REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Znáte velikonoční tradice? Blýskněte se bez námahy!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Velikonoční svátky jsou časem, kdy si na talíři dopřáváme samé dobroty – nádivky, vajíčka, mazance nebo beránky. Každý je slaví trochu jinak, vzhledem ke kraji, ze kterého pochází a k náboženství, které vyznává. Podle našich tradic předchází Velikonocům dlouhý půst zakončený Květnou nedělí. Poté přichází velikonoční týden, během něhož na každý den připadá jiný zvyk. Víte jaký?


Škaredá (nebo také „sazometná“) středa

V tento den se připravují „škaredá“ jídla, např. bramboráky nebo různé placky, které se natrhají na nevzhledné kousky. Na vesnicích se v ten čas honil Jidáš – po vsi chodila chasa a nahrazovala zvony řehtačkami. (Zvony totiž údajně odletěli do Říma.)

 

 

Zelený čtvrtek

Zelenou mělo hlavně zdravé jídlo – zelenina a luštěniny. Zároveň se už zadělávalo těsto na pečivo, pojmenované právě po Jidášovi. Těsto se motalo do tvaru provazu, na kterém se nebohý Jidáš oběsil.

 

Velký pátek

Doma ani venku se nesměl připravovat žádný pokrm, všichni drželi půst a modlili se za lepší časy. Kdyby se někdo chtěl k této tradici vrátit, postit se a obrátit se do sebe, má k tomu nejpříhodnější podmínky. Na Velký pátek dnes totiž připadá státní svátek, tedy volno. Mezi povolená jídla patřila ryba, polévka z kysaného zelí a brambor nebo špenát, hrách, jáhly, čočka – zkrátka to, co měl každý doma při ruce.

 

Bílá sobota

Název je odvozen od bílých plášťů středověkých novokřtěnců. Na Bílou sobotu se opět rozezvonily zvony, před kostelem se založil obřadní oheň, o který se zapalovala svíce (tzv. paškál). Mezi hlavní pokrmy patřil mazanec, zmíněné Jidáše a nádivka s kopřivami. (Té se také říkalo hlavička, jelikož maso pocházelo z hlav dobytka.)

 

Boží hod velikonoční (neděle)

Dodnes gastronomicky nejzajímavější velikonoční den. Slávu sklízejí hlavně vejce na všechny způsoby. Dále se připravuje sladký beránek, který symbolicky nahrazoval skutečné beraní maso. Celá hostina se nejprve odnesla posvětit do kostela, teprve pak mohly začít opravdové hody. Každá hospodyňka si dala hodně záležet, jelikož výsledek uviděly v kostele sousedky. Utrhnout si ostudu nepřicházelo v úvahu.

 

Velikonoční pondělí

Velikonoční pondělí bylo a zůstává též ve znamení vajíček. Ta se připravují smažená, plněná, nebo poslouží na pomazánku, či do nádivky. S Velikonočním pondělím je spojena i poněkud kontroverzní tradice šlehání dívek pomlázkou.

 

Náš tip:

Zpříjemněte si svátky jara návštěvou své oblíbené restaurace. Například v Café Elektric v Kolowratském paláci na Ovocném trhu nabízí vynikající Velikonoční menu, na které si můžete zajít od 9. 4. – 13. 4. 2020.

 

 

Velikonoční menu 2020:

Předkrm:
Domácí terinka z kuřecího a husího masa, zauzená mayo, cibulové chutney, low carb chléb 205 Kč

 

Veganská polévka:

Krém z medvědího česneku, uzený losos, creme fraiche 95 Kč

 

Hlavní chod:
Jehněčí kotletky, bramborovo-celerové pyré, listový špenát 395 Kč

Rizoto z červené pšenice s hráškem, mátou, dýní a pošírovaným vejcem 315 Kč

Veganské kapustové placičky, pečený květák, dýně, řepa, restovaný špenát, pesto z vlašských oříšků, petrželky a kopřiv 320 Kč

 

Dezert: 
Smažená zmrzlina (slaný arašíd vegan), omáčka z čokolády, vaječného likéru, maliny, lískové oříšky 195 Kč

Více se dozvíte zde: Cafe-elektric.net

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Vhodné potraviny využívané při dietě

Článek pana Jaroslava Vašáka. Potraviny, které vám umožní snížit váhu. Víte které suroviny jsou pro dietu ty nejvhodnější? Tak například artyčoky, avokáda, čekanky, datle, fazolové lusky, grapefruity… Ano, ať už držíte jakoukoliv dietu, je třeba, při přípravě dietních pokrmů, vybrat ty potraviny, po kterých se hubne.

číst dále ...

Jarní detox chutně a zdravě? Vyzkoušejte recepty z rostlinné stravy

S příchodem jara je v posledních letech čím dál populárnější dopřávat si takzvaný jarní detox organismu. Metod, jak ho docílit, je celá řada. Ideální je zvolit takovou cestu, kterou si neublížíme a bude nám příjemná i dlouhodoběji. Jedině tak totiž svému tělu dopřejeme skutečně to, co po zimě potřebuje. V žádném případě není nutné držet úplný půst, popíjet jen ovocné šťávy nebo třeba několik dnů po sobě jíst stejné jídlo. Bohatě stačí jídelníček s příchodem jara vhodně odlehčit a dopřát si na vitamíny bohatou rostlinnou stravu. Chcete-li letos očistu těla zkusit s chutí, rozumem a pestrou chutnou stravou, nechte se inspirovat recepty na chutné jarní menu od České veganské společnosti.

číst dále ...

Odlehčená oblíbená jídla, která potěší celou rodinu

Přemýšlíte, jak překvapit a hlavně nasytit vaše strávníky? Pořád probíráte nové recepty? Už nehledejte a vyzkoušejte osvědčené klasiky, ale nově s kuřecím mletým masem. Mleté maso je velmi univerzální a skvěle nahradí vepřové a hovězí maso. Zároveň je lehce stravitelné a bohaté na řadu potřebných vitamínů a podporuje nárůst a regeneraci svalové hmoty. Připravte si doma mini burgery, kuřecí tatarák, knedlíčky do polévky, sekanou, karbanátky nebo se inspirujte světovými hity jako jsou špagety bolognese, skotská vejce nebo chilli con carne. S novinkou Kuřecím steakem bez kůže mletým od Drůbežářského závodu Klatovy s 99% podílem masa vykouzlíte výtečnou hostinu na všechny způsoby.

číst dále ...

Zažeňte únorovou únavu pomocí těchto receptů

V druhém letošním měsíci potřebujeme doplnit síly po dlouhé zimě a temných dnech. Čím si tedy podmaní únor naše chuťové pohárky? Ideálně něčím zemitým a hutnějším, ale zároveň dobře stravitelným. Pojítkem všech našich receptů jsou proto zelenina a ovoce doplněné o vydatnější suroviny, jako je tvaroh, zvěřina, sýr nebo smetana. Čeká na vás polévka z pečené cibule, jelení hřbet s restovanou zeleninou, pečená mrkev s tvarohem a jako dezert jablečné řezy se zakysanou smetanou. Díky čemu budou vaše pokrmy dokonalé? Především díky tomu, že přemýšlíte o výběru surovin a kupujete ty kvalitní, což na ně prozradí mj. také značky kvality potravin na jejich obalech. Jedná se např. o Klasu nebo Regionální potravinu.

číst dále ...

Zkroťte chutě na sladké, aneb 5 tipů ke sladkému životu bez cukru

V posledních letech se stal cukr v očích nás, spotřebitelů, stále více hlídanou surovinou. Na tento trend tak začali reagovat i výrobci, jenž chtějí svým zákazníkům poskytnout oblíbené produkty v alternativě bez bílého cukru. Sladké chuti se přitom nemusíme vyhýbat úplně, stačí sáhnout po produktech, za jejichž sladkou chutí stojí například ovoce, nebo přírodní sladidla, jako třeba čekanka. Jak zkrotit chutě, když se dožadují většího množství sladkostí, než tělo potřebuje?

číst dále ...

Svačinové pomazánky, TOP výběr těch nejlepších receptů z databáze kuchařky ReceptyOnLine.cz

Jednoduché recepty na úžasné pomazánky servírované jen tak, namazané na pečivu. Některé se dají používat i jako dipy, k namáčení krekrů či kousků zeleniny, jiné lze využít i na potření chlebíčků, či kanapek. Ovšem především je využijeme na přípravu chutných svačinek do školy, práce či na výlet. V tomto výběru svačinových pomazánek najdete 24 vyzkoušených receptů!

číst dále ...

Nealko koktejlová inspirace na druhou polovinu únorové výzvy

Polovina Suchého února je za námi a možná už vás přepadá chuť na některý z oblíbených míchaných drinků. Dobrou zprávou je, že si jejich lahodnou chuť můžete užít, aniž byste svůj únorový závazek porušili. S nealkoholickými šumivými víny Bohemia Sekt a sirupy Monin vás čeká dokonalá nealko-koktejlová paleta chutí, vůní a barev. Který z následujících drinků vás láká vyzkoušet jako první?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy