REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Znáte velikonoční tradice? Blýskněte se bez námahy!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Velikonoční svátky jsou časem, kdy si na talíři dopřáváme samé dobroty – nádivky, vajíčka, mazance nebo beránky. Každý je slaví trochu jinak, vzhledem ke kraji, ze kterého pochází a k náboženství, které vyznává. Podle našich tradic předchází Velikonocům dlouhý půst zakončený Květnou nedělí. Poté přichází velikonoční týden, během něhož na každý den připadá jiný zvyk. Víte jaký?


Škaredá (nebo také „sazometná“) středa

V tento den se připravují „škaredá“ jídla, např. bramboráky nebo různé placky, které se natrhají na nevzhledné kousky. Na vesnicích se v ten čas honil Jidáš – po vsi chodila chasa a nahrazovala zvony řehtačkami. (Zvony totiž údajně odletěli do Říma.)

 

 

Zelený čtvrtek

Zelenou mělo hlavně zdravé jídlo – zelenina a luštěniny. Zároveň se už zadělávalo těsto na pečivo, pojmenované právě po Jidášovi. Těsto se motalo do tvaru provazu, na kterém se nebohý Jidáš oběsil.

 

Velký pátek

Doma ani venku se nesměl připravovat žádný pokrm, všichni drželi půst a modlili se za lepší časy. Kdyby se někdo chtěl k této tradici vrátit, postit se a obrátit se do sebe, má k tomu nejpříhodnější podmínky. Na Velký pátek dnes totiž připadá státní svátek, tedy volno. Mezi povolená jídla patřila ryba, polévka z kysaného zelí a brambor nebo špenát, hrách, jáhly, čočka – zkrátka to, co měl každý doma při ruce.

 

Bílá sobota

Název je odvozen od bílých plášťů středověkých novokřtěnců. Na Bílou sobotu se opět rozezvonily zvony, před kostelem se založil obřadní oheň, o který se zapalovala svíce (tzv. paškál). Mezi hlavní pokrmy patřil mazanec, zmíněné Jidáše a nádivka s kopřivami. (Té se také říkalo hlavička, jelikož maso pocházelo z hlav dobytka.)

 

Boží hod velikonoční (neděle)

Dodnes gastronomicky nejzajímavější velikonoční den. Slávu sklízejí hlavně vejce na všechny způsoby. Dále se připravuje sladký beránek, který symbolicky nahrazoval skutečné beraní maso. Celá hostina se nejprve odnesla posvětit do kostela, teprve pak mohly začít opravdové hody. Každá hospodyňka si dala hodně záležet, jelikož výsledek uviděly v kostele sousedky. Utrhnout si ostudu nepřicházelo v úvahu.

 

Velikonoční pondělí

Velikonoční pondělí bylo a zůstává též ve znamení vajíček. Ta se připravují smažená, plněná, nebo poslouží na pomazánku, či do nádivky. S Velikonočním pondělím je spojena i poněkud kontroverzní tradice šlehání dívek pomlázkou.

 

Náš tip:

Zpříjemněte si svátky jara návštěvou své oblíbené restaurace. Například v Café Elektric v Kolowratském paláci na Ovocném trhu nabízí vynikající Velikonoční menu, na které si můžete zajít od 9. 4. – 13. 4. 2020.

 

 

Velikonoční menu 2020:

Předkrm:
Domácí terinka z kuřecího a husího masa, zauzená mayo, cibulové chutney, low carb chléb 205 Kč

 

Veganská polévka:

Krém z medvědího česneku, uzený losos, creme fraiche 95 Kč

 

Hlavní chod:
Jehněčí kotletky, bramborovo-celerové pyré, listový špenát 395 Kč

Rizoto z červené pšenice s hráškem, mátou, dýní a pošírovaným vejcem 315 Kč

Veganské kapustové placičky, pečený květák, dýně, řepa, restovaný špenát, pesto z vlašských oříšků, petrželky a kopřiv 320 Kč

 

Dezert: 
Smažená zmrzlina (slaný arašíd vegan), omáčka z čokolády, vaječného likéru, maliny, lískové oříšky 195 Kč

Více se dozvíte zde: Cafe-elektric.net

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Léto voní po máku

Léto je v plném proudu a teplé počasí láká posedět na zahrádce či balkónu. Příjemným společníkem může být dobrá kniha, stejně jako netradiční káva s dezertem. Už jste někdy ochutnali makovou kávu? Měli byste, mák je totiž opojná ingredience, která z každého receptu udělá gastronomický zážitek.

číst dále ...

Výlety za vínem – Zastavte se v Rakvicích v Enothece

Putování za vínem se stále těší obrovské oblibě. Morava je synonymem pro nádherné vinice, a ještě nádhernější víno. Pokud se chystáte za poznáním skvělého vína, určitě si přidejte na seznam návštěvu a degustaci v moderní Enothece Vinselekt Michlovský v Rakvicích.

číst dále ...

Jak na perfektní špekáček

Co patří k typickému českému létu? Koupání v rybníku, spaní pod stanem a také táboráky. Vlahé večery jsou jako stvořené pro rozdělání ohýnku a opečení výborných špekáčků. Jenže možná už jste s trochou zklamání zjistili, že ten kouzelný večer u ohně se špekáčkem na papírovém tácku a písničkami hranými na kytaru není takový, jaký si ho pamatujete. On totiž možná ani ten samotný špekáček není takový, na jaký s chutí vzpomínáte ze svého dětství.

číst dále ...

Bylinné drinky Erebos vstupují na trh s novým složením i vizuálem

Značka Erebos představuje novou generaci přírodních energetických nápojů. Na trh uvádí drinky s inovovaným složením, které doprovází redesign obalů a nový web. Pro letošní rok pak značka plánuje rozšířit dostupnost bylinných energetických nápojů na českém trhu.

číst dále ...

Zdraví i krása ukryté v syrovátce

Žlutozelená tekutina vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýrů či tvarohů, ale rozhodně se nejedná o odpad! Má totiž zázračné účinky na zdraví i na krásu. V létě chutná jako osvěžující nápoj a je součástí zdravých receptů…

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy