REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dieta ke snížení hladiny tuků v krvi

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Co vlastně jíst?

Jíst je třeba především to, co našemu tělu prospívá, tedy stravu bohatou na vlákninu a zeleninu. Doporučuje se také sója.


Hladinu cholesterolu v krvi snižují tzv. rostlinné steroly. Vyskytují se například v sóje, řepce, avokádu, ovšem v mnořství tak malém, že samo o sobě nemůže hladinu cholesterolu ovlivnit. Účinky se dostaví, až když potraviny jimi obohacené podpří změnou stravovacích zvyklostí – tedy zvýšenou konzumací ryb, ovoce, zeleniny, cereálií, omezením příjmu živočišných tuků a změnou životního stylu vůbec (jde především o pohyb). Ukázalo se, že účinkují v kombinaci s tuky, proto jsou jimi některé rostlinné tuky obohacovány. Tvoří rovněž součást speciálních mléčných výrobků určených lidem se zvýšenou hladinou cholesterolu. Těm, kteří ji mají normální, však stačí kvalitní vyvážena strava. Ostatně specialisté tvrdí, že neexistují „dobré“ a „špatné“ potraviny, ale že škodlivá je nestřídmost. Kousíček másla ještě nikomu, kdo má cholesterol, neublížil….

Jak vyzrát na rostlinné steroly?

  • Omezte červené maso, ale občas si ho můžete klidně dát. Raději menší porce, libové, připravované na grilu nebo na teflonové pánvi bez jakéhokoliv tuku.

  • Sýrů a jiných mléčných výrobků se nemusíte zříkat, pokud si vyberete ty nízkotučné.

  • Ovoce a zeleninu se snažte přidávat ke každému jídlu. Vláknina zpomaluje vstřebávání cholesterolu. Ideální jsou např. jablka bohatá na pektin.

  • Jedlé oleje se rozhodně vyplatí střídat, nezůstávejte jen u všeobecně doporučovaného olivového. Ale pozor na ně, jsou příliš kalorické!

 

Doporučené potraviny:

Luštěniny, ovoce , zelenina – Veškerá čerstvá i mražená zelenina, velmi vhodné jsou luštěniny: fazole, čočka, hrách, kukuřice, brambory vařené nebo pečené ve slupce, veškeré čerstvé nebo sušené ovoce, konzervované ovoce bez cukru.

Pečivo a obiloviny – Celozrnný(tmavý)chléb, ovesné vločky, müsli výrobky, vlákninové křupky, ovesná kaše, nízkovaječné těstoviny, křehký chléb, rýže celozrnné výrobky, dalamánky, pečivo z tmavé mouky.

Dezerty – Želé, ovocná vodová zmrzlina, pudinky z odtučněného mléka, ovocné saláty.

Cukrářské výrobky – Žádné!

Ořechy – Vlašské ořechy, lískové ořechy, mandle, pečené kaštany.

Nápoje – Čaj, překapávaná nebo instantní káva, voda, nízkokalorické nealkoholické nápoje.

Dresinky a koření – Koření všeho druhu, jogurtové dresinky.

Tuky – Celkovou spotřebu tuků snížit!

Ryby – Všechny ryby grilované, vařené v páře, uzené. Odstranit tučnou kůži! Vhodné jsou zejména treska, filé, okoun, štika, pstruh.

Maso – Krůta, kuře, telecí, králík, zvěřina, mladé jehněčí.

Polévky – Netučný vývar, zeleninové polévky.

Mléčné výrobky – Netučné podmáslí, acidofilní mléko, kefír, biokys, netučný tvaroh, sýry s velmi nízkým obsahem tuku (do 20 % tuku v sušině), jogurt s nízkým obsahem tuku (do 1,5 %), vaječný bílek.

 

Potraviny v omezeném množství:

Luštěniny, ovoce, zelenina – Restované brambory nebo hranolky připravené na doporučených olejích.

Pečivo a obiloviny – Netučné pečivo a moučníky připravované z doporučených rostlinných tuků.

Dezerty – Žádné!

Cukrářské výrobky – Žádné!

Ořechy – Burské a pistáciové oříšky.

Nápoje – Alkohol (pivo, víno), nízkotučné čokoládové nápoje.

Dresinky a koření – Dresinky s nízkým obsahem tuku.

Tuky – Nenasycené rostlinné oleje – slunečnicový, kukuřičný, sójový. Monosaturované oleje, olivový, řepkový. Margaríny odvozené z těchto olejů.

Ryby – Ryby smažené v doporučeném oleji.

Maso – Zcela libové hovězí, libová šunka, moravské uzené, skopové bez oleje (1-2x týdně), drůbeží uzeniny.

Polévky – Žádné!

Mléčné výrobky – Polotučné mléko do 2% tuku, sýry se sníženým obsahem tuku (do 30 % tuku v sušině), 2 celá vejce za týden pouze k přípravě pokrmů.

 

Nevhodné potraviny:

Luštěniny, ovoce , zelenina – Restované brambory nebo smažené bramborové hranolky, chipsy, zelenina smažená na nevhodných tucích a olejích neznámého složení. Solené zeleninové konzervy, kandované ovoce.

Pečivo a obiloviny – Tučné pečivo, loupáčky, briošky, smažené koblihy.

Dezerty – Smetanové zmrzliny, pudinky, dezerty a omáčky s použitím másle nebo smetany.

Cukrářské výrobky – Hotové cukrářské výrobky, koláče, dorty, čokoláda, cukrovinky, kokosové tyčinky, máslové krémy.

Ořechy – Kokosové ořechy, slané oříšky.

Nápoje – Čokoládové nápoje, turecká káva, destiláty.

Dresinky a koření – Majonézy.

Tuky – Máslo, sádlo, lůj, vypečený tuk, kokosový olej, ztužené margaríny, hydrogenové tuky.

Ryby – Jikry a mlíčí, ryby smažené v nevhodném, oleji nebo tuku.

Maso – Kachna, husa, tučné vepřové, vnitřnosti, viditelný tuk na mase a uzeninách, párky, salámy, mletá masa, paštiky, kůže z drůbeže.

Polévky – Tučné polévky zahuštěné jíškou nebo smetanou.

Mléčné výrobky – Plnotučné mléko, sušené a kondenzované mléko, smetana, šlehačka, smetanové jogurty, sýry s vyšším obsahem tuku (nad 40 % tuku v sušině).

Recepty vhodné pro cholesterolovou dietu najdete zde: Cholesterolová dieta.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Zelený svátek v irském duchu. Udělejte si zelenou domácí párty sami

Ačkoliv si dnes Den svatého Patrika spojíme spíše s rozjařeným veselím a setkáváním se s přáteli v místních hospůdkách, tak ne vždycky se nesl tento březnový svátek v podobně světském duchu. K oblíbenému každoročnímu popíjení se váže mnohaletá křesťanská tradice, která se během desetiletí přetavila v příjemnou společenskou událost, díky níž si můžeme originální pravou irskou párty udělat klidně u sebe doma.

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Pohled pod pokličku francouzské kuchyně

Francouzská kuchyně je proslavená po celém světě a nejedno francouzské jídlo je ikonou pro každého začínajícího i profesionálního kuchaře, pekaře či cukráře. Pojďme se podívat, kde se věhlas francouzské kuchyni vzal a jak se národní chutě vyvíjely.

číst dále ...

Britské prémiové potraviny od Icelandu k dostání na Košík.cz

Taky se vám občas nechce nic vařit nebo nakupovat a rádi sáhnete do mrazáku pro zásoby? I mražené potraviny můžou být lahůdkou, což dokazuje Iceland, který nabízí prémiové britské potraviny. Ty si nyní exkluzivně můžete objednat na Košík.cz.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy