REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

BistRAWveg: Lze vydržet bez jídla a třeba tak nastartovat podnikání? Stanislav Petříček je toho důkazem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Velkou část svého života byl Stanislav Petříček vysoce postaveným manažerem s racionálním uvažováním. Sám o sobě říká, že nebyl zvyklý naslouchat druhým, ale ani sám sobě. S postupem věku si však začal klást otázky, hledal svou cestu a přehodnocoval svůj dosavadní životní styl, až vznikl i český koncept zaměřený na raw stravování.


Inspirací byla Petříčkovi na začátku cesty zejména kniha Henriho Monforta o pránické výživě, tedy přijímání vesmírné energie namísto fyzického jídla. Se ženou Petrou, nadšenkyní do zdravé stravy, se rozhodli tomuto směru co nejvíce přiblížit. Po neuvěřitelném 33denním půstu, který Stanislav Petříček absolvoval, spolu nakonec zakotvili u raw, neboli syrové stravy. V restauracích bistRAWveg na pražském Chodově a Černém mostě a v Liberci ukazují svým zákazníkům, že i zdravá a nevařená jídla mohou být nápaditá a velmi chutná.

 

 

A co si vlastně pod pojmem raw strava představit?

Jde o nevařenou stravu rostlinného původu, zpracovanou maximálně do teploty 42 stupňů. Suroviny si tím uchovají všechny své enzymy a živiny, které se většinou vařením ničí. Tělo tímto jídlem získává všechny benefity vstupujících surovin. „Většinu běžné vařené stravy považuji spíše za takovou mrtvou hmotu. Když už žena vaří vegansky třeba pro děti, tak jídlo vždy konzumujeme do dvou hodin od uvaření, dokud zůstává zásaditým,“ vysvětluje Stanislav Petříček, zakladatel bistRAWveg. Raw stravu je možné si představit jako veganskou stravu, tedy bez živočišných produktů, ale navíc bez tepelné úpravy.

 

Více než měsíc bez jídla

Přechod na raw stravu většinou probíhá postupně přes vegetariánství a veganství, Stanislav Petříček však svou životní změnu započal jinak, a to 33denním půstem, kdy nepřijímal vůbec žádnou potravu. „Rozhodl jsem se pro velkou očistu organismu, detox v podobě půstu. To byla jedna z posledních a opticky bezesporu nejviditelnějších, změn. Nejedl jsem 33 dní. Detox nebyl příjemný, kdo to zažil, ví, o čem mluvím, ale vnitřně jsem se stal úplně jiným člověkem. Přibyla mi energie a také radost ze života. Zhubnul jsem skoro 30 kg. Ke svým starým stravovacím návykům jsem se už nevrátil. Po půstu jsem velmi rychle přešel z všežravce masojeda na vegetariána, vegana až na vitariána. Dnes je můj jídelníček v základu raw,“ popisuje Petříček svou cestu, kdy jedním dechem dodává, že ji nikomu nepřipravenému silně nedoporučuje.

 

První „syrová“ franchisa

Raw strava, nazývaná také jako vitariánství, jej tak nadchla, že se svou ženou Petrou začali fotky doma připravovaných jídel sdílet na sociálních sítích, kde jimi okouzlili spoustu dalších lidí, kteří je začali žádat o založení restaurace. „Tento nápad se nám velmi líbil, ale mít vlastní restauraci je velmi časově náročná záležitost, proto jsme do toho nakonec šli cestou franchisového konceptu, tedy řetězce, který jsme byli schopni ukočírovat i s našimi dalšími aktivitami. V té době u nás nic podobného nebylo, spíše jen jednotlivé restaurace nebo polo-hnutí,“ vysvětluje Petříček a dodává, že jsou stále velmi racionální lidé a podnikatelé, žijí ve městě, v materiálním prostředí a mají nastavené své životní standardy.

 

Jeden zelený den týdně

Podobně smýšlejícím lidem svou stravu také doporučují. „Jsme tady pro každého, kdo chce žít zdravěji. Nemá smysl někomu něco vnucovat. Určitě nechceme předělávat masožravce na vitariány, ale doporučujeme si dopřát syrovou stravu alespoň občas. Ideální je pro začátek jeden zelený den týdně. Raw strava obecně je jednou z cest, a i když je tou nejlepší cestou pro nás, uvědomujeme si, že to tak nemusí mít každý,“ dodává s pokorou zakladatel bistRAWveg.

Životní styl by na lehkou váhu neměli brát manažeři a další vysoce postavení lidé, jejichž práce je psychicky náročná a často také sedavá. Raw strava je podle Petříčka lehčí a lépe stravitelná, takže po syrovém obědě není člověk unavený, ale spíše plný energie a nabuzený k práci. „Velkou výhodou syrové stravy je také to, že vám nevystydne,“ říká s úsměvem Stanislav Petříček.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Upečte si doma Halloween

Zpestřete si podzim oslavou Halloweena. Přinášíme vám čtyři lahodné duchařské dobroty, na kterých si pochutnají malá i velká strašidla.

číst dále ...

Lokální suroviny, perfektní maso a vůně severních moří. Bageterie Boulevard připravila nové Dánské Chef menu a novinku v podobě degustačního menu

Bageterie Boulevard uvádí nové Chef menu, tradičně připravené ve spolupráci se světovým šéfkuchařem. Tentokrát představuje vybrané pokrmy z dánské kuchyně, které pro Bageterii připravil skandinávský šéfkuchař Lars Sjöstrand. Zákazníci mohou vybírat ze tří nových dánských baget a polévky. Atraktivní novinkou je pak degustační menu, které umožňuje zvolit si dvě rozdílné příchutě baget. V rámci řady Balanced calories nabídne Bageterie i dánskou obdobu chlebíčku a wrap plný typicky dánských surovin.

číst dále ...

Boj proti angíně? 6 rad, jak může pomoci i příroda

Zánět krčních mandlí (angínu), určitě nepodceňujte. Společně s odborníky přinášíme 6 rad, jak podpořit funkci imunitního systému v boji s nemocí nebo zasáhnout rovnou preventivně. Jak už třeba odpočinkem, vyvarováním se některých alergenů či úpravou jídelníčku.

číst dále ...

Makový superpanáček mezi rostlinnými proteiny

Český výrobce přírodních potravin NATU přichází s novinkou – širokou nabídku rostlinných proteinů doplňuje o nového, makového superhrdinu – makový proteinový prášek. Je výjimečný nejen obsahem bílkovin, ale i velkým množstvím vápníku a taky skvělou chutí.

číst dále ...

Jablečné recepty ze statku

Sklizeň začíná a co může být lepšího než se probudit do slunného rána s ovocnými sady pod okny. Mnoho statků v Jižním Tyrolsku se zabývá pěstováním jablek a vyrábějí z nich nejeden kvalitní produkt. Jablečné sady se totiž rozléhají na 18 400 hektarech, díky kterým paří mezi největší uzavřené pěstitelské oblasti v Evropské unii. Na několika statcích si můžete vychutnat také kulinářské zážitky a pokud se budete chtít nějakému přiučit, selka vás recept ráda naučí. Malou ochutnávku z jihotyrolské kuchyně vám přinášíme i my v podobě tří jablečných receptů ze statků sdružení Roter Hahn.

číst dále ...

Dny českého piva

Každý rok poslední týden v září patří dnům českého piva. Vychutnejte si pivní speciály. Ochutnejte speciální menu. Nebo se seznamte se sládkem vašeho oblíbeného pivovaru. Dny českého piva slavíme celý týden a po celé zemi. Protože Václav prostě ví, co je pro národ dobré!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy