REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

5 důvodů proč jíst řapíkatý celer

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Řapíkatý celer je méně známý a lehce podceňovaný sourozenec celeru bulvového, který je v našich končinách rozšířenější hlavně jako základ polévek nebo svíčkové. Řapíkatý celer by ve vašem jídelníčku rozhodně neměl chybět. Je skvělý při hubnutí, prospívá trávení a pomáhá diabetikům. Proč ještě byste jej měli naučit jíst?


1) Je bohatý na vitamíny a minerály

Celer se pyšní spoustou cenných vitamínů a minerálů. Najdeme v něm vápník, draslík i hořčík. Obsahuje také kyselinu listovou a vitamín K, které jsou důležité z hlediska tvorby červených krvinek a pomáhají udržovat správnou srážlivost krve. Vitamín C je zase nezbytný pro silnější imunitu, vitamín A pak pro lepší zrak a také zdravější pleť.

 

 

2) Snižuje hladinu cukru v krvi

Celer je velkým darem pro diabetiky, kterým jeho pravidelnou konzumaci můžeme jen doporučit. S nízkým glykemickým indexem je skvělým pomocníkem při regulaci hladiny krevního cukru.

 

3) Je nejlepší volbou pro hubnutí

Řapíkatý celer je nízkokalorický, a to je skvělá zpráva pro všechny, kteří chtějí hubnout nebo si udržet štíhlou linii. Obsahuje vlákninu, která prodlužuje pocit sytosti, což je přesně to, co potřebujete, aby vás neustále nehonila mlsná. Hodí se do jídelníčku třeba při lowcarb dietě, kam patří právě zelenina s nízkým obsahem sacharidů.

 

4) Podporuje trávení

Řapíkatý celer má hodně vlákniny, prospěšné pro zdravou funkci střev. Díky antioxidačním a protizánětlivým látkám, které obsahuje, nabízí ochranu téměř celému trávicímu traktu. Pravidelným pitím celerové šťávy prospějete svému zažívání, vyčistíte játra a pomůžete si i od nepříjemného nadýmání nebo pálení žáhy.

 

5) Je magickým afrodiziakem

Antioxidanty v řapíkatém celeru pomáhají mužům zdravou cestou zlepšit počet a pohyblivost spermií. Konzumace řapíkatého celeru tak zvyšuje mužskou potenci, podporuje i sexuální chutě.

 

Pozor!

Pokud máte problém s ledvinami, řapíkatý celer raději vynechte. Obsahuje totiž velké množství oxalátů, tedy látek, které mohou zapříčinit vznik ledvinových kamenů.

Opatrně také, pokud jste alergici. Celer, ať už řapíkatý nebo bulvový, je silným alergenem.

 

Při výběru celeru dbejte na to, aby..

..byl svěží a pevný. Na listech a zelených řapících by neměly být hnědé skvrny. Řapíky by vám neměly jít ohnout. Čerstvý řapíkatý celer se totiž při pokusu o ohnutí ihned zlomí. Uchovávejte ho v lednici, ideálně v místech určených pro zeleninu, kde vydrží čerstvý zhruba týden.

 

Řapíkatý celer v jídelníčku

Řapíkatý celer má jednu velkou přednost. Můžete ho zpracovat celý. Každá část celeru má své využití, ať už jako rychlá svačinka k televizi, příloha k hlavnímu chodu nebo základ do omáček. Inspirujte se našimi fit recepty, kde vám ukážeme, jak zpracovat všechny jeho části.

Vnější stonky řapíkatého celeru se používají spíše do základu omáček nebo krémových polévek.

 

Celerová nízkokalorická polévka

Ingredience:

řapíkatý celer,
cuketa,
mrkev
česnek a šalotka podle chuti,
zeleninová polévka KetoMix,
ghí,
muškátový oříšek,
sůl a pepř,
zázvor,
kokosové mléko,
semínka na ozdobení

Postup:

Vnější části celeru nakrájíme na menší kousky a spolu s česnekem a šalotkou orestujeme na jedné lžičce přepuštěného másla. Přidáme další zeleninu nakrájenou na kousky a zalijeme zeleninovou polévkou KetoMix. Nezapomeneme přidat koření, osolit, opepřit a pro výraznější chuť přidáme na plátky nakrájený zázvor. Po změknutí zeleniny můžeme polévku rozmixovat. Následně servírujeme se třemi lžičkami kokosového mléka a ozdobíme semínky.

Střední stonky řapíkatého celeru používáme jako běžnou zeleninu – dušenou či blanšírovanou nebo jako vařenou přílohu k hlavnímu chodu.

 

Losos s celerem a fit salátkem

Ingredience:

filet lososa,
bylinkový dresink KetoMix,
extra panenský olivový olej,
řapíkatý celer,
sůl, pepř,
citron,
salát,
cherry rajčátka

Postup:

Omyjeme filet z lososa, osolíme a opepříme. Filet položíme na kousek pečícího papíru, zakápneme olivovým olejem a dáme do vyhřáté trouby. Pečeme na 180 stupňů po dobu cca 15 minut. Mezitím si připravíme celerovou přílohu. Použijeme světlejší řapíky, které jsou schované pod vnější vrstvou a s pomocí škrabky nebo nože je oloupeme. Tuhá vlákna nevyhazujeme, můžeme je použít například do vývaru. Nakrájíme na kousky a osmahneme na olivovém oleji. Ten zjemní ořechovou chuť celeru a podpoří jeho křupavost. Nakonec smícháme na kousky natrhaný salát s rajčátky, přidáme lžičku bylinkového dresinku KetoMix a lehce pokapeme citronem.

Vnitřní nejmladší řapíky jsou zbarvené do žluta a mají nejsvěžejší chuť. Nemusíme odstraňovat vlákna a přidáváme nejčastěji do salátů nebo jako čerstvou zeleninu k masu.

 

Celerové vaničky

Ingredience:

řapíkatý celer,
odtučněný tvaroh,
sůl a pepř,
2 stroužky česneku,
proteinové chipsy s příchutí smetany a cibule

Postup:

Vnitřní části celeru ve tvaru vaniček nakrájíme na delší tyčinky a odloupneme lístky. Ty použijeme na konečné dozdobení. V mističce smícháme odtučněný tvaroh, sůl, pepř a rozmačkaný česnek. Tvarohovu pomazánkou pak naplníme řapíkaté vaničky a navrch rozdrobíme proteinové chipsy s příchutí smetany a cibule. Ozdobíme celerovými lístky.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Ledové kávové drinky – TOHLE JE IN…stantní káva

Léto a prázdniny doslova vyzývají k experimentování. Třeba s kávou a ledem a… To už záleží na vás. Míchané drinky s instantní kávou jsou nový trend. Perfektně vypadají i chutnají, a hlavně jsou jednoduché na přípravu. Nabízejí osvěžení, energii a relax v jednom. Můžete zkoušet různé druhy limonád nebo ovocných šťáv, (ne)mlék a přidávat i alkohol. Inspirujte se vybranými recepty s instantními novinkami Jacobs – s jemnější Jacobs Velvet Crema, která je vyráběna ze světleji pražených zrn a nabízí velice jemnou, vyváženou chuť a bohatou pěnu, nebo Jacobs Intense, která naopak vyniká plnou a intenzivní chutí s neodolatelným aroma díky tmavšímu stupni pražení kávových zrn. Více na www.kavajacobs.cz/recepty. Je léto, míchejte a bavte se!

číst dále ...

Čas sklizně je tu, připravte si přírodní zásoby zdraví

Způsobů, jak si uchovat letní úrodu na zimní měsíce je hned několik a tou nejstarší je sušení. Dle historiků se první recepty na sušení ovoce objevují již 1 800 let před Kristem. Tehdy se sušilo na slunci či ve vzdušných tunelech, dnes již máme mnohem rychlejší a jednodušší způsoby. Metoda sušení je oblíbená především pro svou snadnost a efektivnost. Odstraníte-li z potravin vodu, zpomalíte růst mikroorganismů a můžete je uchovávat dlouhou dobu a při dodržení několika pravidel si zachovají i všechny zdraví prospěšné látky. Mezi další oblíbené způsoby zpracování ovoce a zeleniny je třeba zavařování nebo sterilace.

číst dále ...

Mezinárodní den prosecca je tady. Jak si ho vychutnat a kdy si ho lidé nejčastěji dávají?

Připijte si s námi! Oblíbené prosecco slaví, a to rovnou mezinárodním dnem, který připadá na 13. srpna. Přečtěte si o tom, proč je u nás toto šumivé víno stále populárnější a který z krajů podle dat společnosti Dáme jídlo vede v jeho popíjení. A k tomu si nezapomeňte dát skleničku lahodného prosecca. Kurýři ze společnosti Dáme market Vám ho dovezou čerstvě vychlazené až ke dveřím během chvilky.

číst dále ...

PICKWICK – letní čajové osvěžení

V horkých dnech bychom měli pravidelně doplňovat tekutiny, aby se organizmus na vysoké teploty lépe adaptoval. Pro pitný režim jsou vhodné také čaje, nejlépe osvěží studené nebo s ledem. A nejlepší je připravit si je doma. Stačí jen čaj uvařit, nechat vychladnout a pak můžete přidávat ingredience, které máte po ruce – sezónní ovoce ze zahrádky nebo mražené, okurku, bylinky, koření… a přislazovat co nejméně, nejlépe vůbec. Ideální je čaje střídat – černé, zelené, bylinné nebo u nás nejoblíbenější ovocné čaje – takže každý den můžete vychutnávat jiný. Pro inspiraci připravila značka Pickwick několik tipů na letní čajové osvěžení.

číst dále ...

Spaluje tuk a snižuje hladinu cukru v krvi. Pivo umí zázraky

Říká se, že pivo dělá hezká těla. To ovšem nemusí být nadsázka. Jeho střídmá konzumace může posloužit nejen našemu vzhledu, ale také fungování organismu. V čem nám tedy může pivo prospívat?

číst dále ...

Netradiční letní recepty s kvalitními potravinami

Léto se pomalu ale jistě přesouvá do své druhé poloviny. Nastává období, kdy dozrává nepřeberné množství ovoce a zeleniny. Pokud patříte mezi vyznavače zahrádkaření a s láskou pěstujete vlastní ovoce a zeleninu, zcela jistě nám dáte za pravdu, že v tomto období pomalu nevíte, kam s ní. Navíc i zemědělci mají hodně úrody a čerstvé, právě sklizené zeleniny z naší produkce jsou doslova plné obchody. A proto přinášíme nové recepty, které se na konec léta dokonale hodí. Společně si připravíme studenou rajčatovou polévku, zeleninový bowl s jáhlami a grilovanou zeleninou, ledový čas s borůvkami a meduňkou a jako sladkou tečku přinášíme vdolky s meruňkovým džemem. Abyste měli vždy jistotu, že kupujete kvalitní suroviny, zaměřte se při výběru potravin na přítomnost log kvality Klasa, Regionální potravina nebo BIO na obalech jednotlivých potravin.

číst dále ...

5 tipů co nezapomenout, když vyrážíte s dětmi k vodě

Horké léto se vždy lépe tráví u vody, a to platí hlavně s dětmi. V české kotlině je k dispozici mnoho míst, která se dají navštívit a kde se lze pomocí chladivé vody náležitě osvěžit. Samozřejmě ale pořád existuje možnost odcestovat k moři v rámci rodinné dovolené. Kterou variantu si vyberete, záleží jenom na vás. V každém případě se ale pořádně vybavte. Jednotlivá místa jsou totiž vždy něčím specifická a vyžadují jiné prostředky pro děti na zabavení.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy