REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

5 rad, jak vybrat domácí vinotéku

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Patříte mezi milovníky vína a rádi si dopřejete sklenku k dobré večeři? Není divu, správná kombinace pokrmu a vína může povýšit obyčejnou večeři na gurmánský zážitek. Aby investice do kvalitních vín nebyla znehodnocena, je potřeba vína vhodně uskladnit v domácí vinotéce. Díky spotřebiči docílíte optimálních skladovacích podmínek, aby byla zachována ušlechtilost a typický charakter vín. Jak ale vybrat vinotéku, aby splňovala vaše potřeby? Poradíme vám, na co se při výběru zaměřit.


1. Jaké víno budete skladovat aneb kolik zón

Základním kritériem pro výběr domácí vinotéky je, jaké víno se chystáte uskladnit. Pro červené víno je totiž vhodná jiná teplota než pro víno bílé. Pokud tedy v domácnosti pijete pouze jeden druh vína, je pro vás vhodnější vinotéka s jednou chladicí zónou. V opačném případě je třeba zvolit vinotéku tzv. dvouzónovou, kdy se dá teplota regulovat v jednotlivých zónách odděleně. Pokud se chystáte k archivaci vín, investujte do třízónové vinotéky. U té myslete při výběru na dobu skladování a stálost teploty. Archivace vína je totiž dlouhodobá záležitost a teplota při skladování dokáže výrazně ovlivnit jeho chuť.

 


 
2. Jakou velikost vinotéky zvolit

Velikost vinotéky záleží na vaší spotřebě vína, tedy jak velké jsou vaše obvyklé zásoby. Kapacita vinotéky se uvádí podle počtu láhví, případně podle počtu litrů, které vinotéka pojme. Platí ale, že je lepší mít více místa než méně. Víno se uskladňuje ve vodorovné poloze, aby byl korkový špunt neustále zvlhčován a nevysychal. Po seschnutí totiž hrozí následná oxidace. Dá se zakoupit i vinotéka, ve které je prostor pro umístění nedopité láhve, nebo pro postavení karafy s vínem.

 

3. Vinotéka dle umístění

Vinotéku můžete zvolit i v závislosti na tom, zda ji chcete zakomponovat do kuchyňské linky, v tomto případě jde o vestavnou vinotéku, nebo zda ji plánujete umístit do prostoru. Volně stojící vinotéky mohou být například v jídelně či obývacím pokoji originálním designovým solitérem. Některé vinotéky lze využít jak vestavně, tak do prostoru (např. Guzzanti GZ 76). Bude-li vinotéka v místnosti, kde trávíte hodně času, zaměřte se při výběru také na její hlučnost a berte v potaz odvod tepla ze zadní části přístroje. Pravidlem také je, že by vinotéky neměly stát v místnostech, kde se teplota pohybuje nad 22 °C, nebo pod 10 °C.

 

 

4. Způsob chlazení

Existují dva základní druhy chlazení vinoték – termoelektrické a kompresorové. Kompresorové fungují na stejném principu jako většina dnešních ledniček a mrazniček. Toto chlazení je založeno na odpařování a kondenzaci kapalného chladiva. Výhodou je, že tento systém chlazení je velice výkonný, úsporný, tichý a dokáže prostor vinotéky vychladit v řádu minut. Oproti tomu je termoelektrické chlazení fungující na principu průchodu proudu dvěma kovovými vodiči s odlišnými vlastnostmi, méně výkonné, hlučné a má vysokou spotřebu elektrické energie. I doba zchlazení je znatelně delší, může trvat až 24 hodin. Výhodou je nízká cena, proto je toto chlazení používáno spíše u levnějších a menších modelů vinoték.

 

5. Konstrukce a vychytávky

Při výběru je důležité také zaměřit se na celkovou konstrukci vinotéky. Pozornost věnujte ovládání vinotéky, materiálu a funkčnosti polic a celkovému provedení. Korpus vinotéky by měl být dostatečně vyztužen, aby se její boky nebortily pod vahou lahví. Police by pak měly být vyrobeny nejlépe ze dřeva s možností vysunutí. Dřevěné police totiž napomáhají uchovávat optimální vlhkost při skladování. Protože světlo vínu neprospívá a dokáže ho rychle znehodnotit, vinotéka by měla mít tónované sklo nebo UV filtr. Zapálené sommeliéry pak nadchne technické řešení, které zaručí absenci otřesů, které vínům nesvědčí. Na výběru si tedy dejte záležet a neberte první, na kterou narazíte. Některé spotřebiče, které se tváří jako vinotéky, jsou totiž pouze upravené chladničky s prosklenými dveřmi.

Zdroj: www.vinotrh.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy