listopadu, to se začalo péct cukroví, které potřebovalo dlouhou dobu na rozležení. První se pekly zázvorky, pak pokračovalo další cukroví. Pak se zabíjelo prase, to muselo být už v listopadu, protože se maso na uzení nakládalo na tři týdny do sudu. A na vánoce se již servírovalo vyuzené maso i klobásy.

Já se setrou jsme se těšily a zároveň se dopředu bály Mikuláše. Některé roky k nám přišel Mikuláš s Andělem a čerty a to jsme dostaly nadílku přímo od Anděla. Jiné roky nepřišli a pak jsme si dávaly talířek na parapet okna a ráno jsme měly každá na svém talíři nadílku v punčoše. Bylo to těžké usínání, když jsme čekaly kdy dostaneme nadílku a jak se tam ta nadílka dostane. Ráno jsme se probouzely neobvykle brzo, těšení se na nadílku nám nedalo dospat. Nebyly tam žádné vzácnosti, buráky, čokoláda, bonbony, jablka, sušené fíky a mandarinky. Když jsme něco provedly těsně před nadílkou, tak se v punčoše objevil i kousek uhlí, brambora nebo řepa.

Po nadílce se uklízel důkladně celý dům. Nejen uvnitř ale i dvůr, stáje a chlívky, prostě všechno. Těsně před štědrým dnem se plnilo cukroví krémem aby se nezkazilo. Ovšem cukroví plněné krémem se dělalo jen 1-2 druhy. Jako poslední se dělala domácí čokoláda a my jako děti jsme ji balily do barevných pozlátek.

A pak už nastal pro nás děti ten nejkrásnější čas v roce – VÁNOCE.

Přeji dobrý den a na shledanou.

Maruš

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Zelený svátek v irském duchu. Udělejte si zelenou domácí párty sami

Ačkoliv si dnes Den svatého Patrika spojíme spíše s rozjařeným veselím a setkáváním se s přáteli v místních hospůdkách, tak ne vždycky se nesl tento březnový svátek v podobně světském duchu. K oblíbenému každoročnímu popíjení se váže mnohaletá křesťanská tradice, která se během desetiletí přetavila v příjemnou společenskou událost, díky níž si můžeme originální pravou irskou párty udělat klidně u sebe doma.

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Pohled pod pokličku francouzské kuchyně

Francouzská kuchyně je proslavená po celém světě a nejedno francouzské jídlo je ikonou pro každého začínajícího i profesionálního kuchaře, pekaře či cukráře. Pojďme se podívat, kde se věhlas francouzské kuchyni vzal a jak se národní chutě vyvíjely.

číst dále ...

Britské prémiové potraviny od Icelandu k dostání na Košík.cz

Taky se vám občas nechce nic vařit nebo nakupovat a rádi sáhnete do mrazáku pro zásoby? I mražené potraviny můžou být lahůdkou, což dokazuje Iceland, který nabízí prémiové britské potraviny. Ty si nyní exkluzivně můžete objednat na Košík.cz.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy