REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dieta ke snížení hladiny tuků v krvi

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Co vlastně jíst?

Jíst je třeba především to, co našemu tělu prospívá, tedy stravu bohatou na vlákninu a zeleninu. Doporučuje se také sója.


Hladinu cholesterolu v krvi snižují tzv. rostlinné steroly. Vyskytují se například v sóje, řepce, avokádu, ovšem v mnořství tak malém, že samo o sobě nemůže hladinu cholesterolu ovlivnit. Účinky se dostaví, až když potraviny jimi obohacené podpří změnou stravovacích zvyklostí – tedy zvýšenou konzumací ryb, ovoce, zeleniny, cereálií, omezením příjmu živočišných tuků a změnou životního stylu vůbec (jde především o pohyb). Ukázalo se, že účinkují v kombinaci s tuky, proto jsou jimi některé rostlinné tuky obohacovány. Tvoří rovněž součást speciálních mléčných výrobků určených lidem se zvýšenou hladinou cholesterolu. Těm, kteří ji mají normální, však stačí kvalitní vyvážena strava. Ostatně specialisté tvrdí, že neexistují „dobré“ a „špatné“ potraviny, ale že škodlivá je nestřídmost. Kousíček másla ještě nikomu, kdo má cholesterol, neublížil….

Jak vyzrát na rostlinné steroly?

  • Omezte červené maso, ale občas si ho můžete klidně dát. Raději menší porce, libové, připravované na grilu nebo na teflonové pánvi bez jakéhokoliv tuku.

  • Sýrů a jiných mléčných výrobků se nemusíte zříkat, pokud si vyberete ty nízkotučné.

  • Ovoce a zeleninu se snažte přidávat ke každému jídlu. Vláknina zpomaluje vstřebávání cholesterolu. Ideální jsou např. jablka bohatá na pektin.

  • Jedlé oleje se rozhodně vyplatí střídat, nezůstávejte jen u všeobecně doporučovaného olivového. Ale pozor na ně, jsou příliš kalorické!

 

Doporučené potraviny:

Luštěniny, ovoce , zelenina – Veškerá čerstvá i mražená zelenina, velmi vhodné jsou luštěniny: fazole, čočka, hrách, kukuřice, brambory vařené nebo pečené ve slupce, veškeré čerstvé nebo sušené ovoce, konzervované ovoce bez cukru.

Pečivo a obiloviny – Celozrnný(tmavý)chléb, ovesné vločky, müsli výrobky, vlákninové křupky, ovesná kaše, nízkovaječné těstoviny, křehký chléb, rýže celozrnné výrobky, dalamánky, pečivo z tmavé mouky.

Dezerty – Želé, ovocná vodová zmrzlina, pudinky z odtučněného mléka, ovocné saláty.

Cukrářské výrobky – Žádné!

Ořechy – Vlašské ořechy, lískové ořechy, mandle, pečené kaštany.

Nápoje – Čaj, překapávaná nebo instantní káva, voda, nízkokalorické nealkoholické nápoje.

Dresinky a koření – Koření všeho druhu, jogurtové dresinky.

Tuky – Celkovou spotřebu tuků snížit!

Ryby – Všechny ryby grilované, vařené v páře, uzené. Odstranit tučnou kůži! Vhodné jsou zejména treska, filé, okoun, štika, pstruh.

Maso – Krůta, kuře, telecí, králík, zvěřina, mladé jehněčí.

Polévky – Netučný vývar, zeleninové polévky.

Mléčné výrobky – Netučné podmáslí, acidofilní mléko, kefír, biokys, netučný tvaroh, sýry s velmi nízkým obsahem tuku (do 20 % tuku v sušině), jogurt s nízkým obsahem tuku (do 1,5 %), vaječný bílek.

 

Potraviny v omezeném množství:

Luštěniny, ovoce, zelenina – Restované brambory nebo hranolky připravené na doporučených olejích.

Pečivo a obiloviny – Netučné pečivo a moučníky připravované z doporučených rostlinných tuků.

Dezerty – Žádné!

Cukrářské výrobky – Žádné!

Ořechy – Burské a pistáciové oříšky.

Nápoje – Alkohol (pivo, víno), nízkotučné čokoládové nápoje.

Dresinky a koření – Dresinky s nízkým obsahem tuku.

Tuky – Nenasycené rostlinné oleje – slunečnicový, kukuřičný, sójový. Monosaturované oleje, olivový, řepkový. Margaríny odvozené z těchto olejů.

Ryby – Ryby smažené v doporučeném oleji.

Maso – Zcela libové hovězí, libová šunka, moravské uzené, skopové bez oleje (1-2x týdně), drůbeží uzeniny.

Polévky – Žádné!

Mléčné výrobky – Polotučné mléko do 2% tuku, sýry se sníženým obsahem tuku (do 30 % tuku v sušině), 2 celá vejce za týden pouze k přípravě pokrmů.

 

Nevhodné potraviny:

Luštěniny, ovoce , zelenina – Restované brambory nebo smažené bramborové hranolky, chipsy, zelenina smažená na nevhodných tucích a olejích neznámého složení. Solené zeleninové konzervy, kandované ovoce.

Pečivo a obiloviny – Tučné pečivo, loupáčky, briošky, smažené koblihy.

Dezerty – Smetanové zmrzliny, pudinky, dezerty a omáčky s použitím másle nebo smetany.

Cukrářské výrobky – Hotové cukrářské výrobky, koláče, dorty, čokoláda, cukrovinky, kokosové tyčinky, máslové krémy.

Ořechy – Kokosové ořechy, slané oříšky.

Nápoje – Čokoládové nápoje, turecká káva, destiláty.

Dresinky a koření – Majonézy.

Tuky – Máslo, sádlo, lůj, vypečený tuk, kokosový olej, ztužené margaríny, hydrogenové tuky.

Ryby – Jikry a mlíčí, ryby smažené v nevhodném, oleji nebo tuku.

Maso – Kachna, husa, tučné vepřové, vnitřnosti, viditelný tuk na mase a uzeninách, párky, salámy, mletá masa, paštiky, kůže z drůbeže.

Polévky – Tučné polévky zahuštěné jíškou nebo smetanou.

Mléčné výrobky – Plnotučné mléko, sušené a kondenzované mléko, smetana, šlehačka, smetanové jogurty, sýry s vyšším obsahem tuku (nad 40 % tuku v sušině).

Recepty vhodné pro cholesterolovou dietu najdete zde: Cholesterolová dieta.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Existuje dokonalé jídlo? Anthony Bourdain se to vydal zjistit

Anthony Bourdain byl rokenrolovou hvězdou světa gastronomie. Proslavil se v doběla rozpáleném pekle newyorských kuchyní, svým džentlmenstvím a láskou k francouzské kuchyni. V letech 2013–2018 se vydal na fascinující gastronomickou jízdu kolem světa. A jaký byl jeho cíl? Najít dokonalé jídlo.

číst dále ...

Dnes poprvé otevírá „Kukang Coffee“ – v Česku unikátní kavárna, která pomáhá chránit outloně na Sumatře!

Právě dnes otevřela své dveře prvním hostům unikátní „ochranářská“ kavárna „Kukang Coffee“! Můžete si v ní vychutnat šálek kávy a podílet se tím na ochraně outloňů a pomoci farmářům z daleké Sumatry. Poznejte s námi příběh kávy, která chrání přírodu!

číst dále ...

4 nejlepší třešňové Cake Pops recepty

Tak dobré a přitom tak rychle pryč. Třešně jsou jedna z těch typicky letních surovin, která je pryč dřív, než se rozkoukáte. Vrhněte se na ně tento rok pořádně a až se vám přejí čerstvé, zakomponujte je do dezertů! Hitem jsou teď dezerty, které si každý jednoduše vezme do ruky bez složitého krájení a oddělování.

číst dále ...

3 okamžiky, kdy se vyhnout cukru a vsadit na svačinku plnou bílkovin

Když nás trápí pocit hladu, zaženeme ho jídlem. Spousta potravin ho dokáže přirozeným způsobem potlačit, obzvlášť potom ty, které jsou bohaté na proteiny a navozují rychlý pocit sytosti. Jiné zase naopak ovlivňují chutě a je lepší se jim vyhnout obloukem. Jsou to ty s vysokým glykemickým indexem, které sice „zaplácnou“, ale zanedlouho se žaludek ozve znovu a o to silněji. Obzvlášť pozor si dejte na potraviny, v kterých byste nenápadně ukrytý cukr nečekali. Ozývá se hlad nevhod? Zažeňte ho unikátní proteinovou tyčinku bez přidaného cukru.

číst dále ...

Kouzlete se saláty a připravte si svěží večeři

Dostaňte se na léto do formy. Vyzkoušejte namísto těžkých a smažených pokrmů lehká jídla, jako jsou čím dál oblíbenější Buddha bowls. Přestože můžete mít pocit, že vás zeleninový salát nezasytí, věřte, že v kombinaci s kvalitním masem nebo sýrem, tomu bude právě naopak. Nejen, že zaženete hlad, ale budete mít také spoustu energie. Salát nemusí být jen kombinace nakrájené zeleniny, ale mísa plná vyvážených a plných chutí.

číst dále ...

Zpestřete si grilování prvním nutričně kompletním rostlinným burgerem od české Many

Česká firma Mana přišla s novinkou, kterou je první nutričně kompletní rostlinný burger na světě. I přes jeho rostlinný původ neztrácí tento burger nic na chuti ani textuře. Díky intenzivnímu vývoji se podařilo vytvořit burger, který chutná stejně dobře jako ty masové, má pevnou strukturu, a přitom je i skvěle šťavnatý. ManaBurger není jen pro vegany, ale i pro ty, kteří mají rádi chuť poctivého burgeru z hovězího masa, ale chtějí si místo něj občas dopřát zdravější a nutričně plnohodnotnou alternativu vyrobenou s výrazně nižším dopadem na planetu. Výroba tohoto burgeru je totiž výrazně šetrnější k životnímu prostředí než produkce hovězího masa. Energetická náročnost je o polovinu nižší a spotřeba vody dokonce o 99 %.

číst dále ...

Zelenina jako strašák dětských talířů

Zelenina – základní potravina, která by měla mít své místo v dospělém, ale i dětském jídelníčku. Jenže donutit děti zeleninu jíst, bývá občas problém. Můžete ji ale šikovně schovat do jídel, ve kterých nepůjde tolik poznat. Přinášíme vám tipy, jak udělat pokrmy ze zeleniny atraktivnější a taky chutnější.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy