REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bez bílkovin do plavek nezhubnete. Kde všude je najdete?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Mysleli jste si, že příjem proteinů je klíčový pouze pro sportovce? Tak to je velký omyl. Bílkoviny neboli proteiny jsou nepostradatelnou součástí jídelníčku nás všech, a protože si je tělo neukládá do zásoby, je třeba ho pravidelně zásobit vhodnou stravou. Proteiny jsou důležité především k růstu a obnově buněk, k tvorbě svalů, k produkci hormonů a protilátek. Rovněž jsou naprosto stěžejní při redukci váhy. Jejich nedostatek se projevuje zvýšeným pocitem hladu či chutěmi na sladké. Kolik proteinu správně denně přijmout, aby se výsledek odrazil na postavě?


100 g masa = 100 g bílkovin? To jste se přepočítali

Pro optimální denní příjem bílkovin je ideální zařazovat je ke každému jídlu. Myslete na to, že byste je do jídelníčku měli začlenit minimálně 4x denně. Přitom však rozhodně neplatí, že 100 g masa nám poskytne 100 g bílkovin! Kolik to vlastně je a kde všude je najdeme?

Dle nutričních specialistů by mělo jedno hlavní jídlo pro dospělého člověka obsahovat zhruba 20 g bílkovin. „Tato hmotnost odpovídá přibližně 80 g pečeného kuřecího masa, 4 vajíčkům natvrdo, 500g jogurtu nebo více než jednomu balení šunky. Takže snídaně typu – krajíc chleba a plátek šunky – rozhodně nestačí,“ vysvětluje dietoložka a odbornice na výživu PhDr. Karolína Hlavatá.

 

Chcete zhubnout? Přestaňte se vyhýbat proteinům

Bílkoviny by měly tvořit 10 – 15 % celkového denního energetického příjmu. Pokud ovšem držíte redukční dietu, je potřeba jejich zastoupení zvýšit na 20 – 25 %. A proč je potřeba i při nižším energetickém příjmu udržet doporučenou dávku bílkovin? Důvodů je spoustu, tím nejdůležitějším je právě potlačení pocitu hladu a chuti na sladké. Důsledkem nedostatečného příjmu bílkovin je také úbytek svalové hmoty. „Mnoho lidí dělá tu chybu, že při hubnutí některé skupiny potravin vyřadí ze svého jídelníčku úplně, např. oves, nebo výrazně zmenší jejich porce, což bývá časté u masa. To je ale velká škoda, protože obiloviny, jako třeba oves, slouží i jako zdroj bílkovin, zmenšení porcí masa pak znamená výrazné ochuzení o bílkovinu. Výsledek je pak spíše opačný – dieta se stává utrpením, jelikož ji zpravidla provází hlad a výrazné chutě a hubnutí se celkově nedaří,“ tvrdí PhDr. Karolína Hlavatá.

Doporučená denní dávka bílkovin by měla odpovídat 1 g/kg tělesné hmotnosti. Platí tedy, že na dostatečný příjem bílkovin musí hledět nejen sportovci, ale všichni, kdo chtějí žít zdravě a cítit se fit. A u těch, kteří drží redukční dietu to platí dvojnásob.

 

Kam po bílkovinách sáhnout? Jsou všude kolem!

Soustřeďte se na kombinaci živočišných a rostlinných bílkovin. U živočišné varianty dejte přednost libovému masu před prorostlým a polotučnému výrobku před smetanovým. Také mějte na paměti, že čím více má potravina vody, tím méně má bílkovin. Pokud si tedy chcete dát výrobek bohatý na bílkoviny, vyberte spíše tvarohy před mlékem či jogurty. Luštěniny a luštěninové výrobky, celozrnné obiloviny či produkty ze sóji jsou zase významným zdrojem bílkovin rostlinného původu.

 

 

Pokud se i vy chystáte shodit nějaké to kilo do plavek, vyhněte se přísným detoxům a nesmyslnému snižování porcí jídla. Vsaďte na zdravý a vyvážený jídelníček doplněný o celodenní příjem bílkovin ke každému jídlu. K tomu vám pomohou Emco výrobky, které jsou rychlé a jednoduché na přípravu. Nové proteinové Mysli a Super kaše jsou výborným zdrojem rostlinných bílkovin a skvěle tak doplní proteiny během snídaně. Ořechové Emco tyčinky a nové proteinové Super nápoje zase pomohou během dne v rámci svačiny. Mějte výrobky vždy po ruce a dopřejte tělu proteiny prostřednictvím produktů s oblíbenými příchutěmi.

 

NOVINKY:

Super mysli

Protein & Quinoa

Pod pojmem výživná strava si už dávno nemusíte představovat pouze jídelníček s potravinami, které zrovna nepatří mezi vaše favority. Výživné mohou být i produkty, na kterých si skutečně pochutnáte. Do proteinové nabídky společnosti Emco se nově zařadilo Super mysli protein & quinoa. Jelikož se bílkoviny v těle neukládají do zásoby, je potřeba je pravidelně doplňovat ve stravě. A právě toto křupavé mysli je plné superfood s přirozeně se vyskytujícími bílkovinami, které naše tělo potřebuje. Dohromady obsahuje až 18 % rostlinného proteinu z quinoy, ovesných vloček a sóji, proto vás taková snídaně ideálně zasytí. A jak už je u Emca zvykem, mysli je bez palmového tuku a přidaných barviv.

Doporučená cena: 94,90 Kč

 

 

Super nápoj

Čokoláda & Kokosové mléko / Jahoda & Banán

Určitě jste už slyšeli o tom, že byste si za den měli dopřát alespoň dvě svačiny. Jestliže se vám krabička s odpolední svačinou zrovna nevejde do tašky nebo jednoduše nestíháte, sáhněte po novém proteinovém Super nápoji od Emca. A proč je super? Protože obsahuje oves, který je přirozeným zdrojem vlákniny a bílkovin. Kromě toho obsahuje i protein ze syrovátky, která spolu s ovsem tvoří v nápoji 26 % bílkovin. Vyvážený je i poměr cukru. V jedné porci příchutě s čokoládou a lahodným kokosovým mlékem najdete jen 4 g cukru.

 

 

V příchuti jahoda s banánem jsou pouze přirozeně se vyskytující cukry z ovoce. Super nápoje od Emca jsou k dostání v praktickém balení po 1 porci a k jejich přípravě vám bude stačit voda a šejkr.

Doporučená cena: 24,90 Kč

 

 

PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D. odborný garant Vím, co jím a piju

Zdroj: www.vimcojim.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší recepty z čerstvých jahod na jednom místě!

Na území Čech se začaly jahody pěstovat poměrně pozdě, až v 19 století a to nejprve v okolí Neveklova na Benešovsku. O rozšíření jahod v Čechách se postaral Rudolf Strimpl. V roce 1896 si nechal od přítele z Ameriky poslat první sadbu polních jahod. Od té doby jahody v Česku zdomácněly. Čerstvé jahody, jako surovina, dnes patří neodmyslitelně do stovky skvělých receptů. My jsme pro vás vybrali pár těch TOP receptů z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Jací velikáni gastronomie se narodili ve Španělsku? Podívejte se s námi na 3 nejvýznamnější kuchaře světové třídy

Španělsko se může pyšnit nejen bohatou kulinářskou tradicí, ale také řadou talentovaných kuchařů, kteří se stali ikonami světové gastronomie. Jejich kreativita, vášeň a inovace přinesly do gastronomického světa nové chutě a zážitky. Znáte tyto mistry ve svém oboru?

číst dále ...

Kuřecí burger třikrát jinak a vždy na jedničku!

Byly doby, kdy opekání buřtů bylo vrcholem letního grilování, ale naštěstí ty doby jsou dávno pryč. Češi se stali přeborníky v grilování různých druhů mas, uzenin, zeleniny, ovoce, sýrů a dokonce i sladkostí. Pokud jste fanouškem grilování tak jistě víte, co všechno je potřeba pro dokonalý gurmánský zážitek zajistit! Nejde jen o značku grilu a grilovací um kuchaře, protože výslednou chuť a neopakovatelný zážitek z jídla, tvoří právě kvalitní suroviny. Ty není tak jednoduché v dnešní době vybrat, proto je dobré se inspirovat spolehlivými značkami jako je např. Drůbežářský závod Klatovy.

číst dále ...

Probuďte se do jara. Tradiční recepty z kvalitních sezónních surovin, které osvěží vaše smysly

Jaro je v plném proudu. Čas obnovy a nových začátků. Příroda je v rozpuku a na našich loukách se objevuje spousta bylinek a dalších surovin, které jsou skvělým pomocníkem i v gastronomii. Je tedy ideální čas na tradiční čerstvé recepty plné barev, chutí a pestrosti, které nejenom zahřejí, ale okoření každý jarní den. A jak to udělat, aby se vaše kulinární umění stalo fenoménem? Vařte či pečte z těch nejkvalitnějších surovin a výrobků, které poznáte podle log kvality na obalech, jako je například Klasa, Regionální potravina nebo BIO.

číst dále ...

4x netradiční recepty na grilování

Milovníci grilování zbystřete! Vůně grilu se totiž co nevidět začnou šířit ze všech koutů, a proto je nasnadě být připraveni. Chcete-li si rozšířit obzory a neházet letos na rošt klasiku, jako každý rok, mrkněte na naše vyrožněné recepty, obsahujících ty nejlepší marinády, jež z vás udělají mistry každé grilovací party.

číst dále ...

TIP – Snadný chleba na prázdniny

Koupit si čerstvý chléb z kvalitních přísad nemusí být během letních prázdnin na chalupě úplně hračka. Ale co kdybyste takový chléb mohli mít úplně kdykoli nehledě na den v týdnu a čas? Stačí si s sebou zabalit připravenou pečící směs bez konzervantů i éček od Pernerky. Pečící směs pro snadnou přípravu chleba Pernerka stačí pouze doplnit vodou, vytvořit těsto, nechat vykynout a následně upéct. Čerstvý chléb z kvalitní mouky si tak můžete upéct kdykoli.

číst dále ...

Kdo negriluje, není Čech: Jak si u grilu neuříznout ostudu

Nažhavený gril, naložené šťavnaté maso, nakrájená zelenina… A pak okamžik hrůzy, kdy jistíte, že jste maso nedopekli, zelenina je oproti tomu už černá a návštěva pozvaná na propečený burger bude zřejmě o chlebu. I grilování má svá pravidla, která je dobré znát, ještě než si uvážete kolem pasu stylovou zástěru. Naučte se grilovat jako profesionál!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy