REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

3x ano bílkovinám: zhubněte do plavek s plným talířem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Bílkoviny mají v těle nespočet funkcí a účastní se mnoha životně důležitých pochodů, proto musíme dbát na jejich dostatečný přísun. Proč jsou pro nás ale tak důležité při hubnutí? Drastické diety jsou nejen tím nejhorším způsobem, jak si zničit své zdraví, ale také cestou, jak si dlouhodobě neudržet vysněnou postavu. Na hubnutí se musí chytře.


Vyhněte se hladovění a zajistěte si dostatečný přísun všech živin, mezi které patří i opomíjené bílkoviny. Sestavte si pestrobarevný jídelníček plný proteinů v podobě luštěnin, semínek, sýrů a oříšků, doplňte je o hromadu zeleniny a přidejte pravidelné cvičení, půjde to samo. Jakou v tom hrají roli právě bílkoviny?

 

 

Chrání nás před hladem

Bílkoviny v nás navozují pocit sytosti. Náš organismus při jejich konzumaci vyprodukuje více hormonu leptin, který našemu mozku říká, že jsme najezení. Snadněji tak odoláme nutkavému přejídání a neodolatelné chuti na malé sladké či slané svačinky.

Z výzkumu Washingtonské univerzity vyplývá, že pokud jídelníček tvoří alespoň ze 30 % bílkoviny, sníme přibližně o 441 kcal/den méně.

 

Pomůžou se spalováním

Tělo spaluje bílkoviny mnohem pomaleji než tuky a cukry a jejich trávení vyžaduje také více energie. To je dáno složitostí jejich metabolismu, který je energeticky velmi náročný. Ukázat si to můžeme na termickém efektu, který říká, kolik procent energie se ztratí při metabolismu dané živiny. U bílkovin jde až o 30 %, zatímco u tuků se dostaneme jen na nějaká 4 % a u sacharidů na 10 %. Tato energie se během metabolických procesů uvolní formou tepla a o to míň energie pak naše tělo zpracovává.

 

Zrychlí metabolismus

S termickým efektem souvisí také přechodné zvýšení metabolismu. Vyšší příjem bílkovin zvýší metabolismus až o 420 kJ na den. Rychlejší metabolismus si můžete dlouhodobě udržet také silovým cvičením, které vám vyrýsuje svaly. Není sice pravda, že by se tuk proměnil v bicepsy, ale svaly vám mohou v hubnutí pomoct, protože si z tuků vezmou energii na svůj vlastní provoz.

 

Všeho s mírou

Právě náročný metabolismus může být u této makroživiny problémem. Při spalování bílkovin vznikají odpadní látky, které se skrz játra a ledviny dostávají ven z našeho těla. Pokud to s jejich konzumací budeme dlouhodobě přehánět, může to mít negativní vliv jak na tyto orgány, tak například i na klouby, kde se jejich metabolity mohou usazovat a později projevit formou dny.

Další problém s bílkovinami nastává ve chvíli, kdy jich sníme víc než právě potřebujeme. Tyhle nadbytečné bílkoviny se pak ukládají ve formě tuků, a to také nechceme.

Doporučená dávka je 1 g bílkovin na kilo hmotnosti na den. Můžeme si dopřát až 2,2 g/kg hmotnosti, tyto a vyšší dávky je ale vhodné konzultovat s odborníkem.

 

TIP – Hrstka Menu Gold

Připravte si opravdu výživná jídla plná rostlinných bílkovin, vlákniny a vitamínů. Luštěniny jsou významnou součástí racionální stravy kvůli nízké energetické hodnotě a glykemickému indexu. Obsahují vysoké množství vápníku, hořčíku, draslíku, selenu, železa a dalších minerálů.

Hrstka je vyváženou kombinací loupaného hrachu žlutého, velkozrnné i červené čočky, bílých a barevných fazolí ve spojení s barevnými adzuki a mungo fazolkami vytvoří perfektní základ pro vaše oblíbená jídla.

Cena: 28 Kč

K dostání ve všech supermarketech

Více info na www.menugold.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

GIUNCATA s medvědím česnekem

Giuncata je měkký sýr s jemnou mléčnou chutí a s mnohostranným využitím v kuchyni. Tento čerstvý jemný sýr se vyrábí z kravského mléka, má měkkou a pružnou konzistenci a uchovává si chuť i barvu kvalitního čerstvého mléka. Má jemnou strukturu a patří k nejlépe stravitelným sýrům, díky čemuž je vhodný také pro malé děti.

číst dále ...

Lahodný listový špenát – zkuste jej trochu jinak

Než začnou letní paprsky opravdu silně hřát, objevíte na trzích i v supermarketu lahodný čerstvý listový špenát. A že nevíte, jak s ním naložit nebo vám připadá fádní? Opak je pravdou! Připravíte z něj perfektní přílohu i dokonalý salát. Inspirujte se našimi tipy.

číst dále ...

Čarujte s kedlubnou a připravte netradiční dobroty

Kedlubna, tvrdá a šťavnatá zelenina, jejíž čas přichází v květnu. Také ji milujete čerstvou a křupavou a vždy vás pak bolí břicho? Není divu, na žaludek umí být pěkně těžká. Co takhle z ní ale připravit lehčí a zajímavější pokrmy, které překvapí třeba nečekanou návštěvu? S kedlubnou se dá totiž v kuchyni přímo kouzlit! A že jste dosud nevěděli jak? My vám to ukážeme.

číst dále ...

Bio MatchaTea Harmony už počtvrté produktem roku

Produkt Bio MatchaTea Harmony obhájil pozici vítěze v soutěži Heureka.cz Produkt roku 2019 v kategorii čajů. Ocenění bylo uděleno na základě vyhodnocení nejpopulárnějších výrobků v jednotlivých kategoriích dle zájmu spotřebitelů. Zohledněn byl počet vyhledávání, oblíbenost a zájem spotřebitelů. Ocenění tedy není výsledkem rozhodnutí komise, ale opravdové spokojenosti a zájmu zákazníků.

číst dále ...

Do roku 2030 bude 25 procent půdy v ekologickém zemědělství, rozhodla Evropská komise

Až čtvrtina veškeré zemědělské půdy by do roku 2030 měla být v členských státech Evropské Unie ekologicky obhospodařována. Rozhodla o tom na dnešním jednání Evropská komise. Vedle toho by se měla posílit poptávka po biopotravinách například prostřednictvím odbytu ve veřejném stravování. Oba cíle jsou součástí aktuálně projednávané strategie známé pod názvem European Green Deal. Odborníci i ekologičtí zemědělci opatření vítají.

číst dále ...

Hořkokyselý ledový čaj (nejen) pro hejtry v Bageterii Boulevard

Vítězství ve výzvě o nejlepší bagetu v soutěži MasterChef Česko nemohou Pavlíně Lubojatzky někteří internetoví diskutéři zapomenout. (Nejen) pro hejtry si připravila Bageterie Boulevard odpověď v podobě limitované edice hořkokyselého čaje, určeného pro všechny „zahořklé a vykyslé“, kteří by se jím měli zchladit a s čistou hlavou dát šanci Vítězné bagetě.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy