REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

5 rad, jak vybrat domácí vinotéku

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Patříte mezi milovníky vína a rádi si dopřejete sklenku k dobré večeři? Není divu, správná kombinace pokrmu a vína může povýšit obyčejnou večeři na gurmánský zážitek. Aby investice do kvalitních vín nebyla znehodnocena, je potřeba vína vhodně uskladnit v domácí vinotéce. Díky spotřebiči docílíte optimálních skladovacích podmínek, aby byla zachována ušlechtilost a typický charakter vín. Jak ale vybrat vinotéku, aby splňovala vaše potřeby? Poradíme vám, na co se při výběru zaměřit.


1. Jaké víno budete skladovat aneb kolik zón

Základním kritériem pro výběr domácí vinotéky je, jaké víno se chystáte uskladnit. Pro červené víno je totiž vhodná jiná teplota než pro víno bílé. Pokud tedy v domácnosti pijete pouze jeden druh vína, je pro vás vhodnější vinotéka s jednou chladicí zónou. V opačném případě je třeba zvolit vinotéku tzv. dvouzónovou, kdy se dá teplota regulovat v jednotlivých zónách odděleně. Pokud se chystáte k archivaci vín, investujte do třízónové vinotéky. U té myslete při výběru na dobu skladování a stálost teploty. Archivace vína je totiž dlouhodobá záležitost a teplota při skladování dokáže výrazně ovlivnit jeho chuť.

 


 
2. Jakou velikost vinotéky zvolit

Velikost vinotéky záleží na vaší spotřebě vína, tedy jak velké jsou vaše obvyklé zásoby. Kapacita vinotéky se uvádí podle počtu láhví, případně podle počtu litrů, které vinotéka pojme. Platí ale, že je lepší mít více místa než méně. Víno se uskladňuje ve vodorovné poloze, aby byl korkový špunt neustále zvlhčován a nevysychal. Po seschnutí totiž hrozí následná oxidace. Dá se zakoupit i vinotéka, ve které je prostor pro umístění nedopité láhve, nebo pro postavení karafy s vínem.

 

3. Vinotéka dle umístění

Vinotéku můžete zvolit i v závislosti na tom, zda ji chcete zakomponovat do kuchyňské linky, v tomto případě jde o vestavnou vinotéku, nebo zda ji plánujete umístit do prostoru. Volně stojící vinotéky mohou být například v jídelně či obývacím pokoji originálním designovým solitérem. Některé vinotéky lze využít jak vestavně, tak do prostoru (např. Guzzanti GZ 76). Bude-li vinotéka v místnosti, kde trávíte hodně času, zaměřte se při výběru také na její hlučnost a berte v potaz odvod tepla ze zadní části přístroje. Pravidlem také je, že by vinotéky neměly stát v místnostech, kde se teplota pohybuje nad 22 °C, nebo pod 10 °C.

 

 

4. Způsob chlazení

Existují dva základní druhy chlazení vinoték – termoelektrické a kompresorové. Kompresorové fungují na stejném principu jako většina dnešních ledniček a mrazniček. Toto chlazení je založeno na odpařování a kondenzaci kapalného chladiva. Výhodou je, že tento systém chlazení je velice výkonný, úsporný, tichý a dokáže prostor vinotéky vychladit v řádu minut. Oproti tomu je termoelektrické chlazení fungující na principu průchodu proudu dvěma kovovými vodiči s odlišnými vlastnostmi, méně výkonné, hlučné a má vysokou spotřebu elektrické energie. I doba zchlazení je znatelně delší, může trvat až 24 hodin. Výhodou je nízká cena, proto je toto chlazení používáno spíše u levnějších a menších modelů vinoték.

 

5. Konstrukce a vychytávky

Při výběru je důležité také zaměřit se na celkovou konstrukci vinotéky. Pozornost věnujte ovládání vinotéky, materiálu a funkčnosti polic a celkovému provedení. Korpus vinotéky by měl být dostatečně vyztužen, aby se její boky nebortily pod vahou lahví. Police by pak měly být vyrobeny nejlépe ze dřeva s možností vysunutí. Dřevěné police totiž napomáhají uchovávat optimální vlhkost při skladování. Protože světlo vínu neprospívá a dokáže ho rychle znehodnotit, vinotéka by měla mít tónované sklo nebo UV filtr. Zapálené sommeliéry pak nadchne technické řešení, které zaručí absenci otřesů, které vínům nesvědčí. Na výběru si tedy dejte záležet a neberte první, na kterou narazíte. Některé spotřebiče, které se tváří jako vinotéky, jsou totiž pouze upravené chladničky s prosklenými dveřmi.

Zdroj: www.vinotrh.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Na webu Rybářský rozcestník.cz najdete unikátní rybářskou kuchařku!

Rybářský rozcestník.cz je přehledný, moderní web pro zapálené rybáře a rybářsky plný fotografií i kvalitních článků o rybách a rybářích. Kromě jiného na tomto portálu najdete atlasy ryb, živočichů a vodních rostlin, také encyklopedii rybářských uzlů a mnoho dalšího. Nepřéhlednutelná je také na webu rybářská kuchařka, která by mohla padnout do oka i nerybářům!

číst dále ...

Hrátky s čokoládou

Inspirujte se tímto originálním videem a ozdobte dezerty netadičními čokoládovými tvary. Podévejte se, co dokáže led či studená voda s rozpuštěnou čokoládou. Nejsou to kouzla, jen um šikovných cukrářů. :)

číst dále ...

Italská kuchyně sahá až do pravěku, jak se zrodila a měnila v průběhu staletí?

Kdo by neznal skvělou pizzu nebo italské těstoviny s rozmanitými druhy omáček? Italská kuchyně je jednou z nejrozšířenějších na světě a její základy můžeme stopovat až do neolitu. Vydáme se na cestu italského jídla od jeho počátků až do dnešních dnů. A změn je za ta staletí požehnaně.

číst dále ...

Láska na talíři: jaké valentýnské pochoutky připravit vašim nejmilejším

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Svatý Valentýn je za rohem a jak lépe ho oslavit, než dobrým jídlem a pitím! Je zvykem brát svou drahou polovičku na romantickou večeři, ale po letech mohou i ty nejluxusnější restaurace omrzet. Přitom můžete romantickou atmosféru vykouzlit i v pohodlí vašeho domova a připravit lahodný pokrm partnerovi či partnerce sami. Vaše úsilí jistě nadchne protějšek více než drahé menu v restauraci. Jako inspiraci jsme pro vás vybrali několik receptů z oblíbených pořadů o vaření na TV Paprika.

číst dále ...

Při očistě organismu pomůže i konopí

Nejlepší očistou pro tělo je dodržování zdravého životního stylu, tedy dostatek pohybu a kvalitního spánku a pravidelná a zdravá strava. Chcete-li se pročistit, určitě dopřejte svému tělu dostatek ovoce a zeleniny, které vám dodá energii a dobrý pocit. Svůj jídelníček celkově odlehčete a nebojte se na něj zařadit také konopí, které je zdrojem všech pro tělo potřebných látek.

číst dále ...

Valentýnské menu II.

Tip, jak by mohlo vypadat vaše valentýnké menu. Je to jen inspirace, přizpůsobte si slavností tabuli na Svatého Valentýna vašim chuťovým buňkám, nebo spíše mlsnému jazýčku vašeho partnera či partnerky! :)

číst dále ...

Valentýnské menu I.

Ačkoli je máj lásky čas, nesmíme zapomenout ani na svátek všech zamilovaných, a to na sv. Valentýna. A protože láska prochází žaludkem, přinášíme vám pár tipu na večerní menu, kterým jistě svou polovičku očarujete. Pokud celé menu nestíháte připravit, rozhodně si připravte alespoň čokoládové košíčky se srdíčky. Ty se budou hodit každopádně.😊

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy