REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dušičky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Svátek dušiček zavedl údajně opat Odillo roku 998, aby potlačil pohanský rituál oslavující počátek nového keltského roku, kdy se prolínal svět živých se záhrobím.


Zdánlivě nesouvisející svátek s gastronomií s ním má ba naopak velmi společného! Uvědomme si, že pohřby bývají podobně okázalé jako svatby a co se týče prostřených tabulí, nezavdá si pohřební menu s kdejakou svatební tabulí.

 

Gastronomický kalendář - 2.11- Dušičky

 

Hlavně dříve naši předkové v den dušiček také pořádali pro mrtvé tzv. „Němé večeře“, kterých se účastnili i pozvaní zemřelí. Z úcty k nim se jedlo potichu, prostíralo se pro ně na čestném místě u stolu, kde obvykle sedávali a podávalo se jejich oblíbené jídlo. Je pravda, že daleko nejrozšířenějším zvykem, který se dochoval dodnes, je návštěva hřbitovů, jejich pietní úprava a vzpomínka na ty, kteří už s námi nemohou být.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy