REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

BistRAWveg má ambici být zdravým „mekáčem“

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Budoucnost bez civilizačních nemocí a budoucnost plná energie. Živá syrová RAW strava, kterou nebudete jíst, protože je zdravá, ale protože bude chutnat. Tak představuje koncept bister bistRAWveg Stanislav Petříček, zakladatel a popularizátor zdravého životního stylu pro manažery, spolumajitel společnosti Tp Consulting.


Dlouhá cesta od dílčích a nejasných myšlenek a útržkovitých informací k aktivní realizaci sítě zdravých vitariánských bister a rozvozu jídla. Uplynula doba, co se Stanislav Petříček s manželkou rozhodli zrealizovat myšlenku zdravého stravování, co začali aktivně plánovat a realizovat zcela nový, originální zdravý koncept. Vše od nuly, pro ně v neznámém (gastro) oboru, s novými spolupracovníky bez vlastních zkušeností.

 

 

Proč RAW?

„Vnímáme naše zdraví jako základní hodnotu a sdílíme společně názor, že zdraví začíná jídlem. Rostlinná strava, dle našich zkušeností a získaných informací nabízí nesporné zdravotní výhody. Proto aktivně propagujeme zdravé jídlo bez konzervantů, rafinovaných cukrů, živočišných surovin, bez lepku, jídlo plné enzymů, živin, minerálů a vitamínů,“ říká Stanislav Petříček, který jinak působí například jako spoluzakladatel společnosti Tp Consulting.

RAW není podle něj jen šetrný přístup ke stravování, RAW strava má i hlubší společenské souvislosti. Vychází z úcty k vlastnímu organismu i k okolnímu světu. Je to šance na zdravou změnu pro nás pro všechny včetně soucitu k hospodářským zvířatům a k ochraně životního prostředí.

Mnoho lidí dnes mluví o změně životního stylu, avšak bez změny stravovacích návyků se změnit nelze.

„Ale jak to chcete v běžném životě udělat? Podíváte se kolem sebe a uvědomíte si, že není vůbec jednoduché pravidelně jíst bezmasé jídlo. Pokud si pod tím ovšem nepředstavíte hranolky se smažákem a tatarkou,“ klade otázku Petříček, zakladatel bistRAWveg.

 

Proč bistRAWveg?

Slovo bistro pochází z ruského “bístro” čili rychle. Stanislav Petříček ctí vlastní zkušenost, nerad čeká. Bistro je mu s manželkou blízké.

„Profesně jsme z automobilového průmyslu, kde je vše v rychlém tempu a kde není čas. Na klidný oběd už vůbec ne. Pokud se chcete najíst, musíte rychle. Jinak se k jídlu dostanete až večer doma. Otázku, jak a kde se rychle najíst, avšak zdravě, většina z nás neřeší,“ vysvětluje.

Zvolili proto koncept pro obchodní nákupní centra. BistRAWveg je pro všechny a obchodní centra jsou místa, kam dnes chodí většina z nás. Pohodlně zde zaparkujete, nakoupíte a při tom se zde běžně i najíte.

A pokud nemáte čas se v bistru stavit, je tu možnost rozvozu na základě systému TO GO, do krabičky a vytváří distribuční síť spolupracovníků, aby umožnili jíst zdravé jídlo všem, co mají zájem.

 

Proč je RAW jídlo vhodné do práce?

Po syrové stravě se necítíte unaveni, tělo nepotřebuje vynaložit tolik energie na trávení, jako u běžného jídla. Pokud jíte převážně RAW stravu, nejste fyzicky unaveni a nemáte potřebu tolik odpočívat a spát.

Přiberete? Naopak, zhubnete. RAW stravování není prioritně dieta, ale většina lidí zhubne, a ještě navíc budou plní svěží životní energie.

Budete mít hlad? Záleží, kolik jste toho zvyklí běžně jíst. Ale nejspíše budete mile překvapeni, jak je RAW jídlo syté. Nejsou to jen lehké zeleninové saláty, ale i sytá jídla plná oříšků a semínek (bílkovin). A nezapomeňte, syrové jídlo nikdy nevystydne.

Zakladatelé vědí, že nikdo nebude dlouhodobě jíst cokoliv jenom proto, že je to zdravé. Ale budete mile překvapeni, že syrová strava je připravena tak, že je nejen zdravá, ale hlavně chutná.

První bistRAWveg vzniklo v Liberci v obchodním centru Plaza. Aktivně rozváží jídlo do firem a spolupracují se zdravými výživami a cukrárnami. Se všemi, kteří mají zájem. Další bistRAWveg můžete najít v Praze v OC Chodov a v OC Černý Most.

 

Zelený den

Společně Stanislav Petříček propaguje myšlenku zdravého zeleného dne. Nikoho nenutí být 100 % na RAW stravě. Nebylo by ale hezké, kdyby každý z nás jedl alespoň jeden den v týdnu pouze rostlinnou zdravou stravu? Jejich cílem je, aby co nejvíce lidí zapojilo sebe, svou rodinu i své kolegy v práci do „zeleného dne“.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Bílý jogurt bez laktózy od Hollandie jednoznačně vyhrál svou kategorii v soutěži Mlékárenský výrobek roku 2019

Bezlaktózový jogurt od české mlékárny Hollandia převálcoval svými kvalitami konkurenci v jedné z nejpočetněji obsazené kategorii soutěže Mlékárenský výrobek roku 2019. Produkty z mléka hodnotilo 23 nezávislých odborníků na konci dubna. Bílý jogurt bez laktózy si podmanil porotce především svou chutí, která je příjemně jogurtově kyselá, což není u výrobků bez laktózy zvykem.

číst dále ...

Ty nejlepší recepty na zpracování či využití čerstvých meruněk

Meruňky jsou skvělé čerstvé, jen tak, ale také po staletí patří mezi oblíbené suroviny mnoha světových kuchyní, včetně té naší české! V tomto výběru vyzkoušených receptů jsme prohledali za vás naši databázi a našli pro vás ty nejlepší recepty, co v naší internetové kuchařce ReceptyOnLine.cz máme na zpracování nebo využití právě meruněk.

číst dále ...

Bezlepkové pečení, a navíc v bio kvalitě? Konečně si doma upečete oblíbené koláče!

Kdo by nemiloval domácí buchty, sladké zákusky či dokonce voňavé pečivo z kvalitní poctivé mouky? Široký výběr z nejrůznějších druhů bio mouky se v českých regálech objevuje už dlouho. Na své si ale konečně pořádně přijdou i ti, kteří si klasickou mouku dopřát nemohou. V poslední době se stále více rozšiřuje nabídka bezlepkové bio mouky pro celiaky.

číst dále ...

Sedmero zajímavostí o ledovém čaji

Ledové čaje nejrůznějších příchutí se v  posledních letech těší stále větší oblibě po celém světě. Patříte také mezi hrdé fanoušky tohoto jedinečného osvěžení s neodolatelnou chutí? Potom je právě teď ideální čas dozvědět se o něm pár zajímavostí, kterými budete moci ohromovat své okolí.

číst dále ...

Malá třešňová kuchařka – ty nejlepší recepty s třešněmi

Když přijde sezóna třešní, je třeba třešně rychle zpracovat. Můžeme je zavařit, naložit celé, nebo uchovat například ve formě džemů či marmelád. Z třešní lze také připravit mnoho úžasných dobrot. Asi nejčastěji je využíváme jako součást různých dezertů, ale dají se také upravit jako příloha k různým masům, či z nich udělat skvělou polévku. Z třešní ale můžeme vyrobit i sladké šťávy či lahodné alkoholické likéry. Inspirujte se tímto výběrem TOP receptů z naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Není kráva jako kráva. Která je na mléko a která na maso? A jaký kousek hovězího je ten nejlepší?

Vyznat se podrobněji v jednotlivých plemenech krav náleží většinou jen opravdovým odborníkům. Chcete se i vy trochu poučit a zjistit, která kráva z farmy je na mléko, a za jakým plemenem zajet na statek pro to nejlepší maso? Náš článek vám navíc poradí i s tím, jaký kus masa si při koupi vybrat.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy