REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

3x ano bílkovinám: zhubněte do plavek s plným talířem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Bílkoviny mají v těle nespočet funkcí a účastní se mnoha životně důležitých pochodů, proto musíme dbát na jejich dostatečný přísun. Proč jsou pro nás ale tak důležité při hubnutí? Drastické diety jsou nejen tím nejhorším způsobem, jak si zničit své zdraví, ale také cestou, jak si dlouhodobě neudržet vysněnou postavu. Na hubnutí se musí chytře.


Vyhněte se hladovění a zajistěte si dostatečný přísun všech živin, mezi které patří i opomíjené bílkoviny. Sestavte si pestrobarevný jídelníček plný proteinů v podobě luštěnin, semínek, sýrů a oříšků, doplňte je o hromadu zeleniny a přidejte pravidelné cvičení, půjde to samo. Jakou v tom hrají roli právě bílkoviny?

 

 

Chrání nás před hladem

Bílkoviny v nás navozují pocit sytosti. Náš organismus při jejich konzumaci vyprodukuje více hormonu leptin, který našemu mozku říká, že jsme najezení. Snadněji tak odoláme nutkavému přejídání a neodolatelné chuti na malé sladké či slané svačinky.

Z výzkumu Washingtonské univerzity vyplývá, že pokud jídelníček tvoří alespoň ze 30 % bílkoviny, sníme přibližně o 441 kcal/den méně.

 

Pomůžou se spalováním

Tělo spaluje bílkoviny mnohem pomaleji než tuky a cukry a jejich trávení vyžaduje také více energie. To je dáno složitostí jejich metabolismu, který je energeticky velmi náročný. Ukázat si to můžeme na termickém efektu, který říká, kolik procent energie se ztratí při metabolismu dané živiny. U bílkovin jde až o 30 %, zatímco u tuků se dostaneme jen na nějaká 4 % a u sacharidů na 10 %. Tato energie se během metabolických procesů uvolní formou tepla a o to míň energie pak naše tělo zpracovává.

 

Zrychlí metabolismus

S termickým efektem souvisí také přechodné zvýšení metabolismu. Vyšší příjem bílkovin zvýší metabolismus až o 420 kJ na den. Rychlejší metabolismus si můžete dlouhodobě udržet také silovým cvičením, které vám vyrýsuje svaly. Není sice pravda, že by se tuk proměnil v bicepsy, ale svaly vám mohou v hubnutí pomoct, protože si z tuků vezmou energii na svůj vlastní provoz.

 

Všeho s mírou

Právě náročný metabolismus může být u této makroživiny problémem. Při spalování bílkovin vznikají odpadní látky, které se skrz játra a ledviny dostávají ven z našeho těla. Pokud to s jejich konzumací budeme dlouhodobě přehánět, může to mít negativní vliv jak na tyto orgány, tak například i na klouby, kde se jejich metabolity mohou usazovat a později projevit formou dny.

Další problém s bílkovinami nastává ve chvíli, kdy jich sníme víc než právě potřebujeme. Tyhle nadbytečné bílkoviny se pak ukládají ve formě tuků, a to také nechceme.

Doporučená dávka je 1 g bílkovin na kilo hmotnosti na den. Můžeme si dopřát až 2,2 g/kg hmotnosti, tyto a vyšší dávky je ale vhodné konzultovat s odborníkem.

 

TIP – Hrstka Menu Gold

Připravte si opravdu výživná jídla plná rostlinných bílkovin, vlákniny a vitamínů. Luštěniny jsou významnou součástí racionální stravy kvůli nízké energetické hodnotě a glykemickému indexu. Obsahují vysoké množství vápníku, hořčíku, draslíku, selenu, železa a dalších minerálů.

Hrstka je vyváženou kombinací loupaného hrachu žlutého, velkozrnné i červené čočky, bílých a barevných fazolí ve spojení s barevnými adzuki a mungo fazolkami vytvoří perfektní základ pro vaše oblíbená jídla.

Cena: 28 Kč

K dostání ve všech supermarketech

Více info na www.menugold.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Ledové kávové drinky – TOHLE JE IN…stantní káva

Léto a prázdniny doslova vyzývají k experimentování. Třeba s kávou a ledem a… To už záleží na vás. Míchané drinky s instantní kávou jsou nový trend. Perfektně vypadají i chutnají, a hlavně jsou jednoduché na přípravu. Nabízejí osvěžení, energii a relax v jednom. Můžete zkoušet různé druhy limonád nebo ovocných šťáv, (ne)mlék a přidávat i alkohol. Inspirujte se vybranými recepty s instantními novinkami Jacobs – s jemnější Jacobs Velvet Crema, která je vyráběna ze světleji pražených zrn a nabízí velice jemnou, vyváženou chuť a bohatou pěnu, nebo Jacobs Intense, která naopak vyniká plnou a intenzivní chutí s neodolatelným aroma díky tmavšímu stupni pražení kávových zrn. Více na www.kavajacobs.cz/recepty. Je léto, míchejte a bavte se!

číst dále ...

Čas sklizně je tu, připravte si přírodní zásoby zdraví

Způsobů, jak si uchovat letní úrodu na zimní měsíce je hned několik a tou nejstarší je sušení. Dle historiků se první recepty na sušení ovoce objevují již 1 800 let před Kristem. Tehdy se sušilo na slunci či ve vzdušných tunelech, dnes již máme mnohem rychlejší a jednodušší způsoby. Metoda sušení je oblíbená především pro svou snadnost a efektivnost. Odstraníte-li z potravin vodu, zpomalíte růst mikroorganismů a můžete je uchovávat dlouhou dobu a při dodržení několika pravidel si zachovají i všechny zdraví prospěšné látky. Mezi další oblíbené způsoby zpracování ovoce a zeleniny je třeba zavařování nebo sterilace.

číst dále ...

Mezinárodní den prosecca je tady. Jak si ho vychutnat a kdy si ho lidé nejčastěji dávají?

Připijte si s námi! Oblíbené prosecco slaví, a to rovnou mezinárodním dnem, který připadá na 13. srpna. Přečtěte si o tom, proč je u nás toto šumivé víno stále populárnější a který z krajů podle dat společnosti Dáme jídlo vede v jeho popíjení. A k tomu si nezapomeňte dát skleničku lahodného prosecca. Kurýři ze společnosti Dáme market Vám ho dovezou čerstvě vychlazené až ke dveřím během chvilky.

číst dále ...

PICKWICK – letní čajové osvěžení

V horkých dnech bychom měli pravidelně doplňovat tekutiny, aby se organizmus na vysoké teploty lépe adaptoval. Pro pitný režim jsou vhodné také čaje, nejlépe osvěží studené nebo s ledem. A nejlepší je připravit si je doma. Stačí jen čaj uvařit, nechat vychladnout a pak můžete přidávat ingredience, které máte po ruce – sezónní ovoce ze zahrádky nebo mražené, okurku, bylinky, koření… a přislazovat co nejméně, nejlépe vůbec. Ideální je čaje střídat – černé, zelené, bylinné nebo u nás nejoblíbenější ovocné čaje – takže každý den můžete vychutnávat jiný. Pro inspiraci připravila značka Pickwick několik tipů na letní čajové osvěžení.

číst dále ...

Spaluje tuk a snižuje hladinu cukru v krvi. Pivo umí zázraky

Říká se, že pivo dělá hezká těla. To ovšem nemusí být nadsázka. Jeho střídmá konzumace může posloužit nejen našemu vzhledu, ale také fungování organismu. V čem nám tedy může pivo prospívat?

číst dále ...

Netradiční letní recepty s kvalitními potravinami

Léto se pomalu ale jistě přesouvá do své druhé poloviny. Nastává období, kdy dozrává nepřeberné množství ovoce a zeleniny. Pokud patříte mezi vyznavače zahrádkaření a s láskou pěstujete vlastní ovoce a zeleninu, zcela jistě nám dáte za pravdu, že v tomto období pomalu nevíte, kam s ní. Navíc i zemědělci mají hodně úrody a čerstvé, právě sklizené zeleniny z naší produkce jsou doslova plné obchody. A proto přinášíme nové recepty, které se na konec léta dokonale hodí. Společně si připravíme studenou rajčatovou polévku, zeleninový bowl s jáhlami a grilovanou zeleninou, ledový čas s borůvkami a meduňkou a jako sladkou tečku přinášíme vdolky s meruňkovým džemem. Abyste měli vždy jistotu, že kupujete kvalitní suroviny, zaměřte se při výběru potravin na přítomnost log kvality Klasa, Regionální potravina nebo BIO na obalech jednotlivých potravin.

číst dále ...

5 tipů co nezapomenout, když vyrážíte s dětmi k vodě

Horké léto se vždy lépe tráví u vody, a to platí hlavně s dětmi. V české kotlině je k dispozici mnoho míst, která se dají navštívit a kde se lze pomocí chladivé vody náležitě osvěžit. Samozřejmě ale pořád existuje možnost odcestovat k moři v rámci rodinné dovolené. Kterou variantu si vyberete, záleží jenom na vás. V každém případě se ale pořádně vybavte. Jednotlivá místa jsou totiž vždy něčím specifická a vyžadují jiné prostředky pro děti na zabavení.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy