REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Benedikt lékařský

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tato vysoká, statná bylina kvete žlutě a to od června do srpna. Dříve se používal kořen benediktu pro maminky, které přišli o mléko.


Latinsky: Cnicus benedictus L.
Lidově: Ostropes

Spolu se stejným množstvím vlašského kopru a dlouhým pepřem se vařila maminkám léčebná omáčka.

Také při morových epidemiích se používal benedikt jako lék, protože prý čistí krev a vyhání hnilobu. Dnes se používá především na zlepšení žaludeční činnosti, také na trávení. Je také močopudný.

V malých dávkách upravuje trávení, snižuje plynatost, staví průjem, posiluje nervovou činnost a posiluje žaludek. Léčí dokonce nespavost, dnu, revmatismus, vodnatost a také se doporučuje užívat při chudokrevnosti. Lze ho také kombinovat např. s pelyňkem, zeměžlučí, popřípadě vachtou.

Ve větším množství působí nevolnost a dávení!!!

Příprava čaje: 3 lžičky drceného benediktu přelijeme čtvrt litrem vařící vody a necháme cca 10 minut odstát. Pije se studený (pokojová teplota), jeden šálek denně.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy