REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

5 rad, jak na medové cukroví

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Zdravější, chutnější, vláčnější. Upečte si takové cukroví letos i vy. Stačí jen použít, stejně jako naši předci dlouhá staletí před námi, místo cukru med a držet se osvědčených rad. Zlatý dar přírody totiž při správném zacházení dokáže divy a zachová si i své zdraví prospěšné látky.


1) Rozpustit med není věda

S tekutým medem se vám bude těsto na cukroví zadělávat lépe. Pokud jej máte doma, můžete se hned pustit do práce. Pokud vám med ztuhl, neznamená to, že je špatný. Krystalizace je naprosto přirozený jev, který naopak zaručuje pravost a dlouhou trvanlivost medu. V takém případě si ho můžete jednoduše zase rozpustit ve vodní lázni. Pro zachování všech minerálů a vitamínů, které med obsahuje, stačí, když teplota vody nepřesáhne 50 °C.

 

 

2) Méně je více

Pamatujte, že med je oproti cukru chuťově výraznější. Do těsta ho proto dejte o polovinu méně než byste dávali bílého prášku. Vánoční mlsání bude stejně sladké a navíc zdravější, chutnější a daleko voňavější. Nezapomeňte také, že med je poměrně hustý, jedna litrová sklenice proto odpovídá 1 250 gramům.

 

3) Pozor na konzistenci těsta

Dejte si pozor na konzistenci. Kdyby bylo medové těsto příliš řídké, bylo by lepkavé, špatně by se s ním pracovalo a nedrželo by tvar. K pečení je tedy nejlepší použít pastovaný med. „Tento med doporučuji především k výrobě perníků. Je totiž chuťově neutrální a perník je díky němu dlouho vláčný,“ vysvětluje medový sommeliér Milan Špaček ze společnosti Medokomerc.

 

4) Čas je nejlepší kuchař

Aby se jednotlivé suroviny hezky propojily, měli byste medové těsto nechat uležet minimálně jeden den. Nemusíte se však bát ani delší doby. Profesionální cukráři jej nechávají odpočinout týden. V dobách, kdy neexistoval kypřící prášek ani jedlá soda, se těsto nechávalo pracovat i několik měsíců při výjimečných událostech i roky. Tradičně se zadělávalo na medové perníčky při narození dítěte, z těsta se potom peklo až o mnoho let později na jeho svatbu.

 

5) Teplota a rychlost

Jestli je těsto odpočaté, můžete se pustit do vykrajování. Jednotlivé kousky pokládejte na plech vymazaný slabou vrstvou tuku, díky tomu se nepřilepí a udrží si požadovaný tvar. Medové těsto pečte do zlatova v troubě předehřáté na 180 °C, drobnému cukroví můžete ještě pár stupňů přidat. Po upečení ho, nezapomeňte hned sundat z rozpáleného plechu. V opačném případě by vám totiž cukroví ztvrdlo.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Svěží recepty, které uspokojí vaše letní chutě

Ryby, brambory, zelenina, ovoce. To jsou základní suroviny našich nápaditých srpnových receptů. Můžete si z nich sestavit příjemné letní menu, protože nabízíme nejen hlavní chody, ale také jídla hodící se coby předkrmy. A samozřejmě nesmí chybět ani dezerty, tentokrát v podobě osvěžujících nanuků plných ovoce. Nachystejte si potřebné kvalitní ingredience, ideálně se značkami kvality (jako je např. Klasa nebo Regionální potravina), abyste si na všem pořádně pochutnali a také dodali tělu dostatek živin. A můžeme začít.

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Rajčata, nejoblíbenější zelenina Čechů

Rostou skoro všude a milují je po celém světě. U nás se ale rajčata začala konzumovat až od 19. století, a navíc byla zpočátku považována za jedovatá. To už je ale dávno zapomenuto. Dnes už víme, že obsahují plno vitaminů, antioxidantů a minerálů. Proto není divu, že jich ročně v průměru spotřebujeme až 12 kg. Jelikož jsou rajčata tak populární, vyzpovídala Akademie kvality Alici Kouřilovou, vedoucí kanceláře Zelinářské unie Čech a Moravy.

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy