REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bramborový salát: Stálice na slavnostním stole i zdroj rodinných hádek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Asi málokteré jídlo vyvolává tolik rozepří, jako vánoční bramborový salát. Tu pravou, jedinou a nejlepší recepturu má totiž každá rodina jinou, a každá si za tou svou samozřejmě stojí. Jste tým hrášek, nebo se bijete za přidané jablko? Bramborový salát je zkrátka jedinečný.


Něco málo z historie

Jako u mnoha dalších jídel, i u salátu je jeho přesný původ poměrně těžké vypátrat, protože se v mnoha variacích objevoval po celém světě. Mnozí za první zmínku salátu u nás považují kuchařku známé Magdaleny Dobromily Rettigové, ve které míchala brambory s dalšími zbytky z kuchyně. Bramborový salát k nám každopádně později přišel jako součást rakousko-uherské kuchyně a na vánoční stůl se pak dostal s dalším známým jménem, Marií Sandtnerovou, která recept na salát jako přílohu k rybě vložila do své kuchařky z roku 1924.

 

 

Zatímco dnes vedeme spory o detaily jako salám či hrášek, sto let staré receptury by si asi dnes dopřál jen málokdo. Právě Dobromila Rettigová míchala s brambory víceméně jakékoliv zbytky z kuchyně či talířů, a o majolce bychom si samozřejmě mohli nechat jen zdát. Salát byl tak zpočátku spíše jídlem pro všechny, včetně těch, kteří měli hluboko do kapsy. Luxusnější varianta s majonézou se k nám v minulém století dostala pravděpodobně až z východu, protože byla velmi oblíbená již v carském Rusku.

 

  • Vyzkoušejte salát podle normy ČSN, s níž můžete „vykouzlit“ bramborový salát známý především z dob minulých. Na 500 g oloupaných brambor je třeba 100 g sterilovaných okurek, 85 g cibule, 60 g polotučné hořčice, 20 g octa, 10 g cukru, 20 g soli, 1 g mletého pepře, 150 g majonézy a 40 g nálevu z okurek. Postup najdete zde: Bramborový salát podle normy ČSN

 

Jediný recept neexistuje

Bramborový salát je sice pevně spojen hlavně se štědrovečerní večeří, ovšem Češi si ho dopřávají rádi i během roku – třeba ke smaženému řízku nebo rybě – a je nedílnou součástí tradičních chlebíčků. A jaká že je ta správná receptura? Jediné, na čem se shodnou všichni milovníci salátu, budou zřejmě brambory, okurky a majonéza. Další přísady už bývají předmětem vášnivých rodinných sporů. Ze zeleniny se v něm objevuje mrkev, hrášek, cibule i celer, řada lidí přidává ke zjemnění jablko a nevynechá ani vejce. A zatímco někdo nedá dopustit na hořčici, jiný ji vynechává úplně. Největší hádky pak vyvolává asi přítomnost salámu – i proto, že původní bramborový salát byl postním jídlem.

 

  • Vídeňský bramborový salát

750 g brambor, 200 ml hovězího vývaru, jedna jemně nasekaná cibule, dvě vejce, 5 lžic slunečnicového oleje, 2 lžíce jablečného octa, sůl a pepř a čerstvá pažitka

Brambory uvaříme ve slupce a nakrájíme na plátky, poté je postupně zalijeme horkým vývarem. V misce smícháme cibuli, pažitku, ocet, olej a hořčici a dochutíme solí a pepřem, promícháme a můžeme podávat.

 

  • Japonský bramborový salát

3-4 větší brambory, salátová okurka, dva silnější plátky šunky, majonéza, rýžový ocet, pepř a sůl

Okurku nakrájíme na tenká kolečka, prosolíme a necháme odležet, aby pustila vodu. Brambory uvaříme ve slupce, horké rozmačkáme a přidáme rýžový ocet. Vejce si uvaříme natvrdo a nakrájíme na nudličky stejně jako šunku. Okurku propláchneme a vše smícháme dohromady, poté přidáme majonézu a případně dochutíme.

 

Odlehčete si

Možná každý rok přemýšlíte o tom, jak si vánoční hodování trochu odlehčit. Pravdou je, že pokud jíte vyváženě celý rok, nemůže vás pár kousků cukroví a řízek se salátem výrazněji „vyhodit“ ze zajetých kolejí. Jestli ale chcete vyzkoušet lehčí variantu salátu, nahraďte část majonézy bílým jogurtem, který ho výborně odlehčí, a i když to s množstvím přeženete, nebude vám tak těžko.

„Pokud volíme odlehčenou variantu salátu s jogurtem, přidáváme ho až jako poslední. Jogurt totiž obsahuje živé mikroorganismy, které v kombinaci se zdroji sacharidů v salátu podporují a urychlují kvašení,“ doporučuje Jaroslav Sklenský, specialista na ovoce a zeleninu z online supermarketu Košík.cz.

 

Pozor byste si měli dát i na skladování salátu a celkovou manipulaci, tak, abyste si svátky neproložili zažívacími obtížemi. Pravidlo číslo jedna je zásadní – salát vždy patří do lednice. Nenechávejte ho na stole během celého vánočního večera a už vůbec ne přes noc. Vyhněte se také oblíbenému ochutnávání přímo z mísy, přes lžíci se totiž rychle přenášejí škodlivé mikroorganismy. A pokud vám salát zbude, pamatujte, že byste ho i za dodržení hygienických podmínek neměli jíst déle než tři dny.

 

zdroj: kosik.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

Co je to půst? A proč ho držet?

Vyzkoušejte si, zda vašemu tělu neprospěje začít jíst střídmě, jak to dělaly vaše babičky a prababičky. Po hojných a výživných vánočních svátcích začali naši předkové slavit další blahobytný svátek plný domácích zabíječek, pečené drůbeže a koblih, byl to masopust. Masopustem je označováno více jak 40 denní období od Tří králů 6.1. až do Popeleční středy. Po tomto období hojnosti však v minulosti vždy následoval půst. Před svátky jara Velikonocemi a Kristovým zmrtvýchvstáním bylo potřeba očistit tělo i mysl a začít žít střídměji. A k tomu byl dobrý právě půst, který tehdy trval 6 týdnů.

číst dále ...

Kukuřice 4x jinak!

Měkká a sladká jádra kukuřice přidávají do receptů nezaměnitelnou chuť a texturu. Při vaření se kukuřice může využívat v různých formách – čerstvá, vařená, grilovaná nebo konzervovaná. Snášejí ji lidé, kterým vadí lepek, první zoubky si na kukuřičných křupkách brousí batolata, dospělí si bez popcornu nedovedou kino ani představit.

číst dále ...

Lektorka zdravého vaření radí: 5 tipů pro fresh start v novém roce

Konec roku byl protkaný cukrem a spoustou jídla, i když jsme v tom třeba byli nevinně. Cukroví na každém rohu, vaječný koňak, štola pěkně zasněžená moučkovým cukrem, sladký svařák na vánočním trhu, medovina, jako dárek od návštěvy bonboniéra. K tomu řízky, klobásky, tučné sýry a misky s brambůrkami. S blížícím se začátkem nového roku mnozí z nás cítíme, že bychom chtěli odstartovat nový rok zdravěji a cítit se energicky. Dobrá zpráva je, že stačí pár změn a brzy pocítíte výsledky.

číst dále ...

Měsíc šéfkuchařů nabídne pokrmy, které si už jindy v Praze nedáte

Šest pražských podniků, šest speciálních jídel – to je únorový měsíc šéfkuchařů, který nabídne nejen českou klasiku v moderním hávu, ale i mezinárodní gastronomii. Do měsíce šéfkuchařů, který bude probíhat po celý únor, se zapojily podniky Bruxx, Vinohradský Parlament, Brambory, Sia, Bistro Sisters nebo Cukrář Skála. Podniky umožní ochutnat pokrmy, jež v menu běžně nenabízí.

číst dále ...

Kombucha – nápoj nesmrtelnosti, který zpestří nejen suchý únor

Držíte letos suchý únor? Bezesporu je to skvělá volba pro naše tělesné i duševní zdraví. Bez alkoholu se zlepšuje spánek, soustředění a dost často i stav naší peněženky. Ale nabízí se otázka: Co pít, když nepiji? Když člověk nepije alkohol, má dost často omezený výběr – sladké limonády, ochucená nealko piva, a to je všechno. Co takhle zkusit Kombuchu? Nejen že skvěle chutná a není samý cukr, ale je plná antioxidantů a zdraví prospěšných látek. Je to vlastně fermentovaný čajový nálev, který má právě díky kvašení skvělou osvěžující chuť. Ráno nastartuje organismus a večer klidně nahradí drink. A to doslova.

číst dále ...

Způsob mletí zrn ovlivňuje chuť i kvalitu mouky

Proces mletí obilí je při výrobě mouky nesmírně důležitý. Ovlivňuje jak chuť výsledného produktu, tak i nutriční hodnoty mouky. Od okamžiku sklizně do chvíle, kdy si v obchodě vyberete svůj sáček, ujde zrno a posléze mouka dlouhou cestu. Ta se často liší podle mlýna, kde dochází k mletí.

číst dále ...

Když zavřete vinaře a kuchaře spolu do sklepa…

…vykouzlí vinařskou kuchařku. Není nic nového na tom, že se vína liší region od regionu, doslova kopec od kopce a vinař od vinaře. Že má každý kuchař svůj nenapodobitelný rukopis a používá jinak jiné regionální suroviny, také nepřekvapí. Ale o to zajímavější dílo vznikne, když se tyto jedinečné projevy lidské nápaditosti spojí dohromady. A co teprve, kdy je těch vinařů a kuchařů dohromady 30.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků