REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bolen dravý

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Žije ve středních a dolních úsecích řek, v tůních a mimoptruhových nádržích. Významně se uplatňuje při omazování plevelných ryb. Je velmi cennou hospodářskou rybou. V naší literatuře je popisován úlovek z roku 1916, který vážil 14,2 kg a měřil 108 cm. Kříží se s oklejí. Průměrná váha lovených ryb se pohybuje mezi 1,5 až 2 kg.


Atlas sladkovodních ryb - KaprovitíLatinský název: Aspius aspius

Jiný název: Chrup, Asp, Aspe, Rapfen, Žerech, Boleň dravý

Rozpoznávací znaky:

Bolen je velká dravá ryba s ústy posazenými v horní části hlavy, jsou rozeklaná, zasahující až po přední okraj oka. Spodní čelist zasahuje před horní. Má protáhlé, ze stran zploštělé tělo plné šupin hluboce zarostlých do kůže. Hřbet má šedo-modrou barvu, někdy až nazelenalou, boky jsou pak zbarvené do stříbrna, břicho je bílé. Hřbetní a řitní ploutev je z boku mírně vykrojená, ocasní je pak hluboce vykrojená. Ploutve jsou šedé, okraje tmavější, řitní a párové ploutve jsou často mírně načervenalé.

Hlavně v mládí tvoří bolen velká hejna, později v dospělosti žije již jen v menších skupinách. Staré ryby žijí pak samotářsky, podobně, jako candáti. Je to velký lovec, který útočí většinou na celá hejna rybek hlučným vpádem mezi ně, často je žene až ke břehu. Loví nejraději na večer a z rána, často také chvíli po setmění. Loví především drobné ryby, ale dá si říci, i když potká žábu nebo ve vodě plovoucího malého savce.

Dorůstá v průměru do délky 80 cm, o váze do 80 kg, ale byly chyceny i 1 m velké kusy vážící skoro 15 kg. Dožívá se až 15 let.

Atlas ryb - kaprovití

 

Příprava v kuchyni:

Maso bolena je horší, není ani příliš chutné, ani pevné. Při kuchyňské úpravě se rozpadává. Lze ho připravovat jako jiné kaprovité ryby.

 

Recepty na bolena dravého:

Bolen na kyselo Ukrajinský bolen se zeleninou Pečenáče z bolena

Bolen se zeleninou

 

Další články k tématu:

Základní způsoby tepelných úprav ryb Pokrmy z ryb, rybek a rybiček

Ryby sladkovodní, dělení a úprava

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy