REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Mezinárodní den vegetariánů

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Den vegetariánství se ve světě slaví od roku 1977, kdy jej vyhlásila Severoamerická vegetariánská společnost. O rok později byl tento den podpořen Mezinárodní vegetariánskou unií. Vegetariánství vychází z etického přesvědčení, že člověk nemá právo zabíjet zvířata, ani je týrat drsnými podmínkami, jaké jsou například ve velkochovech. Řada vegetariánů odmítá spolu s masem také výrobky z kůže nebo i kosmetiku testovanou na zvířatech.


A proč být vegetariánem?

Lidé, kteří nejedí maso si pochvalují, jak se příjemně osvobodili od nezdravé zátěže. Oponenti naopak před vegetariánstvím varují a tvrdí, že maso je podstatná část výživy …

Je pravda, že maso obsahuje často velké množství tuků, přispívá k obezitě, je bohatým zdrojem cholesterolu, přitom je však důležitou složkou lidské výživy, je zdrojem plnohodnotných bílkovin a především v období růstu dětí, kdy je zdrojem bílkovin, minerálních látek, železa a vitamínů A, D, a B. Maso je bohaté na všechny esenciální aminokyseliny budující svalovinu, proto je důležité v jídelníčku i pro těhotné, sportující a fyzicky pracující. Naopak rostlinná potrava neobsahuje cholesterol, působí preventivně a léčebně. Maso je vysokobílkovinnou potravou a působí při ztrátách vápníku z těla (nadbytek bílkovin přetěžuje ledviny).

Ovšem je dokázáno, že vegetariáni umírají méně na infarkty a rakovinu. Také netrpí tolik obezitou, jsou spíše hubenější, nejen kvůli menší konzumaci živočišných tuků, ale také proto, že jedí střídměji a více přemýšlejí o svém jídelníčku.

Ovšem pokud nejíme maso, vystavujeme se také určitým problémům!

U vegetariánů bývá nedostatek nenasycených mastných kyselin typu omega-3 zejména z tuku mořských ryb, které jsou podstatné například pro správný vývoj dětského mozku; jódu, ten je nutný pro správnou funkci štítné žlázy a k tvorbě hormonu, jenž řídí látkovou výměnu; vitaminu B12 a železa, které jsou důležité pro tvorbu červených krvinek, takže vegetariány daleko víc ohrožuje riziko chudokrevnosti, únavy a jakési zpomalenosti, navíc deficit B12 může zvýšit i riziko srdečních onemocnění, Alzheimerovy choroby a mrtvice (podle nedávného výzkumu německých vědců chyběl 92 procentům striktních vegetariánů a 77 % těch, kteří jedli alespoň mléčné výrobky a vejce); u striktních vegetariánek se přibržděná tvorba hormonů někdy projevuje také potížemi při menstruaci (mají problém se zastavením krvácení), nepravidelností cyklu a jeho vynecháváním, navíc u nich častěji dochází k tzv. předčasné menopauze; nedostatek vitamínů a minerálů může vyvolat i potíže s imunitou (deficit zinku) a páteří (deficit B 12), nedostatek vápníku pak řídnutí kostí.

Jsou i lidé slavní vegetariáni?

Mezi slavné vegetariány historie patří geniální matematik Pythagoras, irský dramatik G. B Shaw nebo indický duchovní vůdce Mahátma Ghándí. Z osobností české historie se prý masu vyhýbala světice Anežka Česká, spisovatel Franz Kafka a první český prezident T. G. Masaryk. Vegetariánem je také Paul McCartney, Sting nebo Robbie Williams, podobně jako hollywoodské hvězdy Richard Gere a Kim Basingerová, případně zpěvačka Madonna.

Zdroj: www.tretivek.cz, volně upraveno ReceptyOnLine.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Upečte si kváskový chleba podle receptu kuchaře Huga Hromase

Milujete pečivo a nedokážete si bez něj představit jediný den? Co si takhle upéct vlastní kváskový chleba? Nejen, že skvěle chutná, ale především si můžete sami zvolit, jaké suroviny použijete a jaké bude výsledné složení vašeho domácího bochníku. Přestože se postup může zdát na první pohled složitý, hravě jej zvládnete. O svůj osvědčený recept společně s dalšími tipy pro pečení prvního chleba se podělil kuchař Hugo Hromas.

číst dále ...

Grilování hovězího z bio farmy? Nejen původ, ale i chuť vás přesvědčí

S letními měsíci je nerozlučně spjato grilování. K tomu, aby byl váš kulinářský výtvor opravdu stoprocentní, je ale třeba se soustředit zejména na výběr kvalitního kousku hovězího masa. Sázkou na jistotu jsou produkty ekologického zemědělství s garantovaným původem. Poradíme vám nejen s výběrem nejlepšího hovězího, ale podělíme se také o recept na lahodnou přílohu.

číst dále ...

Lahodné letní recepty bez výčitek

Hledáte inspiraci, co si rychle během letních veder připravit k snídani, svačině či hlavnímu jídlu, abyste zároveň nemuseli přemýšlet o tom, jestli to neohrozí vaši linii? Máme pro vás několik tipů na chutné recepty od výživové poradkyně programu Cambridge Weight Plan Hany Borkovcové. A jako přidanou hodnotu nabízíme rychlost přípravy a záruku pochutnání a přitom nehladovění!

číst dále ...

BistRAWveg má ambici být zdravým „mekáčem“

Budoucnost bez civilizačních nemocí a budoucnost plná energie. Živá syrová RAW strava, kterou nebudete jíst, protože je zdravá, ale protože bude chutnat. Tak představuje koncept bister bistRAWveg Stanislav Petříček, zakladatel a popularizátor zdravého životního stylu pro manažery, spolumajitel společnosti Tp Consulting.

číst dále ...

Nejlepší hovězí steak? Ten vyzrálý

Abyste si na steaku opravdu pochutnali, nemusíte chodit do luxusní restaurace. Výtečný kus hovězího připravíte i v pohodlí domova. Klíčem není tajný recept, ale především výběr správného masa a jeho vlastnosti. Prozradíme vám, na co si dát pozor. Až budete příště zvát přátele na podvečerní grilovačku, nemáte se čeho obávat.

číst dále ...

Večeře pod širým nebem s přáteli: V jednoduchosti je pohoda!

Setkávání v kruhu kamarádů a známých je skvělou příležitostí se uvolnit. Možná se s kamarády čas od času scházíte u karet, deskových her, filmů nebo prostě u něčeho dobrého k pití. Zkuste udělat změnu a pozvěte je na společnou domácí večeři pod širým nebem – a udělejte ji nekompromisně jednoduchou!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy