REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

14.2. Svatý Valentýn, svátek zamilovaných

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Den svatého Valentýna je podle anglosaské tradice oslavou lásky a zamilovanosti. Tento spíše komerční svátek se oficiálně v našich kalendářích objevil v roce 1989.


V tento den si všichni, kdo chtějí oslavit lásku, dávají malým dárkem nebo alespoň přáníčkem najevo svou náklonnost.

Připustnme však, že je to především komerční svátek, kdy obchodní firmy distribují na trh srdíčka ve všech možných podobách a lidé je s velkou chutí kupují a kupují …

V Česku nemá tento svátek dlouhou tradici, i tak se docela ujal. Ve spojení s gastronomií má však pouze vedlejší význam, přesto nepodceňujte sílu hesla „Láska prochází žaludkem” a raději svého partnera nebo partnerku pozvěte na skvělou večeři při svíčkách!

Vhodná je samozřejmě slavnostní večeře uvařená jedním z páru, ale kdo by se v kuchyni ztratil, ten může svou milovanou lásku pozvat na intimní večeři do nějaké skvělé restaurace. Jen připomínám, zamilovaných párů je každý rok mnoho a tak nezapomeňte si včas nějaký ten stůl v dobré restauraci zamluvit.

 

Něco z historie:

V Česku se oficiálně začal svátek zamilovaných slavit v roce 1989. Existují dvě legendy o svatém Valentýnu, ovšem jak to všechno vlastě začalo se asi nikdy přesně nedozvíme, přesto není špatné si tyto legendy přečíst.

Jedná se o křesťanskou legendu o “O římském knězi, který neposlechl rozkaz císaře Claudiuse II.” a o pohanskou legendu “O zamilovaném Valentýnu, silně věřícím křesťanu”.

 

První legenda (křesťanská): O římském knězi, který neposlechl rozkaz císaře Claudiuse II.

Císař Claudius II. byl veliký vojevůdce. Měl však problém s vojáky, kteří neradi bojovali, když se oženili. Zakázal proto po celém Římě svatby. Valentýn byl římský kněz, který přes zákaz císaře tajně oddával zamilované páry, které se chtěli vzít. Proto byl odsouzen k trestu smrti. Tato exekuce byla vykonána právě 14. února r. 296. Podle legendy těsně před smrtí napsat milostné psaníčko své milé a tak vlastně vzniklo první valentýnské přání.

 

Druhá legenda (pohanská): O zamilovaném Valentýnu, silně věřícím křesťanu

O moudrosti a ctnosti Valentýna se dozvěděl i císař Claudius II. Nechal si Valentýna zavolat a popovídal si s ním. Dobře si rozuměli, než padlo slovo o náboženství, tedy o křesťanství, kterému Valentýn tak moc věřil. Císař prohlásil, že křesťanství jsou jen pověry a lži a zklamaně Valentýna propustil i přesto, že ho obdivoval. Císař nakázal městskému prefektu, aby si Valentýna pohlídal, a proto prefekt pozval Valentýna k sobě domů. Tam Valentýn poznal slepou dceru prefekta. Valentýn se do prefektovy dcery bezmezně zamiloval. Modlil se každý den za to, aby začala vidět. Stal se zázrak a dívka začala opravdu vidět. Byla to senzace pro celý pohanský Řím. Valentýna se ale začali Římané bát a tak ho na rozkaz císaře zajali a sťali mu hlavu mečem. Právě navzdory jeho osudu se stal svatý Valentýn patronem čisté lásky.

­

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Rakytník, ostružina, borůvka nebo arónie? Zdravím nabušené domácí shruby a limonády podle barmana Tomáše Kubíčka!

Naboostujte svou imunitu s úžasnými plody. Vyrobte si doma skvělé shruby a pijte pravidelně zdraví prospěšné limonády z darů přírody. Výroba shrubů je velmi jednoduchá, tak neváhejte a s chutí do toho. Recepty pro Vás připravil barman Tomáš Kubíček, který mimo své barmanské vášně přemýšlí i o zdravém způsobu života.

číst dále ...

Rychlé a chutné svačiny pro děti i dospělé podle Drůbežářského závodu Klatovy

Září a s ním spojený začátek nového školního roku je pro každého jinak náročný. Děti se těší na nové zážitky a kamarády a rodiče organizují, jak všechno zvládnout. Jeden z důležitých úkolů pro rodiče je připravit dětem svačinu, která je nejen nasytí ale bude zároveň i velmi pestrá. Ideálním řešením je ovoce, zelenina a k tomu jednoduché ale vydatné tipy od Drůbežářského závodu Klatovy. Kombinace křupavého čerstvého pečiva, svěží zeleniny a Kuřecí prsní zauzené šunky nejvyšší jakosti krájené, která je oceněná značkou kvalitních potravin KLASA a certifikátem České cechovní normy nebo Kuřecího dětského junioru bez přidaných E, tak potěší nejen malého školáka, ale i teenagera a neodolají ani samotní rodiče.

číst dále ...

Prague mussel week odstartoval. Zapojí se Les Moules, Bruxx i Grandhotel Pupp

Týden od 21. do 27. září patří v desítkách restaurací holandským slávkám. Druhý ročník festivalu Prague mussel week nabízí zvýhodněná mušlová menu připravená skutečnými kulinářskými esy. Zapojili se například Les Moules, Bruxx či Grandhotel Pupp. Recepty na slávkové pochoutky od šéfkuchařů zapojených restaurací jsou dostupné i na webu PMW.

číst dále ...

Vaše oblíbené zeleninové pokrmy v netradičním podání

Horké letní dny přímo vybízejí k tomu, abyste ve svém jídelníčku využili maximum z toho, co nám příroda právě nabízí. V žádném jiném ročním období nemáme takový výběr čerstvé zeleniny. Přidáním masa navíc získáte plnohodnotný hlavní chod. Co takhle vyzkoušet nové a překvapivé varianty oblíbených receptů, jako je odlehčená verze Caesar salátu nebo kuskus připravený jako řecký salát?

číst dále ...

Ochutnejte nejznámější jídla z dánské kuchyně

Dánská kuchyně je pro většinu z nás spíše velkou neznámou, při pohledu na typická dánská jídla však brzy zjistíte, že by byla chyba ji nevyzkoušet. Vyniká totiž použitím čerstvých, lokálních surovin s důrazem na ingredience, které se pěstují či chovají přímo v Dánsku. Jídla inspirovaná dánskou kuchyní si můžete dopřát v rámci Dánského menu, které bude k dostání už příští týden na všech pobočkách Bageterie Boulevard.

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy